Η Χρηματιστηριακή Αγορά, η αγορά του ΧΑ, όπως έχουμε πλέον συνηθίσει να τη λέμε, αποτελεί για κάθε οικονομία, καθρέφτη της πορείας της και των προοπτικών της. Το BigBusiness.gr δημιούργησε μία ιδιαίτερη στήλη, στην οποία θα βρίσκετε πολύτιμες πληροφορίες, ουσιαστικά «ακτινογραφίες» της ίδιας της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και των εισηγμένων εταιρειών. Θα βρίσκετε όσα δεν γράφονται αλλού, πραγματικά στοιχεία, με καθαρές έως «αιρετικές», για τους καθεστωτικούς, απόψεις. Στην υπηρεσία σας, λοιπόν και στην κρίση σας, παρέα με τον εξειδικευμένο συνεργάτη μας, τον ΚΑΛΧΑ τον Νεότερο!

Kαι ο πλέον αδαής των επενδυτών (υποθετικά βεβαίως) έχει αντιληφθεί το πόσο αδύναμο εμφανίζεται αυτή την περίοδο το ελληνικό χρηματιστήριο. Γνωστοί οι λόγοι και οι αιτίες, οπότε γιατί να αναμασάμε καθημερινά τα ίδια και τα ίδια...

ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ: Για τον πραγματικό επενδυτή που ξέρει τι θέλει στο χαρτοφυλάκιο του και τι εκπροσωπεί η κάθε μετοχή που αυτό περιλαμβάνει,... αυτά δεν τον αγγίζουν. Ξέρει, ότι ο τερματικός αγώνας είναι μαραθώνιος και ποιός θα κερδίσει στο τέλος ή τουλάχιστον έχει τις πλείστες των πιθανοτήτων για να τον κερδίσει. Ξέρει, ότι η κάθε μετοχή είναι ξεχωριστή, την ξέρει κι από την καλή κι από την ανάποδη...

Το να κοιτάζει ή να ασχολείται κανείς καθημερινά ή κάθε λίγο και λιγάκι με τα επί των τερματικών τεκταινόμενα συμμετέχοντας κι από πάνω, οδηγείται μαθηματικά στην αποτυχία, πλην ελαχίστων περιπτώσεων που επιβεβαιώνουν απλά τον κανόνα.

  • Ο πραγματικός επενδυτής γνωρίζει εκ των προτέρων ότι την αγορά και ειδικότερα την ελληνική την διαμορφώνουν/επηρεάζουν με συντριπτικά ποσοστά συμμετοχής
  • Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ,
  • Η ΑΓΟΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ,
  • Η ΜΟΧΛΕΥΣΗ και
  • O ΤΡΑΠΕΖΟΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ της που καθορίζουν/προσδιορίζουν την εκάστοτε γενική εικόνα.

Αυτά όμως ουδόλως τον επηρεάζουν γιατί αυτός κοιτάζει αποκλειστικά και μόνον την... ΕΙΔΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ... Και αυτή την υποτιμητική κερδοσκοπία ο πραγματικός επενδυτής ξέρει να την εκμεταλλεύεται, τηρώντας μερικούς πολύ απλούς κανόνες... Που για τους πάρα πολλούς είναι απλά... Κινέζικα!!

ΤΕΧΝΙΚΑ, η διαγραμματική εικόνα εμφανίζεται εξαιρετικά προβληματική, με κίνδυνο αν χαθούν και οι στηρίξεις στις 700 – 710 μονάδες για τον ΓΔ να βρεθεί αυτός σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα, με τις επόμενες ισχυρές στηρίξεις τους να οριοθετούνται στις περιοχές των 680 και 670 μονάδων. Ο ΔΤΡ βρέθηκε στις 735,42 μονάδες, σημαντικά χαμηλότερα καθοριστικών στηρίξεων και κινδυνεύει με νέες απώλειες. Από τις 30.4.2018 και τις περίπου 1.040 μονάδες, ο δείκτης καταγράφει πτώση 29,3%.

ΤΑ ΦΟΡΤΩΣΑΝ ΣΤΟΝ... ΚΟΚΚΟΡΑ*- ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ: Στις 14/08/2018, ημέρα Τρίτη και ώρα 10:30 π.μ. είχε προγραμματιστεί στην έδρα της Εταιρείας η Α΄ Επαναληπτική ΕΓΣ των Μετόχων της "J&P - ABAΞ" για συζήτηση και λήψη απόφασης των 1ο Θέμα: Μείωση της ονομαστικής αξίας από  ευρώ 0,5800 σε ευρώ 0,3000 με συνέπεια την μείωση του ονομαστικού μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 21.743.358,00 ευρώ, με κεφαλαιοποίηση ισόποσων συσσωρευμένων ζημιών. 2ο Θέμα: ΑΜΚ μέχρι του ποσού των ε20 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης σε όλους τους μετόχους της, με τιμή έκδοσης ευρώ 0,4500/μετοχή και την έκδοση 44.444.444 νέων κοινών μετοχών. 3ο Θέμα: Τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού της Εταιρείας και κωδικοποίηση αυτού.

  • Κατά τη συνεδρίαση της ως άνω Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, ουδείς μέτοχος παραστάθηκε*(!!!)

ΚΟΡΔΕΛΛΟΥ: Μία μετοχή που αρέσκεται σε κορδελένιες κινήσεις στο ταμπλό σημείωσε την μεγαλύτερη πρώτη στο -14,89% στα 0,3200 ευρώ με τζίρο 667 ευρώ και προσφορές στο κλείσιμο. Με απώλειες 15,79% εφέτος, έχοντας κινηθεί στο εύρος των 0,3000 με 0,5550 ευρώ ενώ αποτιμάται σε 6,8 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΟ (Ι): Η κερδοφορία η ζωγραφιά της λογιστικής. Αν ένας ισολογισμός έχει αυξημένο κύκλο εργασιών, εμφανίζει μία- αν μη τι άλλο- καλή χρηματοοικονομική δομή, ρευστότητα και δεν μπορεί να δώσει κέρδη τότε έχει χάσει το 50% της προσπάθειας της εκάστοτε χρήσης. Με λίγες λέξεις, η κερδοφορία είναι η πεμπτουσία της επιχειρηματικότητας.

  • Όταν η τελική γραμμή είναι θετική υπάρχει μια σχετική αισιοδοξία σε όλους τους φορείς: Στελέχη, δανειστές, επενδυτές, μικρομέτοχοι, πελάτες και προμηθευτές νιώθουν ένα είδος ικανοποίησης για την επιλογή τους.
  • Μπορεί ο κάθε ένας από τους προηγούμενους να πληρώνεται από διαφορετικές γραμμές του ισολογισμού. Ίσως οι μόνοι που δεν αισθάνονται καλά να είναι οι ανταγωνιστές αλλά και αυτό είναι κάτι που ελέγχεται ως προς την δική τους βιώσιμη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΟ (ΙΙ): Ο δεύτερος στόχος είναι η ρευστότητα. Να παραχθεί δηλαδή μία ρευστότητα ικανή να χρηματοδοτήσει τα επενδυτικά σχέδια της εταιρίας, να διαπραγματευτεί καλύτερες τιμές αγαθών ή υπηρεσιών στο κόστος πωληθέντων, να κατεβάσει το χρηματοοικονομικό κόστος και να διανείμει μέρισμα.

  • Το μέρισμα έχει μια ερωτική σχέση με τους επενδυτές.
  • Εν πρώτοις, αποτελεί μια ανταμοιβή για τους υπομονετικούς, μακροχρόνιους πιστούς οπαδούς της μετοχής.
  • Ακολούθως, αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης από την διοίκηση της εταιρίας, ότι θα μπορέσει να ανταπεξέλθει και του χρόνου σε συγκεκριμένες ανάγκες χρηματοδότησης.
  • Ενώ είναι το υπέρτατο άλλοθι για το κόστος ευκαιρίας διακράτησης μιας μετοχής σε περιόδους αρνητικών χρηματιστηριακών τάσεων.
  • Οι μετοχές που δίνουν πάντα μέρισμα είναι αυτές που τις προτιμούν οι επενδυτές και έχουν διαχρονικά την καλύτερη απόδοση.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Ενώ θα περίμενε κανείς η μετοχή τους να είναι στο προσκήνιο του επενδυτικού ενδιαφέροντος και της συναλλακτικής δραστηριότητας, εντούτοις αυτή έχει περιέλθει σε βαθύ λήθαργο, με εξαιρετικά χαμηλούς όγκους. Με μόλις ένα θετικό πρόσημο στα τελευταία (9) εννέα. Αρκετές φορές μάλιστα φτάνουμε σε σημείο (για όσους παρακολουθούν στενά την μετοχή) στους αγοραστές και στους πωλητές να βρίσκουμε εντολές από τους market makers της μετοχής, ελλείψει άλλων εντολών!! Δεν είναι δυνατό να έχει βγει προς πώληση το 51% του ομίλου και η μετοχή να διαπραγματεύεται κάτω και από τα 7,0000 ευρώ(!!).

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ(Ι): Με βάση τα περυσινά κέρδη διαπραγματεύεται με P/e κάτω του 7 και με δείκτη p/bv 1. Ακόμα και με την παραδοχή για μείωση της κερδοφορίας κατά 30% (λόγω μικρότερων περιθωρίων διύλισης και μη καταγραφής κερδών από αποθέματα), το P/e με το ζόρι θα πλησιάζει το 10!!. Το σημαντικότερο όμως είναι οι λειτουργικές ροές, οι οποίες τα τελευταία δυο έτη ξεπέρασαν τα 900 εκατ. ευρώ/έτος (!!!) και διατέθηκαν κυρίως για την μείωση υποχρεώσεων.

  • Με βάση τις δηλώσεις της διοίκησης, από εδώ και πέρα το μεγαλύτερο μέρος θα διατεθεί για την αποπληρωμή δανείων, με αντίστοιχη θετική επίπτωση και στην κερδοφορία. Και δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι ο όμιλος έχει ενεργοποιηθεί στην ανεύρεση κοιτασμάτων από όπου μπορεί μέχρι τώρα να μην έχει προκύψει κάτι αξιόλογο, αλλά από την άλλη σε περίπτωση θετικής εξέλιξης, μπορούν να μεταβληθούν δραματικά προς το καλύτερο, οι προοπτικές και τα μεγέθη του.
  • Με απώλειες 11,7% το 2018 η μετοχή τους, έχοντας διαπραγματευτεί στο εύρος των 6,6000 με 8,8800 ευρώ και τώρα πολύ κοντά στα χαμηλά τους. Στα 7,7400 ο μέσος όρος της για εφέτος και πάντα μέχρι στιγμής.  

BriQ Properties: Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα της Εταιρείας την 31η Μαρτίου 2018 ανήλθαν συνολικά σε 2,72 εκατ. από 2,54 εκατ. ευρώ την 31η Δεκεμβρίου 2017 ενώ δεν υφίστανται δανειακές υποχρεώσεις. Η Εσωτερική Αξία (NAV) της Εταιρείας την 31η Μαρτίου 2018 ανήλθε σε 2,3900 ανά μετοχή (31.12.2017: 2,3700 ευρώ). Στα 1,8000 με 1,8500 ευρώ αυτή την περίοδο. Υψηλό της τα 2,1000 ευρώ και ελάχιστο τα 1,7200 ευρώ. 

  • Το χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας την 31η Μάρτιου 2018 περιελάμβανε 9 ακίνητα αποτελούμενα από 4 κτίρια γραφείων, 3 κτίρια αποθηκευτικών χώρων (logistics), ένα κατάστημα και ένα κτίριο μικτής χρήσης, συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας 34.681 τ.μ. Όλα τα ακίνητα τις Εταιρείας βρίσκονται στην περιφέρεια του νομού Αττικής.

EΛBE ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ: Οι πωλήσεις 27,36 εκατ. ευρώ έναντι με αύξηση 17,27%. Κέρδη 611 χιλ. ευρώ έναντι 625 χιλ. το 2016. Μακροπρόθεσμα δάνεια 0,77 εκατ. Βραχυπρόθεσμα 0,39 εκατ. – Χρηματικά διαθέσιμα και ισοδύναμα 1,88 εκατ. (ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΑΝΕΙΣΜΟ) και ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ: 17,08 εκατ. ευρώ.

  • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ@3,1000 ευρώ ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΊΗΣΗ:10,3 εκατ. ευρώ  P/BV: 0,60 και  P/E: 16,9
  • ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ:... Υπό του μηδενός(!).
  • ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΧΑΡΤΙΑ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ ΟΥΤΕ ΜΕ ΣΤΑΓΟΝΟΜΕΤΡΟ...
  • ΑΛΛΩΣΤΕ από την αρχή του 2018 έχουν αλλάξει χέρια μόλις 28502 τεμάχια (ημερησίως...185 τμχ)
  • ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙ ΠΟΤΕ ΖΗΜΙΕΣ
  • ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΔΙΑΝΕΜΕΙ ΜΕΡΙΣΜΑ και στα τελευταία χρόνια κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό.
  • ΣΕ ΥΨΗΛΑ 9ετίας η μετοχή της.

ΕΚΘΕΣΗ – ΑΡΑΙΓ@8,0500 ευρώ: Νέα, υψηλότερη τιμή – στόχο για τη μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου έχει δώσει η HSBC. Ο Οίκος ανέβασε την τιμή στόχο στα 11,2500 ευρώ από 11,0000 ευρώ, μετά τα αποτελέσματα 3μήνου αλλά και την παραγγελία – "μαμούθ" των νέων αεροσκαφών.

COCA COLA HBC: Υπενθυμίζουμε, ότι στα μέσα του Νοεμβρίου οι αναλυτές της JP Morgan την είχαν "τσακίσει" μειώνοντας την τιμή στόχου στα 23,0000 ευρώ. Την ημέρα της δημοσίευσης μάλιστα η μετοχή έγραφε πτώση μέχρι 6%(!!)...

ΑΔΜΗΕ: Σε ιστορικά χαμηλά η μετοχή του στο βραχύβιο διάστημα που διαπραγματεύεται στο ταμπλό. Με τιμή εισαγωγής στα 2,1200 και στα 1,6620 στο κλείσιμο της 13ης Αυγούστου. 

ΟΤΕ: Το αν ο ΟΤΕ έχει περιθώρια ανόδου φαίνεται στην χαμηλή απόδοση του ομόλογου του. Η αγορά το τιμολογεί 2,5% ενώ η τιμή της μετοχής προεξοφλείται με το ακριβό επιτόκιο αναφοράς της χώρας. Θέμα χρόνου η αλλαγή των συντελεστών των μοντέλων που θα αποκαλύψουν το ισχυρό ανοδικό περιθώριο στην εταιρία με το υψηλότερο EBITDA και τις μεγαλύτερες ελεύθερες ταμειακές ροές από όλο το ΧΑ. Μεγάλη απόκλιση, με τις σχετικές αποτιμήσεις των ξένων εταιριών οι οποίες βρίσκονται 25% υψηλότερα. Ο λόγος δανεισμού σε επίπεδο επιεικώς αστείο για τα δεδομένα του κλάδου και όχι μόνον.