Το BigBusiness.gr δημιούργησε μία ιδιαίτερη στήλη, στην οποία θα βρίσκετε πολύτιμες πληροφορίες, ουσιαστικά «ακτινογραφίες» της ίδιας της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και των εισηγμένων εταιρειών.

Την σκυτάλη των αποτελεσμάτων εξαμήνου παίρνει σήμερα 10 Σεπτεμβρίου η Quest Συμμετοχών, ενώ την Τετάρτη ακολουθούν οι Σαράντης, ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος. Φυσικά, μπορεί να έχουμε και ξαφνικές ανακοινώσεις εξαμήνων. 

ΙΝΤΚΑ I: Από αύριο Τρίτη οι μετοχές της Intracom Συμμετοχών παύουν να διαπραγματεύονται λόγω του reverse split. Και την Παρασκευή 14/9/2018 ξεκινά η διαπραγμάτευση των μετοχών μετά το reverse split. Οι νέες μετοχές θα ανέρχονται σε 66.500.000 Κοινές Ονομαστικές, μετά δικαιώματος ψήφου, μετοχές, ονομαστικής αξίας € 1,00 η καθεμία. Επίσης προχώρησε και σε ΑΜΚ με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών συνολικού ποσού € 9.500.000,00 και έκδοση 9.500.000 νέων μετοχών, ονομαστικής αξίας € 1,00 η καθεμία, οι οποίες θα διανεμηθούν δωρεάν σε αναλογία 1 νέα μετοχή για κάθε 7 παλαιές

ΙΝΤΚΑ ΙI: Ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος συμμετοχής στην α.μ.κ. η Δευτέρα 17/09/2018 - Από την ίδια ημερομηνία, οι μετοχές της Εταιρείας θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην α.μ.κ. και η τιμή εκκίνησης των μετοχών της Εταιρείας στο Χ.Α. θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τον Κανονισμό του Χ.Α. - Ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών: Πέμπτη, 20/09/2018. Μετά από όλα αυτά το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας θα ανέρχεται στο ποσό των  76 εκατ. ευρώ διαιρούμενο σε 76 εκατ. μτχ, μετά δικαιώματος ψήφου, μετοχές ονομαστικής αξίας € 1,00 η καθεμία.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Προοπτικές για το β' Εξάμηνο του 2018: Το γ' τρίμηνο της τρέχουσας χρήσεως ακολουθεί την πορεία του α' εξαμήνου τόσο σε επίπεδο Κύκλου Εργασιών όσο και σε επίπεδο Κερδών σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Η τάση αυτή προβλέπεται να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια του δ' τριμήνου του 2018.

  • Για το σύνολο της χρήσης του 2018, η Διοίκηση του Ομίλου εκτιμά ότι δεν θα υπάρχει σημαντική αλλαγή των συνθηκών σε σχέση με το α' εξάμηνο του έτους και αναμένει τα ίδια επίπεδα βελτίωσης σε σχέση με το 2017. Ωστόσο, οι παραπάνω εκτιμήσεις ενδέχεται να επηρεαστούν από κάποιο σημαντικό διεθνές γεγονός.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Στις 23 Απριλίου 2010 (ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ) στο κλείσιμο της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης διαπραγματευόταν στις 1858 μονάδες. Στις 10 Σεπτεμβρίου 2018 (σήμερα) πριν από το άνοιγμα της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις... 688 μονάδες. Τουτέστιν, 1.170 – χίλιες εκατόν εβδομήντα – μονάδες χαμηλότερα...

ΛΟΙΠΟΝ... με 1.170 μονάδες χαμηλότερα και στο ίδιο διάστημα έχουμε - μεταξύ πολλών άλλων - την ΕΕΕ στο +50%, τον ΟΤΕ στο +25%, την ΜΟΗ +137%, την ΜΠΕΛΑ +135%, τον ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ στο +100%, την AEGEAN AIRLINES στο +170%, την ΤΕΝΕΡΓ στο +77%, την ΛΑΜΔΑ +56%, τον ΣΑΡΑΝΤΗ στα +205%, τον ΟΛΠ στο +26%, την ΓΡΙΒ στο +37%... ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΟΜAΣΤΕ μόνον σε μετοχές του FTSE25, πιο κάτω γίνεται ξεφάντωμα σε αρκετές δεκάδες μετοχών..

ΤΕΝΕΡΓ- 10.4.2017: Στα 2,7800 ευρώ... ΣΗΜΕΡΑ στα... 6,0700 ευρώ και στο +119%. Συν επιστροφές κεφαλαίου + μερίσματα... (Η τελευταία επιστροφή πρόσφατα... 0,2200 ευρώ) Κι ούτε άγχος, ούτε τίποτα για το πού θα πάνε οι δείκτες... (επί τη ευκαιρία στις 10.4.2017 ο ΓΔ βρισκόταν στις ...685 μονάδες δηλ. όσες και τώρα!!!

ΙΚΤΙΝΟΣ – 10.4.2017: Στα 0,9230... ΣΗΜΕΡΑ στα... 6,2000 ευρώ και στο +572%. Ούτε άγχος ούτε τίποτα για το πού θα πάνε οι δείκτες... (επί τη ευκαιρία στις 8.4.2017 ο ΓΔ βρισκόταν στις ...685 μονάδες δηλ. όσες και τώρα!!! Αλλά και αυτοί που βγήκαν στα 2 και 3 και 4 και 5 ευρώ τα κονόμησαν χοντρά... Όπως κι αυτοί που μπήκαν στα 2 και 3 ευρώ και παραμένουν...

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ – Τράπεζες: Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ρευστότητας που έχει καεί στους τραπεζικούς ισολογισμούς αρκεί να δει κανείς πόσα χρήματα έχουν μπει στις τρεις πρόσφατες ανακεφαλαιοποίησεις συν τα όσα χρήματα έχουν δοθεί για το διαχωρισμό καλών και κακών τραπεζών.

  • Προκύπτει ότι στις τέσσερις ελληνικές τράπεζες έχουν εισρεύσει 50,7 δις ευρώ συν άλλα 19,7 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών που συγχωνεύτηκαν ή απορροφήθηκαν από το συστημικό γκρουπ.
  • Από τα 70 δις ευρώ τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών σήμερα υπολογίζονται σε 28,8 δις ευρώ ενώ η αξία της κεφαλαιοποίησης τους είναι μικρότερη από 6,8 δις ευρώ, σχεδόν τα μισά χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης του 2015.
  • Αν οι ελληνικές τράπεζες αναγκαστούν να πάνε σε νέες αυξήσεις κεφαλαίων είναι πολύ πιθανό η συμμετοχή των ελλήνων ιδιωτών να περιοριστεί πλέον σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
  • Μια τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση θα έπρεπε να έχει σημαντική έκπτωση ως προς τα κεφάλαια για να επιτευχθεί συμμετοχή και να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις σε ενδεχόμενο μη κάλυψης των αναγκαίων κεφαλαίων.
  • Σε αυτό το ενδεχόμενο η απομείωση των υφιστάμενων μετόχων μπορεί να μην έφθανε το 99%, όπως έγινε το 2013 και το 2015
  • Θα ήταν ωστόσο η χαριστική βολή για τα ελληνικά κεφάλαια που τοποθετήθηκαν στην αύξηση του 2015.

IFRS-9: Η εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου IFRS9 οδηγεί πολλά από τα δάνεια των τραπεζών στα στάδια 2 και 3, δηλαδή στις «δεξαμενές» προβληματικών δανείων που δύσκολα προβλέπεται να ιαθούν και αυτών που θεωρούνται βαθιά προβληματικά έως «τελειωμένα». Η μετάβαση δανείων στον προθάλαμο και στον κυρίως θάλαμο του «Καιάδα» των σταδίων 2 και 3, θα οδηγήσει αναγκαστικά τις τράπεζες στο να αφαιρέσουν κομμάτια από την πίτα των εσόδων που ανέμεναν.

  • Και η αφαίρεση γίνεται μεγαλύτερη αν συνυπολογιστούν τα δάνεια που αποπληρώνονται μέχρι στιγμής αλλά ενδέχεται να καταστούν προβληματικά, καθώς και τα ήδη προβληματικά δάνεια που μέχρι να πάρουν «πιστοποιητικό ίασης», θα πρέπει να παραμείνουν σε ζώνη επιτήρησης για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Το νέο Διεθνές Πρότυπο Χρηματοοικονομικής Αναφοράς IFRS 9 «Xρηματοοικονομικά Μέσα» εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2018, αντικαθιστώντας το Διεθνές Λογιστικό Πρότυπο 39, (ΔΛΠ 39).

  • Το νέο Πρότυπο στην ουσία αποτελεί απάντηση στις ανησυχίες και τους προβληματισμούς που προέκυψαν μετά την χρηματοοικονομική κρίση, για την οποία η καθυστέρηση στην αναγνώριση πιστωτικών ζημιών θεωρήθηκε ότι προήλθε εν μέρει από την αδυναμία των υφιστάμενων λογιστικών προτύπων, κυρίως του ΔΛΠ 39 «Χρηματοοικονομικά Μέσα».

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ (ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ): Τεχνικά, οι 700 μονάδες χάθηκαν μάλλον εύκολα, στο σερί των επτά πτωτικών συνεδριάσεων που ξεκίνησε από τις 29 Αυγούστου. Η διάσπαση ακολουθήθηκε με αυξημένο τζίρο, φορτισμένο και από τις ροές κεφαλαίων του MSCI, ενώ η πίεση είχε κατά κύριο λόγο εστίαση στον Τραπεζικό κλάδο.

Οι απώλειες στο πτωτικό ράλι ξεπέρασαν το 20% σε επιμέρους τραπεζικούς τίτλους, φθάνοντας σε βραχυπρόθεσμα υπερπουλημένα επίπεδα. Η πτωτική τάση επιβραδύνθηκε προς τις 680 μονάδες, χωρίς ωστόσο η αντίδραση να δώσει πειστικές απαντήσεις ολοκλήρωσης της πτώσης.

  • Το σκηνικό δεν βελτιώθηκε ιδιαίτερα στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, αφού οι συναλλαγές έδειξαν μάλλον επιφυλακτικότητα για την συνέχεια.
  • Όλο το σετ δεικτών (κινητοί μέσοι και MACD) κινείται πλέον στην λογική της πτώσης, με τους ταλαντωτές του Γενικού Δείκτη να κινούνται στις παρυφές των υποτιμητικών ζωνών.
  • Οι στηρίξεις είναι πλέον στις 670 μονάδες, ενώ οι 700 μονάδες είναι πλέον το πρώτο βραχυπρόθεσμο επίπεδο αντίστασης, με αρκετές συναλλαγές εγκλωβισμένων κεφαλαίων από τον τραπεζικό κλάδο.

Μια σχετικά ασφαλής πρόβλεψη για την τρέχουσα εβδομάδα είναι η διατήρηση της μεταβλητότητας, καθώς η Αγορά πληροί μεν τις τεχνικές προϋποθέσεις για μια τεχνική αντίδραση, απουσιάζει ωστόσο η δυναμική και η ένταση για να υπάρχει κάποια ικανή διάρκεια και μονάδες ανόδου.

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ: Μετά το Νεώριο Σύρου, οι Αμερικανοί υπέβαλαν επίσημη πρόταση μέσω του υπουργού εμπορίου Wilbur Ross για εξαγορά των Ναυπηγείων Ελευσίνας και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά που προορίζουν για κατασκευή φρεγατών. Πρόκειται για τεράστια επένδυση, εφόσον πραγματοποιηθεί. Ήρθαν για να μείνουν.... Και έχουμε πολλά να δούμε ακόμη. Ελάχιστοι δείχνουν να έχουν καταλάβει ακόμη τη στρατηγική των κινήσεων αυτών. Οι Αμερικανοί αλλάζουν στάση.

  • Θα ρίξουν ολοκληρωτικά σχεδόν το βάρος της προσοχής τους στην Ελλάδα από κάθε άποψη με δομικές μακροχρόνιες επενδύσεις. Γυρίζουν τη πλάτη στη Τουρκία, όπως τη γυρίζουμε κι εμείς στους Γερμανούς. Και σε συνδυασμό με ρόλο στα Βαλκάνια, υδρογονάνθρακες, αγωγούς, εγκαταστάσεις, επενδύσεις, εξόδους από μνημόνια κ.λπ. αντιλαμβάνεται κανείς πόσο γρήγορες και σαρωτικές κινήσεις κάνουν με άξονα τη χώρα μας. Άλλωστε δεν το κρύβουν, το λένε με κάθε ευκαιρία σχεδόν καθημερινά. Ουδέποτε η Ελλάδα γι' αυτούς είχε τόση σημασία. Ας μάθουμε λοιπόν να εκμεταλλευόμαστε τις συγκυρίες, αντί να μιζεριαζόμαστε.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΑΝΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΟΥΣ: Βγήκες από τα μνημόνια που δεν θα έβγαινες ποτέ αν ήταν στο χέρι των Γερμανών, διότι πρόσβλεπαν στην συνεκμετάλλευση με τους Τούρκους των υδρογονανθράκων μας μέχρι τελικής φτωχοποίησης. Οι ΗΠΑ τους έκοψαν τον βήχα. Τους υποχρέωσαν μέσω του ΔΝΤ να σου αναδιαρθρώσουν το χρέος. Σε αναβαθμίζουν μέσω των οίκων τους συνεχώς. Σου λύνουν τα χρονίζοντα προβλήματα στο Βορρά (Μακεδονικό, Αλβανικό) χωρίς να ανοίξει μύτη και επειδή έχουν δικά τους συμφέροντα σε θέλουν δυνατό και μη Γερμανοεξαρτώμενο.

  • Κάνουν σημαντικές μακροχρόνιες επενδύσεις και σχεδιάζουν νέες. Μεταφέρουν τη μόνιμη παρουσία τους στη Μεσόγειο από Τουρκία σε Ελλάδα και δημιουργούν μόνιμες εγκαταστάσεις. Σου δίνουν κάλυψη για την συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων με Ισραήλ, Κύπρο, Αίγυπτο έναντι της Τουρκίας. Χρεοκοπούν τον αιώνιο αντίπαλό μας. Και έρχονται κι άλλα. Όλα αυτά, μέσα σε ελάχιστο διάστημα, με τους Γερμανούς να μην τολμούν πλέον να αρθρώσουν λέξη.

Κάλχας ο νεότερος