(upd) Η Χρηματιστηριακή Αγορά, η αγορά του ΧΑ, όπως έχουμε πλέον συνηθίσει να τη λέμε, αποτελεί για κάθε οικονομία, καθρέφτη της πορείας της και των προοπτικών της. Το BigBusiness.gr δημιούργησε μία ιδιαίτερη στήλη, στην οποία θα βρίσκετε πολύτιμες πληροφορίες, ουσιαστικά «ακτινογραφίες» της ίδιας της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και των εισηγμένων εταιρειών. Θα βρίσκετε όσα δεν γράφονται αλλού, πραγματικά στοιχεία, με καθαρές έως «αιρετικές», για τους καθεστωτικούς, απόψεις. Στην υπηρεσία σας, λοιπόν και στην κρίση σας, παρέα με τον εξειδικευμένο συνεργάτη μας, τον ΚΑΛΧΑ τον Νεότερο!

ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙ ΜΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ: ΤΕΝΕΡΓ, ΣΑΡΑΝΤΗΣ, ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ, COCA COLA HBC, MOH, ΟΤΕ, ΚΑΡΕΛΙΑΣ, ΦΡΛΚ, ATTIKA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, AUTOHELLAS, YGEIA, ΜΙΝΟΑN, ΙΚΤΙΝΟΣ, ΑΝΕΜΟΣ, ΕΥΑΠΣ, QUEST, ΚΡΙ ΚΡΙ, ΚΑΡΑΤΖΗΣ, ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΙΣΤΗ κι αρκετές από τα χαμηλότερα στρώματα του ταμπλό (FLEXOPACK, MLS, ELTON, ΠΕΤΡΟ, ΕΛΤΡΑΚ, SPACE, AS.Co., ΚΑΝΑΚΗΣ, ΕΛΑΣΤΡΟΝ, PROFILE, ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ, ΠΕΡΣΕΥΣ, PAPERPACK, ΓΕΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ,ΒΟΣΥΣ, ΕΚΤΕΡ, ΕΛΒΕ, ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ κ.ά.) δείχνουν ότι τα περί Τουρκίας, Ιταλίας, Αναδυόμενης αγοράς και λοιπών δικαιολογιών-αιτιών απλά δείχνουν γύμνια και αδυναμία. Όταν είσαι πραγματική δύναμη, φροντίζεις και να την επιβεβαιώνεις. Τα υπόλοιπα είναι απλά... να 'χαμε να λέγαμε.

ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ: Το "stock picking" τώρα που ξεκινά η περίοδος των ανακοινώσεων των 6μηνων θα επανέλθει σε ζήτηση, με τα θεμελιώδη να οδηγούν αρκετούς επενδυτές στις αναζητήσεις τους. Το σε ιστορικά πλαίσια χαμηλό ποσοστό της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. σε σχέση με το Εθνικό ΑΕΠ, τα ευνοϊκά P/E και P/BV επιλεγμένων Ελληνικών τίτλων, σε σύγκριση με τον Ευρωπαϊκό ανταγωνισμό και η επιστροφή της Χώρας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης συνθέτουν τις βάσεις πάνω στις οποίες θα στηριχθούν τα long χαρτοφυλάκια. Τα υπόλοιπα τα αφήνουμε στους... παικταράδες.

ΑΠΛΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ: Η αρπακτική ελληνική γραφειοκρατία είναι και ηλίθια. Διότι, αν οι γραφειοκράτες έκαναν γρήγορα την δουλειά τους, θα είχαν περισσότερα «λαδώματα». Όμως, απωθώντας τις επενδύσεις, κλαδεύουν και το κλαδί πάνω στο οποίο κάθονται.
Αυτό σημαίνει ότι, για λόγους αύξησης των «παράπλευρων εσόδων» της, η εγχώρια γραφειοκρατία θα έπρεπε, αντί να αποθαρρύνει τις επενδύσεις, να κάνει ό,τι μπορεί για να τις προσελκύσει και, βέβαια, να τις εξυπηρετήσει. Όλα αυτά, όμως, ως φαίνεται είναι «δυσνόητα» για τους γραφειοκράτες –οι οποίοι κανονικά θα έπρεπε να αναρωτιούνται «τι θα κάνουν χωρίς καπιταλιστές»; Ωστόσο, το να θέτει ερωτήματα κάποιος προϋποθέτει ότι διαθέτει και κάποια ίχνη φαιάς ουσίας (Αμίμητο, το 'χαμε διαβάσει πριν καιρό, αλλά τι σημασία έχει).

ΑΦΑΝΗ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ: Δεν αποκαλύπτονται στον ισολογισμό μιας εταιρίας. Είναι το ποσό κατά το οποίο η πραγματική αξία μιας επιχείρησης, υπερβαίνει την αξία που αντικατοπτρίζεται στα λογιστικά βιβλία της. Αυτό δημιουργεί μια στρεβλή εντύπωση για την πραγματική οικονομική εικόνα της εταιρίας, η οποία μπορεί να είναι στην πραγματικότητα πολύ καλύτερη από ότι υποδεικνύουν οι οικονομικές καταστάσεις της.

  • Τα αφανή αποθεματικά είναι προϊόν της δημιουργικής λογιστικής και προκύπτουν όταν οι λογιστικές πρακτικές που ακολουθούνται παρεκκλίνουν από το πνεύμα και την σωστή ερμηνεία των ΔΛΠ. Πιο συγκεκριμένα, ορισμένα περιουσιακά στοιχεία όπως κτίρια ή εξοπλισμός μπορεί είτε να μην συμπεριλαμβάνονται στον Ισολογισμό, είτε να εμφανίζονται σε τιμή μικρότερη από την αγοραία αξία τους (market value).

ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ (δυσάρεστες) ΣΚΕΨΕΙΣ: Εκτός της πλήρους απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων, μία εταιρεία μπορεί να αρχίσει να αποσβένει περιουσιακά στοιχεία γρηγορότερα από την πτώση της αγοραίας αξίας τους. Προσπαθεί δηλαδή, σκοπίμως, με την υποτίμηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων της ή με την υπερτίμηση των Υποχρεώσεων, να παρουσιάσει χαμηλότερο φορολογητέο εισόδημα. ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ότι το αφανές αποθεματικό μπορεί τελικά να χρησιμοποιηθεί ως επιπλέον κεφάλαιο κίνησης, προσφέροντας (αθέμιτο) πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Η υιοθέτηση παρόμοιων πρακτικών οδηγεί σε ασυνέπεια και ανακρίβειες των οικονομικών καταστάσεων, πράγμα το οποίο μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη μετόχων και επενδυτών.

ΔΕΗ: Μία επιχείρηση με αποσβέσεις 640 εκατ. ευρώ και χρηματοοικονομικό κόστος 150 εκατ. ευρώ ανά έτος με φθίνουσα πορεία εσόδων και σημαντικά μεταβλητά κοστολόγια θέλει πολύ δουλειά για να έρθει στο νεκρό σημείο και η ανάλυση της McKinsey έχει απαντήσει σε όλα τα κρίσιμα σημεία που αφορούν τις ενδεδειγμένες δράσεις που πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή.

  • Η μετοχή κυριολεκτικά υποφέρει συνεχώς σε νέα χαμηλά 2018 (πλέον στο -15,90%), ενώ στη κατάταξη των Κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. έχει περάσει στην 28η θέση(!!). Να την βλέπεις και να την λυπάσαι, ενώ ταυτόχρονα να οικτίρεις όλους εκείνους που την έφτασαν σε τέτοιο κατάντημα. Πρόκειται περί εγκληματικής κίνησης πολυετούς διαρκείας.

ΔΕΗ(ΙΙ): Η αγορά έχοντας πλέον το πλάνο στο τραπέζι αναμένει πολλά:

  • πώς θα πάει η πώληση των μονάδων,
  • αν τελικά θα επιστραφεί ή θα συμψηφιστεί μέρος του φόρου που καλείται να πληρώσει η ΔΕΗ από την πώληση του ΑΔΜΗΕ,
  • πώς θα γίνει η εθελούσια έξοδος,
  • πόσο θα κοστίσει
  • και αν τελικά θα γίνουν περικοπές στις εκπτώσεις, αύξηση στα τιμολόγια ή και τα δύο.

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ: Ένα σύντομο, πολύ ενδιαφέρον στατιστικό, για τη ζημία που έχει γίνει στην αγορά των Cryptocurrencies κατά τους τελευταίους μήνες. Μια ζημία που ακουμπάει και αρκετούς Έλληνες «επενδυτές» (αν μπορεί να το πει κανείς αυτό για κάποιον που βάζει χρήματα σε αυτήν την αγορά).

  • Μάλιστα, θα πρέπει να κρατήσουμε πως η κατάρρευση στην αγορά των Cryptocurrencies ξεκίνησε με το που το ενδιαφέρον των μικρών επενδυτών χτύπησε κόκκινο, επιβεβαιώνοντας έναν μεγάλο κανόνα των αγορών (να κάνουν το αντίθετο με αυτό που κάνει η πλειοψηφία των μικρών επενδυτών!!!).
  • Είναι λοιπόν εντυπωσιακό πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην αγορά των Cryptocurrencies έχουνε χαθεί από τις αρχές του χρόνου περίπου 600 δις δολάρια! Ουσιαστικά δηλαδή 3 φορές το ελληνικό ΑΕΠ.
  • Ειδικότερα από τα περίπου 800 δισ. δολάρια στις αρχές του χρόνου και μετά από ένα τεράστιο ράλι με στοιχεία παροξυσμού, η συνολική αξία των cryptocurrencies είναι τώρα περίπου 210-220 δις δολάρια, μειωμένη περίπου 70% σε 7 μήνες. Και όπως και αν το δει κανείς, αυτά τα νούμερα είναι εντυπωσιακά (ΠΗΓΗ: Greekfinanceforum.com).

ΑNΔΡΟΜΕΔΑ: Το πρώτο εξάμηνο ήταν οριακό, η μοναδική πλέον εισηγμένη εταιρία επενδύσεων χαρτοφυλακίου εμφάνισε κέρδη 143 χιλ. ευρώ καθώς οι δύο βασικοί δείκτες αναφοράς (ΓΔ και FTSE-25) εμφάνισαν αποδόσεις -5,58% και -4,63% αντίστοιχα.

  • Στο τέλος του α' εξαμήνου 2018, το χαρτοφυλάκιο της εταιρίας ήταν επενδεδυμένο κατά 82,73% σε εισηγμένες εταιρίες στο ελληνικό χρηματιστήριο (9,5 εκατ. Ευρώ) ενώ ποσοστό 5,24% ήταν σε ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Οι ίδιες μετοχές ανέρχονταν σε 2,94% του χαρτοφυλακίου. Υιοθετώντας μια πιο συντηρητική επενδυτική προσέγγιση, τα διαθέσιμα του χαρτοφυλακίου ανήλθαν σε 9,09% (1 εκατ. ευρώ). H εσωτερική αξία της μετοχής στα 25,95 ευρώ με την τρέχουσα να βρίσκεται στα 19,0000 ευρώ. Οι πέντε μεγαλύτερες μετοχικές συμμετοχές της Εταιρείας: Quest Συμμετοχών, Πλαστικά Θράκης, Γρ. Σαράντης, Αεροπορία Αιγαίου και Τιτάν. 

ΑΓΟΡΑ: Εκείνο που μας ανησυχεί περισσότερο είναι το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι στο ελληνικό χρηματιστήριο διαπραγματεύονται εταιρείες με μεγέθη που δεν θα τους επιτρεπόταν να διαπραγματευτούν σε καμία, έστω κατά προσέγγιση, σοβαρή αγορά του κόσμου.

Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυρισθεί κανείς, ότι μία στις τρεις εισηγμένες είναι το ολιγότερον προβληματική και ότι χαριστικά διαπραγματεύεται στο ταμπλό του Χ.Α. Όλοι μας ξέρουμε ότι μερικές δεκάδες εταιρειών έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια που φθάνουν μέχρι και τα 200 ίσως και παραπάνω εκατ. ευρώ.

Μία ολόκληρη 50άδα εισηγμένων εταιρειών έχει μεταταχθεί σε κατηγορία είτε ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ είτε αναστολής διαπραγμάτευσης. Εξ αυτών άντε να επιζήσουν τελικά (5) πέντε το πολύ (10) εταιρείες.

Αλλά και από αυτές που διαπραγματεύονται κανονικά, δεν είναι λίγες εκείνες που τους επιτρέπεται χαριστικά η δυνατότητα αυτή γιατί οι αρμόδιοι -προφανώς πιεζόμενοι άνωθεν – «λαχιστοποίησαν» τις προϋποθέσεις παραμονής στη κύρια αγορά του Χ.Α.

Η μετοχή της Πειραιώς και οι εκτιμήσεις οίκων που την καλύπτουν... Για όλα τα γούστα, από 2,9000 μέχρι 4,9000 ευρώ...

Για την Euroxx η σύσταση είναι «overweight» και η τιμή – στόχος στα 3,9000 ευρώ. Σημειώνει την εκτίμηση της διοίκησης της Πειραιώς ότι θα εξοφλήσει πλήρως τον ELA τους επόμενους μήνες (ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΛΕΟΝ) και πως σε ότι αφορά τα κεφάλαια η διαδικασία αναδιάρθρωσης θα οδηγήσει σε απελευθέρωση σταθμισμένου με ρίσκο ενεργητικού 3,5 δισ. ευρώ ή 100 μονάδων βάσης σε όρους CET1.

Η Alpha Finance διατηρεί «ουδέτερη» σύσταση με την τιμή – στόχο στα 3,5000 ευρώ. Επισημαίνει στην τελευταία έκθεσή της ότι η αδυναμία σε καθαρά έσοδα από τόκους υπονοεί μια χρονιά πρόκληση για την κερδοφορία. Στα 3,4000 ευρώ η Goldman Sachs.

Για την Pantelakis Securities η τιμή – στόχος είναι 3,7000 ευρώ και η σύσταση «ουδέτερη». Σημειώνει τις μικρότερες προβλέψεις και τον αρνητικό σχηματισμό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, την πίεση στα καθαρά έσοδα από τόκους και επισημαίνει ότι η Τράπεζα θα πρέπει να ολοκληρώσει ένα σχέδιο ενίσχυσης κεφαλαίων και να πιάσει τους στόχους για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, χωρίς να δημιουργήσει ανάγκη για επιπρόσθετες προβλέψεις.

Η Bank of America-Merrill Lynch, σημειώνει ότι κάποια από τα κόστη του σχεδίου για τη μείωση των NPEs αρχίζουν να φαίνονται. Διατηρεί τη σύσταση «underperform» με την τιμή – στόχο στα 3,2300 ευρώ.

Η Citi διατηρεί σύσταση «ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ» με την τιμή – στόχο στα 3,9900 ευρώ. Επισημαίνει ότι η χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα περιορίστηκε κατά 3,6 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση, χάρις κυρίως στον περιορισμό του ELA (2,1 δισ. ευρώ το Μάρτιο και κάτω του 1,5 δισ. ευρώ το Μάιο). Οι εγχώριες καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 500 εκατομμύρια ευρώ.

Ενώ στην έκθεσή της η Wood υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα ήταν ευθυγραμμισμένα με τις εκτιμήσεις της. Η τιμή – στόχος βρίσκεται στα 3,3000 ευρώ. Mε την Deutsche Bank να ξεκινά την κάλυψη της μετοχής με τιμή στόχου τα 2,9000 ευρώ. Eνώ οι αναλυτές της ΑΧΙΑ στη τελευταία έκθεση τους έδωσαν τιμή στόχου τα 4,5900 χωρίς έκτοτε να έχουν επανέλθει.

To φαινόμενο της πρωινής ηλιοφάνειας και οι Παρασκευές...

Φαινόμενο της πρωινής ηλιοφάνειας είναι η παρατήρηση όπου η χρηματιστηριακή απόδοση των ημερών με τέλεια ηλιοφάνεια είναι αρκετά υψηλότερη από την απόδοση των ημερών που επικρατούσε συννεφιά.

Αυτό σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα άλλης έρευνας της συμπεριφορικής χρηματοοικονομικής, που έδειχνε ότι η απόδοση τις Δευτέρες είναι σημαντικά χαμηλότερη από τις Παρασκευές (φαινόμενο του Σαββατοκύριακου), δείχνει ότι οι μεταβολές δεν επηρεάζονται από θεμελιώδεις παράγοντες ούτε είναι αποτέλεσμα ορθολογικής σκέψης και ανάλυσης των επενδυτών. Μάλλον είναι η διάθεση (συναισθηματική φόρτιση) των επενδυτών, δηλαδή η ψυχολογία τους, που καθορίζει την επενδυτική τους συμπεριφορά.

Παράδειγμα:

Στην Νέα Υόρκη η ετήσια χρηματιστηριακή απόδοση των ημερών με ηλιοφάνεια ήταν 24,8% τον χρόνο, σε αντίθεση με τις ημέρες όπου επικρατούσε συννεφιά οι οποίες είχαν χρηματιστηριακή απόδοση της τάξεως του 8,7% τον χρόνο.

Συστημικός κίνδυνος: Είναι ο αναπότρεπτος κίνδυνος ο οποίος μπορεί να επηρεάσει τις αξίες ενός μεγάλου εύρους χρεογράφων, χαρτοφυλακίων και επενδύσεων, ενώ η εμβέλεια του μπορεί να καλύπτει μια συγκεκριμένη αγορά, μια χώρα ή ένα ολόκληρο οικονομικό σύστημα.

Τα επιτόκια, οι υφέσεις στην οικονομία και οι πόλεμοι αντιπροσωπεύουν παράγοντες συστημικού κινδύνου επειδή επηρεάζουν ολόκληρη την αγορά και δεν μπορούν να αποφευχθούν μέσω διαφοροποίησης χαρτοφυλακίου.

 Ο συστημικός κίνδυνος, σε αντίθεση με τον μη συστημικό, μπορεί να μετριαστεί μόνο μέσω της αντιστάθμισης κινδύνου (hedging) και είναι έμφυτος στην αγορά. Είναι επίσης γνωστός ως «μη διαφοροποιήσιμος κίνδυνος» (non diversifiable risk) ή «κίνδυνος αγοράς» (market risk).

Κάλχας ο νεότερος