Η Χρηματιστηριακή Αγορά, η αγορά του ΧΑ, όπως έχουμε πλέον συνηθίσει να τη λέμε, αποτελεί για κάθε οικονομία, καθρέφτη της πορείας της και των προοπτικών της. Το BigBusiness.gr δημιούργησε μία ιδιαίτερη στήλη, στην οποία θα βρίσκετε πολύτιμες πληροφορίες, ουσιαστικά «ακτινογραφίες» της ίδιας της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και των εισηγμένων εταιρειών. Θα βρίσκετε όσα δεν γράφονται αλλού, πραγματικά στοιχεία, με καθαρές έως «αιρετικές», για τους καθεστωτικούς, απόψεις. Στην υπηρεσία σας, λοιπόν και στην κρίση σας, παρέα με τον εξειδικευμένο συνεργάτη μας, τον ΚΑΛΧΑ τον Νεότερο!

ΣΧΟΛΙΟ:

Έχουμε περάσει σε περίοδο καθαρά ΑΓΟΡΩΝ, αφού οι τιμές αρκετών ποιοτικών και αποδεδειγμένα αξιόπιστων εισηγμένων εταιρειών βρέθηκαν σε ελκυστικά μέχρι άκρως ελκυστικά επίπεδα τιμών. Ατυχώς, δεν διορθώνουν όλες... Πάντα, σε κάθε περίοδο είτε ανόδου είτε πτώσης θα υπάρχουν φαινόμενα εταιρειών που (θα) αρνούνται να ακολουθήσουν το γενικό momentum.

ΟΛΠ@16,1800 ευρώ:

Με σύσταση AΓΟΡΑ και τιμή στόχο 24,0000 ευρώ ανά μετοχή έχουν ξεκινήσει οι πολύ καλοί αναλυτές της Wood & Company την κάλυψη του πρώτου λιμανιού της Μεσογείου. Όπως επισήμαναν, ο ΟΛΠ είναι το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, σε όρους χωρητικότητας TEU εμπορευματοκιβωτίων, και ο κοντινότερος κόμβος των διαδρόμων θαλάσσιων μεταφορών μεταξύ της Ασίας και της Ευρώπης μέσω της διώρυγας του Σουέζ.

ΟΛΠ(Ι):

Απολογισμός χρήσης 2017– τα βασικότερα μεγέθη και οι χρηματοοικονομικοί δείκτες..... Έσοδα 111,5 εκατ. ευρώ από 103,5 εκατ. ευρώ Καθαρά Κέρδη 11,29 εκατ. ευρώ από 6,7 εκατ. ευρώ. Κέρδη ανά μετοχή: 0,4516 από 0,2680 ευρώ. Σύνολο Ιδίων Κεφαλαίων: 185,9 εκατ. ευρώ από 177,6 εκατ. ευρώ. Κεφαλαιοποίηση: 404,5 εκατ. ευρώ.

ΟΛΠ(ΙΙ):

Μακροπρόθεσμα δάνεια: 62,5 εκατ. ευρώ από 68,5 εκατ. ευρώ. Μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης: 18,44 εκατ. από 19,33 εκατ. Βραχυπρόθεσμο μέρος μακροπροθέσμων δανείων 6 εκατ. ευρώ από... 6 εκατ. Χρηματικά διαθέσιμα: 61,9 εκατ. ευρώ από 43,8 εκατ. ευρώ. ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 19,04 εκατ. ευρώ από 44 εκατ. ευρώ.

ΟΛΠ(ΙΙΙ):

Σύνολο εισροών από λειτουργικές δραστηριότητες: 32,73 εκατ. ευρώ από 2,6 εκατ. ευρώ. Αγορές ενσώματων και ασώματων παγίων στοιχείων: (6,46 εκατ. ευρώ από 10,16 εκατ.) ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΡΟΕΣ: Θετικές 26,27 εκατ. ευρώ από αρνητικές 7,56 εκατ. ευρώ. P/E: 36 από 59,7 P/BV: 2,2 από 2,25 ΔEΙΚΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ: 0,10 από 0,27.

ΟΛΠ - ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ:

Καμία επαφή με την πραγματικότητα εμφανίζει ο υπολογισμός από την εταιρεία της Καθαρής Θέσης - Ιδίων Κεφαλαίων στα... 185,9 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για κακόγουστο ανέκδοτο...

MYTIΛΗΝΑΙΟΣ@7,7300:

Στα 13,5000 ευρώ η νέα τιμή στόχος των αναλυτών της Eurobank ΕQ., σε μία τιμή δηλ. που θα αποτιμά τον όμιλο στα 1,93 δισ. ευρώ (τώρα στα 1,1 δισ.). Με τον ΤΙΤΚ στα 1,6 δισ. αυτή την στιγμή, την ΜΟΗ στα 2,2 δισ. ευρώ και την JUMBO στα 1,73 δισ. ευρώ. Όμως ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ είναι και ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ της Ελλάδος και ΜΕΤΚΑ και PROTERGIA και Τόσα 'Αλλα.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ:

Παρατηρείται όχι απλά πρωτογενές υπερπλεόνασμα, αλλά δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ το 2017 (0,4% έως τον Ιούνιο του 2018), μετά από το δημοσιονομικό έλλειμμα των 15.1% του ΑΕΠ το 2009 (που σήμαινε 36 δις επιπλέον ετήσιο χρέος σε νέο δανεισμό, για να καλυφθεί).
Καλύψαμε δηλαδή σχεδόν 16 μονάδες μονίμως ελλειμματικού προϋπολογισμού ιστορικά.

Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών είναι αρνητικό μόλις 0,8% όταν το 2008 έφτασε να βυθίζεται στο -15,1% του ΑΕΠ.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ(Ι):

Η Ελλάδα έχει το μικρότερο ποσοστό σε ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες (GFN) για την περίοδο 2019-30 στο 9% του ΑΕΠ και τη μεγαλύτερη διάρκεια μέση ωρίμανσης χρέους από την Ιταλία , Πορτογαλία, Ισπανία κλπ, κάνοντας τη συγκριτικά πολύ καλύτερη όσον αφορά το προφίλ του δημοσίου χρέους. Οι ετήσια αποπληρωμή τόκων από 16 δις ευρώ που ήταν το 2011, έπεσε στα 6 δις και καλύπτεται από τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η ανεργία έπεσε 8 μονάδες από τα υψηλά της.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ(ΙΙ):

Δεν είναι καιρός βέβαια για πανηγύρια, αλλά όταν παίρνεις μια οικονομία με τεράστια ύφεση και αποπληθωρισμό και την γυρνάς σε ανάπτυξη με πληθωρισμό και μικρή ετήσια εξυπηρέτηση χρέους επί μακρόν, που ενδιαφέρει τις αγορές προκειμένου να σε δανείσουν, δεν μπορείς να μη χαίρεσαι για αυτό. (Chart 1).

Μετά από σχεδόν μια δεκαετία, τα ελληνικά ομόλογα επανέρχονται στα ραντάρ των αγορών (Chart 2).

Το αφήγημα της Αποκάλυψης πήγε περίπατο, σύμφωνα με την άποψη φίλης, την οποία και ενστερνιζόμαστε απόλυτα.

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΤΙΜΗΣΕΙΣ:

Χρήσιμες οι συγκριτικές αποτιμήσεις, αλλά κάθε εταιρεία ακόμα και του ίδιου κλάδου είναι μοναδική με τις δικές της ιδιαιτερότητες και την δική της αποτίμηση. Μπορεί να βρίσκεται σε άλλη φάση ανάπτυξης, να υλοποιεί μεγάλες επενδύσεις, να διαθέτει κάποια σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, κλπ. Τέλος, κάθε εταιρεία έχει διαφορετική διοίκηση και διαφορετικούς ιδιοκτήτες, οπότε....

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ αποτελεσμάτων:

Είναι μια λογιστική κατάσταση, όπου η επιχείρηση αναγράφει πληροφορίες σχετικά με το ποσό των κερδών που διανέμει και σε ποιους το διανέμει, τόσο για την παρούσα λογιστική χρήση όσο και για την αμέσως προηγούμενη.

Τα κέρδη προς διάθεση μιας ανώνυμης εταιρίας αποτελούνται από: Τα κέρδη της παρούσας χρήσης - Τα αποτελέσματα των προηγούμενων χρήσεων που πρόκειται να διανεμηθούν στην παρούσα - Τα αποθεματικά που προορίζονται για διανομή στην παρούσα χρήση - Το φόρο εισοδήματος

Μετά την αφαίρεση των φόρων, ορισμένο ποσό από τα κέρδη παραμένει στην εταιρία και αυξάνει τα αποθεματικά της, ενώ το υπόλοιπο διανέμεται:

Στους μετόχους της εταιρίας υπό τη μορφή μερισμάτων. Στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας ως αμοιβή τους

Συνήθως στο τέλος παραμένει αδιανέμητο ένα ποσό κερδών. Πρόκειται για τα κέρδη εις νέο, τα οποία θα ενσωματωθούν στα κέρδη της επόμενης χρήσης, για να προσδιορισθεί το ποσό των κερδών προς διάθεση.

ΠΕΡΣΕΥΣ@0,8100 ευρώ και κ/φση 13,96 εκατ. ευρώ:

Οι συνολικές πωλήσεις της βιομηχανίας ιχθυοτροφών ΠΕΡΣΕΥΣ τη χρονική περίοδο 2005-2017, δηλαδή στο διάστημα των δεκατριών αυτών ετών, ήταν ύψους 646,3 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά αποτελέσματά της προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ήταν κέρδη 63,2 εκατ. ευρώ, ίσα προς το 9,8% των πωλήσεων και το 6,1% του μέσου όρου των απασχολουμένων κεφαλαίων της περιόδου.

ΠΕΡΣΕΥΣ(Ι):

Με κριτήριο τα αποτελέσματά της μετά την πρόβλεψη για φόρους ήταν κερδοφόρος τις δώδεκα από τις δεκατρείς εξεταζόμενες χρήσεις. Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, τις μεγαλύτερες πωλήσεις, ύψους 68 εκατ. περίπου ευρώ, κατέγραψε τη χρήση 2013. Τα μεγαλύτερα κέρδη μετά την πρόβλεψη για φόρους, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, κατέγραψε τη χρήση 2014. Ζημιές μετά την πρόβλεψη για φόρους, ύψους 5,5 εκατ. ευρώ μάλιστα, λόγω ανόργανων δαπανών, κατέγραψε τη χρήση 2007.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

ΜΕΧΡΙ ΠΡΟΤΙΝΟΣ οι εισηγμένες εταιρείες δημοσίευαν ΣΥΝΟΠΤΙΚΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ όπου με την πρώτη ματιά και χωρίς καμμία δυσκολία μπορούσε κανείς να σχηματίσει την γενική εικόνα και όχι μόνον των χρηματοοικονομικών δεδομένων τους.Τώρα τελευταία όμως όσο πάνε και λιγοστεύουν αυτές που τις δημοσιεύουν. Ζήτημα να είναι μία στις 5 που το πράττουν. Επομένως, για την ίδια διαδικασία θα πρέπει κανείς να ανατρέχει στις 100σέλιδες, 150σέλιδες ή ακόμα και 200σέλιδες οικονομικές εκθέσεις τους. Νοοτροπίες και κολπάκια...

ΑΓΟΡΑ - ΣΧΟΛΙΟ:

ΦΑΓΗΤΟ χωρίς αλάτι θα ήσαν οι αγορές χωρίς... αγριάδες. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι του επιφυλάσσει το αύριο σε αυτές... Γι αυτό και ορισμένες τακτικές προφύλαξης επιβάλλουν σεμνότητα, μετριοπάθεια και όχι αλαζονεία και απληστία.

Οι αγορές πάντα θα είναι εδώ, δεν φεύγουν ποτέ... Το ζητούμενο είναι να μην εξανεμίζονται τα κεφάλαια των μικρομετόχων.

Σταθερά βήματα και πέντε δέκα κινήσεις μεστές από λογική και ουσία μέσα στον χρόνο αρκούν για ένα πολύ καλό ετήσιο έξτρα εισόδημα.

'Ολοι οι υπόλοιποι (traders, παίκτες και συναφείς κατηγορίες) είναι μεγάλα παιδιά και ψημένα μέσα από κακουχίες και δύσβατα μονοπάτια, έχοντας επιλέξει το Χ.Α ως την αγορά ενασχόλησης τους.

ΟΜΙΛΟΣ ΒΙΟΧΑΛΚΟ- Σχόλια, Παρατηρήσεις:

Ορισμένες σκέψεις μας με αφορμή διάφορα που διαβάζουμε.

PLACEMENT στη ΒΙΟΧΑΛΚΟ με τις τιμές στα τωρινά επίπεδα δεν μπορεί να γίνει. "Τζάμπα" ο όμιλος δεν δίνει τα χαρτιά του... Πρέπει να ανέβει σημαντικά η τιμή της μετοχής για να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.

ΤΟ PLACEMENT θα γίνει -όταν το αποφασίσουν- σε θυγατρική εταιρεία κι αυτό για να μπορέσει να εισέλθει στο Club των 25.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΥΡΟΣ του ομίλου είναι η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, δηλαδή η ΕΛΒΑΛ. Κάτι που γράφαμε κι από άλλα μετερίζια εδώ και πολλά, πολλά χρόνια σε εποχές παντοδυναμίας των Σιδενόρ και Χαλκόρ.

ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟ:

Της... μοδός και δεν θα μπορούσε να έλλειπε ο όμιλος από το... πάρτι. Μπορεί να μην υπάρχει κάτι συγκεκριμένο στον ορίζοντα, αλλά όταν κι αν γίνει δεν θα αφορά την μητέρα...

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:

Οι πωλήσεις της Ελβάλ στις ΗΠΑ αντιστοιχούν περί το... 5% του συνολικού κύκλου εργασιών της.

Διαφορά μεταξύ Συγχώνευσης – Εξαγοράς:

Η συγχώνευση περιλαμβάνει την κοινή απόφαση δυο εταιριών να ενωθούν και να σχηματίσουν μια νέα νομική οντότητα. Η νέα εταιρία μέσω διαρθρωτικών αλλαγών αποκτά επιχειρησιακά πλεονεκτήματα τα οποία μειώνουν τα κόστη της, βελτιώνουν την παραγωγική διαδικασία και αυξάνουν τα κέρδη της, με συνέπεια να αυξηθεί και η τιμή της μετοχής της, προσφέροντας υψηλότερη αξία για τους μετόχους της.

Η εξαγορά (takeover / acquisition) χαρακτηρίζεται από την αγορά μιας εταιρίας από μια άλλη, είτε με φιλικό είτε με επιθετικό τρόπο (επιθετική εξαγορά). Τα στοιχεία του Ενεργητικού και του Παθητικού (Καθαρή Θέση + Υποχρεώσεις) της επιχείρησης που πωλείται απορροφούνται από την εταιρία-αγοραστή.

Παράδειγμα: Η εξαγορά της Waze από την Google έγινε για να διευρύνει και να εμπλουτίσει το εύρος των προϊόντων της (google maps).

Η εξαγορά του Instagram από το Facebook και η εξαγορά του Tumblr από τη Yahoo έγιναν για να αποκτήσουν οι εταιρίες τις ισχυρές βάσεις χρηστών των παραπάνω startups, να αποκτήσουν τεχνογνωσία και να ισχυροποιήσουν τη θέση τους στην αγορά.

Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ Χ.Α:

Αγορά, πραγματική αποθέωση για τον μικροεπενδυτή που ξέρει τι του γίνεται και σέβεται τα κεφάλαια του... Εκπληκτικές αποδόσεις από πλειάδα μετοχών!!! Εκπληκτικά, αδιανόητα πράγματα αυτά που συμβαίνουν με αρκετές δεκάδες μετοχών αναφορικά με τις αποδόσεις τους στο ταμπλό...

Και οι μικροεπενδυτές ή οι πραγματικά σοβαροί επενδυτές μακαρίζουν την τύχη τους για την ελληνική αγορά... Δεν τους νοιάζει που πάνε οι δείκτες, οι αντιστάσεις+ οι στηρίξεις τους... Oύτε τι κάνουν τα hedge funds που σορτάρουν τις συστημικές μετοχές και όλες αυτές οι γραφικότητες που απλά τους διασκεδάζουν...

Εκείνοι το έχουν πιάσει το νόημα. Ξέρουν τι είναι ΕΠΕΝΔΥΣΗ αλλά και ΤΖΟΓΟΣ... Είναι βλέπετε οι συγκεκριμένοι και επενδυτές, που ξέρουν και να τζογάρουν σε επιλεκτικές περιπτώσεις οι οποίες κάνουν "κρα" από μακριά... Συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου... Μακριά από...κοράκια και από... παπαγάλους πάντα...

Κάλχας ο νεότερος