Η Χρηματιστηριακή Αγορά, η αγορά του ΧΑ, όπως έχουμε πλέον συνηθίσει να τη λέμε, αποτελεί για κάθε οικονομία, καθρέφτη της πορείας της και των προοπτικών της. Το BigBusiness.gr δημιούργησε μία ιδιαίτερη στήλη, στην οποία θα βρίσκετε πολύτιμες πληροφορίες, ουσιαστικά «ακτινογραφίες» της ίδιας της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και των εισηγμένων εταιρειών. Θα βρίσκετε όσα δεν γράφονται αλλού, πραγματικά στοιχεία, με καθαρές έως «αιρετικές»', για τους καθεστωτικούς, απόψεις. Στην υπηρεσία σας, λοιπόν και στην κρίση σας, παρέα με τον εξειδικευμένο συνεργάτη μας, τον ΚΑΛΧΑ τον Νεότερο!

03/08/2015:

Το Χρηματιστήριο Αθηνών επαναλειτούργησε μετά από διακοπή 25 συνεδριάσεων, αποτέλεσμα της επιβολής των capital controls (από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015). Ο Γενικός δείκτης έκλεισε στις 668,06 μον. σημειώνοντας πτώση -16,23% που αποτελεί ιστορικό ρεκόρ ημερήσιας πτώσης από την ίδρυση του Χρηματιστηρίου (30/09/1876). Ενδοσυνεδριακά ο Γ.Δ.βρέθηκε τις 615,08 μονάδες σημειώνοντας πτώση -22,88%. Με την πτώση αυτή ο ΓΔ κατέρριψε το προηγούμενο ρεκόρ πτώσης -12,6% που είχε σημειωθεί στις 26/10/1987.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Πρέπει να δίνουμε πρωτίστως ιδιαίτερη προσοχή στην τρέχουσα αποτίμηση της κάθε εταιρείας που μας ενδιαφέρει/απασχολεί. Μπορεί να είναι η καλύτερη, αλλά η κεφαλαιοποίηση της να έχει προεξοφλήσει ή και υπερ-προεξοφλήσει όλα τα καλά και... βέλτιστα! Και αντίθετα, μπορεί να είναι η χειρότερη αλλά η αποτίμηση της να απέχει παρασάγγας από την πραγματική αξία της...

ΣΧΟΛΙΟ:

Στο δίμηνο τα θεμελιώδη των εταιριών θα ξαναμπούν στο επίκεντρο επί της ουσίας και όχι επί της θεωρίας δίνοντας προβάδισμα τοποθετήσεων σε όσες εταιρίες πουν αυτά που θέλουν να ακούσουν οι επενδυτές και λιγότερο (ή και καθόλου) οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες.

• Είναι μια τακτική κίνηση παρόμοια με αυτή του «τρελού Ιβάν».
• Για τους μη γνώστες της έκφρασης η προέλευση της κρατάει από την εποχή του ψυχρού πολέμου, όταν τα Σοβιετικά και Αμερικανικά υποβρύχια ακολουθούσαν το ένα το άλλο σε κοντινή απόσταση σε μια προσπάθεια να κρύψουν το σήμα τους πίσω από τον ήχο των μηχανών.
• Ενίοτε όμως τα Σοβιετικά υποβρύχια διέκοπταν την πορεία τους απότομα, κάνοντας μια στροφή γύρω τους προκειμένου να δουν αν τους ακολουθεί κανείς.
• Κάπως έτσι και τα θεμελιώδη θα κάνουν ένα τρελό Ιβάν διορθώνοντας την πορεία της χρηματιστηριακής πλεύσης των μετοχών.

ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών:

Ανακοίνωσε για πρώτη φορά τριμηνιαία αποτελέσματα, με τα καθαρά κέρδη στο α' τρίμηνο στα 15,8 εκατ. ευρώ. Τα μεγέθη της δείχνουν ένα αδύναμο συνολικό τρίμηνο σε λειτουργική βάση... Διανομή προμερίσματος χρήσης 2018 ύψους 7,34 εκατ. ευρώ ή 0,0316 Ευρώ ανά μετοχή (καθαρό 0,0269 ευρώ). Από την Παρασκευή, 24 Αυγούστου θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα προσωρινού μερίσματος.

• ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ@1,7300 ευρώ
• Κ/φση 401,36 εκατ. ευρώ.
• ΧΑΜ-ΥΨΗΛΟ 2018: 1,6620 - 2,2800 ευρώ (μέσος όρος 1,8600).
• ΤΙΜΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ: 2,1200 στις 19.6.2017.
• ΑΠΟΔΟΣΗ 2018: -11,73%
• ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ: 30,64 εκατ.τμχ (ημερησίως 205.600 τμχ)

QUALITY:

Στη χρήση 2017 είχε εμφανίσει πωλήσεις σημαντικά μειωμένες στα 2,5 εκατ. ευρώ, με τις ζημίες της να περιορίζονται στις 110 χιλ. ευρώ και τα ebitda να ενισχύονται σε 549 χιλ. από τα 287 χιλ ευρώ του 2016. Στο ταμείο υπήρχαν διαθέσιμα 1,26 εκατ. και ο δανεισμός της ανερχόταν στα 1 εκατ. ευρώ. Περί τα 4,5 εκατ. ευρώ η καθαρή θέση της στις 31.12.2017. Στο 2018 έχει διαπραγματευτεί στο ταμπλό με χαμηλό – υψηλό 0,1930 – 0,3650 ευρώ με μέσο όρο τα 0,2700 ευρώ. Στο +2,23% μετά το χθεσινό +5,77% στα 0,2750 ευρώ (συναλλαγές εφέτος 8,58 εκατ. τμχ και ημερησίως 57.600 τμχ).

Ο ΓΡΙΦΟΣ ΤΩΝ ΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ:

Είναι η μη ορθολογική συμπεριφορά των επενδυτών να προτιμούν τις επιχειρήσεις που δίνουν μερίσματα αντί να επανεπενδύουν τα κέρδη τους. Κανονικά θα έπρεπε να τους είναι αδιάφορο το εάν θα πάρουν τα κέρδη σε μορφή μερίσματος ή αυξημένης αξίας της επιχείρησης λόγω της επανεπένδυσης.

• Σε μια αποτελεσματική αγορά η αξία της επιχείρησης δεν θα έπρεπε να επηρεάζεται ούτε από το πως η επιχείρηση χρηματοδοτείται ούτε από την μερισματική της πολιτική.
• Αντιθέτως πολλές μελέτες βρίσκουν ότι οι επενδυτές επιβραβεύουν τις επιχειρήσεις που δίνουν μερίσματα.
• Το φαινόμενο είναι ακόμα πιο περίεργο γιατί σε πολλές χώρες (π.χ. Η.Π.Α.) τα μερίσματα που εισπράττουν οι μέτοχοι-επενδυτές φορολογούνται με υψηλότερο συντελεστή σε σχέση με τις υπεραξίες (κεφαλαιακά κέρδη) που προκύπτουν για τους επενδυτές από άνοδο της τιμής.
• Άρα θα έπρεπε να προτιμούν οι επενδυτές να παίρνουν τα κέρδη σε μορφή υπεραξιών παρά μερισμάτων, λόγω φορολογίας.

ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ:

Ανοδικά κινήθηκαν για ακόμη μία συνεδρίαση οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, με την απόδοση της πενταετίας να διαμορφώνεται στο 3,209% με άνοδο 6,33%, και της δεκαετίας στο 4,067% με άνοδο 3,21%.

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ:

Η τιμή του ομολόγου του Μυτιληναίου ολοκλήρωσε στο 100,90 με οριακά κέρδη 0,07%, της HOUSEMARKET στο 101,5512 με απώλειες 0,05%, της SUNLIGHT στο 100,50 με κέρδη 0,50%, της CORAL στο 100,50 με οριακές απώλειες 0,04%, της ΓΕΚΤΕΡΝΑ στο 100,3836 με κέρδη 0,48%, του ΟΠΑΠ στο 102,6 με οριακά κέρδη 0,04%, της Τέρνα Ενεργειακής στο 101,4167 με κέρδη 0,06%, και της B&F στο 98,69 με απώλειες 0,31%. Υψηλότερος τζίρος στον ΟΠΑΠ με 314 χιλ. ευρώ, ακολούθσαν τα των CORAL με 143.739 ευρώ και ΜΥΤΙΛ με 141.742 ευρώ. Μόλις 2.977 ευρώ στην B&F.

ΔΤΡ@834,6 μονάδες-ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ:

Θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη στο προσεχές διάστημα, ενώ συνεχίζει να ταλαιπωρείται από την φημολογία περί νέων αναγκαίων αυξήσεων κεφαλαίου. Παλεύει ανεπιτυχώς μέχρι τώρα να λύσει ανοδικά το επίπεδο των 865 – 870 μονάδων. Τυχόν διάσπαση του επιπέδου θα δώσει δυναμική για προσέγγιση των 920 μονάδων. Μέχρι τότε οι στηρίξεις του οριοθετούνται στο επίπεδο των 810 και 800 μονάδων, αποτελώντας και την τελευταία γραμμή άμυνας για αποφυγή των χειρότερων (Λουκάς Παπαιωάννου@Fast Finance ΑΕΠΕΥ).

ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΜΟΙΑΖΕΙ:

Το Χ.Α είναι σαν ένα γήπεδο. Αν δεν σου κάνει ο παίκτης, αν δεν αποδίδει, τότε τον αλλάζεις. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Μπορεί κάποτε να ήταν είδωλο ή μπορεί να είχε δώσει δείγματα μεγάλου ταλέντου. Αλλά όταν δεν κάνει την δουλειά του σωστά, τον τρώει ο πάγκος στη καλύτερη των περιπτώσεων.

• Επίσης, αυτό συμβαίνει κι από την... ανάποδη. Ο παίκτης δηλαδή να ήταν κακός ή μέτριος αλλά να σημειώνει μεγάλα βήματα προόδου ή ακόμα προτιμότερο να αποδίδει καλύτερα από άλλους που παίζουν. Οπότε θα τον βάλεις να παίξει...

Αυτός άλλωστε είναι ο ρόλος του προπονητή. Να παίρνει τις σωστές αποφάσεις και να προβαίνει την σωστή χρονική στιγμή στις πλέον κατάλληλες επιλογές, αλλά και αλλαγές όταν αυτές είναι αναγκαίες. Χωρίς κόμπλεξ, δίχως ενδοιασμούς και με κυρίαρχο κριτήριο την απόδοση, για το καλό της ομάδας δηλ. του χαρτοφυλακίου.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ – ΠΡΩΤΟ ΤΡΙΜΗΝΟ:

Κοιτάμε τα συγκρίσιμα και βγάζουμε το συμπέρασμα... ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

pinak

• Το απίστευτο είναι ότι η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ είχε βγάλει ανακοίνωση για τα αποτελέσματα α' τριμήνου λέγοντας ότι είχε μεγάλη αύξηση του κύκλου εργασιών της τάξης του 14.2% και ότι τα νούμερά της είναι βελτιωμένα.

ΟΜΩΣ, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ είχε μια πτώση 31.2% στα κέρδη προ φόρων, τα κανονικά, όχι τα προσαρμοσμένα. υσικά, θα θέλαμε να βλέπαμε τον απολογισμό του 3μηνου. Αλλά η εταιρεία δεν μας έκανε την χάρη, έβγαλε μόνο ένα δελτίο τύπου. Να φανταστείτε, πριν από λίγο καιρό μας την εκθείαζαν...Να τρέξουμε να προλάβουμε να αγοράσουμε γιατί είναι βαθειά υποτιμημένη.Ήταν που ήταν ακριβή σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές, τώρα ήρθε και έδεσε το γλυκό. Όλα στο βωμό της προμήθειας.

ΑΓΟΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ:

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης και στην ΧΠΑ, με τις συναλλαγές να παραμένουν χαμηλά στο συμβόλαιο του δείκτη και να παρουσιάζουν νέα συρρίκνωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (13.021 συμβόλαια). Το συμβόλαιο του FTSE (συνολικά 572, 514 για τον Αύγουστο και 58 για τον Σεπτέμβριο, τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα 1.998,75) κινήθηκε μεταξύ 1.996 και 2.010,5 μονάδων και παρέμεινε σε υποτίμηση 0,30%.

X.A:

Είναι μία ρηχή αγορά ιδιαίτερα μικρού βεληνεκούς και εμβέλειας και είναι μεγάλο το έγκλημα που διαπράττεται από τον ιδιώτη επενδυτή εις βάρος του ίδιου εαυτού του! Αφού δέχεται να αποτελεί το αιώνιο θύμα αυτών που μία ζωή τον δουλεύουν ψιλό γαζάκι. Η αγορά του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι η πλέον εύκολη για τον ιδιώτη επενδυτή, αφού υπάρχουν τουλάχιστον (40) μετοχές που είναι πανεύκολα εντοπίσιμες και οι οποίες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα του το ανταποδώσουν με μία γερή απόδοση επί της κεφαλαιακής τοποθέτησης του. Αρκεί να λαμβάνει απλώς υπόψη του 4-5 βασικές επενδυτικές αρχές, γνωστές σε όλους... 'Εχει αυτό το καλό δηλ. το ΧΑ, που δεν μπορεί εύκολα να το βρεις στις μεγάλες αγορές... Μπορείς να το ξέρεις απέξω κι ανακατωτά, εφ όσον έχεις ασχοληθεί μαζί του στα σοβαρά και όχι με προσέγγιση ρουλετάδικου...

ΑΝΕΚΔΟΤΑ:

Λοιπόν, πριν περίπου δύο μήνες η J P ΜΟRGAN και σε ό,τι αφορά τις ελληνικές μετοχές είχε κάνει αναφορά στο ότι ο ΟΤΕ αποτελούσε το μοναδικό top pick της. 'Οπως σχολίαζε η JPM η ελληνική εταιρεία επιστρέφει σε ανάκαμψη το 2018, μετά από σχεδόν μία δεκαετία υποχώρησης και περίμενε πάλι η JPM ισχυρή βελτίωση μεσοπρόθεσμα του cash flow και των επιστροφών στους μετόχους της.

• Είχε δηλαδή γράψει κάποιο ανερχόμενο αστεράκι της μία εκθεσούλα για κάτι που εμφανώς δεν είχε – ούτε πρόκειται – ιδέα και αμέσως οι ΕΔΩ προσκυνημένοι κάθε ξένης είδησης, αναφοράς κ.ο.κ είχαν σπεύσει να το μεταφράσουν και να το παίξουν πρώτο θέμα, να πάρουν κλικς από τους περίεργους!. 'Ελα Θεέ και κύριε... Μας είχε κάνει και χάρι δηλ. ο συγγραφέας με το να επιλέξει και μία μετοχή μας που διαπραγματευόταν (και) τότε περί τα 11,00 ευρώ δίνοντας τιμή στόχο στα...10,00 ευρώ.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ:

Η πιο συνηθισμένη μορφή δείκτη που χρησιμοποιείται στην σύγκριση των αγορών είναι η σχέση της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης με το ΑΕΠ. Το πλεονέκτημα αυτού του δείκτη είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί συγκριτικά με το παρελθόν της ίδιας αγοράς αλλά και με άλλες αγορές που έχουν κοινά χαρακτηριστικά οικονομικής ανάπτυξης. Η περίπτωση της Ελλάδας αποτελεί μια ιδιομορφία καθώς είναι μια αναπτυσσόμενη οικονομία η οποία λειτουργεί με ένα νόμισμα ανεπτυγμένων κρατών. Η ελληνική αγορά αποτιμάται στο 30% του ΑΕΠ, ποσοστό αρκετά χαμηλό... Αλλά όχι βέβαια στα απαξιωτικά ιστορικά χαμηλά της που άγγιζαν αστεία ποσοστά. Η ιστορική χαμηλή τιμή γράφτηκε στις 5 Ιουνίου του 2012 όταν ο δείκτης είχε βρεθεί στα περί του 10% με 11% επίπεδα σχέσης ΚΦΣΗΣ προς ΑΕΠ αντανακλώντας το ρίσκο εξόδου της χώρας από το ευρώ.

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ:

Οι τιμές που έγιναν οι τελευταίες ΑΜΚ στις ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ ήσαν ίσως χειρότερες και από μια συγκέντρωση ιδρυτικού κεφαλαίου. Και τούτο διότι στοιχεία όπως η φήμη και πελατεία ή μερίδια αγοράς και δίκτυα έχουν κάποιο κόστος αντικατάστασης, ακόμα και αν όλα τα υπόλοιπα στοιχεία είναι αρνητικά. Αυτά τα στοιχεία αποτιμήθηκαν μηδέν, ή ακόμα χειρότερα υπό το μηδέν!!!

ΑΠΟΡΙΑ:

Αναφορικά με τις οικονομικές προβλέψεις των διαφόρων καθηγητών, αλλοδαπών (κυρίως) πανεπιστημίων, έχουμε μια απορία.

• Πότε προλαβαίνουν αυτοί οι καθηγητές πανεπιστημίων να αναλύουν την οικονομική κατάσταση σε διάφορες ξένες (για αυτούς) χώρες και να κάνουν τις προβλέψεις τους,
• Να διδάσκουν στο πανεπιστήμιο, να δίνουν συνεντεύξεις σε όλο τον κόσμο
• Και συγχρόνως να μπορούν να είναι και διευθυντικά στελέχη (CEO) σε εταιρίες συμβούλων;
• Θα πρέπει να είναι υπεράνθρωποι, ή τσαρλατάνοι...
• Όσον αφορά τους επαγγελματίες συμβούλους επενδύσεων, το κύριο ενδιαφέρον των περισσοτέρων είναι η αύξηση του δικού τους πλούτου και όχι αυτού των πελατών τους.

ΕΞΩΓΗΙΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ:

ΜΙΑ ανώτερη δύναμη πρέπει να κινεί τις τύχες των μετοχών του ελληνικού χρηματιστηρίου.

• Δεν εξηγούνται αλλιώς όλα αυτά τα εξωγήινα φαινόμενα, όλα αυτά τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας που επαληθεύονται στο ελληνικό ταμπλό... Το ΧΑ έχει φθηνές εταιρείες και αυτό φαίνεται κάθε φορά που δημοσιεύουν ισολογισμούς οι εισηγμένες του. Όμως η σχέση «φθηνή μετοχή» ως προς το «χρηματιστηριακό ενδιαφέρον» είναι μάλλον αντιστρόφως ανάλογη με τα αποτελέσματα.
• Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά η «αγάπη» των επενδυτών με εταιρείες που τους έχουν μηδενίσει έως και τρεις φορές τα κεφάλαιά τους. Δεν μπορεί να εξηγηθεί εύκολα το πώς κάποιος επιλέγει εταιρεία με ζημιές ανάλογες της αποτίμησης και να αγνοεί εταιρείες με κέρδη, καλή σχέση ξένων/ιδίων κεφαλαίων και χαμηλό p/bv.

EUROBANK:

Σε αγορά 2.000.000 μετοχών της με μέση τιμή κτήσης 0,8715 ευρώ, προέβη την 31η Ιουλίου 2018 το συνταξιοδοτικό ταμείο "Fairfax Financial Holdings Master Trust Fund" που ελέγχεται από τη Fairfax.

ΥΓΕΙΑ ΑΕ:

Χωρίς να προκύψει νέα αναβολή, συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε η τακτική γενική συνέλευση του Ομίλου Υγεία, κατά την οποία εγκρίθηκαν όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης κατά πλειοψηφία.

Η διαδικασία, ωστόσο, ξεκίνησε επεισοδιακά καθώς νομικός εκπρόσωπος της Apostolopoulos Holdings (κάτοχος του 5,18% του μετοχικού κεφαλαίου και εκ των διεκδικητών του Υγεία) αιτήθηκε και του επετράπη να αναγνώσει επιστολή της πλευράς Αποστολόπουλου, σύμφωνα με την οποία δύναται να βελτιώσει την πρόταση που έχει καταθέσει ακόμη και άνω του 1 ευρώ. Επιπλέον, ο νομικός εκπρόσωπος ανέφερε πως η Apostolopoulos Holdings καταψηφίζει όλα τα θέματα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης.

Η πρόταση εξαγοράς και το συνολικό τίμημα που προσέφερε το CVC ανέρχεται στα 204 εκατ. ευρώ έχουν γίνει δεκτά από τη MIG και εκκρεμεί η έγκριση της γενικής συνέλευσης του συμμετοχικού ομίλου (στις 25/8).

GRIVALIA- διαβάζουμε:

Ο κλάδος των Α.Ε.Ε.Α.Π. επιβαρύνθηκε με υπερβολική αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Η πρωτοφανής αύξηση κατά 614% του συντελεστή του φόρου επί του ενεργητικού της Εταιρείας σε σχέση με το προηγούμενο φορολογικό καθεστώς, καθώς και η αύξηση του συντελεστή του συμπληρωματικού φόρου στον ΕΝΦΙΑ κατά 120% έχουν καταστήσει τις ελληνικές Α.Ε.Ε.Α.Π. λιγότερο ελκυστικές σε διεθνές επίπεδο.

 

 

Κάλχας ο νεότερος