Πτωτικά κινούνται σήμερα οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές και οδεύουν προς τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση των τελευταίων πέντε και πλέον ετών, καθώς οι ανησυχίες για την κερδοφορία των εταιριών ήρθε να προστεθεί στους φόβους για το παγκόσμιο εμπόριο και την οικονομική ανάπτυξη.

Οι ευρωπαϊκές αγορές ακολούθησαν πτωτικά τα futures στη Wall Street μετά την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Alphabet και της Amazon που ήταν κατώτερα των προσδοκιών, πλήττοντας τη διάθεση για ρίσκο.

Ο βασικός δείκτης για τις μετοχές στην Eυρωζώνη σημείωσε νωρίτερα πτώση 1,5%. Ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 1,7% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,8%.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI All-Country World Index, που παρακολουθεί μετοχές σε 47 χώρες, σημείωσε πτώση 0,3% μετά την έναρξη των συναλλαγών στην Ευρώπη. Οδεύει προς την πέμπτη συνεχή εβδομάδα απωλειών, το χειρότερο πτωτικό του σερί από τον Μάιο του 2013.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας σημείωσε πτώση 0,9%, αντιστρέφοντας την άνοδο που σημείωσε νωρίτερα και υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδό του από τον Φεβρουάριο του 2017. Ο δείκτης MSCI Asia έχει πληγεί από μαζικές ρευστοποιήσεις τις τελευταίες ημέρες και οδεύει προς την πέμπτη εβδομάδα απωλειών – το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από το 2015. Αυτή την εβδομάδα έχει υποχωρήσει πάνω από 4%.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι κινεζικές μετοχές. Ο δείκτης των blue-chip υποχώρησε κατά 0,6% και ο σύνθετης δείκτης αναφοράς στη Σανγκάη κατά 0,2%. Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε κατά 1,1%, με τις μετοχές τεχνολογίας να καταγράφουν πτώση 3,13%.

Το κόστος δανεισμού στη Γερμανία υποχώρησε σε χαμηλό έξι εβδομάδων καθώς η απαισιοδοξία για τις συνομιλίες αναφορικά με τον προϋπολογισμό της Ιταλίας και τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα από αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς έστρεψαν τους επενδυτές στην ασφάλεια των ομολόγων.

Οι αποδόσεις των διετών ιταλικών ομολόγων σημείωσαν νωρίτερα άνοδο πέντε μονάδων βάσης στο 1,53% ενώ οι αποδόσεις των πενταετών τίτλων αυξήθηκαν κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,87%. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων σημείωσε αύξηση τριών μονάδων βάσης γύρω στο 3,53%, με το spread έναντι των γερμανικών τίτλων να διαμορφώνεται γύρω στις 316 μονάδες βάσης. Αργότερα σήμερα αναμένεται η αξιολόγηση του οίκου S&P Global για την Ιταλία. Ο διεθνής οίκος αξιολογεί σήμερα την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας με ΒΒΒ και σταθερές προοπτικές.