Στο σημερινό άρθρο της στήλης, στο μικροσκόπιο μπαίνουν η προσαρμογή της χώρας στα μετά κρίσης δεδομένα, αλλά και η κλάση της μετοχής Jumbo, γίνονται παρατηρήσεις και σχόλια για την χρηματιστηριακή αγορά, καθώς και ένα flash back στην εποχή που το ΧΑ είχε 22 συνεχόμενες ανόδους.

ΑΝΟΔΙΚΗ τραπεζική έξαρση σήμερα στο Χ.Α. και μακάρι να συνεχισθεί, να ανασάνουν οι χρηματιστηριακές, να τονωθεί η ψυχολογία των ενεργά ενασχολούμενων με το Χ.Α., να ξανακοιτάξουν το ταμπλό... της γης οι φοβισμένοι.  Στο +8% ο τραπεζικός δείκτης, με την ΠΕΙΡ στο +11%, την ΕΥΡΩΒ στο +9%, την ΑΛΦΑ στο +8% και την ΕΤΕ στο +7%...

ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ: Η χώρα μας έχει πραγματοποιήσει τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή που όμοια της σε καιρό ειρήνης δεν υπάρχει. Ο προϋπολογισμός του κράτους παρουσιάζει ταμειακό πλεόνασμα πρωτογενώς που έχει συμβεί από σπανίως έως ποτέ, αν λάβουμε υπόψη μας και κάποια «δημιουργικότητα» που μας διακρίνει ως έθνος. Οι αξιόλογες επιχειρήσεις έχουν προσαρμοστεί στα «μετά κρίσεως» δεδομένα και παρουσιάζουν λειτουργική κερδοφορία που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι εντυπωσιακή. Έχουν αρχίσει οι ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα και έπονται ορισμένες εντυπωσιακές. Σταχυολογώντας μόνο, θα επισημάνω πως οι βασικές υποδομές πλέον ελέγχονται από σοβαρούς θεσμικούς επενδυτές που γνωρίζουν ότι για να κερδίσουν θα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους σωστά.

ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ(Ι): Το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, που παραμένει, για τις αγορές δεν είναι πρόβλημα. Δυστυχώς, αλλά έτσι είναι. Εθνικά μιλώντας είναι το κυρίαρχο θέμα που πρέπει όλοι μας να αντιμετωπίσουμε, αλλά με όρους αγοράς ανεργία σημαίνει χαμηλότερο εργατικό κόστος. Αν το κράτος μας, περιόριζε την «αδηφαγία» του, θα μπορούσαν ακόμα και να αυξηθούν οι μισθοί με το ίδιο κόστος για τις επιχειρήσεις. Οικονομικά έχει μεγάλο νόημα και το επισημαίνουν όλοι οι ξένοι εμπειρογνώμονες, συνεχώς.

ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ(ΙΙ): Τα επιτόκια έχουν υποχωρήσει αισθητά και έχει ανοίξει ο δρόμος για μεγαλύτερη αποκλιμάκωση και έξοδο στις αγορές, δηλαδή επιστροφή στην κανονικότητα. Ένας δημιουργικός άνεμος πνέει στην πόλη με νέους που ξεκινούν σύγχρονες ψηφιακές προσπάθειες, ενώ επαγγελματίες και καλλιτέχνες (έχει μεγάλη σημασία) από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται στην Αθήνα, όπου μετά από χρόνια γίνονται απίστευτες δράσεις.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗ: Οι αγορές έχουν τους δικούς τους νόμους. Κομβικά επί σειρά ετών, είναι τα επίπεδα πέριξ της περιοχής των 1.400 μονάδων. Είναι τα χαμηλά του 1998, τα χαμηλά του 2003 και τα χαμηλά του 2008. Όσο κρατούσε αυτά τα επίπεδα η αγορά, εδώ και μια 20ετία, δεν διαλύονταν χαμηλότερα. Όταν τα διέσπασε πτωτικά, διαλύθηκε κυριολεκτικά. 

ΣΧΟΛΙΟ: Να προσέχετε ιδιαίτερα τα πακέτα σε μετοχές που δεν διακρίνονται από εμπορευσιμότητα (αλλά όχι μόνον σε αυτές, το φαινόμενο είναι γενικό και διαχρονικό) ενώ πραγματοποιούνται και στα υψηλά τους ή πολύ κοντά σε αυτά... Μεσολαβούν "δωράκια" και μάλιστα όχι ευκαταφρόνητα.

JUMBO- ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ τι σημαίνει πραγματική κλάση: 'Αλλη κλάση η δική της μετοχή, δεν έχει καμία σχέση ούτε μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες εισηγμένες του Χ.Α. Απλά, να επαναλάβουμε...

  • Με τον ΓΔ στις 6484 μονάδες στις 17 ΣΕΠΤ. 1999 (και κλείσιμο στις 6355 την ίδια ημέρα) η μετοχή της διαπραγματευόταν στα... 2,0000 ευρώ. Χωρίς σχόλια... Χώρια και τι μερίσματα έχει διανείμει όλα αυτά τα χρόνια...

ΣΧΟΛΙΟ: Οι αγορές δεν προειδοποιούν στην άνοδό τους, όπως δεν προειδοποιούν και οι διορθώσεις. To σίγουρο είναι ότι οι αγορές προεξοφλούν τα μελλούμενα, αρκετούς μήνες νωρίτερα, συνήθως 6 έως 8 μήνες. Τίποτα δεν μπορεί να έχει ανθεκτικότητα στο χρηματιστήριο – πέρα από βραχυχρόνια παιχνίδια – αν δεν υποστηρίζεται από μακροοικονομικά δεδομένα και αν δεν συνηγορούν στη θετική προεξόφληση τα ευρύτερα στοιχεία από την κατάσταση στην οικονομία. Αυτό, καθρεφτίζεται ξεκάθαρα από την αγορά των ομολόγων που είναι το πιο αλάνθαστο... ζύγι πιστοποίησης ότι κάτι αλλάζει.

Οι οραµατίστριες εταιρείες: Αποτελούν κορυφαίους οργανισµούς, κοσµήµατα του κλάδου τους, αποτελούν αντικείµενο γενικού θαυµασµού από τις οµόλογές τους και έχουν µακρύ ιστορικό άσκησης ουσιαστικής επιρροής στον κόσµο που τις περιβάλλει. Το σηµαντικότερο είναι ότι κάθε οραµατίστρια εταιρεία είναι οργανισµός — είναι θεσµός. Όλοι οι ξεχωριστοί ηγέτες, όσο χαρισµατικοί ή οραµατιστές κι αν είναι, κάποτε πεθαίνουν, ενώ όλα τα ιδανικά προϊόντα και όλες οι ιδανικές υπηρεσίες — όλες οι «εξαιρετικές ιδέες» — κάποτε ξεπερνιού- νται. Ακόµα και ολόκληρες αγορές µπορεί να ξεπεραστούν και να σβήσουν. Όµως οι οραµατίστριες εταιρείες ευηµερούν για µεγάλες χρονικές περιόδους, περνώντας από πολλούς κύκλους ζωής προϊόντων και πολλές γενεές δραστήριων ηγετών.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ: Απλά, τις διαβάζουμε για να δούμε προς τα που το πάνε το εκάστοτε... γράμμα. Η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη έχει χαθεί και δεν ανακτάται πλέον... Πλην ορισμένων γνωστών εξαιρέσεων που απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα...

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Οι βασικοί φορολογικοί συντελεστές για ΦΠΑ, εταιρικό φόρο και φόρο μερισμάτων στην Ελλάδα είναι 24%, 29% και 15% αντίστοιχα. Και αποτελούν τον υψηλότερο συνδυασμό φόρων που έχουν επιβληθεί σε ανώνυμες εταιρίες από το 2000 και μετά. Για τις περισσότερες εταιρίες ο συνδυασμός αυτός αποτελεί μια μικρή ωρολογιακή βόμβα για την ρευστότητα τους. Μάλιστα, αν σε αυτή την εικόνα προστεθούν άλλοι ειδικοί φόροι (π.χ. ΟΠΑΠ, Α.Ε.Ε.Α.Π.), οι αυξημένες προκαταβολές φόρων για την επόμενη χρήση και οι περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων, τότε η επίδοση του 2016 των εισηγμένων εταιριών ισοδυναμεί με ένα μικρό άθλο.

ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ - Το 22 x 22 ανοδικό σερί του 1986: Το να βγει 22 συνεχόμενες φορές το κόκκινο στην ρουλέτα δεν σημαίνει κάτι για την επόμενη κλήρωση αφού τα ενδεχόμενα είναι ανεξάρτητα και κάθε φορά τα νούμερα της τσόχας συμμετέχουν με την ίδια πιθανότητα στην επόμενη κλήρωση.

  • Δεν συμβαίνει το ίδιο με το χρηματιστήριο.
  • Οι συνεχόμενες ανοδικές ή πτωτικές συνεδριάσεις ενεργοποιούν αντανακλαστικά
  • Αφού σε κάθε νέα συνεδρίαση ανόδου δημιουργείται υπεραξία στην πλειοψηφία των μετοχών που έχουν μια στοιχειώδη προσαρμογή (Beta) με την πορεία του ΓΔ.
  • Άρα, οι 22 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις έχουν εξαιρετικά υψηλό βαθμό δυσκολίας αφού σε κάθε «νέο πάνω» αυξάνονται οι δυνητικοί πωλητές.
  • Αυτό είναι και το ρεκόρ συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων από το 1985 και μετά.
  • Το 22/22 είχε εμφανιστεί το καλοκαίρι του 1986 πιάνοντας στον ύπνο –ή μάλλον στις παραλίες- τους επενδυτές.

 

Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.