Το BigBusiness.gr δημιούργησε μία ιδιαίτερη στήλη, στην οποία θα βρίσκετε πολύτιμες πληροφορίες, ουσιαστικά «ακτινογραφίες» της ίδιας της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και των εισηγμένων εταιρειών.

Η ALPHA BANK είναι μακράν η ισχυρότερη κεφαλαιακά τράπεζα σε επίπεδο CORE TIER I και έχει μακράν τα ποιοτικότερα ίδια κεφάλαια δηλαδή το DTC (Differed Tax Credit – Αναβαλλόμενος Φόρος) είναι το μικρότερο ποσοστό ως προς το CET I Capital. Στην ALPHA είναι 38%, στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ 62% στη EUROBANK 72% και 81% στην ΕΘΝΙΚΗ με βάση στοιχεία α' εξαμήνου 2018.

ΤΕΝΕΡΓ: Σήμερα θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα 6μήνου. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς... μάγος. Και φυσικά δεν αποκλείεται να έχουμε ξανά κι άλλο δωράκι. Υπενθυμίζουμε, ότι πριν λίγους μήνες επέστρεψε 0,2200 ευρώ ανά μετοχή. Για να δούμε αυτή την φορά...

  • ΥΓ1: Υπερέχει στο ταμπλό της ΓΕΚΤΕΡΝΑ κατά 185 ολόκληρα εκατ. ευρώ(!!)...
  • ΥΓ2: Τόσα σχεδόν αξίζει ο Ελλάκτωρ που βλέπει την δική του στα 256,7 εκατ. ευρώ
  • ΥΓ3: Με τους μεγαλομέτοχους τους να έχουν πληρώσει προ ολίγων μόλις εβδομάδων από 2,0000 μέχρι 2,1500 ευρώ ανά μετοχή που τώρα βρίσκεται στα... 1,4200 ευρώ.
  • ΥΓ4: Φαντασθείτε, να τα έχουν δανειστεί τα κεφάλαια ή στη καλύτερη των περιπτώσεων μεγάλο μέρος τους...

ΚΡΙ ΚΡΙ: Με τον ρυθμό που τρέχει η κερδοφορία του ομίλου, τα εξαιρετικά προιόντα του και την εν δυνάμει περαιτέρω δυναμική του δικαιολογείται το premium που απολαμβάνει. Μέσα σε 7 συνεδριάσεις κέρδισε άλλο ένα ολόκληρο ευρώ, ανεβάζοντας καθημερινά το ιστορικό της υψηλό. Απλά, δεν υπάρχει...!!!

ΔΕΗ: Τα πάντα θα κριθούν από το τι έχουν μέσα στο μυαλό τους για την δική της περίπτωση. Τραγικό ανέκδοτο εννοείται η όλη συμπεριφορά της, θυμίζει γενικά ένα μπάχαλο κακοδιοίκησης και ζαμανφουτισμού. Και ας είναι – υποτίθεται – ελεύθερη ιδιωτική επιχείρηση!

ΑΤΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ: Προφανώς δεν ικανοποίησε με το 6μηνο της, αλλά και τα προβλήματα που παραμένουν στο κλάδο της... Μόνον αν υπάρξει ξένο ενδιαφέρον για την μετοχική της σύνθεση θα σηκώσει κεφάλι...

ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΣΧΟΛΙΟ: Οι ελληνικές τράπεζες θα αποτελέσουν ένα πολύ ιδιαίτερο αντικείμενο μελέτης στο μέλλον αφού μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα κατάφεραν να φέρουν σε πέρας σύνθετους και διαφορετικούς στόχους σε ένα άκρως εχθρικό οικονομικό περιβάλλον. Η μείωση ή και εξάλειψη της έκθεσης της έκτακτης χρηματοδότησης της ΕΚΤ (ΕLA) υπό το καθεστώς περιορισμού της κίνησης των κεφαλαίων, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων (NPE's) χωρίς πιστωτική επέκταση και η αναδιάρθρωση του κόστους λειτουργίας χωρίς να προκληθούν ζημιές σε επίπεδο μητρικής είναι απλά μικροί άθλοι που συνθέτουν μια μεγάλη εικόνα επίτευξης στόχων πρωτοφανών διαστάσεων.

ΣΧΟΛΙΟ(Ι): Αυτή προσπάθεια φυσικά και είχε το τίμημα της: Από το επιτοκιακό εισόδημα της περιόδου 2015 έχουν «εξαφανιστεί» έσοδα περί τα 2,5 δισ. ευρώ. Κι αυτά ως αποτέλεσμα της μαζικής πώλησης των θυγατρικών, της μείωσης του όγκου των δανειακών χαρτοφυλακίων (πωλήσεις, διαγραφές, αναδιαρθρώσεις) αλλά και της μείωσης των χρεογράφων που είχαν υψηλή απόδοση.

  • ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, η μεγάλη καθυστέρηση στην εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας για την πώληση πακέτων δανειακών χαρτοφυλακίων ή των πλειστηριασμών δεν βοήθησε στο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξυγίανσης των ισολογισμών.

ΠΛΕΟΝ, οι τράπεζες μας έχουν φτάσει σε ένα καθοριστικά κομβικό σημείο: Θα πρέπει να ξαναβρούν την χαμένη τους ταυτότητα, τουτέστιν να ξαναγίνουν κανονικές τράπεζες το συντομότερο δυνατό διοχετεύοντας πόρους και ενέργειες προς την παραδοσιακή τραπεζική. Με την υφιστάμενη μορφή τους δίνουν την εντύπωση ότι λειτουργούν σαν private equity funds. Με μία πολύ ουσιαστική και καίρια διαφορά: Τα επενδυτικά επιχειρηματικά κεφάλαια έχουν στο ενεργητικό τους ως επί το πλείστον αξιόχρεες εταιρίες και όχι προβληματικές ή ακόμα χειρότερο αθεράπευτες καταστάσεις οι οποίες βρίσκονται επί μακρό χρονικό διάστημα στο κόκκινο.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ: Τα κέρδη του ομίλου μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 5,7 εκατ. ευρώ έναντι των 4,58 εκατ., την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Πέρυσι, για ολόκληρη την χρήση είχαν ανέλθει σε 16 εκατ. ευρώ (4,58 εκατ. στο α’ και 11,4 εκατ. στο β' 6μηνο που είναι και το αποδοτικότερό της). Ανά μετοχή το 2017 τα κέρδη ήταν 0,5800 ευρώ. Στα 3,5000 με 3,6000 διαπραγματεύεται τώρα η μτχ που δικαιολογεί άνετα μία Fair Value περί τα 5,5000 ευρώ τουλάχιστον, με βάση τον μηδενικό δανεισμό της και τα λοιπά εξαιρετικά χρηματοοικονομικά μεγέθη της. Στη τιμή αυτή θα παίζει με ένα εκτιμώμενο p/e περί το 7,5 με 8.

ΓΕΚΕ (Ξενοδοχείο President): Μία από τα συνηθισμένα και η λογιστική κατάσταση του 6μηνου της... Κερδοφόρος, χωρίς δανεισμό, με κεφαλαιοποίηση κοντά στα ίδια κεφάλαια της, με θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές και με την μετοχή να μην ανοίγει στο ταμπλό. Στο +8,5% εφέτος στη τιμή των 5,1000 ευρώ που την αποτιμούν σε 43 εκατ. ευρώ έχοντας πραγματοποιήσει συνολικά συναλλαγές 19.183 τμχ. από την αρχή της χρονιάς (ημερησίως 110 τεμάχια...)

 Κάλχας ο νεότερος