Η Χρηματιστηριακή Αγορά, η αγορά του ΧΑ, όπως έχουμε πλέον συνηθίσει να τη λέμε, αποτελεί για κάθε οικονομία, καθρέφτη της πορείας της και των προοπτικών της. Το BigBusiness.gr δημιούργησε μία ιδιαίτερη στήλη, στην οποία θα βρίσκετε πολύτιμες πληροφορίες, ουσιαστικά «ακτινογραφίες» της ίδιας της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και των εισηγμένων εταιρειών. Θα βρίσκετε όσα δεν γράφονται αλλού, πραγματικά στοιχεία, με καθαρές έως «αιρετικές», για τους καθεστωτικούς, απόψεις. Στην υπηρεσία σας, λοιπόν και στην κρίση σας, παρέα με τον εξειδικευμένο συνεργάτη μας, τον ΚΑΛΧΑ τον Νεότερο!

ΤΙΣ ΞΕΤΙΝΑΞΑΝ: Μερικές μετοχές που έχουν προσφέρει μεγάλες αποδόσεις και εξακολουθούν να παρέχουν, δέχονται μεγάλες πιέσεις με τους αγοραστές να έχουν παραχωρήσει τις πρωτοβουλίες στους πωλητές αφού άλλωστε κάτι τέτοιο τους «βολεύει». Το πρόβλημα θα μεγεθυνθεί, αν οι μέχρι πρότινος αγοραστές που οδηγούσαν πάνω τις τιμές έχουν πλέον μεταβληθεί σε επιθετικούς πωλητές. Άπληστοι προς τα πάνω, άπληστοι και προς τα κάτω... Κι άντε μετά να τους αντιμετωπίσεις...

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ, ξανά και ξανά...: Κόντρα σε όλους εκείνους που τα υποτιμούν τόσο εμπράκτως όσο και... «αρθρογράφως», η υπεροχή των μικρομεσαίων μετοχών διαχρονικά στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι καταιγιστική απέναντι στα θεωρούμενα σοβαρά χαρτιά της αριστοκρατίας του Χ.Α. (Θεσμικών αναλυτών, διαχειριστών κι όλων των συναφών συνομοταξιών...). Και να μην ξεχνάμε ότι τωρινοί γίγαντες όπως oι Μυτιληναίος, Jumbo ξεκίνησαν ως penny stocks.

  • Tι να πρωτοαναφέρουμε; Tον Σαράντη, τα Πλαστικά Κρήτης, την Autohellas, τις ΕΥΑΘ, Ευρωπαϊκή Πίστη, Mermeren, Κυριακίδης Μάρμαρα, Ικτίνος, Κάρατζη, Πλαστικά Θράκης, Flexopack, Κρι Κρι, Quest Holdings, MLS, 'Ελτον Χημικά, Ελτράκ, Πετρόπουλος, Κανάκης, Space, ΑS.Co., Paperpack, Elve Ενδυμάτων, ΠΠΑΚ κ.α.
  • Με το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι διακρίθηκαν ιδιαίτερα και στην πλέον ομιχλώδη περίοδο της ιστορίας της ελληνικής οικονομίας (τουτέστιν από το 2010 και εντεύθεν...). Και επιχειρηματικά και χρηματιστηριακά...

ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ: Οπότε... ΜΟΝΟΝ με...black humor μπορείς να τους... αντιμετωπίσεις: 

  • MAXH λοιπόν δίνει ο ΓΔ για να κρατήσει τις... 700 μονάδες.
  • Μάχη μέχρις εσχάτων, για να σώσει την παρτίδα...
  • Αγώνας χωρίς αύριο, που αν τον χάσει δεν θα υπάρχει σωτηρία.
  • Όλα θα έχουν χαθεί, μαύρη μαυρίλα θα πλακώσει, βαθύ σκοτάδι παντού...
  • Τίποτα δεν θα θυμίζει αγορά, ξεχάστε τις μετοχές...
  • Την ενημέρωση θα την αναλάβουν πολεμικοί ανταποκριτές...
  • Ενώ ο Ερυθρός Σταυρός και οι νοσοκόμες του θα προσπαθούν να απαλύνουν τον πόνο των θυμάτων...

OIKTOΣ: Για όσους καθημερινά δεν ασχολούνται με τίποτα άλλο πλην των τραπεζικών μετοχών. Είναι για λύπηση οι άνθρωποι και δυστυχώς για την αρρώστεια τους δεν υπάρχει φάρμακο ούτε θεραπεία... 

ΣΧΟΛΙΟ: Όταν λοιπόν η ΑΓΟΡΑ υποχωρεί, δεν είναι οι ΠΩΛΗΤΕΣ εκείνοι που δικαιώνονται. Αλλά οι ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ... Τόσο δύσκολο είναι να τους γίνει κατανοητό αυτό το απλούστατο πράγμα;

BOYTYΡΟ ΣΤΟ ΨΩΜΙ ΤΩΝ ΑΓΟΡΑΣΤΩΝ: Η αδράνεια των τελευταίων μηνών έχει οδηγήσει σε μια παρατεταμένη κόπωση και μείωση των αντανακλαστικών της Αγοράς. Μάλιστα, θα ήταν ορθότερο να ειπωθεί πως οι επενδυτές εμφανίζονται πιο έτοιμοι να αξιολογήσουν μια αρνητική είδηση παρά να αυξήσουν το βαθμό έκθεσης ακόμα και για κάτι που αποτελεί γεγονός και έχει προστιθέμενη αξία. 

  • ΟΛΑ ΑΥΤΑ όμως δεν αποτελούν πλέον παρά μόνον βούτυτο στο ψωμί των αγοραστών. Πριν αρκετά χρόνια – όχι όμως και τόσα πολλά ώστε να αδυνατίζει η μνήμη μας – τα χρηματοοικονομικά μεγέθη της χώρας μας και οι αντίστοιχοι δείκτες τους έβαιναν από το κακό στο χειρότερο. Αλλά η αγορά (δηλ. οι παράγοντες της) έδειχνε να μην παίρνει χαμπάρι και διαρκώς ανέβαιναν οι δείκτες της.
  • Γενικά, επικρατούσε μία ευδαιμονία που προξενούσε εύγλωττα ερωτηματικά στους επενδυτές που ήξεραν να διαβάζουν πίσω από τους αριθμούς.
  • Το αντιστρόφως ανάλογο έχει ήδη αρχίσει να δημιουργείται. Χαμηλός ο τζίρος προς μεγάλη δυσαρέσκεια των αγοραστών ξανά, ενώ στις υπό σκόπευση ποιοτικές μετοχές η προσφορά βγαίνει με το σταγονόμετρο.

ΣΧΟΛΙΟ: Είναι αυτό που λέμε ...»Να μην σου τύχει»... ΕΠΙΚΑΙΡΟ και πάλι...

Γιατί έτσι και σου έτυχε, τότε την... έκατσες την βάρκα. Και δεν σε σώνουν ούτε τα θεμελιώδη, ούτε οι χάρακες και οι χαρακιές τους, έτσι και σε πετύχει ανοικτό στα ανοικτά... Είναι και ο κυκλοθυμικός τρόπος που κινείται η αγέλη, που σηκώνει κι άλλο το κύμα....

  • Πώς μπορεί τώρα να προφυλαχτεί κανείς απέναντι σε τέτοιες συνθήκες; Σχεδόν αδύνατο να πετύχει τον τέλειο συγχρονισμό, αλλά όσο νάναι αν δεν είναι άπληστος, αν κατοχυρώνει σταδιακά τα κέρδη του στα ανοδικά δρομολόγια διατηρώντας πάντα ρευστότητα τότε συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να μην τα κάνει μούσκεμα.

Μοναχικός ο χρηματιστηριακός δρόμος και πάντα ένας ατελείωτος μαραθώνιος... Υπήρχαν μετοχές και εξακολουθούν να υπάρχουν με αποδόσεις φανταστικές και υπεράνω πάσης προσδοκίας... Αποδόσεις που τις χαίρονται όσοι εκμεταλλεύτηκαν τα χαμηλά τους που...κραύγαζαν από μακριά για την φτήνια του πράγματος.

  • Ε, λοιπόν αυτά τα χαρτιά οι περισσότεροι τα σνομπάρουν, τα αγνοούν στο πάτο τους αλλά εκ παραλλήλου οι ίδιοι είναι που τα κυνηγούν στα ύψη, στα όρη, στα ψηλά βουνά των τιμών τους... Και είναι αυτοί που πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα...

ΠΛΑΣTIKA ΘΡΑΚΗΣ– Κεφαλαιοποίηση 93,2 εκατ. ευρώ @2,1300 ευρώ: ΚΕΡΔΗ 3ΜΗΝΟΥ 2,25 εκατ. από 2,15 εκατ. στο 2017... ΠΩΛΗΣΕΙΣ: 78,5 εκατ. από 76,5 εκατ. ευρώ... ΕΒΙΤDA 7,82 εκατ. από 7,8 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των Ιδίων Κεφαλαίων ανήλθε σε 142,0 εκ. ευρώ σε σχέση με 137,4 εκ. στις 31.12.2017. Καθαρός Τραπεζικός Δανεισμός σε 70,3 εκ. σε σχέση με 57,8 εκ. στις 31.12.2017.

  • Ο δείκτης Καθαρός Τραπεζικός Δανεισμός/ Ίδια Κεφάλαια ανήλθε σε 0,5 σε σχέση με 0,4 στις12.2017.
  • ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΡΟΕΣ: -12,4 εκατ. ευρώ από -1,6 εκατ. το 2017.
  • Συναλλαγές & Αμοιβές ΔΣ και μελών Δ.Σ. 1 εκατ. ευρώ(!!)... ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ: 1.867 από793 άτομα.
  • Στο -25,25% από την αρχή του 2018 έχοντας διαπραγματευτεί στο εύρος των 2,0700 με 2,9800 ευρώ.

ΟΠΑΠ: Στα αποτελέσματα που θα ανακοινώνει πλέον ο ΟΠΑΠ θα απομειώνει σταδιακά το σύνολο της επένδυσης στα VLTs. Το 2012 για την άδεια είχαν δοθεί περί τα 560 εκατ. ευρώ και έχουν προστεθεί άλλα 35 εκατ. ευρώ σε τόκους που έτρεχαν μέχρι να ξεκινήσει το παιχνίδι. Ο ΟΠΑΠ απομείωνε αναλογικά την άδεια με βάση τον αριθμό των μηχανών που είχε εγκαταστήσει.

  • Με αυτή την κίνηση ο ΟΠΑΠ μπορεί να χαμηλώνει το φορολογικό αποτέλεσμα αφού υπολογίζει την απόσβεση της επένδυσης και για τις000 μηχανές. Ωστόσο, εξοικονομεί ρευστότητα από τους φόρους που θα του αναλογούσαν αν το έκανε για τις 11.500 περίπου μηχανές που έχει εγκατεστημένες στο δίκτυο της. Η λογιστική επίπτωση θα εξομαλυνθεί πλήρως το 2020 όταν πλέον η εταιρεία θα έχει εγκαταστήσει το σύνολο των 25.000 μηχανών.

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ για τους ιδιώτες επενδυτές: Απαγορευτικό σε κάθε τι που σχετίζεται με το ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ και (υπο)στήριξη σε όλους εκείνους τους επιχειρηματίες του Χ.Α. και τις μετοχές τους, που είναι παντελονάτοι και που πάντα σεβάστηκαν ΘΕΣΜΟΥΣ και πάνω απ’ όλα τους μικροεπενδυτές μετόχους τους...

ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟΙ, ευτυχώς. Άλλωστε πόσες μετοχές μπορεί να διαθέτει στις τάξεις του ένα ιδιωτικό χαρτοφυλάκιο; ΠΕΝΤΕ, ΔΕΚΑ, άντε μια 12άδα το πολύ...

 Μαύρη Τετάρτη (Black Wednesday): Μαύρη Τετάρτη (Black Wednesday) θεωρείται η 16η Σεπτεμβρίου 1992, ημέρα την οποία η αγγλική λίρα αποχώρησε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (European Exchange Rate Mechanism (ERM)) έχοντας δεχτεί επίθεση από τις αγορές και ιδιαίτερα από το hedge fund του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος, ο οποίος στοιχηματίζοντας υπέρ της υποτίμησης αυτής, κέρδισε ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε διάστημα μιας ημέρας.

  • Την Μαύρη Τετάρτη τα επιτόκια αυξήθηκαν από 10% σε 15% ενώ το εγχείρημα της Τράπεζας της Αγγλίας να στηρίξει τη λίρα κόστισε τελικά στους φορολογούμενους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου 3,3 δισεκατομμύρια λίρες.
  • Η έξοδος όμως της λίρας από το μηχανισμό συναλλαγματικών μηχανισμών (ΜΣΙ) και η προσωρινή υποτίμηση θεωρείται ότι βοήθησαν την οικονομία της χώρας και στη συνέχεια ακολούθησε ενίσχυση της ισοτιμίας του νομίσματος και συγκράτηση του πληθωρισμού.

Υπόθεση της Ύβρης (Hubris hypothesis): Υπόθεση της ύβρης είναι μια υπόθεση της συμπεριφορικής χρηματοοικονομικής η οποία αναφέρει ότι τα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων ξεκινούν εξαγορές και συγχωνεύσεις γιατί έχουν μία υπερβολική εμπιστοσύνη στις ικανότητες τους ότι θα δημιουργήσουν αξία για τους μετόχους της επιχείρησης.

  • Έχουν δηλαδή την ψευδαίσθηση του ελέγχου και την εντύπωση ότι είναι καλύτεροι από τον μέσο όρο των διευθυντικών στελεχών...
  • Γεγονός που τους οδηγεί να διαπραγματεύονται μη αποτελεσματικά και να επιχειρούν πολλαπλές εξαγορές και συγχωνεύσεις..
  • Είναι γεγονός ότι τα διευθυντικά στελέχη που παρουσιάζουν υπεραυτοπεποίθηση δεν πετυχαίνουν υψηλότερες αποδόσεις για τις μετοχές τους σε σχέση με ορθολογικούς διευθυντές, αντιθέτως, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα παρουσιάζουν πολύ χαμηλότερες επιδόσεις.

Αεροπορία Αιγαίου@7,8800 ευρώ και κεφαλαιοποίηση 562,8 εκατ. ευρώ: Το α' τρίμηνο είναι το πιο αδύναμο της εταιρείας καθώς συνιστά το 20% του συνολικού ετήσιου τζίρου. Παρόλα αυτά η εταιρεία μείωσε τις ζημιές της που παραδοσιακά έχει στο α' τρίμηνο φέρνοντας την καλύτερη επίδοση σε τζίρο για το ξεκίνημα της χρονιάς (165,4 εκατ. ευρώ).

 

Οι ζημιές της μειώθηκαν στα 30,8 εκατ. ευρώ και αν αυτό δημιουργεί μια ανησυχία φτάνει να κοιτάξει κανείς το καθαρό περιθώριο: Είναι αυξημένο σχεδόν 500 μονάδες βάσης και αν γίνει η αναγωγή στο τζίρο της περυσινής χρονιάς τότε χωρίς άλλη προσαρμογή τα κέρδη της χρήσης θα πάνε στα 65 εκατ. ευρώ. Ωστόσο λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων η άνοδος στην κερδοφορία αναμένεται να μετριαστεί χωρίς να παρουσιαστεί κάποια επιβράδυνση.

  • Η Aegean έχει βγει νικήτρια στον ανταγωνισμό με τις άλλες αεροπορικές εταιρίες καθώς διατηρεί τα μερίδια αγοράς στις εσωτερικές πτήσεις δείχνοντας πως σε μια δύσκολη αγορά μπορεί όχι απλά να επιβιώνει μια εταιρεία αλλά να ξεχωρίζει επιτυγχάνοντας υψηλές επιδόσεις.
  • Στο ταμείο υπάρχουν 343,6 εκατ. ευρώ από τα οποία πληρώθηκε μέρισμα και φόροι το Μάιο. Η διαπραγμάτευση της εταιρείας είναι στις 10 φορές τα αναμενόμενα κέρδη του 2018 και η μερισματική απόδοση στο 6,5%.

ΕΛ-ΤΕΧ Άνεμος@1,9800 ευρώ και κεφαλαιοποίηση 164,1 εκατ. ευρώ: Δύο τρίμηνα σε ένα... Η κερδοφορία της εταιρείας στο α' τρίμηνο έφερε καθαρά κέρδη 5,9 εκατ. ευρώ όταν σε όλη την χρήση του 2017 η εταιρεία είχε κέρδη 9,6 εκατ. ευρώ. Ο ενοποιημένος κύκλος παρουσίασε αύξηση 28,3%, ανερχόμενος σε 17,6 εκατ. ευρώ έναντι 13,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017.

  • Κατ' αναλογία, τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων ανήλθαν σε 13,9 εκατ. ευρώ, έναντι 10,0 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2017, σημειώνοντας αύξηση 37,5%.
  • Στις03.2018, ο Όμιλος διέθετε σε λειτουργία 16 αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 253,35 MW, ένα μικρό υδροηλεκτρικό 4,95 MW κι ένα φωτοβολταϊκό 2,00 MWp.

 

 

Κάλχας ο νεότερος