Η στήλη σήμερα τονίζει την υποστήριξή της σε όσους σέβονται τους θεσμούς, ασχολείται με τον «καυτό» κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών, επεξηγεί τους όρους Χρυσή Μετοχή και Βuy-Βack, ενώ ακτινογραφεί ΟΤΕ, Coca Cola, Motor Oil και όχι μόνο.

ΤΟ REPORT: Στο τελευταίο της η FRANKLIN TEMPLETON INVESTMENTS εκτιμά ότι οι εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αυτή τη στιγμή είναι επενδυτικά ο πιο hot κλάδος παγκοσμίως. Πιστεύει, ότι η αύξηση των επιτοκίων στην Αμερική θα τερματίσει το δεκαετές Bull Market με αποτέλεσμα να αναζητεί κάποιο ασφαλές καταφύγιο στο μετοχικό παγκόσμιο στερέωμα. Γι αυτό το λόγο ανέθεσε σε ειδική ομάδα να αναλύσει τον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις ΗΠΑ και όχι μόνο, επειδή έχει - πάντα κατά την άποψη της - λαμπρές προοπτικές ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, να αναζητούν εταιρείες στον κλάδο που εμφανίζουν ανάπτυξη και υψηλή μερισματική απόδοση τώρα, ενώ υπόσχονται και για το μέλλον. Όπως μάλιστα τονίζουν στο report τους οι της FTI ο συνδυασμός πτωτικού κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αέρα και ήλιο μαζί με τα προκαθορισμένα έσοδα δημιουργούν την τέλεια μηχανή παραγωγής μετρητών.

COCA COLA HBC: Σε ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ από ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑ αναβάθμισε προ 4ημέρου την σύσταση της για την μετοχή η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος. Η αναβάθμιση οφείλεται στη μεγάλη πτώση της μετοχής και στο περιθώριο ανόδου σε σχέση με την τιμή-στόχο που διατηρήθηκε στα 29,0000 ευρώ. Σχετικά με τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου οι αναλυτές της IBG εκτιμούν ότι  θα εμφανίσει αύξηση των όγκων πωλήσεων κατά 3,9% με το τζίρο να ενισχύεται 3,1% στα 1,87 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ανακοινώνει αποτελέσματα την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου, πριν το άνοιγμα. Στο -1,8% στα 26,3400 ευρώ με μόλις 7.120 τεμάχια αξίας 188,7 χιλ. τμχ. Δηλ. με 200 χιλ. ευρώ φτιάχνεις τον Ftse25 όπως το επιθυμείς... 

ΟΤΕ – ΕΚΘΕΣΗ IBG: Διατηρεί την τιμή-στόχο στα 12,7000 ευρώ και σύσταση "ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ" για τον τίτλο. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών της κάνουν λόγο γι' αύξηση εσόδων κατά 0,9% στο 1 δισ. στο τρίτο τρίμηνο, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 349 εκατ. ευρώ και τα αναπροσαρμοσμένα καθαρά κέρδη να ανέρχονται στα 90 εκατ. ευρώ (+18%). ΓΙΑ ΤΟ 9ΜΗΝΟ αναμένουν έσοδα 2,88 δισ. ευρώ, EBITDA 977 εκατ. ευρώ (άνοδος 1,1% σε ετήσια βάση) και καθαρά κέρδη ύψους 181 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 16% σε ετήσια βάση. Ανακοινώνει αποτελέσματα στις 7 Νοεμβρίου, πριν το άνοιγμα της αγοράς.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ αλλά και ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ για τους ιδιώτες επενδυτές: Απαγορευτικό σε κάθε τι που σχετίζεται με το ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ και (υπο)στήριξη σε όλους εκείνους τους επιχειρηματίες του Χ.Α. και τις μετοχές τους, που πάντα σεβάστηκαν ΘΕΣΜΟΥΣ και πάνω απόλα τους μικροεπενδυτές μετόχους τους... ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΛΙΓΟΙ, ευτυχώς. 'Αλλωστε πόσες μετοχές μπορεί να διαθέτει στις τάξεις του ένα ιδιωτικό χαρτοφυλάκιο; ΠΕΝΤΕ, ΔΕΚΑ, άντε μια 12άδα το πολύ... Οπότε, μπορεί πανεύκολα να διαλέξει μερικές από μία πλειάδα μετοχικών αξιών που τους προσφέρονται στο ταμπλό του Χ.Α.

ΧΡΥΣΗ ΜΕΤΟΧΗ: Είναι μια ονομαστική μετοχή που παρέχει για ορισμένο χρονικό διάστημα από την έκδοσή της προνομιακά δικαιώματα στον κάτοχο αυτής στη γενική συνέλευση των μετόχων (πχ το δικαίωμα της αρνησικυρίας (εξάσκηση βέτο)) σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα κατά την πώληση μετοχών σε ιδιώτες πάνω από ένα ορισμένο ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου ή σε άλλες αποφάσεις στρατηγικού χαρακτήρα.

  • Συχνά οι κυβερνήσεις, με την ιδιότητα του μετόχου, έχουν στην κατοχή τους τέτοιου είδους μετοχές σε δημόσιες επιχειρήσεις όταν βρίσκονται στο στάδιο της  ιδιωτικοποίησης και με αυτές κάνουν υποχρεωτική την παροχή υπηρεσιών σε όλη την επικράτεια και σε όλους τους πολίτες και επιχειρήσεις. 

ΕΠΑΝΑΓΟΡΑ (Βuy-Βack): Είναι η αγορά από την ίδια την επιχείρηση των εταιρικών ομολόγωντης ή των μετοχών της που βρίσκονται στην ιδιοκτησία επενδυτών, είτε μέσω χρηματιστηρίου είτε μέσω δημοπρασιών.

Η κίνηση αυτή έχει σκοπό:

  • Τον μεγαλύτερο έλεγχο της επιχείρησης
  • Την μείωση του εξωτερικού δανεισμού, με συνέπεια τη βελτίωση της πιστοληπτικής διαβάθμισης
  • Την χρησιμοποίηση μετρητών που πλεονάζουν ανεκμετάλλευτα

Η επιχείρηση ενδέχεται να επιθυμεί την άνοδο της τιμής της μετοχής στο χρηματιστήριο ως ανταμοιβή των μετόχων της και την αντικατάσταση των παρεχόμενων μερισμάτων  με μετοχές δεδομένου ότι το κεφάλαιο υπόκειται σε μικρότερη φορολόγηση σε σχέση με τα μερίσματα

  • Εναλλακτικά, Η επαναγορά (buy-back) είναι και η αντιστάθμιση μιας θέσης short με την αγορά ενός συμβολαίου long.

ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ: Στο εξής ο Βαρδής Βαρδινογιάννης θα ρωτάει πρώτα τον ξένο θεσμικό και μετά θα δρομολογεί τις κινήσεις του... Ε, βρε κάτι πλάκες, μεγάλες πλάκες στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας...

ΜΟΗ – ΕΚΘΕΣΗ: Βγήκε και το μεγάλο ριχτάδικο για να δώσει την περισπούδαστη διατριβή του... ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ...

  • Στην υποβάθμιση της μετοχής της Motor Oil, με αλλαγή σύστασης από «αγορά» σε «πώληση», και μείωση της τιμής στόχου στα 18,5000 ευρώ από 23,20000 ευρώ προχώρησε η Citi.
  • Στην έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος(;) διατυπώνει αιτιάσεις για τις πρόσφατες επενδύσεις σε τράπεζα και ΜΜΕ τονίζοντας ότι η αξιοποίηση της υψηλής ρευστότητας της εταιρίας σε αυτούς τους τομείς «δεν είναι αυτό που είχαμε στο μυαλό μας».
  • ΣΙΓΑ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΠΟΛΥΞΟΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΟΜΙΛΟΣ...
  • ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΠΑΝΤΩΣ, ΘΑ ΤΟΥ ΠΟΥΜΕ ΝΑ ΣΑΣ ΕΡΩΤΑ ΠΡΩΤΑ...

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Δεν μπορεί να πάρει τα πόδια του, αν και βρίσκεται στα 1,2600 και σε απόσταση σχεδόν 60% από τις τιμές που πλήρωσαν οι νυν μεγαλομέτοχοι προκειμένου να αποκτήσουν τον έλεγχο του ομίλου... Και το πρόβλημα του ΚΑΡΤΕΛ δεν έχει λήξει με τις Βρυξέλλες, ίσως μάλιστα τώρα θα αρχίσει... Εξ ου και το ΠΡΟΣΟΧΗ του μ/μ στις μετοχές των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων που εμπλέκονται...

AΠOTEΛEΣMATA 9ΜΗΝΟΥ: Μεθαύριο Τετάρτη ο όμιλος SARANTIS και την Πέμπτη 8/11 οι ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, TITAN και Coca Cola HBC.

 

Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.