Το BigBusiness.gr δημιούργησε μία ιδιαίτερη στήλη, στην οποία θα βρίσκετε πολύτιμες πληροφορίες, ουσιαστικά «ακτινογραφίες» της ίδιας της χρηματιστηριακής αγοράς, αλλά και των εισηγμένων εταιρειών.

ΑΓΟΡΑ - ΣΧΟΛΙΟ: Η σημερινή εικόνα του ΧΑ ενισχύει τις προσδοκίες για την βελτίωση της εμπιστοσύνης της αγοράς, αφού όχι μόνο διατηρήθηκε το εύρος της ανόδου, αλλά και στο κλείσιμο δεν υπήρξαν οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών, όπως έγινε το προηγούμενο τριήμερο. Η χαμηλή αξία του τζίρου κάλλιστα μπορεί να μεταφραστεί και σε απουσία πωλητών, αλλά και στην απληστία των αγοραστών που θα ήθελαν χαμηλότερα σημεία εισόδου.

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ: Χθες είδε το φως της δημοσιότητας μία έκθεση από τους αναλυτές της AXIA η οποία συνοδευόταν από τα μακροσκελή σχόλια, τους πίνακες και όλα τα καλούδια που συνοδεύουν μία έκθεση. Διατήρησαν την σύσταση "ΑΓΟΡΑ", δίνοντας τιμή – στόχο για την ΑΛΦΑ στα 2,0000 ευρώ, για τη Eurobank στα 1,0700 ευρώ, για την Εθνική στα 2,3400 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,5100 ευρώ.

* ΣΧΟΛΙΟ: Εκείνο που θέλουμε να παρατηρήσουμε είναι το γεγονός ότι όταν καλύπτεις μία μετοχή, πολλώ δε μάλλον μία ολόκληρη κατηγορία που εκπροσωπεί Κλάδο-σηματωρό για το επενδυτικό κοινό, δεν μπορείς να γράφεις μία έκθεση στις ...10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018 και να επανέρχεσαι δέκα ολόκληρους μήνες μετά, λες και δεν μεσολάβησε τίποτα σε αυτό το χρονικό διάστημα(!!).

ΑΒΑΞ: Στα Α' Εξάμηνο του 2018 ο κλάδος των κατασκευών του Ομίλου παρουσίασε κάμψη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017 λόγω της ολοκλήρωσης μία σειράς μεγάλων έργων οδοποιίας στην Ελλάδα (Ολυμπία Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου και Αυτοκινητόδρομος Μορέας) και της επιβράδυνσης του ρυθμού εκτέλεσης των έργων οδοποιίας στο Κατάρ, τα οποία βαίνουν προς ολοκλήρωση. Τα υπόλοιπα μεγάλα έργα υποδομής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όπως η επέκταση του μετρό Αθηνών και η επέκταση της Μαρίνας Λεμεσού, συνεχίζουν να εκτελούνται με τους προβλεπόμενους ρυθμούς.

ΑΒΑΞ- Ενεργειακά (Σταθμοί Ενέργειας & LNG): Τα κυριότερα ενεργειακά έργα του Ομίλου σε εξέλιξη είναι η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAP στη βόρεια Ελλάδα, η μελέτη & κατασκευή σταθμού ενέργειας ισχύος 1.500MW στο Ιράκ, και η μελέτη & κατασκευή συστήματος αποθείωσης καυσαερίων στη λιγνιτική μονάδα V ισχύος 375ΜWe του σταθμού παραγωγής ενέργειας του Αγίου ∆ημητρίου στην Κοζάνη. Όλα τα ενεργειακά έργα του Ομίλου προχωρούν με ταχύ ρυθμό.

ΑΒΑΞ-Volterra ΑΕ @Έργα ΑΠΕ & Εμπορία Ενέργειας: Τον Ιούλιο του 2018 ολοκληρώθηκε η κατασκευή αιολικού πάρκου ισχύος 16MW στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, στην θέση Κουρομάνδρι – Ριγανόλακκα, το οποίο σήμερα βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία για την απόκτηση άδειας λειτουργίας για 20 έτη. Το αιολικό πάρκο Λυκοβούνι συνολικής ισχύος 43MW στον Νομό Βοιωτίας είναι πλήρως αδειοδοτημένο και βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης της χρηματοδότησης με στόχο να ξεκινήσει η κατασκευή του το ∆' τρίμηνο του 2018.

* Σε τελικό στάδιο ανάπτυξης βρίσκονται επίσης 3 αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 47MW, καθώς και ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 2,7MW, τα οποία θα μπορούν να συμμετέχουν στην ανταγωνιστική διαδικασία που αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τη ΡΑΕ μέσα στο 2018.
* Συνολικά, στον τομέα των ΑΠΕ η 100% θυγατρική Volterra ΑΕ διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο 11 έργων περίπου 338MW, κυρίως αιολικά πάρκα, τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

* Τα έργα αναπτύσσονται εσωτερικά από μηδενική βάση (green-field) από την εταιρεία και σε συνεργασία με εξωτερικούς συμβούλους.

ΑΒΑΞ- ΜΕΓΕΘΗ ΚΛΕΙΔΙΑ: Ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός του Ομίλου μειώθηκε κατά €5,1 εκατ. στο α' εξάμηνο του 2018, στα €116,1 εκατ., ενώ οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις από ομολογιακά δάνεια και leasing αυξήθηκαν €5,1 εκατ., ανερχόμενες σε €477,1 εκατ. την 30.06.2018. Τα ίδια κεφάλαια σε €106,9 εκατ., έναντι €109,8 εκατ., στο τέλος του 2017, παρά το γεγονός ότι το αποτέλεσμα της περιόδου ήταν ελαφρώς κερδοφόρο, λόγω της εφαρμογής του νέου διεθνούς προτύπου χρηματοοικονομικής πληροφόρησης ∆ΠΧΠ 9 «Χρηματοοικονομικά Εργαλεία».

ΔΑΪΟΣ ΠΛΑΣΤΙΚΑ: Δύσκολοι παραμένουν οι καιροί, ζημίες 1 εκατ. στο 6μηνο, πωλήσεις 17,5 εκατ. ευρώ, θετικά ΕΒΙTDA 2,5 εκατ., θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές 0,9 εκατ. ευρώ, υπέρμετρος δανεισμός, με καθαρή θέση 15 εκατ. οφείλει στις τράπεζες 92,4 εκατ. ευρώ (καθαρός δανεισμός)... Προσωπικό 423 από 412 άτομα. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ- TIMH: 2,8000 Συναλλαγές 2018 μόλις 31.138 τεμάχια (μέσος όρος 160 τμχ...) Στο -0,71% εφέτος. Με την Κ/φση στα 42 εκατ. ευρώ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΑΣ: Οι πωλήσεις του Ομίλου ανήλθαν στα € 19,29 εκατ. έναντι πωλήσεων € 20,11 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου του 2017, μειωμένες κατά 4,09%.

Η μείωση των πωλήσεων οφείλεται κυρίως στην αναδιοργάνωση του δικτύου διανομής, για την υλοποίηση της οποίας απαιτήθηκε εύλογο χρονικό διάστημα προσαρμογής του νέου συστήματος παραγγελιοληψίας και διανομής στα προϊόντα και τους πελάτες της Eταιρείας

Τα Ίδια Κεφάλαια την 30 Ιουνίου 2018 ανέρχονταν σε € 2,66 εκατ. για τον Όμιλο ενώ την 31 Δεκεμβρίου 2017 ανέρχονταν σε € 7,08 εκατ. Η μείωση των Ιδίων Κεφαλαίων οφείλεται στις ζημίες του Α΄εξαμήνου 2018 καθώς και στην επίδραση του ΔΠΧΑ 9.

* Σε επίπεδο Ομίλου οι ζημίες ανά μετοχή από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε -0,03 λεπτά έναντι κερδών 0,29 λεπτά του προηγούμενου έτους.

* ΕΒΙΤDA: Ανήλθαν στο 6μηνο 2018 σε ζημία € 2,52 εκατ. έναντι ζημίας € 0,09 εκατ. το 2017.

* ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΚΑΘΑΡΟΣ: 15,2 εκατ. ευρώ

Εντός του 2018, η Διοίκηση προχώρησε σε αναδιοργάνωση του δικτύου διανομής το οποίο είχε αντίκτυπο στα αποτελέσματα καθώς επιβαρύνθηκαν με κόστος ύψους περίπου € 1,14 εκατ. Το εν λόγω κόστος περιελάμβανε κυρίως καταστροφές αποθεμάτων και αποζημιώσεις προσωπικού.

Με βάση τη Σύμβαση Επένδυσης και Αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων της Π.Γ. ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ και των θυγατρικών εταιρειών της που υπογράφηκαν με το σύνολο των δανειστριών τραπεζών κατά την προηγούμενη χρήση 2017 υλοποιήθηκαν τα κατωτέρω:

* ΑΜΚ υπέρ των παλαιών μετόχων κατά € 23,3 εκατ. Το τμήμα της αύξησης που δεν καλύφθηκε από τους υπάρχοντες παλαιούς μετόχους καλύφθηκε από εταιρεία του Ομίλου Chipita.

* Αύξηση της ονομαστικής τιμής των μετοχών της Π.Γ. ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ με συνένωση των παλαιών μετοχών με αναλογία δέκα παλαιές κοινές μετοχές της Π.Γ. ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ προς μία (1) νέα κοινή μετοχή της Π.Γ. ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ (reverse split 10:1) και αντίστοιχη μείωση του συνολικού αριθμού των παλαιών μετοχών.

*Μείωση στη συνέχεια, του μετοχικού κεφαλαίου της Π.Γ. ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ μέσω μείωσης της ονομαστικής αξίας εκάστης μετοχής της Π.Γ. ΝΙΚΑΣ ΑΒΕΕ και σχηματισμό ισόποσου ειδικού αποθεματικού.

*Σύμφωνα με την από 29/12/2017 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας αυξήθηκε το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας κατά το ποσό των € 11.999.999,10 λόγω μετατροπής ομολογιών εκδόσεως της Εταιρείας των Μετατρέψιμων Ομολογιακών Δανείων ύψους € 9 εκατ. και € 3 εκατ. μέσω έκδοσης 39.999.997 νέων, κοινών και μετά ψήφου μετοχών ονομαστικής αξίας € 0,30 έκαστη μετοχή και με τιμή διάθεσης έκαστη μετοχή € 0,30.

*Η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης (Γ.Ε.Μ.Η.) εξέδωσε την υπ' αριθμ. 31131/16.03.2018 ανακοίνωση, δυνάμει της οποίας καταχωρήθηκε η ως άνω αναφερόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου καθώς επίσης και η πιστοποίηση καταβολής της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των € 11.999.999,10.

*ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ ΤΙΜΗ: 0,3200 ευρώ Κ/φση: 38,27 εκατ. ευρώ P/bv: 14,4

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ανάκλησης: Είναι ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο κάτοχος ενός ανακλητού ομολόγου, ο εκδότης του να εκμεταλλευτεί το προνόμιο ανάκλησης και να εξαργυρώσει το ομόλογο πριν από την ημερομηνία λήξης του.

*Εάν τα επιτόκια μειωθούν σε σχέση με αυτά που επικρατούσαν κατά την έκδοση του ομολόγου, οι εκδότες θα ανακαλέσουν το ομόλογο αμέσως μόλις αυτό καταστεί δυνατό και θα εκδώσουν νέο με χαμηλότερο επιτόκιο, ώστε να καταβάλλουν χαμηλότερους τόκους.

Πιο συγκεκριμένα, αν οι όροι και οι προϋποθέσεις έκδοσης ενός ομολόγου περιέχουν τον όρο προνόμιο ανάκλησης, σημαίνει ότι ο εκδότης διατηρεί το δικαίωμα να αποσύρει το ομολογιακό δάνειο, ολικά ή μερικά, αποπληρώνοντάς το, πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία λήξης. Για τον εκδότη το κυριότερο πλεονέκτημα αυτού του όρου είναι ότι του επιτρέπει να αντικαταστήσει το υφιστάμενο δάνειο με μια άλλη έκδοση χαμηλότερου επιτοκίου.

*Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα οι κάτοχοι ανακλητών ομολόγων να χάσουν την υψηλή απόδοση που τους προσέφεραν τα ομόλογα τους και ίσως αναγκαστούν να επενδύσουν σε ένα λιγότερο ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον με χαμηλότερα επιτόκια και σε τίτλους με χαμηλότερες αποδόσεις, άρα το προνόμιο ανάκλησης περιορίζει τη θετική αξιολόγηση της τιμής ενός ομολόγου.

Επειδή το προνόμιο ανάκλησης θέτει τον επενδυτή σε μειονεκτική θέση, τα ανακλητά ομόλογα φέρουν υψηλότερες αποδόσεις από τα μη-ανακλητά.

Οι εκδότες ανακλητών ομολόγων προκειμένου να δώσουν ένα επιπλέον κίνητρο στους αγοραστές, ορίζουν την τιμή ανάκλησης (την τιμή που καταβάλλεται στους επενδυτές όταν το ομόλογο ανακληθεί) υψηλότερα από την ονομαστική αξία της έκδοσης του ομολόγου. Η διαφορά μεταξύ της τιμής ανάκλησης και της ονομαστικής είναι το call premium. Επιπλέον, οι κάτοχοι ομολόγων συνήθως έχουν κάποια προστασία έναντι της δυνατότητας ανάκλησης εκ μέρους των εκδοτών.

*Παράδειγμα: Ένα ομόλογο διάρκειας 10 ετών μέχρι την ωρίμανση του μπορεί να έχει όρο μη δυνατότητας ανάκλησης για δυο χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι ο επενδυτής είναι προστατευμένος έναντι δυνατότητας ανάκλησης για δυο χρόνια, μετά από τα οποία ο εκδότης έχει το δικαίωμα να ανακαλέσει το ομόλογο.

ΕΙΔΗ Κινδύνου: Οι εταιρείες και οι επενδυτές αντιμετωπίζουν διάφορα άλλα είδη κινδύνου ως αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων τους. Μερικοί από τους οποίους είναι: Επιτοκιακός κίνδυνος, Κεφαλαιακός κίνδυνος, Κίνδυνος διακανονισμού, Κίνδυνος εκδότη, Κίνδυνος επανεπένδυσης, Κίνδυνος πτώχευσης, Κίνδυνος ρευστότητας, Λειτουργικός / Επιχειρησιακός κίνδυνος, Νομικός κίνδυνος, Νομοθετικός κίνδυνος, Πιστωτικός κίνδυνος, Συστημικός κίνδυνος

ΦΟΥΝΤΛΙΝΚ: Ίδια κεφάλαια 7,75 εκατ. από 4,66 εκατ. (έκανε ΑΜΚ) Μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις 3,53 εκατ. από 3,58 εκατ. Βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις 7,63 εκατ. από 7,7 εκατ. και Μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις πληρωτέες την επόμενη χρήση 0,96 εκατ. από 0,67 εκατ. ευρώ. Ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα 5,47 εκατ. από 4,63 εκατ. ευρώ. ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 6,65 εκατ.

*Κύκλος εργασιών 26,2 εκατ. από 24,67 εκατ. Καθαρά κέρδη/ (ζημιές) 59 χιλιάδες ευρώ από (Ζημίες 1.067.548,82) και (€ / μετοχή) 0,0049 από (0,0885). Το EBITDA στο+450% (2018: 1,1 εκατ. Ευρώ). Ο Όμιλος ταλαιπωρήθηκε από δύο δύσκολες χρονιές που προήλθαν από την σημαντική ζημιά λόγω της αναγκαστικής λήξης της συνεργασίας με την... ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ( 3,5 εκατ. το χρέος που της άφησε η εταιρία ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ!!!)

*ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ

ΤΙΜΗ: 0,5400 ευρώ

Κ/φση: 12,36 εκατ. ευρώ.

ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝ.ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ: 0,86

P/BV: 1,59

ΕΥΑΘ- 6M: Άνοδος κύκλου εργασιών στα 39,4 εκατ. (+4,5%) και αύξηση κερδών 11,7% στα 10,83 εκατ. ευρώ. Στο +5% τα EBITDA στα 17,2 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια ενισχύθηκαν έτι περαιτέρω στα 165,23 εκατ. ευρώ παρά την καταβολή χορταστικού μερίσματος. Στα ταμεία υπήρχαν (30.6.2018) 74 εκατ. ευρώ, κέρδη ανά μετοχή 0,2983 ευρώ στο 6μηνο από 0,2671 ευρώ και αποτίμηση στο ταμπλό στα 154,3 εκατ. ευρώ. Προσδοκώμενο P/e κάτω του 8 ίσως στο 7. Με χορταστική πάντα μερισματική διάθεση...

Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.