Ανοδικά κινούνται τα περισσότερα μεγάλα χρηματιστήρια του κόσμου σήμερα, καθώς οι αισιόδοξες προοπτικές που περιέγραψε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) ενίσχυσαν το δολάριο, ώθησαν προς τα πάνω τις αποδόσεις των ομολόγων και οδήγησαν τη τιμή του χρυσού σε χαμηλό επίπεδο ενός έτους.

Ο δείκτης FTSE του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου σημείωνε κέρδη 0,5%, ενώ η στερλίνα συνέχιζε να υφίσταται τις συνέπειες του Brexit, υποχωρώντας σε χαμηλό επίπεδο 10 μηνών. Ο γερμανικός χρηματιστηριακός δείκτης Dax σκαρφάλωσε σε υψηλό επίπεδο ενός μήνα, εν μέσω ελπίδων ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ μπορεί να συμφωνήσουν για τους δασμούς στα αυτοκίνητα.

Στην Ασία, ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei αυξήθηκε επίσης σε υψηλό επίπεδο ενός μήνα, καθώς η εξασθένιση του γιεν προδιαγράφει αυξημένα κέρδη για τους εξαγωγείς. Ο δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας - Ειρηνικού (εκτός της Ιαπωνίας) αυξήθηκε 0,1% και για την Αυστραλία 0,6%. Οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης ξεκίνησαν ανοδικά για να υποχωρήσουν στη συνέχεια, καθώς το γιουάν υποχώρησε έναντι του δολαρίου.

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, διατήρησε τις αισιόδοξες προοπτικές για την αμερικανική οικονομία, ενώ υποβάθμισε τις επιπτώσεις από τους κινδύνους του παγκόσμιου εμπορίου στις προοπτικές αυξήσεων των επιτοκίων. «Αυτό βασικά σημαίνει μία ακόμη αύξηση τον Σεπτέμβριο και πιθανότατα ακόμη μία τον Δεκέμβριο», δήλωσε οικονομολόγος της Rabobank.

Η στήριξη του Πάουελ για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων ώθησε τις αποδόσεις των διετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν μία δεκαετία και οδήγησε σε άνοδο της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων στις 95,251 μονάδες. Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε περαιτέρω στα 1,1634 δολάρια μετά τη χθεσινή υποχώρηση κατά 0,4%. Η στερλίνα διαμορφωνόταν στο επίπεδο των 1,3035 δολαρίων, που είναι χαμηλό 10 μηνών, μετά τη χθεσινή πτώση της κατά 0,9%.

Η ανατίμηση του δολαρίου, σε συνδυασμό με τις προοπτικές περαιτέρω αυξήσεων των αμερικανικών επιτοκίων, προκάλεσαν προβλήματα στον χρυσό, ο οποίος υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο ενός έτους και συγκεκριμένα στα 1.224,92 δολάρια ανά ουγγιά. Οι απώλειές της τιμής του χρυσού φέτος υπερβαίνουν το 5%. Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν, επίσης, μετά την απροσδόκητη αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού. Η τιμή του μπρεντ υποχωρούσε 70 σεντς στα 71,40 δολάρια και του αμερικανικού αργού 54 σεντς στα 67,55 δολάρια.