Η Χρηματιστηριακή Αγορά, η αγορά του ΧΑ, όπως έχουμε πλέον συνηθίσει να τη λέμε, αποτελεί για κάθε οικονομία, καθρέφτη της πορείας της και των προοπτικών της. Το BigBusiness.gr δημιούργησε μία ιδιαίτερη στήλη, στην οποία θα βρίσκετε πολύτιμες πληροφορίες, ουσιαστικά «ακτινογραφίες» της ίδιας της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και των εισηγμένων εταιρειών. Θα βρίσκετε όσα δεν γράφονται αλλού, πραγματικά στοιχεία, με καθαρές έως «αιρετικές»', για τους καθεστωτικούς, απόψεις. Στην υπηρεσία σας, λοιπόν και στην κρίση σας, παρέα με τον εξειδικευμένο συνεργάτη μας, τον ΚΑΛΧΑ τον Νεότερο!

ΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΔΙΤΤΗ ΣΗΜΑΣΙΑ: Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF), η KfW και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ανακοίνωσαν ότι επένδυσαν στην τιτλοποίηση ύψους 101 εκατ. ευρώ της Autohellas με βάση τα έσοδα από leasing αυτοκινήτων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η συναλλαγή αποτελεί την πρώτη τιτλοποίηση ενεργητικού (ABS) στην Ελλάδα εκτός τραπεζικού τομέα. 

  • Η KfW επένδυσε συνολικά σε senior τίτλους αξίας 25 εκατ., ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης προχώρησαν σε επένδυση 32,3 εκατ. και 15 εκατ. ευρώ αντίστοιχα στην έκδοση της ελληνική εταιρίας. 
    Οι senior τίτλοι έχουν την εγγύηση του EIF.
  • Ανάδοχος της κοινής επένδυσης των ευρωπαϊκών ταμείων ήταν η StormHarbour 
  • Ενώ οι τίτλοι έχουν αξιολόγηση Β+ και ΒΒΒ- από τον οίκο Standard & Poor's και την Scope αντίστοιχα.
  • Η συναλλαγή θα επιτρέψει στην Autohellas να αποκτήσει μεσοπρόθεσμη ρευστότητα που θα χρησιμοποιηθεί σε νέα συμβόλαια leasing στην ελληνική αγορά τα επόμενα χρόνια.

AUTOHELLAS @23,400 ευρώ και κ/φση 285,8 εκατ. ευρώ: Πως διαμορφώθηκαν τα μεγέθη-κλειδιά στη λήξη του α' τριμήνου.. Με σημαντική αύξηση 53,7% στον κύκλο εργασιών σε 96,9 εκατ. ευρώ έναντι 63,0 εκατ. ευρώ το 2017.  Τα EBITDA +30,3%,στα 24,5 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη του Ομίλου για το πρώτο τρίμηνο 2018 ανήλθαν σε ενοποιημένη βάση στα 1,6 εκατ. ευρώ από 0,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σύνολο ιδίων κεφαλαίων 233,42 εκατ. ευρώ από 228,16 εκατ. ευρώ. Μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις 179 εκατ. από 235 εκατ. ευρώ. Βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις 187,5 εκατ. ευρώ από 141 εκατ. ευρώ.

AUTOHELLAS (ΙΙ): Ταμειακά διαθέσιμα 32,9 εκατ. ευρώ από 39 εκατ. ευρώ. ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 333 εκατ. ευρώ από 337 εκατ. ευρώ. Σύνολο εισροών από λειτουργικές δραστηριότητες 14,3 εκατ. από 4,62 εκατ. ευρώ. Σύνολο εκροών από επενδυτικές δραστηριότητες 1,65 εκατ. από 2,27 εκατ. ευρώ. ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΘΑΡΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ: 12,65 εκατ. από 2,35 εκατ. ευρώ. P/BV: 1,23 ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ:1,43  ενώ διένειμε για την χρήση 2017 καθαρό μέρισμα 0,9350 ευρώ. 

ΟΜΙΛΟΣ ΥΓΕΙΑ (Ι): Υπάρχουν μικρές ομάδες μετόχων που αν προστεθούν βγάζουν ένα ποσοστό ικανό να μην επιτρέψει την απρόσκοπτη μεταβίβαση του ομίλου στους καταθέσαντες την πρόταση εξαγοράς έναντι τιμήματος 0,9500 ευρώ ανά μετοχή. 'Όπως διατείνονται (και δεν απέχουν της αληθείας οι άνθρωποι) το τίμημα είναι πολύ χαμηλό γιατί ουσιαστικά ο αγοραστής έναντι «πινακίου φακής» -  τρόπος του λέγειν - αποκτά τον έλεγχο του κλάδου πανελλαδικά κι αυτό γιατί τα πραγματικά κέρδη του ομίλου είναι σχεδόν... απροσδιόριστα. 

ΟΜΙΛΟΣ ΥΓΕΙΑ (ΙΙ): Να επισημανθεί, ότι σε δυσχερή θέση σε περίπτωση πώλησης του θα βρεθεί ο όμιλος Αποστολόπουλου που θα περιορισθεί σε δευτερεύοντες ρόλους. Εξ ου και οι συνεχείς προσπάθειες τορπιλισμού του Deal. Αλλά και εντός των κόλπων της MIΓ ως γνωστόν υπάρχουν φωνές που λένε ΟΧΙ στην πώληση, για τους δικούς τους λόγους. Γενικά, η υπόθεση εμφανίζεται αλλά και είναι πολύ μπερδεμένη... Και δεν θα πλήξουμε, έστω και σαν απλοί παρατηρητές, σχολιαστές κ.ο.κ.

ΟΜΙΛΟΣ ΥΓΕΙΑ (ΙΙΙ): Εκτιμούμε, ότι δεν χρειάζεται να σας (επ)εξηγήσουμε γιατί τα κέρδη του συγκροτήματος που περιλαμβάνει συν τοις άλλοις και τις μονάδες-κόσμημα (ΥΓΕΙΑ, ΜΗΤΕΡΑ, ΛΗΤΩ) είναι απροσδιόριστα. Βάλτε με την φαντασία σας ότι απίθανο νούμερο σας προκύψει... Μέσα θα πέσετε, 100%... Αυτό φυσικά ισχύει και για τις άλλες μεγάλες εταιρείες του κλάδου (ΙΑΤΡΙΚΟ και ΙΑΣΩ). 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Οι τράπεζες θα κινηθούν σε επίπεδο μειώσεων των συσσωρευμένων προβλέψεων στο όριο που τους επιτρέπει η λειτουργική τους κερδοφορία γεγονός που θα τους οδηγεί σε οριακά αποτελέσματα στην τελική γραμμή ενδεχομένως για την φετινή και την επόμενη χρήση. Ανάπτυξη όμως χωρίς χρηματοδότηση από τον τραπεζικό κλάδο δεν μπορεί να υπάρξει σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Και οι τράπεζες θα συνεχίσουν να έχουν ως προτεραιότητα την ταχύτερη μείωση των NPLs παρά την πιστωτική επέκταση. Ενδεχομένως κάποιες μικρές χρηματοδοτήσεις σε μέγεθος να μπορούν να υποστηριχθούν. Όχι όμως στο βαθμό που θα άλλαζε δραματικά τα δεδομένα της οικονομίας.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - Χ.Α: Οι αποκρατικοποιήσεις δεν έχουν το ενδιαφέρον που θα αναμένονταν σε πλήθος ενδιαφερομένων. Τα εγχειρήματα χαρακτηρίζονται από αναβολές και καθυστερήσεις που πιθανόν να στερήσουν την δυναμική που έχουν οι αγορές όσο το κόστος δανεισμού παραμένει χαμηλό. Ο εξωτερικός παράγοντας δεν πρέπει να υποτιμάται. Παραμένουν εν δυνάμει ρίσκα που θα έχουν καθολική επίδραση:- Ο εμπορικός πόλεμος Κίνας – Ρωσίας, η κυβερνητική αστάθεια στην Ιταλία, ενδεχόμενες ανάγκες αναχρηματοδότησης ή ανακεφαλαιοποίησης Ευρωπαϊκών τραπεζών.

ΑΦΑΝΗ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ: Είναι τα αποθεματικά που δεν αποκαλύπτονται στον ισολογισμό μιας εταιρίας. Είναι δηλαδή το ποσό κατά το οποίο η πραγματική αξία μιας επιχείρησης, υπερβαίνει την αξία που αντικατοπτρίζεται στα λογιστικά βιβλία της. Αυτό δημιουργεί μια στρεβλή εντύπωση για την πραγματική οικονομική εικόνα της εταιρίας, η οποία μπορεί να είναι στην πραγματικότητα πολύ καλύτερη από ότι υποδεικνύουν οι οικονομικές καταστάσεις της.

  • ΠΡΟΣΟΧΗ ΤΩΡΑ: Τα αφανή αποθεματικά είναι προϊόν της δημιουργικής λογιστικής και προκύπτουν όταν οι λογιστικές πρακτικές που ακολουθούνται παρεκκλίνουν από το πνεύμα και την σωστή ερμηνεία των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων. Πιο συγκεκριμένα, ορισμένα περιουσιακά στοιχεία όπως κτίρια ή εξοπλισμός μπορεί είτε να μην συμπεριλαμβάνονται στον Ισολογισμό, είτε να εμφανίζονται σε τιμή μικρότερη από την αγοραία αξία τους (market value).
  • ΕΠΙΣΗΣ, εκτός της πλήρους απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων, μία εταιρεία μπορεί να αρχίσει να αποσβένει περιουσιακά στοιχεία γρηγορότερα από την πτώση της αγοραίας αξίας τους. Προσπαθεί  δηλαδή, σκοπίμως, με την υποτίμηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων της ή με την υπερτίμηση των Υποχρεώσεων, να παρουσιάσει χαμηλότερο  φορολογητέο εισόδημα. 
  • ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ότι το αφανές αποθεματικό μπορεί τελικά να χρησιμοποιηθεί ως επιπλέον κεφάλαιο κίνησης, προσφέροντας (αθέμιτο) πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Η υιοθέτηση παρόμοιων πρακτικών οδηγεί σε ασυνέπεια και ανακρίβειες των οικονομικών καταστάσεων, πράγμα το οποίο μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη  μετόχων και επενδυτών.

Wood – ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ - ΕΚΘΕΣΗ: 'Εχει αναβαθμίσει την σύσταση της Πειραιώς σε (αγορά) από (διακράτηση), καθώς πιστεύει ότι είναι πιθανό να αποφύγει ένα dilution. Η νέα τιμή στόχος για τη Eurobank στα 1,4000 ευρώ, από 1,2000 ευρώ προηγουμένως, για την Alpha Bank διατηρείται στα 2,7000 ευρώ, για την Εθνική μειώνεται στα 0,3800 από 0,4000 ευρώ, ενώ ο στόχος για την Τράπεζα Πειραιώς αυξάνεται στα 4,1000 από 3,3000 ευρώ.

  • Η θετική άποψη για τις τράπεζες είναι ως επί το πλείστον αποτέλεσμα αποτιμήσεων.
  • Εκτιμάται ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αποφύγουν τις αυξήσεις κεφαλαίου και να σημειώσουν re-rating στους δείκτες P/TBV στο 0,5-0,6
  • ΚΑΤΙ, που συνεπάγεται χαμηλό μεν αλλά βιώσιμο ROTE (αποδοτικότητα των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων) της τάξης του 5%-6%, με κόστος ιδίων κεφαλαίων της τάξης του 11%.

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΣΚΕΨΕΩΝ: Η διαπραγμάτευση κάτω από το ύψος των ίδιων κεφαλαίων αναγνωρίζει έναν ειδικό κίνδυνο σε μια εταιρία. Το γιατί μια μετοχή διαπραγματεύεται με έκπτωση σε σχέση με τα κεφάλαια της έχει να κάνει με πολλούς λόγους. Μπορεί να υπάρχει αμφισβήτηση ως προς την ποιότητα των κεφαλαίων – ειδικά αν η εταιρία έχει στο ενεργητικό της άυλα στοιχεία ή αναβαλόμενη φορολογία- ή ζημιές στην τελική γραμμή.

Η προσαρμογή των ζημιογόνων χρήσεων στα ίδια κεφάλαια γίνεται σχεδόν αυτόματα καθώς οι επενδυτές δεν περιμένουν να ολοκληρωθεί η χρήση για να προχωρήσουν στην αναθεώρηση των εκτιμήσεων τους.

  • Ο κανόνας επίσης λέει πως αν μια εταιρία έχει υψηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων δικαιολογεί μεγαλύτερες αποτιμήσεις, ειδικά αν η χρήση συνοδεύεται από μερίσματα. 
  • Στην Ελληνική αγορά υπάρχει και η παράμετρος εμπορευσιμότητα:
  • Μια μετοχή με καλά νούμερα κερδοφορίας ενδεχομένως να αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει την επιχειρηματική της επίδοση, επειδή δεν προσφέρει καλό συγχρονισμό εισόδου εξόδου για ένα επενδυτικό κεφάλαιο.
  • Επίσης, μια μετοχή που είναι για πολύ καιρό στα αζήτητα, δεν παρουσιάζει δηλαδή κάποια αξιόλογη κινητικότητα, θα χρειαστεί μερικές καλές χρήσεις προκειμένου να πείσει το επενδυτικό κοινό για τις προοπτικές της και να περιορίσει την έκπτωση στα κεφάλαια της.

ΑΓΟΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ: Μικρή υποχώρηση, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν σημαντική συρρίκνωση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (14.449 συμβόλαια).Στα 7.556 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.561 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Αύγουστος). Το συμβόλαιο του FTSE (συνολικά 324, 317 για τον Αύγουστο και 7 για τον Σεπτέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 2.015,25) κινήθηκε μεταξύ 2.005 και 2.025,5 μονάδων και επηρεαζόμενο από τις τελικές δημοπρασίες γύρισε σε υποτίμηση 0,25%.

FF GROUP: Σήμερα συνεδριάζει το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να αποφασίσει και επιβάλει πρόστιμα σε μέλη της Διοίκησης της Folli Follie για χειραγώγηση της αγοράς μέσω διασποράς ψευδών ειδήσεων. Η συνεδρίαση αναμενόταν εδώ και καιρό, αλλά έπρεπε προηγουμένως οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΚ να ολοκληρώσουν την μελέτη των στοιχείων που έλαβαν από τους εκπροσώπους της εισηγμένης εταιρείας. Τα πρόστιμα για περιπτώσεις χειραγώγησης μπορούν να φθάσουν σε εκατομμύρια ευρώ. Γενικά, οι εξελίξεις θα αρχίσουν να τρέχουν. Αλησμόνητη θα μείνει πάντως στις μνήμες μας η οικογένεια. Σαν εφιάλτης... 

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Δύο παράμετροι που μπορούν να αλλάξουν τις... ισορροπίες προς το πολύ καλύτερο. Επιγραμματικά... 1. Άνοδος των τιμών στην καθημαγμένη Αγορά των Ακινήτων (θα βοηθήσει πολύ τον τραπεζικό κλάδο) 2. Ανάπτυξη της Οικονομίας, αφενός ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις και αφετέρου κόβοντας αρκετά κλαδιά (αρχικά) από το δέντρο της γραφειοκρατίας.

  • Όνειρα θερινής νυχτός θα μας πείτε και θα έχετε απόλυτα δίκιο.
  • Εδώ οι άνθρωποι δεν δέχονται σε πολλές υπηρεσίες την μηχανοργάνωση για να μην χαθούν θέσεις αεριζόμενων δημοσίων υπαλλήλων, που απλά ταλαιπωρούν αντί να εξυπηρετούν...
  • Η μόνη ελπίδα, μη τυχόν και στρώσουν κάπως τα πράγματα, είναι να επέμβει ο... ξένος δάκτυλος ο οποίος αργά και σταθερά δείχνει αποφασισμένος να μετατρέψει την Ελλάδα σε ένα σύγχρονο κράτος. 

ΠΟΝΗΜΑ- Για να το (ξανα)διαβάσουμε: 

Αγελαία συμπεριφορά ή ψυχολογία της αγέλης είναι ο τρόπος που δραστηριοποιείται και συμπεριφέρεται μια ομάδα επενδυτών, χωρίς προγραμματισμένη κατεύθυνση, σαν αγέλη, μιμούμενοι συμπεριφορές άλλων επενδυτών στις αγορές.

Η οικονομική επιστήμη και η σύγχρονη ψυχολογία χρησιμοποιούν τη θεωρία της αγελαίας συμπεριφοράς για να εξηγήσουν φαινόμενα όπου ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων δρουν με τον ίδιο τρόπο την ίδια χρονική στιγμή και συχνά παρουσιάζουν παρόμοιες συμπεριφορές κατά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Στα χρηματοοικονομικά, η ψυχολογία της αγέλης αφορά περιπτώσεις στις οποίες πολλοί επενδυτές στρέφονται αναίτια προς συγκεκριμένες επενδύσεις κατά την ίδια χρονική περίοδο, απλά και μόνο ωθούμενοι από το γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός traders έδειξε ενδιαφέρον γι' αυτές.

Ο φόβος της μετάνοιας για μια επενδυτική ευκαιρία, αποτελεί συχνά το κίνητρο πίσω από την αγελαία συμπεριφορά, ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα της επίδρασης της ψυχολογίας της αγέλης αποτελούν οι noise traders. 

Η αγελαία συμπεριφορά συναντάται και στις χρηματαγορές όπου μεμονωμένοι επενδυτές, επηρεαζόμενοι από βιαστικές και μη-ορθολογικές κινήσεις του πλήθους, προβαίνουν σε ανεξήγητες πράξεις που δεν μπορούν να εξηγηθούν με την τεχνική ανάλυση.

Στην προσπάθεια τους να μιμηθούν ο ένας τον άλλο, αυτές οι μαζικές τάσεις καταλήγουν είτε σε φούσκες (μαζικές αγορές ομοειδών μετοχών) είτε σε κραχ (ξαφνικές πωλήσεις  χρεογράφων ή άλλων περιουσιακών στοιχείων)

Παράδειγμα: Η ψυχολογία της αγέλης θεωρείται μεταξύ άλλων κι ένας από τους υπεύθυνους για την τόσο ραγδαία εξάπλωση της κρίσης των στεγαστικών δανείων που ξέσπασε το 2008 στις ΗΠΑ. Τότε αρχικά οι οίκοι αξιολόγησης έριξαν κατακόρυφα την βαθμολογία των επενδυτικών προϊόντων που βασίζονταν σε στεγαστικά δάνεια (CDS), κάτι που προκάλεσε πανικό στις αγορές.

Στη συνέχεια αμοιβαία κεφάλαια, επενδυτικές τράπεζες, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συνταξιοδοτικά ταμεία (pension funds) και επενδυτές προσπάθησαν μαζικά να ξεφορτωθούν από τα χαρτοφυλάκια τους αυτά τα προϊόντα, προκαλώντας κραχ στις αγορές κι εξωθώντας αρκετές τράπεζες και εταιρίες σε πτώχευση. Οι παραπάνω κινήσεις βασίζονται περισσότερο σε συναισθηματικούς παράγοντες (απληστία στις φούσκες / πανικός στα κραχ) παρά σε ορθολογική αντιμετώπιση, ενώ παρόμοιες θεωρίες έχουν αναπτυχθεί και μελετηθεί από την επιστήμη της Συμπεριφορικής Χρηματοοικονομικής.

ΕΛΤΡΑΚ@2,5800 ευρώ και κεφαλαιοποίηση 36,25 εκατ. ευρώ: Κινήθηκε στο εύρος 2,4000 – 3,3800 ευρώ το 2018, με μέσο όρο τιμής 3,0500 ευρώ και συναλλαγές 169 χιλ. τεμάχια (ημερησίως μόλις 1140 τεμάχια). Στο -9,44%... Υπενθυμίζουμε, ότι πέρυσι είχε μοιράσει με την μορφή μερισμάτων 11,68 εκατ. ευρώ (0,8314 ανά μετοχή), ενώ εφέτος προχώρησε και σε επιστροφή κεφαλαίου 8,44 εκατ. ευρώ (0,601 ευρώ ανά μετοχή).

ΕΛΤΡΑΚ (ΙΙ): Το 2017 εκτός από την αύξηση των καθαρών κερδών από 3,53 εκατ. σε 4,93 εκατ. ευρώ, εμφάνισε θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές 10,87 εκατ. ευρώ που κάλυψαν το  54% των διανομών της στους μετόχους. Ο καθαρός δανεισμός 2017 ανερχόταν σε 12,3 εκατ. ευρώ με EBITDA 9,043 εκατ. ευρώ, δύο μεγέθη που δίνουν ικανοποιητικό δείκτη «καθαρού χρέους προς EBITDA» ακόμη και αν συνεκτιμηθεί η φετινή επιστροφή κεφαλαίου. Συναλλακτικά πάντως, έχει βαλτώσει στο ταμπλό του Χ.Α.

Κάλχας ο νεότερος