Η χρηματιστηριακή αγορά, η αγορά του ΧΑ, όπως έχουμε πλέον συνηθίσει να τη λέμε, αποτελεί για κάθε οικονομία, καθρέφτη της πορείας της και των προοπτικών της. Το BigBusiness.gr δημιούργησε μία ιδιαίτερη στήλη, στην οποία θα βρίσκετε πολύτιμες πληροφορίες, ουσιαστικά «ακτινογραφίες» της ίδιας της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και των εισηγμένων εταιρειών. Θα βρίσκετε όσα δεν γράφονται αλλού, πραγματικά στοιχεία, με καθαρές έως «αιρετικές», για τους καθεστωτικούς, απόψεις. Στην υπηρεσία σας, λοιπόν και στην κρίση σας, παρέα με τον εξειδικευμένο συνεργάτη μας, τον ΚΑΛΧΑ τον Νεότερο!

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Τον τελευταίο καιρό ο ρόλος του αναλυτή των ελληνικών μετοχών έχει διευρυνθεί: Από μελετητής των θεμελιωδών στοιχείων μια επιχείρησης έχει γίνει μέντιουμ, ντετέκτιβ έως και... ψυχαναλυτής. Δεν λέω, η δουλειά δεν σε αφήνει να πλήξεις αφού η Αγορά βρίσκει πάντα τρόπους να σε κρατάει σε εγρήγορση. Τουλάχιστον αν είχε και τζίρο θα μπορούσαμε να μιλάμε για μια πιο εποικοδομητική ενασχόληση.

Γιατί οι BULLS βλέπουν τις 1.000 μονάδες

Με ή χωρίς πιστοληπτική γραμμή το πρόγραμμα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας ολοκληρώνεται τον Αύγουστο και από ότι φαίνεται θα υπάρξει κάποιου είδους ρύθμιση στο ελληνικό χρέος που θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο για κάποιες ελαφρύνσεις.

• Με το απόθεμα ρευστότητας που έχει δημιουργηθεί εξασφαλίζεται ακόμα η ομαλή αποπληρωμή των δόσεων ενώ οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση δημιουργούν ένα αίσθημα εμπιστοσύνης για να μην παρατηρηθούν φαινόμενα δημοσιονομικής απειθαρχίας, όπως στο παρελθόν.

Η αλλαγή της ατζέντας της αγοράς έχει υποστηριχθεί σχεδόν από όλους τους εμπλεκόμενους ότι μπορεί να φέρει νέες εισροές από επενδυτές που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά αναμένουν ένα σινιάλο που θα τους πείσει ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο, σε μια κατάσταση που θα είναι πιο φιλική προς τις επενδύσεις και πολύ πιο πρόθυμη να βελτιώσει το φορολογικό περιβάλλον. Η στιγμή αυτή πλησιάζει και δεν είναι απίθανό να συμβεί πριν το τέλος της χρονιάς.

Η εταιρική κερδοφορία δεν κάμπτεται, οι τάσεις σε περιθώρια κέρδους και οι μερισματικές αποδόσεις χτίζουν ένα καλό σενάριο μακροπρόθεσμης διατήρησης των εταιρικών κερδών και ικανοποιητικών αποδόσεων για τους μετόχους.

• Η μείωση των φορολογικών συντελεστών αρκεί για να υπάρξει ισχυρό κίνητρο επαναπροσδιορισμού των αποτιμήσεων. Το ξεκαθάρισμα της αγοράς από παθογενείς περιπτώσεις αθέμιτου ανταγωνισμού έχει βελτιώσει μερικώς το επιχειρηματικό τοπίο.

Οι αποκρατικοποιήσεις προχωρούν παρά τις καθυστερήσεις. Το Ελληνικό, η ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΠΕ αποτελούν καταλύτες με ευρύτερη σημασία που θα δώσουν ένα σήμα εμπιστοσύνης στην αγορά.

Μετά από καιρό παρατηρείται πιο έντονη η διάθεση απόκτησης ακινήτων, αρχικά τουριστικών εκμεταλλεύσεων και δευτερευόντως εμπορικών χρήσεων. Τα καλά νέα έχουν αντίκτυπο και στις αποτιμήσεις των καλυμμάτων που έχουν στα στεγαστικά ή στα επιχειρηματικά δάνεια οι τράπεζες γεγονός που μεσοπρόθεσμα μπορεί να βελτιώσει την κεφαλαιακή τους θέση επιταχύνοντας την εξυγίανση του ισολογισμού τους από τα NPLs.

• Οι τράπεζες έχουν ανταποκριθεί σε ένα άκρως απαιτητικό πρόγραμμα δράσεων και παρά τις αρχικές δυσκολίες και τις αστοχίες που παρατηρήθηκαν στην πώληση συμμετοχών ή θυγατρικών βρίσκονται εντός προγράμματος σε ότι αφορά την λειτουργική τους αναδιάρθρωση και εντός στόχων μείωσης των NPLs.

Τα επιτόκια στις διεθνείς αγορές μπορεί να ανεβαίνουν ωστόσο στα ελληνικά ομόλογα η αποκλιμάκωση συνεχίζεται. Οι συστάσεις αγορών στα ελληνικά ομόλογα συμβαδίζουν με τις αναβαθμίσεις των ξένων οίκων.

• Στην ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται ακόμα επενδυτικά κεφάλαια υψηλού επενδυτικού κινδύνου, δεν έχει εισρεύσει ακόμα χρήμα από ποιοτικούς επενδυτές με μακροπρόθεσμη προοπτική. Το δυνητικό περιθώριο νέων εισροών παραμένει ισχυρό.

Πού ποντάρουν οι... Αρκούδες

Η Ελλάδα βγαίνει από το μνημόνιο με τα capital controls στην θέση τους, τις τράπεζες ανίσχυρες να δώσουν ρευστότητα στην οικονομία και το χρέος να μην έχει μειωθεί ούτε ένα ευρώ από την έναρξη της κρίσης. Η πρόοδος φαίνεται στα νούμερα αλλά δεν διοχετεύεται στην οικονομία. Η ανεργία παραμένει ψηλά και τα πλεονάσματα δεν τροφοδοτούνται από εξωτερικές εισροές αλλά από την φορολογία των μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων.

Οι πολιτικοί συσχετισμοί θα παίξουν ισχυρό ρόλο σε ένα σενάριο πρόωρων εκλογών. Αν το πρώτο κόμμα συγκεντρώσει λιγότερες από 151 έδρες και δεν καταφέρει να δημιουργήσει κυβέρνηση συνεργασίας, οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική επιτείνοντας το φαινόμενο ακυβερνησίας.

• Ακόμα και αν υπάρξει πάντως αυτοδυναμία η προεδρική εκλογή του 2019 θα απαιτήσει τις ψήφους 180 βουλευτών με ότι αυτό συνεπάγεται για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών με απλή αναλογική.

• Το αποτέλεσμα των εκλογών θα μπει στο μικροσκόπιο της αγοράς ως προς την ικανότητα του πρώτου κόμματος να εξασφαλίσει τις 180 ψήφους της προεδρικής εκλογής με την συναίνεση άλλων κομμάτων.

• Και επί του παρόντος το εγχείρημα φαίνεται δύσκολο.

Η ιστορία των Folli - Follie έχει αυξήσει την επιφυλακτικότητα των ξένων επενδυτών οι οποίοι κινούνται πλέον πολύ επιλεκτικά και με πολύ πιο αυστηρά κριτήρια.

• Δεν είναι τυχαίο ότι η αγορά βρίσκεται σε πτωτικό σπιράλ από τις 4 Μαΐου, όταν και ξεκίνησε η δημοσίευση των στοιχείων από το QCM.

• Ο βαθμός ευαισθησίας της αγοράς έχει αυξηθεί, η αρνητική φημολογία υιοθετείται γρηγορότερα στις επενδυτικές αποφάσεις και θα χρειαστεί χρόνος για να αποκατασταθεί η ηρεμία και το ενδιαφέρον της αγοράς.

Οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό την μείωση των NPLs κυρίως όμως από την διαγραφή των πολυετών καθυστερούμενων δανείων. Η πώληση των χαρτοφυλακίων δανείων έχει πραγματοποιηθεί σε σχετικά χαμηλά τιμήματα γεγονός που προβληματίζει ως προς το ποσοστό ανάκτησης του κεφαλαίου.

• Σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες θα κινηθούν σε επίπεδο μειώσεων των συσσωρευμένων προβλέψεων στο όριο που τους επιτρέπει η λειτουργική τους κερδοφορία γεγονός που θα τους οδηγεί σε οριακά αποτελέσματα στην τελική γραμμή ενδεχομένως για την φετινή και την επόμενη χρήση.

Ανάπτυξη χωρίς χρηματοδότηση από τον τραπεζικό κλάδο δεν μπορεί να υπάρξει σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

• Από ότι φαίνεται οι τράπεζες θα συνεχίσουν να έχουν ως προτεραιότητα την ταχύτερη μείωση των NPLs παρά την πιστωτική επέκταση.

• Ενδεχομένως κάποιες μικρές χρηματοδοτήσεις σε μέγεθος να μπορούν να υποστηριχθούν.

• Όχι όμως στο βαθμό που θα άλλαζε δραματικά τα δεδομένα της οικονομίας.

Οι αποκρατικοποιήσεις δεν έχουν το ενδιαφέρον που θα αναμένονταν σε πλήθος ενδιαφερομένων. Τα εγχειρήματα χαρακτηρίζονται από αναβολές και καθυστερήσεις που πιθανόν να στερήσουν την δυναμική που έχουν οι αγορές όσο το κόστος δανεισμού παραμένει χαμηλό.

Ο εξωτερικός παράγοντας δεν πρέπει να υποτιμάται. Παραμένουν εν δυνάμει ρίσκα που θα έχουν καθολική επίδραση:

• Ο εμπορικός πόλεμος Κίνας - Ρωσίας,

• η κυβερνητική αστάθεια στην Ιταλία,

• ενδεχόμενες ανάγκες αναχρηματοδότησης ή ανακεφαλαιοποίησης ευρωπαϊκών τραπεζών

ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ Ι: Ο δανεισμός έχει ανέβει σημαντικά, ενώ τα ίδια κεφάλαια δεν είναι αυτά που εμφανίζει η διοίκηση στις ανακοινώσεις της γιατί συμπεριλαμβάνουν και αυτά της μειοψηφίας. Επομένως, το ορθόν του πράγματος είναι... 489 εκατ. ευρώ και όχι... 768 εκατ. ως εμφανίζεται στη λογιστική έκθεση της 31.12.2017. Μιλάμε για μία διαφορά της τάξης των 279 εκατ. ευρώ (!!)...

ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ ΙΙ: Επίσης ο καθαρός δανεισμός της κάθε άλλο παρά αμελητέος προβάλει... Μιλάμε για 1,07 δισ. ευρώ που σημαίνει ότι οφείλει 2,2 φορές τα ίδια κεφάλαια της... Και αυτός ο συντελεστής πρέπει να πέσει σημαντικά, αν θέλουμε να κάνουμε λόγο για ευρωστία, δυναμική κ.ο.κ. Καθαρές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες 7.616 από 311.176 και Ταμειακές ροές από επενδυτικές δραστηριότητες (Αγορές) / Πωλήσεις πάγιων στοιχείων (259.992) από (161.309)

ΧΑ – ΣΧΟΛΙΟ: Το "stock picking" (ήδη ορισμένα χαρτιά έχουν ανεβάσει αρκετά τις τιμές που διαπραγματευόντουσαν προ ολίγων μόλις συνεδριάσεων) θα επανέλθει σε ζήτηση, με τα θεμελιώδη να καθοδηγούν αρκετούς επενδυτές. Το σε ιστορικά πλαίσια χαμηλό ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ σε σχέση με το εθνικό ΑΕΠ, τα ελκυστικά P/E και P/BV επιλεγμένων Ελληνικών τίτλων, σε σύγκριση με τον Ευρωπαϊκό ανταγωνισμό και η επιστροφή της Χώρας σε θετικούς ανάπτυξης συνθέτουν τις βάσεις πάνω στις οποίες θα στηριχθούν οι διαχειριστές των LONG χαρτοφυλακίων.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Η «ενδοοικογενειακή» κόντρα δεν βοηθάει τον όμιλο να ανακάμψει και να προχωρήσει σε αναδιαρθρώσεις. Μπορεί η μάχη απόκτησης των ποσοστών να έχει βοηθήσει την αποτίμηση μεσοπρόθεσμα όμως η εσωστρέφεια έχει αρνητικό αντίκτυπο. Το 2018 αναμένεται να παραμείνει ζημιογόνο.

ΕΧΑΕ: Αν η αρχή είναι το ήμισυ του παντός το ξεκίνημα του β' εξαμήνου κάθε άλλο παρά αισιόδοξο φαίνεται. Η επιστροφές κεφαλαίου ολοκληρώνονται φέτος και από του χρόνου θα μοιράζει μόνο το τακτικό μέρισμα. Αυτό βέβαια μπορεί να αλλάξει αν βελτιωθούν θεαματικά οι συναλλαγές. Αν...

Κάλχας ο νεότερος

Με -σχεδόν- υλικό έμπνευσης του φίλου Μάνου Χατζηδάκη