Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 και πλέον μηνών σήμερα μετά τις χθεσινές απώλειες της Wall Street, που ήταν οι χειρότερες εδώ και οκτώ μήνες και προκάλεσαν μαζικές ρευστοποιήσεις παγκοσμίως πλήττοντας και την Ασία.

Οι απώλειες στο Λονδίνο, το Παρίσι και το Μιλάνο ήδη πλησίαζαν το 2% στην αρχή των συναλλαγών, αν και η εικόνα δεν ήταν τόσο δραματική όσο η συνεδρίαση στην Ασία.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε πτώση 3,6%, έχοντας ήδη υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2017. Οι βασικοί δείκτες στην Κίνα σημείωσαν πτώση άνω του 5%. Αυτό σημαίνει ότι ο δείκτης MSCI για 24 χώρες αναδυόμενων αγορών κατέγραψε τη χειρότερη ημέρα του από τις αρχές του 2016.

«Οι χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονται σε ένα μαζικό ξεπούλημα, με τις ανησυχίες για το πόσο πολύ θα αυξηθούν οι αποδόσεις, τις προειδοποιήσεις από το ΔΝΤ για τους κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και τη συνεχιζόμενη εμπορική ένταση να δημιουργούν αβεβαιότητα», σχολίασαν αναλυτές της ANZ.

Οι μαζικές ρευστοποιήσεις, που σημειώθηκαν ενώ η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστιν Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι αποτιμήσεις της χρηματιστηριακής αγοράς ήταν «εξαιρετικά υψηλές», είχαν ως αποτέλεσμα να εξανεμιστούν εκατοντάδες δισ. δολάρια πλούτου παγκοσμίως.

Ο ιαπωνικός Nikkei έκλεισε με βουτιά 3,9%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση του από τον Μάρτιο. Ο ευρύτερος δείκτης TOPIX έχασε περίπου 207 δισεκ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία υποχωρώντας 3,5%.

Η πτώση της Σανγκάης ήταν η σοβαρότερη από τον Φεβρουάριο του 2016 και έφερε τη χρηματιστηριακή αγορά στο χαμηλότερο επίπεδό της από τα τέλη του 2014. Οι μετοχές στην Ταϊβάν επλήγησαν ακόμα σφοδρότερα, υποχωρώντας 6,3%. Ο δείκτης Kospi στη Σεούλ υποχώρησε κατά 3,8%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ διαμορφώθηκε νωρίτερα στο 1,1550 δολάριο από το χαμηλό του 1,1429 δολάριο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Το δολάριο υποχώρησε στα 112,17 γεν από το υψηλό επίπεδο του 114,54 της περασμένης εβδομάδας.