Οι τράπεζες παρέσυραν πτωτικά τις ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, καθώς η κλιμακούμενη οικονομική κρίση στην Τουρκία πλήττει την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε τράπεζες που έχουν έκθεση στη χώρα. Σε πτώση και η γερμανική Bayer.

Οι τραπεζικές μετοχές της Ευρωζώνης σημείωσαν βουτιά 1,2% σε χαμηλό έξι εβδομάδων, ενώ οι τράπεζες BBVA, Unicredit και BNP Paribas που έχουν έκθεση στην Τουρκία υποχώρησαν κατά 0,9-2,6%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,4% σε χαμηλό τριών εβδομάδων, ενώ ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,6% με τους τραπεζικούς τίτλους να ασκούν πιέσεις.

Ο γερμανικός φαρμακευτικός όμιλος Bayer κατέγραφε τις χειρότερες επιδόσεις, σημειώνοντας βουτιά 10,4% μετά την καταδίκη του Αμερικανικού γίγαντα Monsanto - τον οποίο η Bayer απέκτησε τον Ιούνιο - για το ζιζανιοκτόνο Roundup. Η μετοχή της Bayer οδεύει προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση της εδώ και πάνω από εννέα χρόνια.

Η μετοχή της Air France KLM σημείωσε βουτιά 4,5% αφού το μεγαλύτερο συνδικάτο των πιλότων της ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι πιθανόν να πραγματοποιηθούν περαιτέρω απεργίες εάν δεν ξεκινήσουν και πάλι οι συζητήσεις με τη διοίκηση για τους μισθούς.