Έντονη μεταβλητότητα. τόσο ενδοσυνεδριακά όσο και από τη μία συνεδρίαση στην επόμενη, χαρακτηρίζει τη χρηματιστηριακή αγορά αυτή την περίοδο κάνοντας την αποκρυπτογράφηση των πληροφοριών ακόμα δυσκολότερη. Την ίδια στιγμή, οι ξένοι θεσμικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί απέναντι στις επιχειρηματικές επιλογές της Motor Oil.

ΑΓΟΡΑ - ΣΧΟΛΙΟ: Όταν η μετοχή - κόσμημα του Χ.Α. χάνει σε τρεις συνεδριάσεις τέσσερα (4) ολόκληρα ευρώ από την αξία της και 450 εκατ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση της, τότε χάνει κι αυτό το έδαφος από τα πόδια του. Μία σειρά ανακοινώσεων, κινήσεων, εξαγορών μέσω κυπριακών θυγατρικών σε τομείς εντελώς διαφορετικούς του κυρίου αντικειμένου δραστηριότητας του ομίλου Motor Oil και ξεκάθαρα out of fashion, προφανώς και δεν άρεσε σε ορισμένους ξένους θεσμικούς διαχειριστές που προχώρησαν και εξακολουθούν να προχωρούν σε ρευστοποιήσεις κατοχυρώνοντας ούτως ή άλλως υψηλά κέρδη αφού είχαν τοποθετηθεί σε επίπεδα τιμών σημαντικά χαμηλότερα των τωρινών.

ΑΓΟΡΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: Δεν αλλάζει... Το χαρακτηριστικό της περιόδου δεν είναι άλλο από την έντονη μεταβλητότητα τόσο από τη μία συνεδρίαση στην επόμενη, όσο και ενδοσυνεδριακά. Η περίοδος την ενισχύει, όπως την ενισχύουν και τόσα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε καθημερινή βάση, τόσο στην ώρα μας όσο και διεθνώς. Αυτό που είναι σημαντικό να κατανοήσει ο επενδυτής τελικά, είναι πως η αποκρυπτογράφηση αυτών των πληροφοριών δεν είναι πάντα η ευκολότερη διαδικασία.

Ακόμα δυσκολότερο μάλιστα, είναι να προσπαθήσει κανείς να εκτιμήσει τις δηλώσεις που γίνονται και θα γίνουν προσεχώς και αντίστοιχα να τοποθετηθεί. Έτσι οι διακυμάνσεις μπορεί να προσφέρουν ευκαιρίες συναλλαγών σε βραχυπρόθεσμους διαπραγματευτές και να δημιουργούν αναστολές σε εκείνους που έχουν μεγάλο επενδυτικό ορίζοντα. Εκτιμάται πως ο καλύτερος τρόπος για να συμμετέχει ο επενδυτής στην Αγορά, είναι να τοποθετηθεί με βάση τις δικές τους εκτιμήσεις για τις άμεσες εξελίξεις. Ταυτόχρονα τα προς επένδυση κεφάλαια πρέπει να είναι αντιστρόφως ανάλογο του κινδύνου, που σημαίνει ότι σε περιόδους έντονης μεταβλητότητας οι τοποθετήσεις καλό είναι να είναι μικρότερες.

TITAN (ΠΡΟΝΟΜΙΟ): Στις 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012 η τιμή της προνομιούχου μετοχής της ΤΙΤΑΝ ΑΕ έγραφε το ιστορικό ουσιαστικά χαμηλό της στα 3,6550 ευρώ (τώρα στα 18,8500) την ίδια ώρα που η κοινή διαπραγματευόταν στα 10,3280 ευρώ (τώρα στα 19,3000). Τα υπόλοιπα αποτελούν πλέον ιστορία... Και φυσικά, ονειρική δικαίωση για όσους πρέσβευαν και πρεσβεύουν ότι οι αγορές στο τέλος πάντα αποκαθιστούν ακόμα και τις πιο τρελές των στρεβλώσεων...

EΠΙΛΕΚΤΟΣ - ΧΡΗΣΗ 2017/2018: Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε σε 28,33 εκατ. ευρώ έναντι 33,7 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης προηγούμενης χρήσης, σημειώνοντας μείωση κατά 15,93%. Η μείωση αυτή οφείλεται α) σε μείωση του κύκλου εργασιών κατά 5,45 εκατ. ευρώ στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και β) σε αύξηση των εσόδων κατά 80 χιλ. ευρώ στον κλάδο της ενέργειας. Οι πωλήσεις του ομίλου και της εταιρείας στο εξωτερικό αντιστοιχούν στο 60,83% και 69,09% του συνόλου του κύκλου εργασιών αντίστοιχα. Κατά την 30.06.2017 οι πωλήσεις του ομίλου και της εταιρείας στο εξωτερικό αντιστοιχούσας στο 67,10% και 74,39% του κύκλου εργασιών αντίστοιχα.

  • Ο Όμιλος κατά την διαχειριστική χρήση 01/07/2017 – 30/06/2018 είχε ζημίες μετά από φόρους 3,076 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 5,697 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης προηγούμενης χρήσης, παρουσιάζοντας μείωση ζημιών κατά 2,621 εκατ. ευρώ ή 46,00%. Το EBIΤDA σημείωσε αύξηση της τάξεως του 475,01 % και ανήλθε στη χρήση 2017-2018 σε επίπεδο Ομίλου σε κέρδη 1,455 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 253 χιλ. ευρώ της χρήσης 2016-2017.

EΠΙΛΕΚΤΟΣ - ΧΡΗΣΗ 2017/2018(Ι): Οι επενδύσεις κατά την χρήση 2017-2018 ανήλθαν σε 3,990 εκατ. ευρώ από τις οποίες 296 χιλ. ευρώ αφορούν κυρίως σε βελτιώσεις του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας και ποσό ευρώ 3,695 εκατ. αφορά νέες επενδύσεις στον κλάδο της ενέργειας και ειδικότερα σε σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιοαερίου.

  • Τα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου ανέρχονται σε 511 χιλ. ευρώ την 30.06.2018 έναντι 3,900 εκατ. ευρώ στις 30.06.2017 διαφορά που προκύπτει από τις ζημίες χρήσης μετά από φόρους και λοιπά συνολικά έσοδα ποσού 3,389 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός δανεισμός του ομίλου κατά την 30.06.2018 ανέρχεται σε ποσό 69,801 εκατ. ευρώ έναντι 69,026 εκατ. ευρώ την 30.06.2017 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,12%, αύξηση που οφείλεται κυρίως λογισμό τόκων.
  • Ελεύθερες ταμειακές ροές -4,29 εκατ. από -5,5 εκατ. ευρώ.
  • Ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα λήξης χρήσης 0,64 εκατ. από 4,8 εκατ. ευρώ.
  • ΤΙΜΗ ΜΕΤΟΧΗΣ: 0,1160
  • Κ/ΦΣΗ: 6,01 εκατ. ευρώ

ΕΛΓΕΚΑ: Τα Ίδια Κεφάλαια του Ομίλου ανήλθαν σε 5,3 εκατ. ευρώ έναντι των 6,66 εκατ. ευρώ που ήταν την 31η Δεκεμβρίου 2017, παρουσιάζοντας μείωση σε ποσοστό 20,44%. Οι συνολικές Υποχρεώσεις του Ομίλου ανήλθαν σε 142,8 εκατ. από 144,3 εκατ. ευρώ. Οι Μακροπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις ανήλθαν σε 25,4 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 260 χιλ. ευρώ. Οι Βραχυπρόθεσμες ανήλθαν σε 48,7 εκατ.. ευρώ, αυξημένες κατά 538 χιλ. ευρώ. Καθαρός δανεισμός 84,7 εκατ. από 79,5 εκατ. ΟΦΕΙΛΕΙ δηλαδή (12,6) δώδεκα και πλέον φορές τα ίδια κεφάλαια της(!!).

ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ HEDGE FUNDS: Δεν υπάρχει ακριβής ορισμός στην πράξη, όμως τα hedge funds είναι κατά κανόνα επενδυτικά κεφάλαια, εγκατεστημένα κυρίως σε offshore δικαιοδοσίες, τα οποία επενδύουν σε ένα ευρύτατο φάσμα παγίων, όπως μετοχές, ομόλογα, παράγωγα, νομίσματα και πολύτιμα μέταλλα, με απευθείας θέση ή με θέση short, χρησιμοποιώντας συχνά μόχλευση (επενδύουν πολλαπλάσια κεφάλαια από αυτά τα οποία διαθέτουν) και στοχεύοντας απόλυτη απόδοση, μη συνδεδεμένη δηλαδή με κάποιο δείκτη όπως συμβαίνει με τα κλασικά αμοιβαία κεφάλαια.

  • Επειδή τα hedge funds είναι εγκατεστημένα σε offshore δικαιοδοσίες, δεν υπόκεινται στους κανονισμούς και περιορισμούς στους οποίους υπόκεινται τα κλασικά αμοιβαία κεφάλαια. Με άλλα λόγια διαθέτουν απόλυτη σχεδόν ελευθερία επενδυτικών κινήσεων, τόσο στην επιλογή της στρατηγικής και των παγίων στα οποία επενδύουν, όσο και στη χρήση μόχλευσης.

HEDGE FUNDS(I): Αποτελούν ένα ιδιαίτερο είδος επενδυτικών κεφαλαίων, τα οποία διακρίνονται από έντονα κερδοσκοπικές τοποθετήσεις – προσφέροντας μεγάλες ευκαιρίες, σε συνδυασμό με εξίσου μεγάλους κινδύνους. Το τυπικό χαρακτηριστικό τους είναι η χρήση παραγώγων προϊόντων, καθώς επίσης ανοιχτών πωλήσεων. Ακριβώς εδώ οφείλεται η «παραπλανητική» ονομασία τους, αφού η ύπαρξη των συγκεκριμένων χρηματοπιστωτικών προϊόντων, επιτρέπει την ασφάλιση (hedging) των επενδύσεων σε μετοχές ή σε άλλα αξιόγραφα.

  • Για παράδειγμα, εάν αγοράσει κάποιος μετοχές, ευελπιστώντας στην άνοδο της τιμής τους, έχει τη δυνατότητα να ασφαλισθεί απέναντι σε ενδεχόμενη πτώση τους – εάν ταυτόχρονα συνάψει ένα «πτωτικό» συμβόλαιο παραγώγων ή πουλήσει κάποιες άλλες, αφού προηγουμένως τις δανειστεί από τον ιδιοκτήτη τους.

Το πρώτο επενδυτικό κεφάλαιο αυτού του είδους ιδρύθηκε το 1949 από τον κ. W. Jones, ο οποίος πούλησε «ανοιχτά» μετοχές που δανείσθηκε από τους ιδιοκτήτες τους (επιβαρυνόμενος με τόκους), για να τις αγοράσει αργότερα σε χαμηλότερη τιμή (προφανώς, περίμενε πτώση της τιμής τους) και να τις επιστρέψει -κερδίζοντας τη διαφορά. Ο Jones, με τα χρήματα που εισέπραξε από τις μετοχές που πούλησε, αγόρασε άλλες, για τις οποίες ανέμενε άνοδο της τιμής τους.

  • Έτσι «εφευρέθηκε» η πρώτη στρατηγική των επενδυτικών κεφαλαίων (Long-Short), για την οποία δεν απαιτούνταν ουσιαστικά κεφάλαια, αλλά «εμπορική πίστη».
  • Εάν δηλαδή ο ιδιοκτήτης των μετοχών τις δάνειζε στον αγοραστή, εμπιστευόμενος ότι θα του τις επέστρεφε αργότερα, οι κεφαλαιακές ανάγκες του αγοραστή θα ήταν μηδενικές.

Για την «εκπλήρωση» αυτής της στρατηγικής απαιτείται η εύρεση μετοχών, η τιμή των οποίων θα μειωθεί εντός ενός ορισμένου χρονικού διαστήματος, καθώς επίσης άλλων αξιών (εμπορευμάτων, μετοχών κλπ), η τιμή των οποίων θα αυξηθεί εντός του ιδίου χρονικού διαστήματος.

  • Η διπλή αυτή δυνατότητα επίτευξης κέρδους, η οποία δεν απαιτεί ουσιαστικά κεφάλαια, εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, είχε σαν αποτέλεσμα το να αναπτυχθεί ο συγκεκριμένος τομέας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια άνθισε σε μεγάλο βαθμό.

Συγγραφή-Απόδοση-Ανάλυση-Σχόλια: Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.