Η Χρηματιστηριακή Αγορά, η αγορά του ΧΑ, όπως έχουμε πλέον συνηθίσει να τη λέμε, αποτελεί για κάθε οικονομία, καθρέφτη της πορείας της και των προοπτικών της. Το BigBusiness.gr δημιούργησε μία ιδιαίτερη στήλη, στην οποία θα βρίσκετε πολύτιμες πληροφορίες, ουσιαστικά «ακτινογραφίες» της ίδιας της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και των εισηγμένων εταιρειών. Θα βρίσκετε όσα δεν γράφονται αλλού, πραγματικά στοιχεία, με καθαρές έως «αιρετικές»', για τους καθεστωτικούς, απόψεις. Στην υπηρεσία σας, λοιπόν και στην κρίση σας, παρέα με τον εξειδικευμένο συνεργάτη μας, τον ΚΑΛΧΑ τον Νεότερο!

ΣΧΟΛΙΟ:

Χωρίς ιδιαίτερα ακραίες κινήσεις, από τις 25 Ιουλίου το ΧΑ έχει σημειώσει έξι ανοδικές συνεδριάσεις, έναντι δύο πτωτικών...

GRIVALIA:

Οι αναλυτές της αξιόπιστης Wood Co.εκτιμούν ότι η πρόσφατη αδυναμία της μετοχής της αποτελεί ένα καλό σημείο εισόδου για όσους εκτιμούν ότι θα ανακάμψει η ελληνική αγορά ακινήτων. Η σύσταση που δίνουν είναι αυτή της "ΔΙΑΚΡΑΤΗΣΗ" και η τιμή-στόχου τα 10,0000 ευρώ με την μετοχή να διαπραγματεύεται περί τα 8,6000 ευρώ.

GRIVALIA(Ι):

Στο -7,53% εφέτος έχοντας κινηθεί σε ένα εύρος 1,2600 ευρώ (8,3900 με 9,6500 ευρώ) με μέσο όρο τα 9,0100 ευρώ και σύνολο συναλλαγών 12,77 εκατ.τμχ (ημερησίως 85.150 τμχ). Ο όμιλος αποτιμάται σε 870,8 εκατ. ευρώ, στην 14η θέση της σχετικής κατάταξης του Χ.Α.

ΟΤΕ:

Ανακοινώνει το δικό του 6μηνο στις 9/8... Η ΜΟΡΓΚΑΝ ΣΤΑΝΛΕΥ διατηρεί την τιμή-στόχο των 15,0000 ευρώ και την σύσταση ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ. Παράλληλα, η η IBG προβλέπει ότι τα καθαρά κέρδη του OΤΕ θα ανέλθουν στα 44,9 εκατ., ενώ ο κύκλος εργασιών στα 958 εκατ. ευρώ. Τα EBITDA θα αυξηθούν οριακά στα 315 εκατ. ευρώ. Η IBG διατηρεί την τιμή-στόχο των 13,5000 ευρώ και την σύσταση ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ.

ΜΟΗ:

Θα ανακοινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα του Α' εξαμήνου 2018 μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Τετάρτης 29 Αυγούστου 2018 ενώ έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη για την Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018 λίγο μετά την λήξη της συνεδρίασης.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ- ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ (επανάληψη για ανύψωση ηθικού...):

Τώρα που δημοσιεύονται τα αποτελέσματα χρήσης 2017 σε εντατικότερο ρυθμό, με ιδιαίτερη ικανοποίηση καταγράφουμε την εξαιρετική πορεία αρκετών μη εισηγμένων στο ελληνικό χρηματιστήριο εταιρειών. Κάτι που δείχνει ότι κόντρα σε θεούς και δαίμονες η ιδιωτική πρωτοβουλία εξακολουθεί να κάνει θαύματα, όταν υπάρχει όραμα και μεράκι για δημιουργική δουλειά. Περιττό να αναφέρουμε, το πόσο πολύ θα άλλαζε η όλη εικόνα του Χ.Α. αν διαπραγματευόντουσαν σε αυτό οι μετοχές των περί ου ο λόγος εταιρειών και ομίλων, ακόμα και οι μισές.

ΕΙΡΩΝΕΙΑ ΚΙ ΑΥΤΗ:

Η απεικόνιση δηλ. της ελληνικής οικονομίας μέσω του βασικότερου καθρέπτη της (Χ.Α) να επηρεάζεται σε σημαντικό βαθμό από πολλές δεκάδες ζόμπι και καταχρεωμένων εταιρειών και την ίδια στιγμή να απουσιάζουν τόσες καλές, δυναμικές και πανάξιες εταιρείες.

• Και να μην ξεχνάμε πόσες εταιρείες εξαφανίσθηκαν από τον επιχειρηματικό και ταυτόχρονα χρηματιστηριακό χάρτη απομυζώντας πολλές, πάρα πολλές δεκάδες δισεκατομμυρίων τα οποία τα στέρησαν από την οικονομία μας κατασπαληθέντα σε ένα όργιο κακοδιαχείρισης ή ακόμα και... εξαγωγής τους σε... παράκτιους παραδείσους προς ίδιον όφελον καθαρά αποτέλεσμα εγκληματικής πράξεως.

Π.ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ:

Ανακοίνωσε από τους πρώτους το 6μηνο, όπως πράττει άλλωστε δώ και πολλά, πολλά χρόνια. Ομιλος- κόσμημα για την αγορά και φυσικά για το Χ.Α. Αστρονομικές οι αποδόσεις της μετοχής στην μαύρη 8ετία. Αποτιμάται σε 45 εκατ. ευρώ, στη τιμή των 6,3600 ευρώ η μετοχή. Δείκτες μετοχής: P/E: (ε) 16,5 με 18 P/BV: 1,45 ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝ. ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ: 0,23 EV/Ebitda: 8 με 9 και ΝΕΤ DEBT/EBITDA(ε): 1,3 με 1,2.

• Στο +18,66% εφέτος έχοντας κινηθεί σε ένα εύρος 1,6600 ευρώ (5,0200 με 6,6800 ευρώ) με μέσο όρο τα 6,1700 ευρώ και σύνολο συναλλαγών 1,87 εκατ.τμχ (ημερησίως 12,5 χιλ. τμχ).

ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ 6ΜΗΝΟ: Σύνολο ιδίων κεφαλαίων 31,05 εκατ. ευρώ από 30,14 εκατ. ευρώ. Ταμειακά διαθέσιμα 9,09 εκατ. ευρώ από 15,2 εκατ. ευρώ. ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 7,1 εκατ. ευρώ από 7,95 εκατ. ευρώ. ΚΥΚΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 44,8 εκατ. ευρώ από 37,25 εκατ. ευρώ EBITDA: 2,83 εκατ. από 2,47 εκατ. ευρώ. Κέρδη μετά από φόρους 1,216 εκατ. από 0,851 εκατ. ευρώ.

ΣΥΝΟΛΟ ΚΑΘΑΡΩΝ ΤΑΜΕΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ: -0,125 εκατ. από +1,44 εκατ. ευρώ. Συναλλαγές και αμοιβές διευθυντικών στελεχών και μελών της διοίκησης 0,179 εκατ. ευρώ. Απασχολούμενο προσωπικό στις 31.12.17: 146 άτομα από 113 άτομα το 2016.

Ανακοινώνει την Πέμπτη η Παπουτσάνης το 6μηνο της με αισθητά -επιτέλους- βελτιωμένη κερδοφορία, αλλά και πάλι οι αμοιβές διευθυντικών στελεχών και μελών της διοίκησης την ξεπερνούσαν. Πωλήσεις 12 εκατ. ευρώ, κέρδη 382 χιλ. ευρώ, μείωση ιδίων κεφαλαίων(!!) και αμοιβές ... 463 χιλ. ευρώ. Ανακοινώνει τηνΠαρασκευή η Πετρόπουλος το δικό της 6μηνο και με κέρδη 1,1 εκατ., πωλήσεις 45 εκατ. ευρώ, ενίσχυση ιδίων κεφαλαίων κατά 1 εκατ. ευρώ κλπ κλπ χρεώνει... 179 χιλ. ευρώ για αμοιβές διευθυντικών στελεχών και μελών της διοίκησης της...

ΝΕΩΡΙΟΝ ΣΥΡΟΥ:

Η αμερικανοελληνική κοινοπραξία ONEX Texhnologies, η οποία αναμένεται να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο του προτίθεται να αναλάβει οφειλές προς πιστωτές και προμηθευτές συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ, καθώς και οφειλές 10 εκατ. ευρώ στο προσωπικό των ναυπηγείων. Στα πλάνα της είναι η κατασκευή passanger ferries μήκους μέχρι 120 μέτρων, σκάφη πολυτελείας, καθώς και σκάφη και πλωτά μέσα ειδικών αποστολών και ωκεάνιες και παράκτιες εξέδρες-πλατφόρμες εξόρυξης υδρογονανθράκων. 'Εχει διασφαλισμένες συμφωνίες με πελάτες της για έργα άνω των 25 εκατ. δολ. ΗΠΑ το πρώτο έτος λειτουργίας και μεταξύ 30-35 εκατ. δολ. ΗΠΑ μετά το τρίτο έτος λειτουργίας του ναυπηγείου υπό τον έλεγχό της.

ΝΕΩΡΙΟΝ ΣΥΡΟΥ(Ι):

Η ιδιοκτήτρια του ναυπηγείου εταιρεία Ναυπηγικές και Βιομηχανικές Επιχειρήσεις Σύρου γνωστοποίησε τον ισολογισμό της για τη χρήση 2017, για τον οποίο όμως ο ορκωτός ελεγκτής λογιστής εκφράζει αδυναμία διατύπωσης γνώμης. Υπάρχουν μεγάλου ύψους ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της επιχείρησης προς τις τράπεζες Alpha και Πειραιώς, το Ελληνικό Δημόσιο, τον ΕΦΚΑ, το προσωπικό της και προμηθευτές της. Ο ισολογισμός αναφέρει σύνολο οφειλών ύψους 68,39 εκατ. ευρώ, προφανώς χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις. Μέρος των οφειλών αφορά, πέραν των άλλων, υποθέσεις μη απόδοσης φόρων.

ΝΕΩΡΙΟ(ΙΙ):

Τα έσοδα το 2017 περιορίστηκαν, λόγω της υπολειτουργίας της, σε 3,88 εκατ. ευρώ, από 7,46 εκατ. ευρώ το 2016. Μεικτές ζημιές 1,05 εκατ. ευρώ, (EBITDA) -5,97 εκατ. ευρώ και ζημιές προ φόρων και τόκων (EBIT) 6,53 εκατ. ευρώ. Μετά τον συνυπολογισμό πιστωτικού φόρου εισοδήματος οι τελικές ζημιές της περιορίστηκαν σε 6,53 εκατ. ευρώ. Στις 31.12.2017 τα ίδια κεφάλαιά της ήταν αρνητικά (-36,64 εκατ. ευρώ), λόγω συσσωρευμένων ζημιών προηγούμενων χρήσεων ύψους.

ΤΖΙΡΑΚΙΑΝ- ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΡΕΛΑΣ ΣΤΗΝ ΝΙΟΣΤΗ :

Μετά και το χθεσινό -20% (...27 Απριλίου 2017) η αποτίμηση της εταιρείας στο ταμπλό κατήλθε των 22 χιλ. ευρώ... Μιλάμε για τον ορισμό της διανοητικής εξαύλωσης.

ΠΑΝΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟ και ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΟ:

Ο Έλληνας Επαγγελματίας της Αγοράς και ο Έλληνας Επενδυτής είναι δύο μοναδικά είδη επενδυτικής πανίδας που αποτελούν ξεχωριστή περίπτωση μελέτης στην ιστορία των Αγορών. Πρόκειται για δύο σπανιότατες περιπτώσεις βιολογικής αντοχής που μπορούν να συγκριθούν με τα πιο ανθεκτικά όντα του πλανήτη που ζουν σε ακραίες συνθήκες πίεσης και θερμοκρασίας όπως ας πούμε στην Άβυσσο των Μαριανών, στην Σαχάρα ή στο Βόρειο Πόλο.

• Αν υπάρχει πεδίο βολής για κομμάντο επενδυτές αυτό είναι η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά. Ξεχάστε ότι γνωρίζατε για κραχ, κρίση, μαύρους κύκνους και κατανομές ακραίων ενδεχομένων. Ο επενδυτής του μέλλοντος, ο Ράμπο των αγορών, ο αφανής ήρωας των κεφαλαιαγορών έχει ελληνικό ΣΑΤ. Από το 2007 και μετά ο Έλλην επενδυτής στην πλάτη του μια παγκόσμια κρίση, μια εθνική χρεοκοπία, 6 εκλογικές αναμετρήσεις, 1 δημοψήφισμα, 3 ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών από το μηδέν –ή σχεδόν μηδέν- περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και 8 συνεχόμενα χρόνια ύφεσης.
• Φέρτε μας αντίπαλο...Όχι. Δεν μας φοβίζουν ούτε οι αναδυόμενες, ούτε οι αναπτυσσόμενες, ούτε οι ειδικών συνθηκών αγορές. Είμαστε μια κατηγορία μόνοι μας.
• Είμαστε ο λόγος που τα διαγράμματα των άλλων Αγορών δεν πρόκειται ποτέ να ξεχειλώσουν τόσο πολύ. Παίζουμε μπάλα και στο χορτάρι και στο χώμα και στο γαρμπίλι.
• Του Μάνου Χατζηδάκη

ΜOΡΦΕΣ Αγοράς (Market structures):

Με κριτήριο το βαθμό ανταγωνισμού, σε μια αγορά μπορεί να επικρατεί: Πλήρης ανταγωνισμός - Καθαρό μονοπώλιο - Μονοπωλιακός ανταγωνισμός και Ολιγοπώλιο, ειδική περίπτωση του οποίου είναι το δυοπώλιο. Καθεμία από αυτές τις μορφές αγοράς, έχει διαφορετική διάρθρωση που προσδιορίζει τα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων που ανήκουν σε αυτήν, τη συμπεριφορά τους, την αποτελεσματικότητα τους και τους τρόπους διαμόρφωσης των τιμών και των ποσοτήτων των προϊόντων.

Οι τέσσερις μορφές αγοράς αποτελούν απλοποιημένα θεωρητικά υποδείγματα και δεν παρουσιάζουν πλήρη εικόνα των χαρακτηριστικών μιας συγκεκριμένης επιχείρησης, ούτε μπορούν να εξηγήσουν τη συμπεριφορά όλων των επιχειρήσεων ή όλες τις ενέργειες μιας επιχείρησης. Επιπλέον, στην πράξη είναι δυνατόν ένας οικονομικός κλάδος ή μια επιχείρηση να εμφανίζουν χαρακτηριστικά διαφόρων μορφών αγοράς.

xaraktiristika morfon agoras euretirio

Κατά την ανάλυση ενός κλάδου, γίνεται η βασική παραδοχή ότι οικονομικός στόχος των επιχειρήσεων, σε όποια μορφή αγοράς και αν ανήκουν, είναι η μεγιστοποίηση του κέρδους τους. Η συμπεριφορά τους στην αγορά προκύπτει από την προσπάθεια τους για την επίτευξη του εν λόγω στόχου. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατόν μια επιχείρηση να φαίνεται ότι ακολουθεί τιμολογιακή πολιτική που δεν οδηγεί σε μεγιστοποίηση του κέρδους της, π.χ. να πουλάει το προϊόν της σε πολύ χαμηλή τιμή. Μια τέτοια πολιτική, όμως, μπορεί να έχει ως στόχο την εξασθένηση των ανταγωνιστών και την ισχυροποίηση της στην αγορά ώστε να επιτύχει μεγιστοποίηση κερδών στο μακροχρόνιο διάστημα.
Επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως: Αυτή είναι μια πάρα πολύ γνωστή φράση που συνήθιζαν να λένε οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Φυσικά ήταν γνωστό από τα αρχαία χρόνια ότι για να αποκτήσει κάποιος γνώση σε ένα αντικείμενο χρειάζεται να επαναλάβει αρκετές φορές την ίδια διαδικασία.

EΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Η ικανότητα μιας εταιρίας να παράγει υψηλές ταμειακές ροές, της δίνει την δυνατότητα να χτίζει ταμειακά διαθέσιμα σε περιόδους ωρίμανσης και να κινείται πιο γρήγορα σε επίπεδο υλοποίησης επενδύσεων.

• Από την άλλη πλευρά οι ελεύθερες ταμειακές ροές (Λειτουργικές μείον Επενδυτικές) αποτελούν το βασικό εργαλείο αποτίμησης μιας εμποροβιομηχανικής εταιρίας.
• Όσο πιο ισχυρές είναι τόσο μεγαλύτερη είναι η αξία της επιχείρησης.
• Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ακόμα και οριακά ζημιογόνες εταιρίες να έχουν υψηλή αποτίμηση σε εγχειρήματα εξαγορών και συγχωνεύσεων λόγω του δυνατότητας να παράγουν συστηματικές ελεύθερες ταμειακές ροές.Οι ταμειακές ροές είναι ο βασικότερος δείκτης υγείας μιας επιχείρησης. Επίσης η εξέλιξη τους αποτελεί ένα καλό πρόδρομο δείκτη για το τι συμβαίνει αλλά και για το τι πρόκειται να συμβεί στην λειτουργία της εταιρίας την επόμενη χρονιά.
• Όπως πολλές φορές θα έχετε διαβάσει από αυτή την στήλη οι λειτουργικές ταμειακές ροές αποτελούν το οξυγόνο μιας επιχείρησης.
• Ενδεχομένως οι περισσότεροι επενδυτές να προσανατολίζονται στην τελική γραμμή όταν κοιτούν έναν ισολογισμό..
• Ωστόσο οι πιο διορατικοί εστιάζουν περισσότερο στην εξέλιξη των ταμειακών ροών και δη αυτών που προέρχονται από λειτουργικές δραστηριότητες.

EΠΙΣΗΜΑΝΣΗ(Ι):

Το να μελετά κανείς τις ταμειακές ροές σε ελληνικές επιχειρήσεις χρήζει ειδικών ικανοτήτων.
• Και τούτο, διότι η απόκλιση μεταξύ λογιστικής και ταμειακής εγγραφής μπορεί στην Ελλάδα να ξεκινάει από το μηδέν και να ξεπερνά ακόμα και τα τρία χρόνια!
• Το φαινόμενο αυτό σχετίζεται με την φύση της δραστηριότητας της κάθε εταιρίας. Για παράδειγμα εταιρίες όπως ο ΟΠΑΠ, η ΕΧΑΕ ή έχει σχεδόν άμεση καταγραφή του εσόδου ως ταμειακή ροή.
• Στις εταιρίες διύλισης η πώληση προϊόντων στα πρατήρια έχει ταχύτητα είσπραξης 15 ημερών...
• Ενώ σε όσες εταιρίες έχουν μεγάλο βαθμό έκθεσης του πελατολογίου τους σε σουπερ μάρκετ ο χρόνος είσπραξης μπορεί να υπερβεί και τις 100 ημέρες.

EΠΙΣΗΜΑΝΣΗ(ΙΙ)

Οι μεγάλες χρονικές αποκλίσεις στις πληρωμές και τις εισπράξεις είναι ικανές να τινάξουν στον αέρα ακόμα και την πιο κερδοφόρα δραστηριότητα.
• Κάθε επιχείρηση έχει να αντιμετωπίσει περιοδικά σταθερά έξοδα τα οποία έρχονται συστηματικά σε προσδιορισμένες χρονικές στιγμές
• Χωρίς την δυνατότητα σημαντικής μετάθεσης τους σε χρόνο που να αντιστοιχεί ταμειακά με τις πληρωμές όπως π.χ. τις αμοιβές των υπαλλήλων, τα ενοίκια ή το ΦΠΑ.

Κάλχας ο νεότερος