Ανέκαμψαν σήμερα το πρωί οι ευρωπαϊκές μετοχές ύστερα από δύο ημέρες έντονων ρευστοποιήσεων καθώς οι περιορίστηκαν ελαφρώς οι ανησυχίες των επενδυτών για μετάδοση της κρίσης του τουρκικού νομίσματος, χάρη στις διαβεβαιώσεις από την κεντρική τράπεζα και την κυβέρνηση. Σε άνοδο και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η τουρκική λίρα ανέκαμψε αφού η κεντρική τράπεζα δεσμεύθηκε χθες να παράσχει ρευστότητα, ως απάντηση στην κατάρρευση του νομίσματος που προκάλεσε τριγμούς στις παγκόσμιες αγορές.

Οι ανησυχίες των επενδυτών μετριάστηκαν κάπως και από την είδηση ότι ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με επενδυτές από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή την Πέμπτη, την πρώτη του από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του σχεδόν πριν από δύο μήνες.

Οι χρηματοπιστωτικοί τίτλοι ήταν που αυτοί που καθόριζαν την κατεύθυνση της αγοράς, με τις τραπεζικές μετοχές στην ευρωζώνη να ενισχύονται κατά 0,8%, βοηθώντας να ενισχυθεί ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατά 0,4%.

Οι τράπεζες ήταν αυτές που επλήγησαν περισσότερο από τις ανησυχίες για την Τουρκία, οδηγώντας τον δείκτη σε χαμηλό 21 μηνών.

Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB σημείωσε άνοδο 0,8% με τις τράπεζες να ενισχύονται καθώς υποχώρησαν οι αποδόσεις των ομολόγων αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να διατηρήσει τη σταθερότητα των δημόσιων οικονομικών και να μειώσει το δημόσιο χρέος.

Άνοδο 0,99% στις 727,85 μονάδες καταγράφει και το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ενισχύεται 1,60%, της μεσαίας 0,74% και ο τραπεζικός 1,06%