Η Χρηματιστηριακή Αγορά, η αγορά του ΧΑ, όπως έχουμε πλέον συνηθίσει να τη λέμε, αποτελεί για κάθε οικονομία, καθρέφτη της πορείας της και των προοπτικών της. Το BigBusiness.gr δημιούργησε μία ιδιαίτερη στήλη, στην οποία θα βρίσκετε πολύτιμες πληροφορίες, ουσιαστικά ''ακτινογραφίες'' της ίδιας της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και των εισηγμένων εταιρειών. Θα βρίσκετε όσα δεν γράφονται αλλού, πραγματικά στοιχεία, με καθαρές έως ''αιρετικές'', για τους καθεστωτικούς, απόψεις. Στην υπηρεσία σας, λοιπόν και στην κρίση σας, παρέα με τον εξειδικευμένο συνεργάτη μας, τον ΚΑΛΧΑ τον Νεότερο!

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Κόντρα σε όλους εκείνους που τα υποτιμούν τόσο εμπράκτως όσο και... "αρθρογράφως", η υπεροχή των μικρομεσαίων μετοχών διαχρονικά στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι καταιγιστική απέναντι στα θεωρούμενα σοβαρά χαρτιά της αριστοκρατίας του Χ.Α. (Θεσμικών αναλυτών, διαχειριστών κι όλων των συναφών συνομοταξιών...).

• Tι να πρωτοαναφέρουμε; Tον Σαράντη, τα Πλαστικά Κρήτης, την Autohellas, τις ΕΥΑΘ, Ευρωπαική Πίστη, Mermeren, Κυριακίδης Μάρμαρα, Ικτίνος, Κάρατζη, Πλαστικά Θράκης, Flexopack, Κρι Κρι, Quest Holdings, MLS, 'Ελτον Χημικά, Ελτράκ, Πετρόπουλος, Κανάκης, Space, Αs.Co., Paperpack, Elve Ενδυμάτων,κ.α.
• Με το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι διακρίθηκαν ιδιαίτερα και στην πλέον ομιχλώδη περίοδο της ιστορίας της ελληνικής οικονομίας (τουτέστιν από το 2010 και εντεύθεν...). Και επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά...

ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ:

Νέα υποχώρηση κατέγραψαν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 2,872% με πτώση 3,4%, και της δεκαετίας στο 3,851% με πτώση 1,71%.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ:

Η τιμή του ομολόγου του Μυτιληναίου ολοκλήρωσε στο 100,70 με άνοδο 0,10%, της HOUSEMARKET στο 101,79 με άνοδο 0,48%, της SUNLIGHT στο 100,0 αμετάβλητη, του ΟΠΑΠ στο 102,35 με οριακά κέρδη 0,05%, της Τέρνα Ενεργειακής στο 100,75 με άνοδο 0,15%, της B&F στο 98,98 με οριακά κέρδη 0,08%, της Coral στο 100,25 με πτώση 0,13%, και της ΓεκΤέρνα στο 99,90 με πτώση 0,21%.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ:

Ο ΓΔ έκλεισε χθες πάνω από τον ΚΜΟ των δέκα ημερών, έπειτα από εννέα συνεδριάσεις, διατηρώντας όμως το σήμα πώλησης. Η προσοχή στρέφεται στις επόμενες συνεδριάσεις, όπου και θα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του στο εάν θα κινηθεί προς τα προηγούμενα υψηλά ή θα υποχωρήσει προς τα πρόσφατα χαμηλά, με την αντίσταση να βρίσκεται στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, στις 775 μονάδες, και η στήριξη στις 737 μονάδες.

LAMDA:

Εάν ισχύει το γεγονός ότι παραμένουν ακόμα αρκετές εκκρεμότητες, σίγουρα θα πάρει αρκετό χρόνο να τακτοποιηθούν και μην ξεχνάμε ότι σε άλλες ευκολότερες περιπτώσεις, απαιτήθηκε σημαντικότατος χρόνος ακόμα και μετά την ολοκλήρωση του deal (βλέπε Αστέρας). Μην παραβλέπουμε επίσης ότι μιλάμε για μία επένδυση άνω του €1 δις, με τον όμιλο να παρουσιάζει σταθερά ζημιογόνα αποτελέσματα τα τελευταία έτη και τον καθαρό δανεισμό να διαμορφώνεται σε αξιοσημείωτα επίπεδα, οπότε λογικά θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης (πώληση περιουσιακών στοιχείων, έκδοση ομολογιακού ή ακόμα και αύξηση κεφαλαίου).

ΕΛΠΕ:

Οι υψηλότατες λειτουργικές ροές με την επακόλουθη ραγδαία αποκλιμάκωση του δανεισμού και την αντίστοιχη μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων θα αλλάξουν δραματικά τους δείκτες αποτίμησης του ομίλου την επόμενη τριετία. Ασφαλώς και το deal πώλησης δεν μπορεί να γίνει κάτω από την λογιστική αξία.

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ:

Χρήσιμες οι συγκριτικές αποτιμήσεις, αλλά κάθε εταιρεία ακόμα και του ίδιου κλάδου είναι μοναδική με τις δικές της ιδιαιτερότητες και την δική της αποτίμηση. Μπορεί να βρίσκεται σε άλλη φάση ανάπτυξης, να υλοποιεί μεγάλες επενδύσεις, να διαθέτει κάποια σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, κλπ. Τέλος, κάθε εταιρεία έχει διαφορετική διοίκηση και διαφορετικούς ιδιοκτήτες, οπότε....

ΜΟΥΖΑΚΗΣ:

Μπορεί η εταιρεία να μην έχει ουσιαστικά τραπεζικές υποχρεώσεις, πλην όμως έχει χρησιμοποιήσει το καταπίστευμα του αειμνήστου ιδρυτή της Ελευθερίου Μουζάκη, με αποτέλεσμα στις 31/12/2017 οι οφειλές της εισηγμένης στους κληρονόμους του εκλιπόντος να ανέρχονται σε 20,7 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα είναι απαιτητό από τους κληρονόμους στο τέλος του έτους 2021.

• Αν και είναι νωρίς για την έναρξη μιας σχετικής συζήτησης (πρωτεύει η λειτουργική ανάκαμψη της εισηγμένης), το ποσό αυτό είναι εγγεγραμμένο στις μακροπρόθεσμες λογιστικές υποχρεώσεις της εταιρείας
• Και προφανώς απασχολεί τους μετόχους τόσο της πλειοψηφίας, όσο και της μειοψηφίας.
• Επίσης, στις 31/12/2021 απελευθερώνονται οι κληρονόμοι του Ελευθερίου Μουζάκη από την υποχρέωση διακράτησης των μετοχών τους.

ΜΟΥΖΑΚΗΣ(1):

Πάντως, τα δύο βασικότερα σενάρια που ακούγονται στην αγορά είναι:

• α) Το ποσό αυτό να κεφαλαιοποιηθεί μέσα από μελλοντική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με αποτέλεσμα την εξάλειψη της υποχρέωσης και την περαιτέρω αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των κληρονόμων στην εταιρεία και
• β) Να ρευστοποιηθεί μέρος της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας, προκειμένου να εξοφληθεί η συγκεκριμένη υποχρέωση.

ΑΤΤΙΚΗΣ:

Με θετικό πρόσημο χθες (+1,38%), με την τιμή να γράφει... 0,2200 ευρώ και η κ/φση στα... 101,5 εκατ. ευρώ.

QUALITY:

Ανταλλαγή πακέτου χθες 2,52 εκατ. τμχ στη τιμή των 0,2000 ευρώ συνολικής αξίας 520 χιλ. ευρώ, με την μετοχή να ολοκληρώνει στο +30% στα 0,2690 ευρώ, σε μία τιμή του την αποτιμά σε 7,36 εκατ. ευρώ. Στη χρήση 2017 είχε εμφανίσει πωλήσεις σημαντικά μειωμένες στα 2,5 εκατ. ευρώ, με τις ζημίες της να περιορίζονται στις 110 χιλ. ευρώ και τα ebitda να ενισχύονται σε 549 χιλ. από τα 287 χιλ ευρώ του 2016. Στο ταμείο υπήρχαν διαθέσιμα 1,26 εκατ. και ο δανεισμός της ανερχόταν στα 1 εκατ. ευρώ. Στο 2018 έχει διαπραγματευτεί στο ταμπλό με χαμηλό - υψηλό 0,1930 - 0,3650 ευρώ με μέσο όρο τα 0,2700 ευρώ.

Ξεκίνησε την χρονιά εκεί ακριβώς που έκλεισε χθες...

ΝΕΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΥΨΗΛΑ:

Σε Coca Cola HBC (ουσιαστικά), σε ΚΑΝΑΚΗ και σε ΙΚΤΙΝΟ... Πολύ κοντά σε αυτά το ΚΡΙ ΚΡΙ... Ενώ ο ΟΠΑΠ έχει διανείμει σε μερίσματα από της εισαγωγής του διπλάσιο μέγεθος από αυτό που γράφει τώρα η τιμή της μετοχής του και φυσικά η αποτίμησή του στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου(!!).