Η Χρηματιστηριακή Αγορά, η αγορά του ΧΑ, όπως έχουμε πλέον συνηθίσει να τη λέμε, αποτελεί για κάθε οικονομία, καθρέφτη της πορείας της και των προοπτικών της. Το BigBusiness.gr δημιούργησε μία ιδιαίτερη στήλη, στην οποία θα βρίσκετε πολύτιμες πληροφορίες, ουσιαστικά «ακτινογραφίες» της ίδιας της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και των εισηγμένων εταιρειών. Θα βρίσκετε όσα δεν γράφονται αλλού, πραγματικά στοιχεία, με καθαρές έως «αιρετικές», για τους καθεστωτικούς, απόψεις. Στην υπηρεσία σας, λοιπόν και στην κρίση σας, παρέα με τον εξειδικευμένο συνεργάτη μας, τον ΚΑΛΧΑ τον Νεότερο!

ΤΑΚΤΙΚΗ: Κοιτάζουμε και ασχολούμεθα αποκλειστικά με ΜΕΤΟΧΕΣ χωρίς να κοιτάμε δείκτες κι όλα τα σχετικά, δίνοντας καθαρά βάση στα ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ και στην προιστορία της νοοτροπίας των μεγαλομετόχων της εκάστοτε περίπτωσης που μας ενδιαφέρει ή μας προσελκύει κατά καιρούς το ενδιαφέρον...

ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ότι τα κοράκια (κ.λπ., κ.λπ., πείτε τους όπως θέλετε, δεν τους πολυνοιάζει) των αγορών θεωρούν σχετικά ασφαλή σήμερα τα λεφτά τους στην Ελλάδα

  • Με πρωθυπουργό (γιατί όχι;) έναν μεταμοντέρνο κομμουνιστή που μπορεί και να νομίζει ότι το Euribor είναι ένα καλό σκανδιναβικό ροκ συγκρότημα...
  • Την επόμενη φορά που κάποιος θα σας πει ότι έρχεται οικονομική καταστροφή, επειδή είναι ηλίθιος, πολιτικά εμπαθής ή παπαγαλάκι, δείξτε του αυτό το διάγραμμα:

diagramma

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ - ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών καθίσταται μονόδρομος

Κι αυτό γιατί καθώς η υποβάθμιση των κεφαλαίων τους, η αναβαλλόμενη φορολογία των 21,2 δισ. τα NPEs των 95 δισ. και η χαμηλή κερδοφορία αποτελούν αποδείξεις ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα δεν είναι κεφαλαιακές ισχυρές.

  • Επίσης, υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2016 η Unicredit είχε περάσει το stress tests αφού είχε εμφανίσει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 7,1% στο δυσμενές σενάριο.'Ομως, αρχές 2017 υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου 13 δισ.
  • Να σημειωθεί ότι οι 3 από τις 4 ελληνικές τράπεζες κινήθηκαν στα stress tests (δυσμενές σενάριο) κάτω από το 7,1% της Unicredit.

Η διαδικασία απομόχλευσης, με την επιστροφή κεφαλαίων στον ELA, αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την απομόχλευση, ωστόσο για να επιτευχθεί το break even point και αρχίσουν τα λειτουργικά κέρδη να καθορίζουν την εικόνα έναντι των οργανικών, χρειάζεται ακόμη πολύς δρόμος.

  • Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι κινήσεις επιθετικής αποεπένδυσης των ελληνικών τραπεζών από τις θυγατρικές και τις δραστηριότητες εκτός κορμού, καθώς στόχος είναι αφενός ο έλεγχος του ρίσκου και αφετέρου η επίτευξη αποδόσεων στα ίδια κεφάλαια, υψηλότερες από το κόστος τους.

Συνεπώς, αν και οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας διασφαλίζουν τη σταθερότητα του συστήματος, μακροπρόθεσμα η βιωσιμότητά του δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη αν οι τράπεζες δεν αρχίσουν να παράγουν ρευστότητα και κέρδη που θα τις καταστήσουν ελκυστικές για επενδύσεις.

ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ: Σημαντικά ενισχυμένα ήταν τα οικονομικά αποτελέσματα το πρώτο τρίμηνο του έτους χάρη στην αυξημένη εγκατεστημένη ισχύ, αλλά και τα καλύτερα ανεμολογικά δεδομένα. Αύξηση κύκλου εργασιών, EBITDA, ΕΒΙΤ και καθαρών κερδών σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.

  • ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου το πρώτο τρίμηνο του 2018 παρουσίασε αύξηση 28,3%, σε 17,6 εκατ. ευρώ έναντι 13,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.
  • Τα EBITDA ανήλθαν σε 13,9 εκατ. ευρώ, έναντι 10,0 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2017, σημειώνοντας αύξηση 37,5%
  • Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 6,0 εκατ. ευρώ έναντι 3,3 εκατ. ευρώ, κέρδη ανά μετοχή 0,0710 ευρώ έναντι 0,0373 ευρώ με αύξηση 90,3%.
  • ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ υψηλά η μετοχή της, στα 2,0000 ευρώ και +29% εφέτος, με την κ/φση στα 165,33 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΟ: Μερικές φορές και όχι λίγες μάλιστα, μας ξεφεύγει... Να παίρνουμε σαν μέτρο σύγκρισης μία εταιρεία και την κ/φση της... Και πάνω σε αυτή να προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε την αδικία που διαπράττεται σε μία άλλη... Κι αυτό γιατί αυτή η άλλη μπορεί να έχει την σωστή κ/φση, ενώ το συγκριτικό παράδειγμα να είναι υπερτιμημένο... Το ένα λάθος δεν διορθώνεται με άλλο ένα...

ΠΡΟΣΟΧΗ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ: 'Ομιλοι-βαρόμετρα με τα αποτελέσματα που ανακοινώνουν δεν δικαιολογούν επ' ουδενί τα τρέχοντα επίπεδα κ/φσεων στο ταμπλό του Χ.Α. Οι αναλυτές βέβαια προκαλούν με τον τρόπο που τα εμφανίζουν-εξωραίζουν, ενώ εξακολουθούν να σνομπάρουν αγρίως τα πραγματικά αξιόπιστα επιχειρηματικά σχήματα που κοσμούν το Χ.Α. Μην τσιμπάτε και προσέξτε που βάζετε τα χρήματα σας.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Πρέπει να δίνουμε πρωτίστως ιδιαίτερη προσοχή στην τρέχουσα αποτίμηση της κάθε εταιρείας που μας ενδιαφέρει/απασχολεί. Μπορεί να είναι η καλύτερη, αλλά η κεφαλαιοποίηση της να έχει προεξοφλήσει ή και υπερ-προεξοφλήσει όλα τα καλά και... βέλτιστα! Και αντίθετα, μπορεί να είναι η χειρότερη αλλά η αποτίμηση της να απέχει παρασάγγας από την πραγματική αξία της...

Λογιστική αξία: Η αξία με την οποία ένα στοιχείο αναγνωρίζεται στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις.

Φορολογική βάση (tax basis): Η αξία που αναγνωρίζεται για ένα περιουσιακό στοιχείο ή υποχρέωση για σκοπούς φορολογίας εισοδήματος.

Αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση: Το ποσό του φόρου εισοδήματος που είναι ανακτήσιμος σε μελλοντικές περιόδους από εκπιπτόμενες προσωρινές διαφορές, μεταφερόμενες φορολογικές ζημιές και μεταφερόμενους αχρησιμοποίητους πιστωτικούς φόρους (tax credits) και δημιουργεί έσοδο φόρου.

Αναβαλλόμενη φορολογική υποχρέωση: Το ποσό του φόρου εισοδήματος που οφείλεται σε μελλοντικές περιόδους, σε σχέση με φορολογητέες προσωρινές διαφορές και δημιουργεί έξοδο φόρου.

  • Οι διαφορές μεταξύ φορολογικής και λογιστικής βάσης διακρίνονται σε μόνιμες και προσωρινές.

Προσωρινή διαφορά (temporary difference): Η διαφορά μεταξύ της λογιστικής αξίας ενός περιουσιακού στοιχείου, υποχρέωσης ή άλλου στοιχείου των χρηματοοικονομικών καταστάσεων και της φορολογικής του βάσης, που η οντότητα αναμένει να επηρεάσει στο μέλλον τα φορολογητέα αποτελέσματα, όταν αυτές αντιστραφούν ή διακανονιστούν.

Μόνιμη διαφορά (permanent difference): Σε αντιδιαστολή προς τις προσωρινή, η μόνιμη είναι οι διαφορά μεταξύ λογιστικής και φορολογικής βάσης που δεν αντιστρέφεται όταν τα έξοδα δεν εκπίπτουν από την φορολογία. Π.χ. φορολογικά πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Δύο βασικές μεθοδολογίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευρέως για την εφαρμογή του αναβαλλόμενου φόρου. Αυτές είναι: (1) η μεθοδολογία της "κατάστασης λογαριασμού αποτελεσμάτων", και (2) η μεθοδολογία του "ισολογισμού".

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=189402

Στο παρακάτω σχήμα απεικονίζονται οι περιπτώσεις των διαφορών που δημιουργούνται μεταξύ λογιστικού και φορολογητέου κέρδους:

logistiko forologiko kerdos

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Τα καλά νέα είναι ότι πλέον ένα πλήθος εταιριών αρχίζει και βλέπει με θετικό μάτι για διαφορετικούς λόγους την διανομή και ενδιάμεσων μερισμάτων ή επιστροφών κεφαλαίου. Πλέον η φύλαξη μετρητών στην τράπεζα δεν αποδίδει τίποτα ή ακόμα χειρότερα αν τα μετρητά βρίσκονται σε τράπεζα του εξωτερικού η απόδοση τους είναι αρνητική. Επομένως, αν το επενδυτικό πρόγραμμα το επιτρέπει και η εταιρία έχει σταθερές οργανικές ταμειακές ροές θα μπορούσε να επισπεύσει την διανομή ή να την μοιράσει σε δύο χρόνους, πρακτική αρκετά διαδεδομένη στο εξωτερικό.

ΚΙΝΗΤΟΣ ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ – Γενικά: Ο Κινητός Μέσος Ορος είναι ένας δείκτης που μας δείχνει τη μέση τιμή μιας μετοχής για κάποια χρονική περίοδο. Βασική παράμετρος του δείκτη αυτού είναι η περίοδος υπολογισμού του. Αν η περίοδος αυτή είναι δέκα μέρες π.χ., ο Κινητός Μέσος Ορος δείχνει τη μέση τιμή της μετοχής τις δέκα τελευταίες μέρες.

Ετσι κάθε σημείο του δείκτη αυτού ουσιαστικά δείχνει τη μέση τιμή της μετοχής τις δέκα προηγούμενες μέρες. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας υπολογισμού είναι μια γραμμή πολύ περισσότερο ομαλή από την πορεία της μετοχής. Εκτός από τους απλούς Κινητούς Μέσους Ορους υπάρχουν και οι εκθετικοί Κινητοί Μέσοι Οροι, όπου περισσότερο βάρος δίνεται στις πιο πρόσφατες τιμές ("ζυγίζονται" διαφορετικά στη διαδικασία υπολογισμού).

Ερμηνεία: Η πιο δημοφιλής μέθοδος ερμηνείας του δείκτη αυτού είναι η σύγκριση του Κινητού Μέσου Ορου με την τιμή της μετοχής. Οταν η τιμή της μετοχής ξεπερνάει την τιμή του Κινητού Μέσου Ορου της, αγοράζουμε. Οταν η τιμή πέφτει κάτω από το μέσο όρο, πουλάμε.

holger struck texniki analysi 214x140

Ακολουθώντας αυτό το σύστημα δεν πρόκειται ποτέ να αγοράσετε στη χαμηλότερη δυνατή τιμή ή να πουλήσετε στην πιο ψηλή. Απλά, σας υποδεικνύει σημεία για να αγοράσετε μόλις ξεκινάει η μετοχή να ανεβαίνει ή να πουλήσετε όταν η μετοχή αρχίζει να πέφτει.

  • Το πιο κρίσιμο σημείο για την ερμηνεία του δείκτη αυτού είναι η περίοδος υπολογισμού του. Εκ των υστέρων μπορούμε να βρούμε για κάθε μετοχή κάποια περίοδο τέτοια ώστε ακολουθώντας τις υποδείξεις του δείκτη αυτού να έχουμε κέρδος.

Πώς διαλέγουμε όμως την περίοδο αυτή; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό έχει σίγουρα να κάνει με το χρονικό ορίζοντα για τον οποίο περιμένουμε από τις επενδύσεις μας να αποδώσουν.

  • Ο πιο συνηθισμένος Κινητός Μέσος Ορος είναι αυτός των 200 ημερών, μόνο όμως αν επενδύετε για το πολύ μακρινό μέλλον.
  • Αν αγοράζετε και πουλάτε μετοχές καθημερινά, τότε ο Μέσος Ορος των 15 ή 25 ημερών σάς είναι πιο χρήσιμος.

Κάλχας ο νεότερος