Το BigBusiness.gr δημιούργησε μία ιδιαίτερη στήλη, στην οποία θα βρίσκετε πολύτιμες πληροφορίες, ουσιαστικά «ακτινογραφίες» της ίδιας της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και των εισηγμένων εταιρειών.

ΓΙΑ ΝΑ μην δουλευόμαστε και μεταξύ μας, καλόν είναι να επισημάνουμε στους πολύ καλόπιστους μικροεπενδυτές των αγορών ότι απέναντί τους έχουν μία ξεχωριστή κάστα ανθρώπων... Αυτήν, των μεγαλομετόχων και ταυτόχρονα διοικούντων τις εταιρείες με τις μετοχές των οποίων οι μικροεπενδυτές κατατρίβονται για τον άλφα ή βήτα λόγο. Αυτοί είναι και οι αντίπαλοί τους...

  • Κι αυτό, γιατί κοιτάνε μόνον την πάρτη τους και πως θα εκμεταλλευτούν το οτιδήποτε θα τους φέρει κέρδος ανεξαρτήτως αν κάποιος άλλος χάνει ή καταστρέφεται. Αυτή είναι η μοναδική σκέψη, αυτή είναι η κινητήριος δύναμη κάθε σκέψης και κίνησής τους. Το πώς θα τα αρπάξουν από παντού.

Βέβαια, το παρήγορο είναι ότι τουλάχιστον στο ελληνικό χρηματιστήριο (το πιο αθώο από όλα τα υπόλοιπα και μιλάμε πολύ σοβαρά) υπάρχουν αρκετοί επιχειρηματίες (μειοψηφία φυσικά) που δεν κυριαρχούνται από ταπεινά ελατήρια και οι οποίοι αξίζουν για να ασχολείται κανείς μαζί τους.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ: Οι πωλήσεις, τα λειτουργικά κέρδη και οι ταμειακές ροές είναι στοιχεία που η ανάλυση βάζει στο μικροσκόπιο σε κάθε ανάγνωση αποτελεσμάτων. Ωστόσο τα κέρδη, η λεγόμενη «τελική γραμμή» και τα μερίσματα είναι αυτά που κρατάνε τους επενδυτές μέσα στην εταιρεία για μεγάλα διαστήματα.

  • Όπως λέει και ο Buffet, «η καλύτερη μετοχή είναι αυτή που δεν θες να πουλήσεις ποτέ».
  • Για να συμβεί αυτό θα πρέπει ο επενδυτής να αισθάνεται ότι η τιμή στην οποία πουλάει είναι εξαιρετικά πιθανό να μην την ξαναδεί ποτέ.
  • ή να μην διορθώσει αρκετά ώστε να έχει νόημα η επαναγορά της.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει οι οικονομικές επιδόσεις να έχουν διάρκεια, η κερδοφορία να δικαιολογεί την «φθήνια εκ των έσω» και το μέρισμα να δικαιολογεί το κόστος παραμονής στην μετοχή ή τουλάχιστον το κόστος ευκαιρίας μιας κατάθεσης προθεσμίας ή ενός εντόκου γραμματίου.

COCA COLA HBC@29,5200 ευρώ: Οι αναλυτές εκτιμούν ότι στην διετία τα λειτουργικά κέρδη θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη τα 500 εκατ. ευρώ το 2019 από 426 εκατ. ευρώ πέρυσι.

  • Ο όμιλος, θυγατρική του οποίου στη χώρα μας είναι η Coca-Cola 3Ε Ελλάδος, έχει ήδη αναφέρει ότι το 2018 χαρακτηρίζεται από ιδιαιτέρως ισχυρές προϊοντικές καινοτομίες και από σημαντικές πρωτοβουλίες στην εμπορική του στρατηγική, που προσδίδουν στην πορεία του αυξανόμενη δυναμική. Δηλώνει πεπεισμένος ότι το 2018 θα είναι γι' αυτόν ακόμη μία επιτυχημένη χρονιά.
  • Μετά την πρόβλεψη για φόρους και δικαιωμάτων μειοψηφίας πέρυσι είχε καθαρά κέρδη 426 εκατ. ευρώ έναντι αντίστοιχων κερδών 343,5 εκατ. ευρώ το 2016 (+24% ή +82,5 εκατ. ευρώ). Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη του ομίλου, εξαιρουμένων έκτακτων εσόδων και εξόδων, ήταν 449,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 27,7% ή 97,6 εκατ. ευρώ.
  • Τα κέρδη του τη χρήση 2017 προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αντιστοιχούσαν σε 30.810 ευρώ ανά εργαζόμενο, ενώ τα κέρδη του προ φόρων ήταν ίσα προς 19.195 ευρώ ανά εργαζόμενο. Για αμοιβές ανώτατων διοικητικών και διευθυντικών στελεχών του διέθεσε 27,1 εκατ. ευρώ, έναντι 24,4 εκατ. ευρώ το 2016.

ΣΧΟΛΙΟ: Στον ελληνικό «μικρόκοσμο» από τις 200 εταιρείες που έχουν απομείνει στο χρηματιστηριακό ταμπλό περί τις 35 μόλις εταιρείες εμφανίζουν συστηματικά κέρδη τα τελευταία (9) χρόνια.

  • Η επιλογή της περιόδου δεν είναι τυχαία καθώς το έτος 2008 είναι χρονιά αναφοράς για την ελληνική οικονομία
  • Αφού η χώρα εισήλθε σε δημοσιονομική συρρίκνωση, το επιχειρηματικό περιβάλλον επιδεινώθηκε με γρήγορους ρυθμούς και η φορολογία εκτινάχθηκε καθιστώντας το «άθλημα» της εμφάνισης κερδών ασύμφορο.

ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ: Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η Καθαρή Θέση «αδικείται». Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχουν πολλά μετρητά που δεν μπορούν να απομειωθούν ή συμμετοχές και πάγια που δεν απεικονίζονται ορθά, έχουν μείνει δηλαδή σε ιστορικές τιμές κτήσης ενώ η αξία τους έχει βελτιωθεί από την κερδοφορία τους.

  • Αυτές οι περιπτώσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες στα Χρηματιστήρια αφού όσες εισηγμένες έχουν λογιστικό «λίπος» φροντίζουν να το δείχνουν προκειμένου να εξασφαλίζουν γραμμές χρηματοδότησης χρησιμοποιώντας τα ως καλύμματα σε δάνεια ή να μπορούν να διανέμουν ικανοποιητικά μερίσματα στους μετόχους τους μέσα από την διανομή μέρους των αποθεματικών τους.

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: Το 36,25% του δείκτη διαμορφώνεται από δύο μόλις μετοχές... Την ΕΕΕ (24,94%) και του ΟΤΕ (11,31%). ΕΞΥΠΑΚΟΥΕΤΑΙ ότι με δύο μετοχές μανιπουλάρεις όπως θέλεις και "γουστάρεις" τον ΔΕΙΚΤΗ που έχει και ιδιαιτέρως βαρύνουσα σπουδαιότητα για την ΑΓΟΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ... Πιο ΣΤΗΜΕΝΟ δεν γίνεται δηλαδή, έτσι και κάποιοι προσπαθήσουν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος της μάνας του λόχου...Αν τώρα προσθέσεις και την ΑΛΦΑ (8,88%) τότε φτάνεις στο 45% και βάλε!!

  • Φυσικά, ούτε η μετοχή της ΕΕΕ θα έπρεπε να διαμορφώνει ένα ποσοστό αντίστοιχο συνολικά με αυτό των ομίλων ΕΛΠΕ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΛΑΜΔΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, AEGEAN AIRLINES, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, GRIVALIA, ΕΥΔΑΠ, SARANTIS, ΦΟΥΡΛΗΣ!! Και μένουν κι αρκετά ρέστα!!!

ΑΝΑΒΑΛΛΟΜΕΝΟΣ ΦΟΡΟΣ: Πρόκειται για ένα μέτρο φορολογικής βοήθειας που δόθηκε στις τράπεζες ως αντιστάθμισμα για τις ζημιές που υπέστησαν από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων PSI. 

  • Όπως προβλέπει η σχετική ρύθμιση, οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να συμψηφίσουν κάποιες από τις απώλειες του κουρέματος με φόρο που θα έπρεπε να καταβάλουν στο μέλλον.
  • Δηλαδή ουσιαστικά οι τράπεζες αποκτούν έναν «κουμπαρά» τον οποίο αξιοποιούν σήμερα και συνυπολογίζουν στα κεφάλαιά τους.
  • Στη συνέχεια, και για την επόμενη 30ετία θα αφαιρούν από τον «κουμπαρά» αυτό τα χρήματα που έπρεπε να καταβάλλουν ως φόρο στο δημόσιο, μέχρι το ποσό αυτό να μηδενιστεί.
  • Το θετικό για τις τράπεζες είναι ότι το ποσό του αναβαλλόμενου φόρου προσμετράται στα κεφάλαιά τους.

ΘΕΣΕΙΣ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ: Η χώρα μας έχει πραγματοποιήσει τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή που όμοια της σε καιρό ειρήνης δεν υπάρχει.

  • Ο προϋπολογισμός του κράτους παρουσιάζει ταμειακό πλεόνασμα πρωτογενώς που έχει συμβεί από σπανίως έως ποτέ, αν λάβουμε υπόψη μας και κάποια «δημιουργικότητα» που μας διακρίνει ως έθνος.
  • Οι αξιόλογες επιχειρήσεις έχουν προσαρμοστεί στα «μετά κρίσεως» δεδομένα και παρουσιάζουν λειτουργική κερδοφορία που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εντυπωσιακή.
  • Έχουν αρχίσει οι ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα και έπονται ορισμένες εντυπωσιακές. Σταχυολογώντας μόνο, θα επισημάνω πως οι βασικές υποδομές πλέον ελέγχονται από σοβαρούς θεσμικούς επενδυτές που γνωρίζουν ότι για να κερδίσουν θα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους σωστά.
  • Το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, που παραμένει, για τις αγορές δεν είναι πρόβλημα. Δυστυχώς, αλλά έτσι είναι. Εθνικά μιλώντας είναι το κυρίαρχο θέμα που πρέπει όλοι μας να αντιμετωπίσουμε, αλλά με όρους αγοράς ανεργία σημαίνει χαμηλότερο εργατικό κόστος.
  • Αν το κράτος μας περιόριζε την «αδηφαγία» του, θα μπορούσαν ακόμα και να αυξηθούν οι μισθοί με το ίδιο κόστος για τις επιχειρήσεις. Οικονομικά έχει μεγάλο νόημα και το επισημαίνουν όλοι οι ξένοι εμπειρογνώμονες, συνεχώς.

ΠΙΚΡΗ ΑΛΗΘΕΙΑ – ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ: Στην άνοδο δεν σου επιτρέπει να δρέψεις τους καρπούς της, περιοριζόμενος στην καταγραφή μικρών έως μετρίων αποδόσεων, ενώ στην κάθοδο σου «αλλάζει τα φώτα». Κι αυτό γιατί ελάχιστοι στη πτώση της αγοράς τηρούν ευλαβικά την χρήση του stop loss...

ΧΡΗΣΗ 2017: Παρά τις δυσκολίες της εσωτερικής αγοράς (ρευστότητα, ζήτηση, ανταγωνισμός) η τελική γραμμή κερδοφορίας διαμορφώθηκε στα 2,87 δισ. ευρώ αυξημένη κατά 152%. Αν εξαιρεθούν οι τράπεζες, οι οποίες έχουν την ισχυρή επίδραση των κερδών της Τράπεζας της Ελλάδος που αποτελεί από μόνη της μια ειδική περίπτωση, η τελική γραμμή διαμορφώνεται στα 2,43 δις ευρώ, 28,5% υψηλότερα σε σχέση με το 2016. Από τα 2,4 δισ. ευρώ οι εισηγμένες εταιρείες μοίρασαν περίπου τα 1,4 δισ. ευρώ (+9% σε σχέση με το 2016) στους μετόχους τους με την μορφή μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου, κάτι παραπάνω από τα μισά κέρδη του συνόλου.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η χρονιά θα έχει εκ νέου ενισχυμένες τουριστικές ροές, υψηλότερο ΑΕΠ και η ρευστότητα φαίνεται να βελτιώνεται από μήνα σε μήνα. Η αύξηση της κερδοφορίας έχει άλλο ένα κρυφό άσσο για την οικονομία που λέγεται απασχόληση.

  • Αν εξαιρεθούν οι τράπεζες που έχουν μπει σε μια διαδικασία αποεπένδυσης και μείωσης του προσωπικού τους με προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης, οι 106 από τις 170 εισηγμένες επιχειρήσεις που παρείχαν το συγκεκριμένο στοιχείο προχώρησαν σε αύξηση του προσωπικού κατά την περασμένη χρονιά.

UBS – MOΤOR OIL@20,2000: «Τα καθαρά κέρδη και τα EBITDA στο δεύτερο τρίμηνο υπερέβησαν άνω του 30% τις προβλέψεις μας. Διατηρούμε σύσταση "ΑΓΟΡΑ" και τιμή - στόχο στα 22 ευρώ. Οι ταμειακές ροές ήταν πολύ υψηλότερες, στα 220 εκατ. ευρώ έναντι εκτίμησης για 85 εκατ. ευρώ το β' τρίμηνο. Η τιμή - στόχος διαμορφώνεται στο κάτω άκρο του εύρους για καθαρή τρέχουσα αξία 22-29 ευρώ, λόγω των ρίσκων που περιβάλλουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα».

HSBC – ΤΡΑΠΕΖΕΣ: «Αναβαθμίζουμε την αξιολόγηση για τις μετοχές των ΕΤΕ@2,3500, ΕΥΡΩΒ@0,73000 και ΠΕΙΡ@2,2700 σε "ΑΓΟΡΑ" από "ΔΙΑΚΡΑΤΗΣΗ" και αυξάνουμε την τιμή – στόχο για τη EΥΡΩΒ στα 1,25 ευρώ, από 1,02 ευρώ. ενώ αντιθέτως μειώνουμε για την ΕΤΕ την τιμή στα 0,29 ευρώ, από 0,32 ευρώ και για την ΠΕΙΡ στα 3,20 ευρώ από 3,40 ευρώ. Διατηρούμε την σύσταση ΑΓΟΡΑ για την ΑΛΦΑ@1,5350 αλλά περιορίζουμε την τιμή στόχου στα 2,4300 από 2,7000 ευρώ».

BANK OF AMERICA: «Διατηρούμε αμετάβλητες τις συστάσεις και τις τιμές – στόχους για τις (4) μετά και τις ανακοινώσεις των 6μηνιαίων αποτελεσμάτων. ΟΥΔΕΤΕΡΗ και τιμή – στόχου τα 1,1700 ευρώ για την Eurobank. Για την ΑΛΦΑ, σύσταση "ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ" με τιμή – στόχου τα 1,6000 ευρώ. Για την ΕΤΕ, σύσταση "ΟΥΔΕΤΕΡΗ" με στόχο τα 3,1000 ευρώ και για την ΠΕΙΡ "ΥΠΟΑΠΟΔΟΣΗ", με τιμή – στόχου τα 3,2300 ευρώ».

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Πώς είναι δυνατόν οι φωστήρες της BOFA να δίνουν τιμή στόχου στην ΕΥΡΩΒ τα 1,1700 ευρώ που ενέχει δυνητική απόδοση μέχρι 60% από τα τρέχοντα των 0,7300 ευρώ και η σύσταση να είναι ΟΥΔΕΤΕΡΗ; Για την ΠΕΙΡΑΙΩΣ... ΥΠΟΑΠΟΔΟΣΗ με εν δυνάμει +40%; Πόσα θέλουν, για να μας τρελάνουν; Εκτός κι αν βλέπουν τον ΓΔ στις 1.100 με 1.200 μονάδες, οπότε απολογούμεθα... 

Κάλχας ο νεότερος