Η Χρηματιστηριακή Αγορά, η αγορά του ΧΑ, όπως έχουμε πλέον συνηθίσει να τη λέμε, αποτελεί για κάθε οικονομία, καθρέφτη της πορείας της και των προοπτικών της. Το BigBusiness.gr δημιούργησε μία ιδιαίτερη στήλη, στην οποία θα βρίσκετε πολύτιμες πληροφορίες, ουσιαστικά «ακτινογραφίες» της ίδιας της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και των εισηγμένων εταιρειών. Θα βρίσκετε όσα δεν γράφονται αλλού, πραγματικά στοιχεία, με καθαρές έως «αιρετικές», για τους καθεστωτικούς, απόψεις. Στην υπηρεσία σας, λοιπόν και στην κρίση σας, παρέα με τον εξειδικευμένο συνεργάτη μας, τον ΚΑΛΧΑ τον Νεότερο!

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ του «ΠΙΣΤΕΥΩ» θεσμικού διαχειριστή: Επικεντρωνόμαστε στις εταιρείες και όχι στις μετοχές. Έχουμε μακρόχρονο επενδυτικό ορίζοντα, αναζητούμε ελκυστικές αποτιμήσεις και περιθώριο ασφαλείας, ενώ παράλληλα δίνουμε έμφαση στις αξιόπιστες διοικήσεις και την χρηστή διακυβέρνηση. Οι επενδύσεις μας δεν σχετίζονται απόλυτα με το timing και δεν προσβλέπουμε σε κέρδη από τα πάνω-κάτω της αγοράς. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι ο χρόνος λειτουργεί ως ούριος άνεμος για τις καλές εταιρείες και αρνητικά για τις κακές».

ΥΓ.: Προσθέστε και το «Δεν κάνουμε εξυπηρετήσεις, όσο υψηλά κι αν προέρχονται οι...παραινέσεις». Και έχετε την περιγραφή του άψογου διαχειριστή που σέβεται τα λεφτά των πελατών-επενδυτών στα αμοιβαία κεφάλαια που διαχειρίζεται...

ΕΧΑΕ: Το ταμείο της διαρκώς μειώνεται. Οι λόγοι οι εξής: 1) Μικρή κερδοφορία 2) Μοιράζει μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου κατά πολύ μεγαλύτερα απο την κερδοφορία 3) Προβαίνει σε αγορές ιδίων μετοχών. Άρα και η καθαρή θέση της ΕΧΑΕ διαρκώς πέφτει. 

ΟΛΘ: Στις 21 Δεκεμβρίου 2017, υπεγράφη η σύμβαση πώλησης του 67% του ΟΛΘ στην South Europe Gateway Thessaloniki (SEGT) Limited, την εταιρεία που σύστησε η ένωση του προτιμητέου επενδυτή «Deutsche Invest Equity Partners GmbH», «Belterra Investments Ltd.» και «Terminal Link SAS» έναντι συνολικού τιμήματος 232 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 34,5000 ευρώ ανά μετοχή. Δηλαδή ο ΟΛΘ αποκρατικοποιήθηκε σε μια τιμή 2,5 φορές υψηλότερη των ιδίων κεφαλαίων... αλλά με τους αγοραστές να δεσμεύονται να ρίξουν ένα σκασμό λεφτά για επενδύσεις στο λιμάνι, ενώ το κράτος θα έχει να λαμβάνει μερίσματα από το λιμάνι επί του συνόλου του κύκλου εργασιών.

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ- GOLDMAN SACHS: Στη τελευταία έκθεση είχε αναφέρει πως κορυφαία επιλογή της στην Ελλάδα παραμένει η ΑΛΦΑ για την οποία δίνει σύσταση »ΑΓΟΡΑ», μειώνοντας την τιμή-στόχο στα 2,5000 ευρώ ανά μετοχή από 2,5500 ευρώ. Θεωρεί πως τα αποτελέσματα των πρόσφατων stress tests επιβεβαιώνουν την ανθεκτικότητα της τράπεζας, ενώ η υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια παρέχει στον όμιλο επιπλέον λειτουργική ευελιξία.

 • Για την Εθνική Τράπεζα, η τιμή-στόχος μειώνεται στα 0,2900 ευρώ ανά μετοχή από 0,3000 ευρώ προηγουμένως, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,4000 ευρώ από 3,5500 ευρώ , ενώ για τη Eurobank η τιμή αυξάνεται στα 1,0400 ευρώ ανά μετοχή από 1,0000 ευρώ προηγουμένως. Και για τις τρεις έδωσε ΟΥΔΕΤΕΡΗ σύσταση.

TAKTIKH: Τώρα που όλοι σχεδόν μιζεριάζουν και τους φταίνε τα πάντα όλα, οι διορατικοί ενισχύουν σταδιακά και μεθοδικά τις θέσεις τους στα χαρτιά που έχουν εντοπίσει και με τα οποία ασχολούνται, εκμεταλλευόμενοι τα δρομολόγια που εκτελούν. Η παρούσα περίοδος μας δίνει να καταλάβουμε και ποια χαρτιά πούλαγαν φύκια για μεταξωτές κορδέλες...

ΣΧΟΛΙΟ: Όσες εταιρίες έχουν ισχυρό διεθνές αποτύπωμα στον κύκλο εργασιών θα πρέπει να επιδιώξουν την μέγιστη δυνατή διαφάνεια επαναφέροντας ίσως για κάποιο διάστημα και τις αναλυτικές τριμηνιαίες ανακοινώσεις.

 • Η αρνητική φημολογία θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ευθέως με γρήγορα αντανακλαστικά επιδιώκοντας την ανάδειξη του γεγονότος εάν αυτό υπάρχει και ενδεχομένως να συνεπάγεται κυρώσεις εφόσον αποτελεί κακόβουλη πράξη.
 • Πιθανόν, η μείωση της χρηματιστηριακής δραστηριότητας που παραδοσιακά παρατηρείται στους δύο μήνες (ΙΟΥΛΙΟΣ+ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ) να βοηθήσει στην αποφόρτιση του κλίματος.
 • Ωστόσο οι δράσεις που θα εμπεδώσουν την αλλαγή του ως προς το θετικότερο θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο κ. Ευάγγελο Χαϊδά κατά το πρώτο εξάμηνο, ο κύκλος εργασιών παρουσίασε αύξηση περί το 50%, που οφείλεται στην αύξηση της παραγωγής και στη συνεχιζόμενη υψηλή ζήτηση των μαρμάρων από το εξωτερικό. Σε μικρότερο βαθμό ωφέλησε και η εκκίνηση λειτουργίας του νεοαποκτηθέντος εργοστασίου στη Δράμα. Η ανοδική τάση των πωλήσεων αναμένεται να συνεχιστεί και κατά το β' 6μηνο.

ΕΥΠΙΚ@3,5600 ευρώ με κεφαλαιοποίηση 97,9 εκατ. ευρώ : Ως μια μετοχή σημαντικής αξίας, χαρακτήρισε η Merit την Ευρωπαϊκή Πίστη, και ξεκίνησε πριν λίγο καιρό την κάλυψη της με σύσταση «αγορά» και τιμή – στόχο τα 5,5000 ευρώ , επίπεδο που υποδηλώνει άνοδο 54,5% από την τρέχουσα τιμή.

 • Σύμφωνα με την Merit, η Ευρωπαϊκή Πίστη είναι μια μετοχή που διαθέτει: 1) ελκυστική αποτίμηση, 2) ισχυρό επιχειρηματικό μοντέλο που υπεραπέδωσε την αγορά κατά την κρίση, 3) ισχυρή θέση φερεγγυότητας, 4) έκθεση σε υψηλό περιθώριο αστικής ευθύνης και 5) θετική μακροοικονομική δυναμική.

Η μετοχή διαπραγματεύεται με σημαντική έκπτωση (discount) έναντι του ευρωπαϊκού κλάδου, αφού βρίσκεται στο 0,8x με όρους P / BV με βάση τις εκτιμήσεις του 2018 και 0,7x με όρους P/BV σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του 2019. Στην τιμή-στόχο, η μετοχή αποτιμάται με 1,2x σε όρους P/BV με βάση τις εκτιμήσεις του 2018.

ΕΥΠΙΚ (2): Τα ίδια κεφάλαια στις 31.12.2017 ανέρχονταν σε 115,4 εκατ. από 95,3 εκατ. ευρώ. Μηδενικός δανεισμός, κέρδη 16 εκατ. ευρώ και P/e 6. Οι καθαρές ταμειακές εισροές από τις λειτουργικές δραστηριότητες του Ομίλου ανήλθαν στο ποσό των -10,3 εκατ. ευρώ έναντι 13,1 εκατ. ευρώ το 2016, κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης στις αγορές χρηματοοικονομικών στοιχείων (αύξηση 51% σε σχέση με το 2016) καθώς και στην αύξηση των απαιτήσεων κατά 8,4 εκατ. ευρώ.

 • Οι ταμειακές ροές από επενδυτικές δραστηριότητες διαμορφώθηκαν στο ποσό των -1,4 εκατ. ευρώ έναντι -1,1 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα στη λήξη της περιόδου του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 11,4 εκατ. ευρώ, έναντι 26,0 εκατ. ευρώ την 31/12/16. Η συγκεκριμένη μείωση αντικατοπτρίζει την επενδυτική στρατηγική του Ομίλου για επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά στοιχεία σε αντίθεση με επενδύσεις σε τραπεζικές καταθέσεις.
 • ΔΙΕΝΕΙΜΕ μέρισμα 0,1200 ευρώ

ΓΕΒΚΑ@0,6000 και κεφαλαιοποίηση 14,4 εκατ. ευρώ : ΠΩΛΗΣΕΙΣ: 23,5 εκατ. ευρώ , ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ-ΙΔΙΑ Κ/Φ: 23,12 εκατ. ευρώ. ΚΕΡΔΗ: 675.533 ευρώ από 539 χιλ. ευρώ. Κέρδη μετά από φόρους ανά μετοχή ‐ βασικά (σε ευρώ ): 0,02808 ΕΒΙΤDΑ 1,4 εκατ. [ P/E: 20,7 P/BV 0,61 EV/EBITDA 11,8. Ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες 1,95 εκατ. μείον απόκτηση θυγατρικών συγγενών, κοινοπραξιών κλπ ‐0,56 εκατ. ευρώ και ΚΑΘΑΡΕΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΡΟΕΣ: 1,39 εκατ.

 • Ταµειακά διαθέσιµα: 737,7 χιλ. ευρώ. ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 2,5 εκατ. και ΚΑΘΑΡΟΣ δανεισμός 1,7 εκατ. ευρώ
 • ΔΔΜ: 0,08 – άριστα 10
 • NETDEBT/EBITDA: 1,2
 • Με διανομή μερίσματος από τα κέρδη 2017 ευρώ 0,0100 και επιστροφή κεφαλαίου 0,0200 ευρώ προ 2 εβδομάδων ( ΚΑΘΑΡΗ ΑΠΟΔΟΣΗ: 5%).
 • Αμοιβές μελών Δ.Σ. & Δ/των: 597 χιλ.ευρώ.
 • ΑΠΟΤΙΜΑΤΑΙ σε 14,4 εκατ. ευρώ.
 • ΑΝΟΔΟΣ 22,45% ασπό την αρχή του 2018

Φήμη-Υπεραξία μίας Επιχείρησης Για το δικό μας καλό... καλό θα ήταν να την προσμετράμε έστω κατά προσέγγιση.

 • Μία εταιρεία, πόσο μάλλον έναν όμιλο δεν είναι δυνατόν να τον αποτιμούμε μόνον με βάση των διαφόρων γνωστών χρηματοοικονομικών δεικτών (ev/ebitda, p/bv, p/e etc) αλλά πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και να υπολογίζουμε και την Φήμη-Υπεραξία μίας Επιχείρησης (το λεγόμενο Goodwill).
 • Goodwill είναι η αξία μιας επιχείρησης που υπερβαίνει τα καθαρά στοιχεία του Ενεργητικού της. Αντανακλά την αξία των άυλων περιουσιακών στοιχείων όπως τη φήμη, το εμπορικό σήμα, τις καλές σχέσεις με τους πελάτες, την επαγγελματικότητα καιηθική των υπαλλήλων της όπως και άλλους παράγοντες που βελτιώνουν την προς τα έξω εικόνα της επιχείρησης.

Διακρίνεται σε: (1) Συμφυή φήμη (inherent goodwill) η οποία αντανακλά τα θετικά χαρακτηριστικά της επιχείρησης και είναι δύσκολο να αποτιμηθεί. Αυτό το είδος της φήμης δεν εμφανίζεται στον ισολογισμό και σε (2) Εξαγορασθείσα φήμη (purchased goodwill) η οποία είναι η επιπλέον αξία πέραν του ευλόγου τιμήματος εξαγοράς των καθαρών περιουσιακών στοιχείων μιας επιχείρησης.

 • Η υπεραξία (αγγλ. Goodwill) μιας επιχείρησης: Προκύπτει από τη διαφορά που τυχόν παρατηρείται μεταξύ του κόστους επένδυσης σε αυτήν (σε μια πιθανή εξαγορά της), ήτοι του χρηματικού αντιτίμου στο οποίο συμφωνείται η συναλλαγή και της εσωτερικής αξίας απόκτησης...

Δηλαδή της λογιστικής αξίας στην οποία αποτιμάται βάσει των βιβλίων της (εφαρμόζοντας το ποσοστό συμμετοχής στα Ίδια Κεφάλαιά της). Η υπεραξία αυτή μπορεί να προκύπτει από πιθανώς υποτιμημένα ή υπερτιμημένα στοιχεία του Ενεργητικού ή και των Υποχρεώσεων, ή να οφείλεται στην υπεραξία απόκτησης, δηλαδή τη φήμη και πελατεία.

ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ: Έχει ξεχάσει τι θα πει διαπραγμάτευση στα τερματικά του Χ.Α. με μόλις (2) παρουσίες στις τελευταίες (20) με 100 και 925 τμχ κι άλλες (2) με 5 και 25 τμχ. Κωμικοτραγικές καταστάσεις. 

CNLCAP: Εδώ δεν κάνουν πράξεις τόσες δεκάδες μετοχές, οπότε τι απαιτήσεις να έχεις από την νεοφώτιστη. Μόλις (15) κομμάτια χθες, 475 προχθές, 350 τμχ την Δευτέρα. Αν κάνουν 4ψήφιο νούμερο θα πρέπει να ανοίξουν σαμπάνιες οι άνθρωποι, που ήρθαν όμως εδώ για να μείνουν. Κάθε αρχή και δύσκολη... Θα κριθεί κι αυτή στη πορεία... 

ΔΡΟΜΕΑΣ: Ξέμεινε από δυνάμεις και ο δρομέας... Δεν έχει και καύσιμα άλλωστε για να κινηθεί... Το παρελθόν θα «κατατρέχει» την μετοχή της Newsphone... Mε ένα θετικό στα τελευταία (16) πρόσημα η μετοχή της ΒΥΤΕ, κάτω από το μισό ευρώ ξανά πλησιάζοντας το χαμηλό της για το 2018. Καλύτερα να μην ανοίγει στο ταμπλό το ΚΤΗΛΑ που τις δύο φορές που έκανε πράξεις στις πρόσφατες (9) συνεδριάσεις είδε την μετοχή του να γράφει -8,6% και -3,1%... 

 

Κάλχας ο νεότερος