(upd 18:00) Πολύ μεγάλη πτώση, ειδικά των τραπεζικών μετοχών, για άλλη μία συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο. Ποιοι εξυπηρετούνται από τη διοχετευόμενη κινδυνολογία περί κρατικοποίησης των τραπεζών, αν όχι όσοι έχουν θαλασσοδάνεια και δεν έχουν καμία διάθεση να τα πληρώσουν; Τους βοηθά, βεβαίως και η αρνητική συγκυρία, σε Ευρώπη και κυρίως Ιταλία, αλλά και η εγχώρια πολιτική σπέκουλα. Όλα για την εξουσία, λοιπόν, με απλήρωτα δάνεια και φληναφήματα περί διαφάνειας;

ΤΑΜΠΛΟ ΧΑ: Η κινδυνολογία για κρατικοποίηση των ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων εξυπηρετεί εκείνα τα επιχειρηματικά μεγαλοσυμφέροντα που αδυνατούν ή δεν επιθυμούν να εξοφλήσουν τα θαλασσοδάνεια τους και στοχεύουν μέσω του πανικού στις εκτός προγράμματος διαγραφές των υποχρεώσεων τους. Ενώ η Ιταλία που μέχρι χθες προβαλλόταν ως η αιτία του προβλήματος βλέπει τις δικές της τράπεζες να ενισχύονται στο ταμπλό του χρηματιστηρίου του Μιλάνου, με τον FTSE MIB αυτή την ώρα στο +0,89% και τον τραπεζικό δείκτη στο +1,2%. (FTSE Italia Banche @8,984.15 +1.19%).

DebtPayoutinEU

DebtPayoutinG20ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Η Ελλάδα μετά και την τελευταία αναδιάρθρωση χρέους, έχει την μακρύτερη μέση χρονική ωρίμανση χρέους (πάνω από διπλάσια) από τα ευρωπαϊκά κράτη, με την χαμηλότερη μέση ετήσια εξυπηρέτηση. Επίσης, έχει την μεγαλύτερη ωρίμανση και από τους G20. Ενώ θα είναι το πλέον χαμηλότοκο, μετά και τη σχεδιαζόμενη επαναγορά του ακριβού χρέους της από το ΔΝΤ και τα παλιά ομόλογα της ΕΚΤ, χρησιμοποιώντας μέρος των 24 δις του «μαξιλαριού» και προχωρώντας έτσι σε νέα έμμεση αναδιάρθρωση χρέους.

ΑΓΟΡΑ ΧΑ- ΣΧΟΛΙΟ: Ο τραπεζικός κλάδος παρέμεινε στο στόχαστρο των πωλητών, ενδοσυνεδριακά υποχωρούσε μέχρι και το -17,7% και έκλεισε τελικά με απώλειες 8,78%!!. Η αγορά εμφανίζεται αδύναμη στο να ανακόψει το sell off που δέχεται, και το οποίο πρέπει να είναι κατευθυνόμενο από Funds που εκμεταλλεύονται την ρηχότητα της. Και το οποίο sell off συνδέεται με φήμες που εμπεριέχουν το στοιχείο της υπερβολής, αν μη τι άλλο. Χαρακτηριστική η περίπτωση της ΠΕΙΡ που βρέθηκε στο -30% στα... 1,1500 που την αποτιμούσαν σε... 502 εκατ. ευρώ. Το -17,77% του ΔΤΡ μεταφραζόταν σε ένα -3,50% για τον ΓΔ. Η σημερινή επίθεση στην ΠΕΙΡ μάλιστα ήταν συνέχεια του χθεσινού -13,23%, την στιγμή που η τράπεζα υλοποιεί το πλάνο αναδιάρθρωσης, ενώ αναμένει και την έγκριση των νέων στόχων μείωσης των NPEs από τον SSM.

ΣΤΥΛΟΒΑΤΕΣ ΤΟΥ ΧΑ: Την γνώριμη συμπαράσταση- (υπο)στήριξη της Coca Cola HBC συνδράμουν πλέον και άλλες δυνάμεις ομίλων σηματωρών, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της Motor Oil και ακολούθως των Μυτιληναίου και όμιλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ/ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Δυναμικές παρουσίες και μάλιστα διαχρονικές αποδεικνύονται αυτές των Σαράντης, Autohellas, KRI KRI, QUEST, Ικτίνος, Πετρόπουλος, AS.CO., EYΠΙΚ, ΕΥΑΘ και μερικές ακόμη, μικρότερου βεληνεκούς. Δεν δείχνουν καμία διάθεση πανικού έστω μικρής... εμβέλειας και αρκετές μετοχές της Υψηλής κεφαλαιοποίησης ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, JUMBO, ΕΛΠΕ, GRIVALIA, ΠΑΝΓΑΙΑ, ΚΑΡΕΛΙΑΣ, ΛΑΜΔΑ, ΟΛΠ, ΑΡΑΙΓ κ.ά.)

 ΖΗΤΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ - σχόλιο: Επειδή όλα είναι πολιτικές αποφάσεις στην Ευρώπη (όχι ότι δεν τεκμηριώνονται οικονομικά) και επειδή έχει ξεσπάσει ψυχρός πόλεμος μεταξύ Κομισιόν και Ιταλίας που συμπαρασύρει και τα δικά μας spreads δανεισμού δημιουργώντας ένα γενικευμένο επαπειλούμενο ευρωπαϊκό κύμα κρίσης εκ νέου, οι δανειστές οφείλουν να κλείσουν τάχιστα μέτωπα που μπορούν και όχι να τα συντηρούν. Θα ήταν λοιπόν ανώφελο, ανόητο και επικίνδυνο να πράξουν διαφορετικά στο θέμα της μη περικοπής των συντάξεων. Θα ήταν αυτοχειρία. Εξ ου και η αλλαγή πλεύσης - κομψή πάντως - από την 'Ανγκελα Μέρκελ.

 Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.