Η Χρηματιστηριακή Αγορά, η αγορά του ΧΑ, όπως έχουμε πλέον συνηθίσει να τη λέμε, αποτελεί για κάθε οικονομία, καθρέφτη της πορείας της και των προοπτικών της. Το BigBusiness.gr δημιούργησε μία ιδιαίτερη στήλη, στην οποία θα βρίσκετε πολύτιμες πληροφορίες, ουσιαστικά «ακτινογραφίες» της ίδιας της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και των εισηγμένων εταιρειών. Θα βρίσκετε όσα δεν γράφονται αλλού, πραγματικά στοιχεία, με καθαρές έως «αιρετικές», για τους καθεστωτικούς, απόψεις. Στην υπηρεσία σας, λοιπόν και στην κρίση σας, παρέα με τον εξειδικευμένο συνεργάτη μας, τον ΚΑΛΧΑ τον Νεότερο!

Χ.Α- EΠΑΝΑΛΗΨΗ: Οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών φαίνονται αρκετά ελκυστικές σε σχετικούς όρους. Οι δείκτης p/e διαπραγματεύεται με discount 8,9% σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο έναντι 9,3% premium για τον δείκτη μετοχών της ευρωζώνης. Με βάση τους δείκτες της Generali, το momentum των τιμών των ελληνικών μετοχών έναντι της τάσης του spread των κρατικών ομολόγων φαίνεται υπερπουλημένο (τουλάχιστον κατά 10%). Και το ελληνικό Shiller P/E (μια πολύ μακροπρόθεσμη προσέγγιση σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις), φαίνεται πολύ ακραίο τόσο σε σχέση με τα παγκόσμια επίπεδα όσο και σε σχέση με τα επίπεδα στην ευρωζώνη.

ΧΑ: Δεν μπορεί να το αφήσουν ανεπηρέαστο οι διεθνείς εξελίξεις (χρηματοοικονομικές κυρίως, αλλά και γεωπολιτικές), αλλά στο τέλος μπορεί να κινηθεί αυτόνομα όσο κι αν ακούγεται ή διαβάζεται περίεργα. Τουλάχιστον οι υγιείς δυνάμεις του δείχνουν ήδη αποφασισμένες να διατηρήσουν – το ολιγότερον – τα υψηλά κεκτημένα τους. Και δεν μιλάμε για 5-10 μετοχές. Τώρα, αν οι αδιόρθωτοι επιμένουν στις... χαρτάρες τους, τότε σε μας δεν πέφτει κανένας λόγος.

ΣΧΟΛΙΟ: Η χρηματιστηριακή εμπειρία έχει δείξει ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο. Τα χαμηλά Ρ/Ε έχουν λόγο -ή λόγους- που είναι χαμηλά, το ρίσκο εκφράζεται και στην απροθυμία των επενδυτών να προσαρμόσουν τις αποτιμήσεις σε πιο «δίκαια επίπεδα τιμών». Και δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται κάτι τέτοιο στην Ελληνική αγορά. Αν μια αποτίμηση βρίσκεται σε έκπτωση έναντι των υπολοίπων με βάση κάποιους αντικειμενικούς επενδυτικούς δείκτες (ΡΕ, EV/EBITDA, P/BV κλπ) τότε χρειάζεται περισσότερη μελέτη και εγρήγορση αφού μάλλον «κάτι» συμβαίνει για να διαπραγματεύεται μια μετοχή τόσο χαμηλά.

ΑΝΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟΣ ΦΟΡΟΣ: Πρόκειται για ένα μέτρο φορολογικής βοήθειας που δόθηκε στις τράπεζες ως αντιστάθμισμα για τις ζημιές που υπέστησαν από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων PSI. Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, το όφελος για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μπορεί να ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ.

  • Όπως προβλέπει η σχετική ρύθμιση, οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να συμψηφίσουν κάποιες από τις απώλειες του κουρέματος με φόρο που θα έπρεπε να καταβάλουν στο μέλλον.
  • Δηλαδή ουσιαστικά οι τράπεζες αποκτούν έναν «κουμπαρά» τον οποίο αξιοποιούν σήμερα και συνυπολογίζουν στα κεφάλαιά τους.
  • Στη συνέχεια, και  για την επόμενη 30ετία θα αφαιρούν από τον «κουμπαρά» αυτό τα χρήματα που έπρεπε να καταβάλλουν ως φόρο στο δημόσιο, μέχρι το ποσό αυτό να μηδενιστεί.

Το θετικό για τις τράπεζες είναι ότι το ποσό του αναβαλλόμενου φόρου προσμετράται στα κεφάλαιά τους. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα συνυπολογίζει και αυτά τα κεφάλαια, μειώνοντας ισόποσα τις όποιες κεφαλαιακές απαιτήσεις προκύψουν λόγω των στρες τεστ.

ΑΝΕΚ: Σύνολο ιδίων κεφαλαίων ιδιοκτητών μητρικής (145) χιλιάδες ευρώ από  (12,1) εκατ. ευρώ. Μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις  242,7 εκατ. από 3,46 εκατ. ευρώ. Βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις 17,49 εκατ. ευρώ από 282,1 εκατ. ευρώ.

Ταμειακά διαθέσιμα  6,83 εκατ. από 11,9 εκατ. ευρώ. ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 253,3 εκατ. ευρώ από 273,7 εκατ. ευρώ. Αποτιμάται σε 12,8 εκατ. ευρώ, αλλά οι ΤΡΑΠΕΖΕΣ θα χάσουν πολλά, πάρα πολλά στο τέλος. 

ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ: Η τιμή του ομολόγου του ΟΠΑΠ ολοκλήρωσε στο 102,75 με πτώση 0,11%, του Μυτιληναίου στο 100,81 με πτώση 0,10%, της CORAL στο 100,70 με οριακή άνοδο 0,01%, της HOUSEMARKET στο 101,75 αμετάβλητη, και της B&F στο 99,0 με οριακά κέρδη 0,05%. Δεν έκαναν πράξη τα ομόλογα των ΤΕΝΕΡΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και SUNLIGHT. Ανύπαρκτος και ο τζίρος αυτών που άνοιξαν, μόνον του ΜΥΤΙΛ ξεπέρασε τα 20 χιλ. ευρώ, στα 78 χιλ ευρώ συγκεκριμένα. 

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ: Στο εβδομαδιαίο γράφημα ο ΓΔ ολοκλήρωσε κάτω ΚΜΟ των πέντε ημερών, χωρίς να καταφέρει να κλείσει για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα με θετικό πρόσημο. Εάν επαναληφθεί η κίνηση του τελευταίου μήνα, τότε την επόμενη εβδομάδα θα βρεθεί σε σημαντικά τεχνικά σημεία, καθώς θα κριθεί η βραχυπρόθεσμη τάση του, δοκιμάζοντας την στήριξη των 738 μονάδων, με την αντίσταση να βρίσκεται στον κινητό μέσο όρο των πενήντα ημερών, στις 776 μονάδες.

PROFILE- ΕΞΑΓΟΡΑ LOGIN: Το κόστος της εξαγοράς της Γαλλικής εταιρίας Login υπολογίζεται σε 2,5 περίπου εκατ. ευρώ. Το 78,35% των μετοχών αγοράσθηκε άμεσα έναντι 0,55 εκατ. ευρώ, ενώ για το υπόλοιπο 21,65% συμφωνήθηκε στο συμβόλαιο εξαγοράς δικαίωμα αγοράς έναντι ποσού 0,66 εκατ. ευρώ. Στο συμβατικό τίμημα δεν συνυπολογίζονται τα συνδεόμενα με την εξαγορά κόστη (περίπου 0,2 εκατ.) τα οποία περιλαμβάνονται στα έξοδα Διοίκησης της Κατάστασης Συνολικών Εσόδων. Η δε ΑΜΚ κατά 0,21 εκατ. (Οκτώβριο του 2017) καλύφθηκε αποκλειστικά από την Profile Systems & Software (Cyprus) Ltd. Επίσης δεν συνυπολογίζονται οι δαπάνες αναδιάρθρωσης που ασφαλώς θα προέκυψαν.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η LOGIN: Ιδρύθηκε το 1988 με ειδίκευση στο χρηματοοικονομικό λογισμικό front-office, trading, risk management και middle office που απευθύνεται σε διαχειριστές διαθεσίμων Τραπεζών για μία πολύ ευρεία γκάμα χρηματοοικονομικών προϊόντων που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων Forex operations, χρηματιστηριακά και εξωχρηματιστηριακά (OTC) παράγωγα προϊόντα και προϊόντα Κεφαλαιαγοράς, ενώ περιλαμβάνει και λειτουργίες back-office. Τα ίδια κεφάλαια της Login ανέρχονταν σε μόλις 525 χιλιάδες ευρώ .... σύνολο ενεργητικού 2,558 εκατ. ευρώ με συνολικές υποχρεώσεις 2,033 εκατ. ευρώ. Μηδενικός τραπεζικός δανεισμός. Για την εξαγορά της Login δόθηκαν 687 χιλιάδες ευρώ περισσότερα των ιδίων κεφαλαίων που πλέον λογίζονται στον Ισολογισμό της Profile ως υπεραξία.

Κάλχας ο νεότερος