Η Χρηματιστηριακή Αγορά, η αγορά του ΧΑ, όπως έχουμε πλέον συνηθίσει να τη λέμε, αποτελεί για κάθε οικονομία, καθρέφτη της πορείας της και των προοπτικών της. Το BigBusiness.gr δημιούργησε μία ιδιαίτερη στήλη, στην οποία θα βρίσκετε πολύτιμες πληροφορίες, ουσιαστικά «ακτινογραφίες» της ίδιας της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και των εισηγμένων εταιρειών. Θα βρίσκετε όσα δεν γράφονται αλλού, πραγματικά στοιχεία, με καθαρές έως «αιρετικές», για τους καθεστωτικούς, απόψεις. Στην υπηρεσία σας, λοιπόν και στην κρίση σας, παρέα με τον εξειδικευμένο συνεργάτη μας, τον ΚΑΛΧΑ τον Νεότερο!

ΣΧΟΛΙΟ:

Όσο το Χ.Α., είτε στους τζίρους, είτε στη σχετική με αυτό ειδησεογραφία, έχει ως πρωταγωνιστές τις Τράπεζες και σε "δεύτερους ρόλους" άλλες υγιέστερες εισηγμένες Επιχειρήσεις, τόσο θα εμφανίζει υψηλό beta σε σχέση με τα υπόλοιπα Χρηματιστήρια των Χωρών της Ευρωζώνης. Μεσοπρόθεσμα παραμένουμε αισιόδοξοι, με την Οικονομία και την Αγορά να έχουν να περιμένουν θετικά γεγονότα. Η αλήθεια είναι ότι κινούμαστε με αργούς ρυθμούς, παρόλα αυτά η πορεία είναι αναγκαστικά μία. Στόχος η αύξηση του ΑΕΠ και παράλληλα η μείωση φόρων.

• Η Αγορά όλο το προηγούμενο διάστημα, έχει ξεκινήσει να προεξοφλεί την αλλαγή της κατάστασης.

• Η αλλαγή αυτή δεν θα είναι ενός χρόνου, αλλά μεσοπρόθεσμη αλλαγή πορείας.

• Αυτό από μόνο του είναι το δεδομένο που μπορεί να δίνει στην Αγορά ώθηση, φυσικά ανάλογα με τα αποτελέσματα.

• Το πόσο γρήγορα θα το επιτύχουμε έχει να κάνει με το πώς κινείται η εκάστοτε Κυβέρνηση.

Αν παρατηρήσει κάποιος την Αγορά σε "μεγάλη εικόνα" θα καταλάβει πως ακόμα δεν έχουμε δει κάτι. Συνεχίζουμε και είμαστε σε μεσοπρόθεσμο ανοδικό κανάλι και αυτό από μόνο του, μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως όσο συντηρείται θα δούμε και νέα υψηλά. Το βραχυπρόθεσμο κομμάτι το παρακολουθούμε καθημερινά και μάλιστα ανά τίτλο.

OIKONOMIA:

Η εικόνα της ελληνικής μεταποιητικής δραστηριότητας (πραγματική οικονομία) βελτιώνεται συνεχώς. Η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες συνέχισαν να αυξάνονται λόγω της ισχυρότερης εγχώριας και της ξένης ζήτησης.

• Επί 14 συναπτούς μήνες και για πρώτη φορά ο PMI βρίσκεται συνεχώς πάνω από το 50 (53,5 τον Ιούλιο του 2018) που σημαίνει συνεχή αύξηση της παραγωγής, με τη Markit να σημειώνει ότι η εικόνα θα βελτιωθεί περισσότερο λόγω τουρισμού.

• Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από τον ESM που επισημαίνει ότι για πρώτη φορά από το 2006 η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα, ενώ υιοθετώντας τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, αναφέρει πως εκτιμάται ότι η Αθήνα θα σημειώσει ανάπτυξη 1,9% το 2018 και 2,3% το 2019.....άνευ απροόπτου να λέμε.

ΚΙΝΗΤΟΣ ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ – Γενικά:

Ο Κινητός Μέσος Ορος είναι ένας δείκτης που μας δείχνει τη μέση τιμή μιας μετοχής για κάποια χρονική περίοδο. Βασική παράμετρος του δείκτη αυτού είναι η περίοδος υπολογισμού του. Αν η περίοδος αυτή είναι δέκα μέρες π.χ., ο Κινητός Μέσος Ορος δείχνει τη μέση τιμή της μετοχής τις δέκα τελευταίες μέρες.

Ετσι κάθε σημείο του δείκτη αυτού ουσιαστικά δείχνει τη μέση τιμή της μετοχής τις δέκα προηγούμενες μέρες. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας υπολογισμού είναι μια γραμμή πολύ περισσότερο ομαλή από την πορεία της μετοχής. Εκτός από τους απλούς Κινητούς Μέσους Ορους υπάρχουν και οι εκθετικοί Κινητοί Μέσοι Οροι, όπου περισσότερο βάρος δίνεται στις πιο πρόσφατες τιμές ("ζυγίζονται" διαφορετικά στη διαδικασία υπολογισμού).

Ερμηνεία: Η πιο δημοφιλής μέθοδος ερμηνείας του δείκτη αυτού είναι η σύγκριση του Κινητού Μέσου Ορου με την τιμή της μετοχής. Οταν η τιμή της μετοχής ξεπερνάει την τιμή του Κινητού Μέσου Ορου της, αγοράζουμε. Οταν η τιμή πέφτει κάτω από το μέσο όρο, πουλάμε.

Ακολουθώντας αυτό το σύστημα δεν πρόκειται ποτέ να αγοράσετε στη χαμηλότερη δυνατή τιμή ή να πουλήσετε στην πιο ψηλή. Απλά, σας υποδεικνύει σημεία για να αγοράσετε μόλις ξεκινάει η μετοχή να ανεβαίνει ή να πουλήσετε όταν η μετοχή αρχίζει να πέφτει.

• Το πιο κρίσιμο σημείο για την ερμηνεία του δείκτη αυτού είναι η περίοδος υπολογισμού του. Εκ των υστέρων μπορούμε να βρούμε για κάθε μετοχή κάποια περίοδο τέτοια ώστε ακολουθώντας τις υποδείξεις του δείκτη αυτού να έχουμε κέρδος.

Πώς διαλέγουμε όμως την περίοδο αυτή; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό έχει σίγουρα να κάνει με το χρονικό ορίζοντα για τον οποίο περιμένουμε από τις επενδύσεις μας να αποδώσουν.

• Ο πιο συνηθισμένος Κινητός Μέσος Ορος είναι αυτός των 200 ημερών, μόνο όμως αν επενδύετε για το πολύ μακρινό μέλλον.

• Αν αγοράζεται και πουλάτε μετοχές καθημερινά, τότε ο Μέσος Ορος των 15 ή 25 ημερών σάς είναι πιο χρήσιμος.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΔΕΗ:

Η υλοποίηση των ΑΠΕ δεν είναι περίπατος στο πάρκο. Για να στηθεί μια κολώνα αιολικών χρειάζεται 1 εκατ. ευρώ και 1,8 εκ. ευρω για να υλοποιηθεί 1MW φωτοβολταικών. Άρα για την ΔΕΗ χρειάζονται περί τα 3 με 3,5 δις ευρώ για να φτάσει στον στόχο των 2,5MW. Δεδομένης της εικόνας του χρέους και των ομολογιακών λήξεων που έχει μπροστά της η ΔΕΗ θα πρέπει να δημιουργήσει πρώτα κάποιο κεφαλαιακό απόθεμα. Αυτό θα μπορούσε να το επιτύχει με δύο τρόπους:

• α) με την πώληση λιγνιτικών μονάδων που θα βελτίωνε και την κοστολογική της βάση και β) με την ανάκτηση κεφαλαίων από τις προβλέψεις που έχει στον ισολογισμό της. Αν υποθέσουμε ότι κάθε χρόνο η ΔΕΗ μπορεί και θεραπεύει περί τα 50 εκατ. ευρώ προβλέψεων χωρίς να δημιουργεί νέες επισφάλειες σε 4 χρόνια θα μπορούσε να έχει μαζέψει 200 εκατ. ευρώ.Τα κεφάλαια αυτά θα μπορούσαν να συνδυαστούν με μια ειδική χρηματοδότηση έργου εώς και 500 εκατ. ευρώ τα οποία φτάνουν για 700 MW, δηλαδή για το 1/3 της δυναμικότητας που η έκθεση «επιθυμεί».

Ιδανικό σενάριο:

Η ΔΕΗ καταφέρνει να πουλήσει τις λιγνιτικές μονάδες σε ένα συνολικό τίμημα (χρέος και καθαρή θέση) κοντά στα 500 εκατ. ευρώ. Τότε, θα μπορούσε να φθάσει και στο 50% της επιδιωκόμενης δυναμικότητας σε ΑΠΕ το οποίο είναι και το ταβάνι της υπόθεσης μας. Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα στην οποία η ΔΕΗ θα μπορούσε να κινηθεί κοινοπρακτικά εισφέροντας εκτάσεις και τεχνικό έργο μοιράζοντας ρίσκο και έσοδα με κάποιο στρατηγικό εταίρο. Ακόμα θα πρέπει να επισημανθεί ότι το σύνολο των δημοπρασιών για νέες ΑΠΕ αφορούν 2,5 GW και επομένως ο στόχος είναι από μόνος του ανέφικτος, δεδομένης της συμμετοχής και άλλων σχημάτων που θα θελήσουν να υλοποιήσουν τέτοιες άδειες παραγωγής.

Το στοίχημα της ΔΕΗ:

'Εχει επομένως πολλά εξαρτημένα και ανεξάρτητα ενδεχόμενα, ο συνδυασμός των οποίων φέρνει διαφορετικά σενάρια και αποτελέσματα. Ορατότητα δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι υπάρχει καθώς οι ως τώρα κινήσεις δεν κλειδώνουν τις τιμές βασικών μεγεθών κόστους ή εσόδων που θα διαφοροποιούσαν την κατάσταση, αδρανοποιώντας ένα – ένα τα ρίσκα ώστε να υπάρχει ένα ικανό σύστημα μεγεθών που να γίνει σημείο αναφοράς για το υπόλοιπο μοντέλο πρόβλεψης. Μέχρι να υπάρξει μια ουσιώδηςμεταβολή που να μπορεί να αποτελέσει βάση για μια πιο αξιόπιστη προσέγγιση η εταιρία θα δέχεται συνεχώς την πίεση της αρνητικής δημοσιότητας και ενδεχομένως να βρίσκεται υπό μια διαρκή αμφισβήτηση. Και στην παρούσα φάση κάτι τέτοιο δεν βοηθάει την μετοχή.

EΛΑΣΤΡΟΝ:

Διόρθωσε από τα 1,7000-1,7500 στα 1,3500-1,4000 ευρώ και διαπραγματεύεται σχεδόν στα χαμηλά 2018. Αποτιμάται σε 25,3 εκατ. ευρώ, στη τιμή των 1,3700 ευρώ. Να σημειώσουμε και την απόδοση της Στην Μετά Καστελόριζο εποχή (23.4.2010) +83% στο εύρος των 0,3100 (!!!!) με 1,7400 ευρώ, τιμή 23.4.2010 0,7600

ΕΛΑΣΤΡΟΝ(Ι):

Κερδοφόρος για δεύτερο συνεχόμενο έτος, με τη βοήθεια έκτακτων εσόδων έστω, ήταν η εταιρεία επεξεργασίας και εμπορίας χαλυβουργικών προϊόντων Ελαστρον το 2017, η οποία είχε καταγράψει επτά συνεχόμενες ζημιογόνες χρήσεις με συνολικές ζημιές 22,9 εκατ. ευρώ, λόγω της αναιμικής εγχώριας ζήτησης και της πτώσης των τιμών, τη χρονική περίοδο 2009-2015.

• Συγχρόνως, με την ολοκλήρωση εκτεταμένων επενδύσεων το 2017 δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε το 2018 να αρχίσει την παραγωγή και διάθεση νέων προϊόντων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

• Τον Νοέμβριο του 2017, σε συνέχεια άλλου επενδυτικού προγράμματος μεγαλύτερου ύψους, ολοκλήρωσε επένδυση 3,4 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού και κτιριακού εξοπλισμού της, με επιχορήγηση 15%.

Επίσης, τον Ιανουάριο του 2018 εγκρίθηκε η ολοκλήρωση πολυετούς επενδυτικού της προγράμματος ύψους 12,8 εκατ. ευρώ, ενταγμένου στις διατάξεις του αναπτυξιακού ν. 3299/2004 και επιχορηγούμενου με ποσό 4,5 εκατ. ευρώ που έχει ήδη εισπραχθεί.

• Και το οποίο αφορούσε κτιριακών και ειδικών εγκαταστάσεων ποσού 2,3 εκατ. ευρώ, την προσθήκη μηχανολογικού εξοπλισμού χαλυβουργικών προϊόντων ποσού 7,1 εκατ. ευρώ, την προσθήκη τεχνικού εξοπλισμού ποσού 2 εκατ. ευρώ και λοιπές επενδύσεις ποσού 1,4 εκατ. ευρώ στις εγκαταστάσεις της στον Ασπρόπυργο και τον Σκαραμαγκά Αττικής.

ΔΡΟΜΕΑΣ:

Οι συνολικές πωλήσεις του ομίλου την χρονική περίοδο 2005-2016 (12ΕΤΙΑ) ανήλθαν σε 169,8 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις αυτές απέδωσαν συνολικά EBITDA 25,5 εκατ. ευρώ, ίσα προς το 15% των πωλήσεων και το 3,5% του μέσου όρου των απασχολουμένων κεφαλαίων της περιόδου. Κατά την ίδια περίοδο, το συνολικό αποτέλεσμα του ομίλου προ φόρων ήταν ζημιές 3,85 εκατ. ευρώ, ίσες προς το 2,3% των πωλήσεων, λόγω υψηλών αποσβέσεων και χρηματοοικονομικών δαπανών. Το αποτέλεσμα που αναλογεί στη μητρική εταιρεία μετά την πρόβλεψη για φόρους και τα δικαιώματα τρίτων ήταν ζημιές 5,6 εκατ. ευρώ, ίσες προς το 1,4% του μέσου όρου των ιδίων κεφαλαίων της την εξεταζόμενη περίοδο. ΧΡΗΣΗ 2017: Ζημίες 0,89 εκατ. ευρώ.

• Με κριτήριο τα αποτελέσματα που αναλογούν στην εταιρεία μετά τους φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας, οι επτά από τις δώδεκα εξεταζόμενες χρήσεις ήταν ζημιογόνες (2010-2016) και οι υπόλοιπες πέντε (2005-2009) κερδοφόρες. Οι πωλήσεις του ομίλου το 2005 ήταν ύψους 16,43 εκατ. ευρώ και το 2007 είχαν ανέλθει σε 19,5 εκατ. ευρώ, ενώ το 2016, παρότι σημείωσαν αύξηση άνω του 50% σε ετήσια βάση, ήταν ύψους 13,80 εκατ. ευρώ. Στα 10,9 εκατ. ευρώ οι πωλήσεις στη χρήση 2017.

ΕΛΠΕ:

Οι συνολικές πωλήσεις του ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ τη χρονική περίοδο 2005-2017, (13ΕΤΙΑ) ανήλθαν σε 109,5 δισ. ευρώ. Τα συνολικά EBITDA ήταν κέρδη της τάξεως των 5,61 δισ. ευρώ, ίσα προς το 5,1% των πωλήσεων και το 6,7% του μέσου όρου των απασχολουμένων κεφαλαίων. Κατά την ίδια περίοδο, το συνολικό αποτέλεσμά του προ φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας ήταν κέρδη 2,38 δισ. ευρώ, ίσα προς το 2,2% των πωλήσεων. Το αποτέλεσμα της εταιρείας μετά την πρόβλεψη για φόρους και την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας ήταν κέρδη 1,65 δισ. ευρώ, ίσα προς το 5,6% του μέσου όρου των ιδίων κεφαλαίων της. Το αποτέλεσμα του ομίλου προ φόρων, δικαιωμάτων μειοψηφίας και αποσβέσεων τα δεκατρία αυτά χρόνια ήταν κέρδη ύψους 4,56 δισ. ευρώ.

• Με κριτήριο τα αποτελέσματά της μετά την πρόβλεψη για φόρους και τα δικαιώματα τρίτων η επιχείρηση ήταν κερδοφόρος τις εννέα από τις δεκατρείς εξεταζόμενες χρήσεις. Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, τις μεγαλύτερες ενοποιημένες πωλήσεις, ύψους 10,5 δισ. περίπου ευρώ, κατέγραψε το 2012.

Επίσης, τα μεγαλύτερα κέρδη μετά την πρόβλεψη για φόρους και τα δικαιώματα τρίτων, άνω των 381 εκατ. ευρώ, κατέγραψε το 2017. Οι ενοποιημένες πωλήσεις της το 2005 ήταν της τάξεως των 6,65 δισ. ευρώ.

ΕΒΖ:

Οι συνολικές πωλήσεις του ομίλου της εταιρείας ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ τη χρονική περίοδο Ιουλίου 2004-Ιουνίου 2017 (13ΕΤΙΑ) ήταν ύψους 2,85 δισ. ευρώ. Τα συνολικά EBITDA ήταν κέρδη 2,85 εκατ. ευρώ, ίσα προς το 0,1% των πωλήσεων και το 0,1% του μέσου όρου των απασχολουμένων κεφαλαίων της περιόδου. Κατά την ίδια περίοδο, το συνολικό αποτέλεσμά του προ φόρων ήταν ζημιές 225,3 εκατ. ευρώ, ίσες προς το 7,9% των πωλήσεων. Το αποτέλεσμα του ομίλου που αναλογεί στην εταιρεία μετά την πρόβλεψη για φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας ήταν ζημιές 254,5 εκατ. ευρώ, ίσες προς το 21,3% των πωλήσεων.

• Κατά την εξεταζόμενη περίοδο, ο όμιλος κατέγραψε τις μεγαλύτερες πωλήσεις, ύψους 338 εκατ. ευρώ, τη χρήση 2005-2006. Τα μεγαλύτερα κέρδη της εταιρείας μετά την πρόβλεψη για φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας κατεγράφησαν τη χρήση 2004-2005 και ήταν ύψους 10,5 εκατ. ευρώ. Οι μεγαλύτερες ζημιές της εταιρείας μετά την πρόβλεψη για φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας κατεγράφησαν τη χρήση 2014-2015 και ήταν ύψους 72,4 εκατ. ευρώ, εν μέρει λόγω ανόργανων δαπανών. Οι πωλήσεις του ομίλου τη χρήση 2004-2005 ήταν της τάξεως των 264,2 εκατ. ευρώ.

LAMDA DEVELOPMENT:

Αποτιμάται σε 511 εκατ. ευρώ @6,4100 ευρώ. ΧΡΗΣΗ 2017 - ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: 312,8 εκατ. ευρώ από 355,2 εκατ. το 2016. (P/BV 1,68!!), με απίστευτο δηλ. premium! Δάνεια (Μακροπρόθεσμα) 236 εκατ. και ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΑ 205,7 εκατ. ευρώ. Ταμειακά διαθέσιμα 86,2 εκατ. ευρώ από 98,6 εκατ. ευρώ και καθαρός δανεισμός 355 εκατ. ευρώ.

• Καθαρές ζημιές χρήσης 2017 από συνεχιζόμενες δραστηριότητες (43,7 εκατ.!!) από (3,18 εκατ. ευρώ). Ζημιές ανά μετοχή από συνεχιζόμενες δραστηριότητες (εκφρασμένα σε € ανά μετοχή) (0,6200 ευρώ) από (0,0400 ευρώ).

• Καθαρές ταμειακές ροές (για)/από λειτουργικές δραστηριότητες 28,43 εκατ. από 1,33 εκατ. Αγορές ενσώματων παγίων (893 χιλ.) (από 695 χιλ. ευρώ) και ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΡΟΕΣ 27,5 εκατ. ευρώ από 0,6 εκατ. το 2016.

Χ.Α - ΣΧΟΛΙΟ:

Αγορά, πραγματική αποθέωση για τον μικροεπενδυτή που ξέρει τι του γίνεται και σέβεται τα κεφάλαια του... Εκπληκτικές αποδόσεις από πλειάδα μετοχών!!! Εκπληκτικά, αδιανόητα πράγματα αυτά που συμβαίνουν με αρκετές δεκάδες μετοχών αναφορικά με τις αποδόσεις τους στο ταμπλό...
Και οι μικροεπενδυτές ή οι πραγματικά σοβαροί επενδυτές μακαρίζουν την τύχη τους για την ελληνική αγορά... Δεν τους νοιάζει που πάνε οι δείκτες, οι αντιστάσεις+ οι στηρίξεις τους... Oύτε τι κάνουν τα hedge funds που σορτάρουν τις συστημικές μετοχές και όλες αυτές οι γραφικότητες που απλά τους διασκεδάζουν...
Εκείνοι τόχουν πιάσει το νόημα. Ξέρουν τι είναι ΕΠΕΝΔΥΣΗ αλλά και ΤΖΟΓΟΣ... Είναι βλέπετε οι συγκεκριμένοι και επενδυτές, που ξέρουν και να τζογάρουν σε επιλεκτικές περιπτώσεις οι οποίες κάνουν "κρα" από μακρυά... Συνδυάζοντας το τερπνόν μετά του ωφελίμου... Mακρυά από...κοράκια και από... παπαγάλους πάντα...

 

 

Κάλχας ο νεότερος