Το BigBusiness.gr δημιούργησε μία ιδιαίτερη στήλη, στην οποία θα βρίσκετε πολύτιμες πληροφορίες, ουσιαστικά «ακτινογραφίες» της ίδιας της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και των εισηγμένων εταιρειών.

ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ: Απλά σκεφτείτε, τι μαύρες τρύπες άνοιξε το ανοσιούργημα των Κουτσολιούτσων

  • Μιλάμε, ότι χιλιάδες κωδικοί λόγω της εμφανιζόμενης ευτελούς τιμής της μετοχής συγκριτικά με τα μεγέθη που παρουσίαζε η ξεφτιλισμένη πλέον διοίκηση του ομίλου είχαν τοποθετηθεί με αξιοσέβαστο μάλιστα ποσοστό επί του συνόλου της αξίας του χαρτοφυλακίων τους.
  • Βάλτε τώρα στην εξίσωση πόσοι εξ αυτών δεν είχαν και έχουν margin acc/s που βασίζονται σε 3-4 μετοχές από τα πολύ ψηλά ράφια του ταμπλό...
  • Και πόσο καιρό να δίνουν τράτα οι αρχές στις ΑΧΕ, όταν και αυτές ελέγχονται...
  • Σκεφτείτε και πόσα εγχώρια επενδυτικά εκατομμύρια έχουν όχι μόνον παραπλισθεί, αλλά επιπλέον είναι υποχρεωμένοι οι ιδιοκτήτες τους να ρευστοποιήσουν άλλες μετοχές τους για να ισοσκελίσουν τις απώλειες, που για αρκετούς είναι τεράστιες και γι άλλους μη επουλώσιμες πλέον!

ΣΧΟΛΙΟ -ΧΑ: Ενθαρρυντικό το σημερινό γύρισμα, ουδείς όμως γνωρίζει τις επόμενες βουλές της αγοράς η οποία λόγω της ρηχότητας της μπορεί να κινείται σύμφωνα με τις επιταγές εκείνων που μπορούν να την καθοδηγούν προς την άλφα ή βήτα κατεύθυνση. Το μεγάλο πρόβλημα των επενδυτών θα είναι πάντα το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι αυτοί που την κατευθύνουν κατέχουν και τα κλειδιά του εκάστοτε δρομολογίου της.

ΤΑΜΠΛΟ: Η σημερινή αντίδραση των "4" μετοχών βοηθάει σημαντικά στην ψυχολογία των traders, βελτιώνει την ρευστότητα, ενισχύει την υπόλοιπη αγορά (θα φανεί αργότερα, αν συνεχισθεί η αντίδραση). Από το +7,8% στο -2% χθες ο ΔΤΡ και από το -4% στο +2,20% σήμερα.

ΤΑΜΠΛΟ(Ι): Τόσες ημέρες όλοι μας περιμέναμε η αγορά να αντιδράσει, αλλά φευ... Σήμερα που όλοι σχεδόν περίμεναν αλύπητο ξύλο, αυτή είχε άλλα σχέδια... Θετική εξέλιξη λοιπόν η σημερινή εικόνα της, με τους βασικούς δείκτες να γυρίζουν. Στο +2,2% στις 487,24 μονάδες ο ΔΤΡ (από -3,9% στις 458 μον.), στο +0,16% ο ΓΔ (από -2,45%) και +0,35% στις 1645,2 ο 25άρης (από -2,42%).

  • ALPHA BANK – υψηλό 2018: 2,2500 ευρώ σε απόσταση τώρα σχεδόν 90%
  • ETE BANK – υψηλό 2018: 3,5500 ευρώ σε απόσταση τώρα σχεδόν 140%
  • EUROBANK – υψηλό 2018: 1,0580 ευρώ σε απόσταση τώρα σχεδόν 140%
  • PIRAEUS BANK – υψηλό 2018: 3,9340 ευρώ σε απόσταση τώρα σχεδόν 110%

ΤΑΜΠΛΟ(ΙΙ): Η μτχ της JUMBO μετά το χθεσινό της +7% ενισχύθηκε άλλο ένα +4,3% κι από τα 10,9000 ευρώ βρέθηκε στα 12,2000 ευρώ. Απίστευτη η πειθαρχία των αγοραστών στον Περσέα που μεθοδικά μαζεύουν όλες τις προσφορές στα 0,8000 ευρώ εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία των πωλητών...Το ταμπλό δεν χαρίζει λεφτά... Δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, που τα κουνάς και σου πέφτουν τα κασέρια.

BΑΣΙΚΗ ΑΡΧΗ της αγοράς είναι κανείς να τα βάζει όλα κάτω για να κάνει τους υπολογισμούς του... Και ανεκτέλεστα και δάνεια και ροές και δείκτες μεγεθών (όλους τους βασικούς τουλάχιστον) και αποθέματα και υποχρεώσεις και απαιτήσεις κλπ κλπ... Αν πάλι δεν μπορεί να το κάνει, τότε καλύτερα να μην ασχολείται με το...σπόρ... Οι πιθανότητες "σωτηρίας" απειροελάχιστες...

ΔΥΣΤΥΧΩΣ μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας: ΘΕΣΜΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ, ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ, ΑΧΕ, ΑΝΑΛΥΤΕΣ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ και ΙΔΙΩΤΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ υπό την καθοδήγηση των ΤΡΑΠΕΖΩΝ έφεραν το ΧΑ σε αυτό το σημείο. Να μην κοροιδευόμαστε... Τι σημασία τώρα θα έχει, να γίνει ο καταμερισμός των ποσοστών ευθύνης του καθενός....

ΑΛΛΑ ΚΟΛΠΑ- ΔΟΞΑΣΤΕ ΤΟΥΣ: Το επόμενο "ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ" ραντεβού με τα αποτελέσματα των εταιριών θα έχει μεγάλη απόσταση καθότι η περίοδος ολοκλήρωσης των ανακοινώσεων του δ' τριμήνου είναι πλέον η 30η Απριλίου. Επομένως, γίνεται αντιληπτό ότι όσες εταιρίες δώσουν εικόνα των 3/4 της χρήσης (δηλ. και γ'τρίμηνο) θα έχουν και μεγαλύτερο βαθμό ορατότητας από την επενδυτική κοινότητα. Οι υπόλοιποι ραντεβού την... Άνοιξη του 2019!!!

IAΣΩ 6μηνο: Στα Ομιλικά αποτελέσματα του Α΄ Εξαμήνου του 2018 ενσωματώθηκαν μόνο τα αποτελέσματα της περιόδου 1/1-5/4/2018 της πωληθείσας θυγατρικής «ΙΑΣΩ GENERAL ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΧΟΛΑΡΓΟΥ A.E.». Για το λόγο αυτό τα Ομιλικά αποτελέσματα δεν είναι ούτε ομοειδή ούτε συγκρίσιμα μεταξύ τους. Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου προ rebate & claw back, μειώθηκε κατά 10,74% σε σχέση με τη προηγούμεη περίοδο. Τα (EBITDA) του Ομίλου (μετά από rebate & claw back) μειώθηκαν κατά 14,04% σε σχέση με τη προηγούμενη χρήση.

IAΣΩ (Ι): Τα προ φόρων κέρδη του Ομίλου (μετά από rebate & claw back) αυξήθηκαν κατά € 5,25 εκατ. σε σχέση με το Α΄Εξάμηνο του 2017 και ανήλθαν σε € 14,14 εκατ. που οφείλεται κυρίως στο κέρδος που προέκυψε από την πώληση της θυγατρικής εταιρείας ΙΑΣΩ GENERAL Α.Ε.

  • Κέρδη μετά από φόρους (μετά από rebate & claw back) ύψους € 11,26 εκατ. έναντι κερδών € 5,82 για την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Κατά το Α΄Εξάμηνο του 2018, ο Όμιλος προέβη σε αποπληρωμή δανεισμού ύψους € 23,48 εκατ.

Ο συνολικός δανεισμός του Ομίλου, ανέρχεται την 30/6/2018 σε € 105,07 εκατ. (συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων από συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης) ενώ τα «Ταμειακά Διαθέσιμα και Ισοδύναμα» του Ομίλου την 30/6/2018 διαμορφώθηκαν σε € 7,55 εκατ.

KΡETA ΦΑΡΜ: Ενοποιημένες Πωλήσεις € 55,14 εκατ. έναντι 49,74 εκατ. € το 2017, αυξημένες κατά 10,8%. Μικτό Κέρδος € 24,69 εκατ. έναντι 21,64 εκατ. € το 2017, αυξημένο κατά 14%. Λειτουργικό EBITDA € 7,67 εκατ. έναντι € 6,88 εκ. το 2017, αυξημένο κατά 11.4%.

  • ΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ 8,5 εκατ. ευρώ  από 8,7 εκατ.
  • ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 109,4 εκατ. ευρώ από 106,9 εκατ. το 2017
  • ΤΑΜΕΙΟΝ: 0,4 εκατ. ευρώ από 0,18 εκατ.
  • ΟΦΕΙΛΕΙ δηλαδή σχεδόν 13 φορές τα ίδια κεφάλαια της!

ΚΑΤΑΝΤΗΜΑ: Η εικόνα πολλών μετοχών που θα μείνουν εκτός ταμπλό στα χρόνια που έρχονται... 'Εχει μείνει λίγο λάδι στο καντήλι τους, με λίγες λέξεις...

ΥΦΕΣΗ: Ο φόβος και ο τρόμος των χρηματιστηριακών αγορών, τους χτυπά την πόρτα...

ΦOΒΟΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ- (Fear of regret): Πολλοί επενδυτές μπορεί να μιμηθούν τις συμπεριφορές άλλων επενδυτών (πχ να αγοράζουν δημοφιλείς μετοχές) προκειμένου να μην νιώθουν μετάνοια στην περίπτωση που οι επιλογές τους αποδειχθούν λανθασμένες (αγελαία συμπεριφορά). Αυτή η συμπεριφορά εξηγεί και γιατί συχνά βάζουν υψηλή τιμή σε κάτι που πουλάνε οι ίδιοι αλλά όταν κάποιος άλλος πουλάει το ίδιο πράγμα δεν δέχονται να πληρώσουν υψηλή τιμή. Αυτή η συμπεριφορά ενδεχομένως να εξηγεί και περιπτώσεις εγκλωβισμένων επενδυτών. Παράδειγμα:Την περίοδο 1998-1999 εκατοντάδες χιλιάδες επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αθηνών αγόρασαν μετοχές σε πολύ υψηλά επίπεδα και δεν δεχόντουσαν να τις πουλήσουν όταν οι τιμές τους άρχισαν να πέφτουν.Σαν αποτέλεσμα εγκλωβίστηκαν σε πολύ υψηλές τιμές.

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΧΗ: Γνωρίζουμε καλά ότι η Ελλάδα δεν θα είναι ποτέ σε θέση να αποπληρώσει εξολοκλήρου τα δάνεια. Αλλά ούτε και το γερμανικό δημόσιο θα αποπληρώσει όλα τα χρέη που έχει συσσωρεύσει στις αγορές... Τάδε έφη  ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας ING-DiBa, C Brzeski

ΑΞΙΟΜΝΗΜΟΝΕΥΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ σε όλη την διάρκεια της τελευταίας βύθισης: ΕΛΒΕ, ΚΕΚΡΟΠΑΣ, ΓΕΒΚΑ, ΙΑΤΡΙΚΟ, ΠΕΡΣΕΥΣ, ΝΑΚΑΣ, ΝΑΥΠ, ΒΙΟΚΑ, ΤΙΤΠ, ΒΟΣΥΣ, ΕΛΛΑΔΟΣ, ΠΕΤΡΟ, ΑΣΚΟ, ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ, ΕΠΣΙΛ και μερικές ακόμη.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟ DUMPING: Είναι η τακτική πώλησης προϊόντων και εμπορευμάτων στην εγχώρια ή στην ξένη αγορά σε τιμές χαμηλότερες από αυτές που επικρατούν ήδη ή σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής.

  • Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η κατάκτηση της αγοράς στην οποία διοχετεύονται τα προϊόντα και η εκτόπιση όλων των ανταγωνιστών
  • Ωστε κατόπιν να αυξηθούν οι τιμές για να γίνει απόσβεση της αρχικής επένδυσης.
  • Το dumping είναι μία μέθοδος επιθετικής τιμολογιακής πολιτικής (predatory pricing) κι όπως όλες οι μονοπωλιακές τακτικές, θεωρείται παράνομο.

Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.