Στο μικροσκόπιο της σημερινής στήλης μπαίνουν, χρηματιστηριακή αγορά, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Αστικά Ακίνητα, Φουρλής και Κανάκης. Ειδική μνεία για την πρόταση ντης ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια και οι προοπτικές των τραπεζών.

ΑΠΟΨΗ - ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος φαίνεται να έχει πιθανότητες να αποτελέσει την βάση για την αλλαγή του κλίματος στις Τράπεζες. Οι ανησυχίες της Αγοράς ως προς την επίτευξη των στόχων μείωσης των NPE's μπορούν να περιοριστούν, ή ακόμα και να ανασταλούν, αφού με μία κίνηση επιδιώκεται τα μεγέθη των "κόκκινων" δανείων να έρθουν στα επιθυμητά επίπεδα των στόχων του 2021 (Μάνος Χατζηδάκης, που συνεχίζει...) 

  • Η αρνητική επίδραση στα κεφάλαια των Τραπεζών (200 - 300 μονάδες βάσης στο βασικό σενάριο, ή 3-5 δισ. ευρώ σε κεφάλαια) είναι εντός των δυνατοτήτων αναπλήρωσης σε μια μελλοντική έξοδο στις Αγορές και σίγουρα πολύ πιο διαχειρίσιμη από το "μαρτύριο της σταγόνας", όπως εξελίσσονται οι πωλήσεις των προβληματικών χαρτοφυλακίων. 
  • Οι Τράπεζες στην συνέχεια θα δείξουν πιο καθαρούς ισολογισμούς, θα αφιερώσουν περισσότερους πόρους στο παραδοσιακό Τραπεζικό αντικείμενο και θα αναζητήσουν κεφάλαια τα οποία θα χρηματοδοτήσουν την Οικονομία και την οργανική τους κερδοφορία και λιγότερο για να κλείσουν "τρύπες", ή να "αγοράσουν χρόνο".

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΙΚΟΝΑ(ΙΙ): Η  διαγραμματική τεχνική ανάλυση των επιμέρους τραπεζικών μετοχών αναδύει στοιχεία "selloff" με τις τιμές τους να χτυπάνε επίπεδα, που οδηγούν πολύ χαμηλότερα. Έτσι για την Εθνική η επιβεβαιωμένη τμήση των 1,1000 ευρώ  ανοίγει το δρόμο για το 1,0000 . Επίπεδο που το έχει χάσει η Πειραιώς@1,0240 δίνοντας συνέχεια προς τη στήριξη των 0,8000. Προς τα 0,4800 με 0,4740 ευρώ κατευθύνεται  η μετοχή της Eurobank@0,4845, περιοχή που δεν πρέπει να καταστρατηγηθεί καθώς θα ανοίξει μέτωπο με τα 0,4000 ευρώ. Ενώ η Alpha Bank @1,2100 ευρώ, όπου προς ώρας δείχνει να διατηρεί το σημείο στήριξης του 1,1740  έχει πάρει ρότα για το σημείο πιθανής αντίδρασης των 1,1000.  Εδώ, για να μπορέσουν να αλλάξουν τα πτωτικά δεδομένα θα πρέπει οι τραπεζικές μετοχές να κάνουν ένα βίαιο δίχως αιχμαλώτους ανοδικό rebound της τάξεως του +15% (Από τον Απόστολο Μάνθο υπεύθυνο τμήματος ανάλυσης και επενδυτικής στρατηγικής της Aenaon Markets).

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΧΑ-ΣΧΟΛΙΟ: Πρέπει να δίνουμε πρωτίστως ιδιαίτερη προσοχή στην τρέχουσα αποτίμηση της κάθε εταιρείας που μας ενδιαφέρει/απασχολεί. Μπορεί να είναι η καλύτερη, αλλά η κεφαλαιοποίηση της να έχει ήδη προεξοφλήσει ή και υπερ-προεξοφλήσει όλα τα καλά και... βέλτιστα! Και αντίθετα, μπορεί να είναι η χειρότερη αλλά η αποτίμηση της να απέχει παρασάγγας από την πραγματική αξία της...

ΧΑ - ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΙΚΟΝΑ: Δεν μπόρεσε τελικά ο ΓΔ (κλείσιμο στις 625,69 μονάδες) του ελληνικού χρηματιστηρίου να αποτυπώσει επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση του επιπέδου των 650 μονάδων, γεγονός, που σχεδόν του επέβαλε ένα πισωγύρισμα προς το μέσο του εύρους της  πλάγιας ταλάντωσης, στις 625 μονάδες. Άμεσο ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η απομάκρυνση του δείκτη από την επικίνδυνη περιοχή στήριξης των 610 μονάδων, καθώς εκεί λόγω των πολλαπλών αναχαιτίσεων των όποιων ρευστοποιήσεων στις τελευταίες συνεδριάσεις η άμυνα και οι αντοχές των αγοραστών έχουν ατονήσει, στοιχείο, που μια καθοδική κίνηση με μειωμένο τζίρο συναλλαγών μπορεί να προκαλέσει καθοδικό ρήγμα και να οδηγήσει το Γενικό Δείκτη χαμηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 600 μονάδων.

ΧΑ - ΤΕΧΝΙΚΗ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΗ ΕΙΚΟΝΑ(Ι): Άρνηση διέλευσης άνω του επιπέδου των 1710 μονάδων, που είχαμε αναφέρει ως σημείο κλειδί στην προηγούμενη τεχνική ανάλυση δήλωσε και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE25@1635,82  παίρνοντας πολύ γρήγορα καθοδική κλίση προς την περιοχή αναζήτησης αγοραστικής αναχαίτισης στις 1640 με 1600 μονάδες. Υπό αμφισβήτηση πάει να τεθεί και η αποτυπωμένη ανοδική απόκλιση του ταλαντωτή Σχετικής Δύναμης (RSI) μιας, που στη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας  δοκιμάζετε η σαθρότητα ή μη της κάτω γραμμής τάσης του τεχνικού δείκτη.

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ μεταβλητότητα: Θεωρείται ότι υπάρχει όταν οι τιμές των μετοχών  παρουσιάζουν μεγαλύτερη μεταβλητότητα σε σχέση με αυτή που δικαιολογείται από τις τιμές που προκύπτουν από την παρούσα αξία των μελλοντικών ροών, δηλαδή των μερισμάτων. Δηλαδή οι πραγματικές τιμές διαφοροποιούνται σημαντικά και έχουν σημαντική μεταβλητότητα σε σχέση με τις θεωρητικές τιμές, σημάδι ότι οι αγορές δεν αποτιμούν τις μετοχές όπως θα περίμενε κανείς από τη θεωρία της αποτελεσματικής αγοράς και ότι ίσως να παίζουν ρόλο κι άλλοι παράγοντες (π.χ. ψυχολογία).

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ μεταβλητότητα και αντιπροσωπευτικότητα: Μια πιθανή εξήγηση του φαινομένου μπορεί να βασίζεται στην αντιπροσωπευτικότητα, δηλαδή τα άτομα λανθασμένα να πιστεύουν ότι ο νόμος των μεγάλων τιμών ισχύει και για ένα δείγμα λίγων παρατηρήσεων (κανόνας των μικρών αριθμών). Για παράδειγμα μπορεί οι επενδυτές να θεωρούν ότι ο μέσος ρυθμός αύξησης των μερισμάτων είναι πολύ πιο μεταβλητός από ότι είναι στην πραγματικότητα. Εάν ο επενδυτής παρατηρήσει μία αύξηση στα μερίσματα ο κανόνας των μικρών αριθμών θα τον κάνει να πιστέψει ότι ο μέσος ρυθμός αύξησης των μερισμάτων έχει και αυτός αυξηθεί και άρα τα μερίσματα θα συνεχίσουν να είναι υψηλά στο μέλλον.Αυτή η υπερβολή ανεβάζει τις τιμές πολύ σε σχέση με τα μερίσματα και προσθέτει στην μεταβλητότητα των τιμών.

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ μεταβλητότητα και υπεραυτοπεποίθηση: Μία άλλη πιθανή εξήγηση είναι και η υπεραυτοπεποίθηση του επενδυτή σχετικά με την ιδιωτική πληροφόρηση.  Έστω, ότι ο επενδυτής έχει συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με την οικονομία και έχει δημιουργήσει μία άποψη σχετικά με τις χρηματικές ροές μίας επιχείρησης. Αφού κάνει και την προσωπική του έρευνα, αποκτά υπερεμπιστοσύνη στην ανάλυση και στις πληροφορίες του, οπότε υπερεκτιμά την ακρίβεια των προσωπικών πληροφοριών και τους δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα σε σχέση με τις προγενέστερες πιθανότητες. Εάν η ιδιωτική πληροφόρηση είναι θετική θα οδηγήσει τις τιμές ακόμα υψηλότερα και θα προσθέτει στην μεταβλητότητα των τιμών.

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ μεταβλητότητα και house money effect: Μία άλλη πιθανή εξήγηση είναι και το house money effect, δηλαδή το γεγονός ότι η αποστροφή της ζημίας εξαρτάται από τις προηγούμενες ζημίες ή κέρδη. Συνεπώς, μετά από αρχικά κέρδη οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν στοιχήματα που δεν αναλάμβαναν κανονικά ενώ μετά από αρχικές ζημίες αρνούνται να αναλάβουν στοιχήματα που κανονικά θα δεχόντουσαν. Έστω τώρα ότι υπάρχουν κάποια καλά νέα σχετικά με τις επιχειρήσεις. Αυτά οδηγούν τις τιμές υψηλά δημιουργώντας αρχικά κέρδη που κάνουν τους επενδυτές λιγότερο επιφυλακτικούς σχετικά με τις μετοχές και προεξοφλούν τις χρηματικές ροές με χαμηλότερο επιτόκιο, κάτι που ανεβάζει τις τιμές ακόμα υψηλότερα, και προσθέτει στην μεταβλητότητα.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

EΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ: Υπάρχουν δύο αναγνώσεις στην απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που δεν θεωρεί υποχρεωτική την δημόσια πρόταση εφόσον προκύψει πώληση του 50% των Ελληνικών Πετρελαίων. Για τον αγοραστή κάνει το εγχείρημα «φθηνότερο» και ενδεχομένως πιο διαχειρίσιμο από πλευράς χρηματοδότησης δεδομένης της μόχλευσης που έχουν τα ΕΛΠΕ. Πιθανότατα η διαδικασία να γίνει πιο ανταγωνιστική για το ελληνικό δημόσιο και ο ιδιώτης να πετύχει καλύτερο τίμημα για το κομμάτι που προσφέρει στην πώληση.

  • Από την άλλη πλευρά ο μικρομέτοχος αναμένει την αγορά να προσαρμοστεί κατάλληλα σε ενδεχόμενο υπερτίμημα. Όπως και να έχει η απόφαση είναι υπέρ των λίγων και βάζει σε δεύτερη μοίρα τα συμφέροντα των μικρομετόχων. Κάτι το οποίο δεν έγινε με την πώληση του Αστέρα (πωλητής η Εθνική Τράπεζα και το Ελληνικό Δημόσιο) από την οποία όλοι οι μέτοχοι εισέπραξαν το ίδιο τίμημα. Οι δεσμευτικές προσφορές από Vitol και Glencore θα υποβληθούν στο τέλος Νοεμβρίου.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Επενδυτικοί παράγοντες της αγοράς έχουν στρέψει την προσοχή τους στην πρόσφατη εξαγορά των αιολικών πάρκων του LIBRA Group στην Ελλάδα από το private equity fund Fortress. Η εξαγορά έγινε με ένα EV/EBITDA 2017 = 9.5 για δέκα συνολικά αιολικά πάρκα συνολικής δυναμικότητας 186 MW. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τον κλάδο, για τον απλούστατο λόγο ότι το Fortress δεν φημίζεται για την γαλαντομία του.'Ισα 'ίσα μάλιστα.

ΜΑΛΙΣΤΑ έγκυροι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για την οποία εκτιμούν EBITDA 230 εκατ.ευρώ το 2020, θα οδηγήσουν την τιμή της σε πολύ μεγαλύτερα επίπεδα από τα τρέχοντα των 6,2000 ευρώ, τουλάχιστον διπλάσια σε μετριοπαθή προσέγγιση. Για την ΕΛ-ΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ εκτιμούν ότι το 2020 θα έχει EBITDA 70 εκατ. ευρώ, καθαρό δανεισμό 320 εκατ. ευρώ και εγκατεστημένη ισχύ 457 MW. Για να παίξει ο ΑΝΕΜΟΣ με ένα EV/EBITDA 2020e = 9.5 η τιμή μετοχής πρέπει κι αυτή τουλάχιστον να υπερδιπλασιασθεί στη διετία... Να σημειώσουμε εδώ ότι δεν είναι μόνο τα αμερικάνικα funds που ενδιαφέρονται για αιολικά πάρκα, είναι και οι τεχνολογικοί κολοσσοί (π.χ GOOGLE), είναι και οι παραδοσιακές εταιρείες ενέργεια,ς οι οποίες θέλουν να εισέλθουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΦΟΥΡΛΗΣ - η χρηματιστηριακή και όχι μόνον ανακοίνωση που θα επαναφέρει την μετοχή στην προσοχή των επενδυτών: Η FOURLIS A.E. Συμμετοχών ανακοίνωσε ότι η υπό σύσταση θυγατρική εταιρεία του Ομίλου TRADE ESTATES υπέβαλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αίτηση για χορήγηση άδειας λειτουργίας Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ). Σκοπός του Ομίλου είναι να ιδρύσει μία ΑΕΕΑΠ που θα δραστηριοποιείται αμιγώς σε ποιοτικά ακίνητα λιανικής αγοράς και υποδομών ηλεκτρονικού εμπορίου. Θεωρούμε, σημειώνει ο όμιλος, ότι η εξέλιξη του κλάδου Λιανικής σε φυσική και ψηφιακή μορφή παρουσιάζει πολύ ενδιαφέρουσες ευκαιρίες για την αγορά ακινήτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

ΣΤΟΝ ΦΑΚΕΛΟ ΑΙΤΗΣΗΣ αδειοδότησης της ΑΕΕΑΠ συμπεριλαμβάνονται όλα τα υφιστάμενα ιδιόκτητα ακίνητα του Ομίλου, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη λειτουργία της Λιανικής Οικιακού Εξοπλισμού (ΙΚΕΑ), το κέντρο εφοδιαστικής αλυσίδας στο Σχηματάρι, καθώς και τα επενδυτικά ακίνητα λιανικής του Ομίλου στην Ελλάδα, συνολικής αξίας 176 εκατ. ευρώ περίπου. Η Trade Estates ΑΕΕΑΠ θα αναπτυχθεί δυναμικά με την απόκτηση νέων ακινήτων και εκτός Ομίλου Fοurlis, αναπτύσσοντας με αυτό τον τρόπο ένα μείγμα ακινήτων λιανικής υψηλής ποιότητας. Με την ανωτέρω κίνηση, η Fοurlis A.E. Συμμετοχών αποσκοπεί σε περαιτέρω μεγιστοποίηση της αξίας των μετόχων της.

ΦΟΥΡΛΗΣ(Ι): Η μετοχή του έχει ήδη διορθώσει αρκετά από τα προ 4μηνου υψηλά της στα 6,2500 ευρώ, αλλά δεν εγκαταλείπεται ποτέ στη τύχη της, ενώ συνηθίζει να καλύπτει τις εκάστοτε διορθώσεις. Προ ημερών οι αναλυτές της BETA SEC διατήρησαν αμετάβλητη την σύσταση "Απόδοση ανώτερη της αγοράς" μειώνοντας οριακά την τιμή-στόχο στα 7,5700 ευρώ εκτιμώντας τις προοπτικές και την δυναμική της εταιρείας. Δεν είχε πάντως γίνει γνωστή η προαναφερθείσα επιχειρηματική κίνηση της... Ενώ προ ολίγων εβδομάδων οι αναλυτές της Παντελάκης διατήρησαν την δική τους τιμή στόχο στα 7,1000 ευρώ.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ALPHA ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ: Τα χρηματικά διαθέσιμα του Ομίλου για το Α΄ εξάμηνο του έτους 2018 ανήλθαν σε Ευρώ 74,68 εκατ. ευρώ. Δεν έχει δανεισμό και τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν στις 30.6.2018 σε 129 εκατ. ευρώ. Τα χρηματικά διαθέσιμα είναι επενδεδυμένα σε προθεσμιακές καταθέσεις. Λόγω της αυτάρκειας των διαθεσίμων του Ομίλου δεν υπάρχουν δανειακές υποχρεώσεις. Η εταιρεία αποτιμάται σε 84 εκατ. ευρώ, τιμή μετοχής 6,0000 ευρώ και P/bv 0,65.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΚΑΝΑΚΗΣ: Εταιρεία φαινόμενο, δικαιωματικά πάντα με μία θέση στη πρώτη σειρά του χρηματιστηριακού πίνακα. Μία εταιρεία η οποία σέβεται θεσμό, επενδυτές και πάνω από όλα τον ίδιο της τον εαυτό... Συγχαρητήρια στον μεγαλομέτοχο... Ιστορικό ρεκόρ επίδοσης σε κύκλο εργασιών, λειτουργικά κέρδη και καθαρά κέρδη το 2017 σε μια εταιρία που στα όσα χρόνια είναι εισηγμένη δεν έχει δείξει ποτέ ζημιές στην χρήση. Η Κανάκης είχε στο ταμείο της στο τέλος της περυσινής χρονιάς 7,6 εκατ. ευρώ λίγο παραπάνω από το 25% της κεφαλαιοποίησης της και καθόλου χρέος. Για να μην γίνει κάποια παρανόηση η Κανάκης δεν έχει στον ισολογισμό της ούτε ένα ευρώ βραχυπρόθεσμου ή μακροπρόθεσμου δανεισμού.

  Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.