Στο μικροσκόπιο της σημερινής στήλης μπαίνει η χρηματιστηριακή αγορά, η οποία σήμερα παρουσιάζει εικόνα αποσύνθεσης. Η εταιρική διακυβέρνηση, τι είναι το τριγωνικό arbitrage. Ακτινογραφίες για τις εισηγμένες ΟΠΑΠ, ΕΛΤΕΧ-Άνεμος, Ιασώ και οι τιμές-στόχοι για Φουρλή, Grivalia.

ΤΑΜΠΛΟ: Εικόνα αποσύνθεσης σήμερα με πολλά χαρτιά-βαρόμετρα να δέχονται αυτή την στιγμή μεγάλες επιθέσεις. Στο -3% ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΜΠΕΛΑ στο -2,5% η ΕΕΕ, στο -5% ο Μυτιληναίος, πτώση 8,2% για την ΑΛΦΑ, -4,4% η ΓΕΚΤΕΡΝΑ και δεν έχει τελειωμό η σχετική λίστα. Κάτω και από τις 600 μονάδες ο Γενικός δείκτης...

ΟΠΑΠ: Η εταιρεία αποτελεί μια από τις 30 εξαιρέσεις του ΧΑ που δεν έχει χάσει ούτε μια χρήση που να μην μοιράσει μέρισμα. Αυτή η μοναδικότητα φαίνεται ότι θα διατηρηθεί και στο μέλλον. Η διοίκηση είναι διατεθειμένη να μοιράζει το σύνολο των ελεύθερων ταμειακών ροών (λειτουργικές ροές μείον τις κεφαλαιακές δαπάνες) στους μετόχους της καθιερώνοντας εκτός από τα τακτικά προμερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου όταν της το επιτρέπει η κεφαλαιακή της διάρθρωση.

Αυτή η στρατηγική εξυπηρετεί και τους βασικούς μετόχους οι οποίοι σταδιακά εξοφλούν την δανειακή μόχλευση που χρησιμοποίησαν για την απόκτηση του 33%  από το κράτος το 2013.

Ήδη έχουν εισπράξει περί τα 3,6 ευρώ ανά μετοχή -καθώς και όσοι μέτοχοι έμειναν μετά την αποκρατικοποίηση- ενώ το συνολικό τίμημα ήταν 6,20 ευρώ ανά μετοχή.

Η διανομή των ελεύθερων ταμειακών ροών στο μέλλον αναμένεται να κινηθεί από 0,50 έως 0,90 ευρώ ανά μετοχή και δεδομένης της τρέχουσας τιμής κάθε άλλο παρά αδιάφορο κρίνεται σαν μερισματική απόδοση.

ΦΡΛΚ Ι: Η εταιρεία θα έχει έσοδα 126 εκατ. ευρώ, αυξημένα 2,6% σε ετήσια βάση και καθαρά κέρδη 6,9 εκατ. ευρώ (+8%), ενώ θα εμφανίσει πτώση 2% στα EBITDA σε 15,1 εκατ. ευρώ. Αυτά τα ολίγα από την σχετική αναφορά της IBG με Σύσταση "ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ" και τιμή-στόχο 6,5000 ευρώ για την μετοχή.  

ΦΡΛΚ ΙΙ: Αυξημένα έσοδα και κέρδη στο εννεάμηνο βλέπουν οι αναλυτές της ΒΕΤΑ για τον όμιλο, ενώ διατηρούν την τιμή-στόχο στα 7,5700 ευρώ και την σύσταση "Απόδοση ανώτερη της αγοράς" για την μετοχή του. Η αύξηση τζίρου θα πλησιάσει τα 326 εκατ. ευρώ, με τα EBITDA στο + 6% στα 28 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη θα ανέλθουν σε 6,19 εκατ. ευρώ (+44% σε ετήσια βάση). Ανακοινώνει αποτελέσματα σήμερα μετά το κλείσιμο της αγοράς...

ΓΡΙΒ: Σε αναβάθμιση της σύστασης σε ΑΓΟΡΑ από ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ και ενίσχυση της τιμής στόχου στα 9,0000 ευρώ από 7,4000 ευρώ προχώρησαν οι αναλυτές της Wood για την μετοχή της Grivalia.

ΕΛΤΕΧ – ΑΝΕΜΟΣ Ι: Η εταιρεία αναμένεται να διεκδικήσει θέσεις στην αγορά των ΑΠΕ και ιδίως των αιολικών μέσα από ένα pipeline έργων συνολικής ισχύος 429 MW (από αυτά, τα 21 MW δεν είναι αιολικά). Από αυτά, τα 311 MW βρίσκονται σε διαδικασία έκδοσης αδειών παραγωγής και τα 118 MW είναι στο στάδιο των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων. Επιπλέον, έχει καταθέσει αίτηση για άδειες έργων συνολικής ισχύος 560 MW. 

Η ΑΝΕΜΟΣ λειτουργεί επίσης ήδη 20 έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 289,10 MW, εκ των οποίων τα 18 είναι αιολικά πάρκα. Υπό κατασκευή βρίσκονται έξι αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 202 MW.

Από αυτά, τα πέντε ισχύος 173,2 MW έχουν ήδη υπογράψει συμβάσεις αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας υπό το καθεστώς Feed in Premium και το ένα εγκατεστημένης ισχύος 28,8 MW προκρίθηκε στους διαγωνισμούς της ΡΑΕ τον περασμένο Ιούλιο.

Το τελευταίο είναι ισχύος 28,8 MW στην περιοχή Επτάδενδρος της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, που πήρε τιμή στα 70 ευρώ ανά MWh.

ΕΛΤΕΧ – ΑΝΕΜΟ ΙΙΤα EBITDA ανήλθαν σε 22,4 εκατ. ευρώ, έναντι 15,5 εκατ. ευρώ για την αντίστοιχη περίοδο του 2017 (+44,6%), ενώ τα κέρδη ανά μετοχή σε 0,0894 από 0,0406 ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε οριακά σε 173,4 από 172,3 εκατ. ευρώ. Στα 2,2000 ευρώ η FAIR VALUE από την N. CHRYSSOCHOIDIS SBIS S.A για την μετοχή. Στα 1,6400 ευρώ στο ταμπλό, με την αποτίμηση στα 137,2 εκατ. ευρώ... Η μετοχή δεν έχει δει θετικό πρόσημο στις τελευταίες (8) συνεδριάσεις, ενώ το 2018 έχει διαπραγματευτεί στο εύρος των 1,5100 με 2,1200 ευρώ και με συναλλαγές 7,3 εκατ. τεμάχια (ημερησίως περί τα 35 χιλ. τεμάχια)

ΙΑΣΩ: Πάνω από 1,2 εκατ. τεμάχια βγήκαν για πώληση στο ΙΑΣΩ στις τελευταίες 6 συνεδριάσεις και η τιμή όχι μόνον δεν ένιωσε τίποτα αλλά βρέθηκε από τα 0,7340 στα 0,8700 ευρώ χθες. Με κεφαλαιοποίησηη 104 εκατ. ευρώ και το ΥΓΕΙΑ στα... 290 εκατ. ευρώ, αντιλαμβάνεσθε ότι σημαντικό μέρος του gap κάποια στιγμή θα κλείσει. Στο -2,3% τώρα στα 0,8500 με 155 χιλ. τεμάχια και χαμηλό στα 0,8480 στο -2,53%... Σχεδόν 33 χιλ. τεμάχια άλλαξαν χέρια με θετικό πρόσημο...

Στη μικρούλα ΕΚΤΕΡ αγοράζει κανείς τα μετρητά της +6,7 εκατ. ευρώ, χωρίς η εταιρεία να έχει δανεισμό, ούτε να συμμετέχει σε κανένα καρτέλ... Η συγκεκριμένη κάποια στιγμή θα αποτελέσει ΟΧΗΜΑ πολύ μεγαλύτερου ομίλου που θα θελήσει να βάλει πόδι στην Ελλάδα...

Εταιρική διακυβέρνηση: Η χειρότερη χρονιά από τότε που εισήχθη ο όρος στην οικονομική ζωή του χρηματιστηρίου για μια από τις βασικές λειτουργίες διαφάνειας των επιχειρηματικών πεπραγμένων είναι το 2018. Τα φαινόμενα που ταλαιπωρούν φέτος το ΧΑ δεν λένε να σταματήσουν, οι θεσμικοί επενδυτές είναι στα κάγκελα και οι ξένοι θεσμικοί γελάνε –επιεικώς- με την εικόνα των εισηγμένων εταιρειών.

Το δυσάρεστο είναι πως εξακολουθούμε να μην κατανοούμε την ουσία της εταιρικής διακυβέρνησης. Οι ξένοι επενδυτές λένε ότι «όταν αγοράζεις μια μετοχή, αγοράζεις πρώτα την διοίκηση της».

Η εταιρική διακυβέρνηση δεν είναι μόδα, ούτε κάποια υπηρεσία πολυτελείας. Είναι το διαβατήριο για να δουν την εταιρεία επενδυτές που αγοράζουν και ξεχνούν, κωδικοί που έχουμε κάμποσο καιρό να τους δούμε να κινούνται στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών.

Τι είναι το Τριγωνικό Arbitrage: Το τριγωνικό arbitrage είναι μια διαδικασία κατά την οποία μπορεί ένας επενδυτής να βγάλει ακίνδυνο κέρδος εκμεταλλευόμενος την ανισορροπία μεταξύ τριών αγορών συναλλάγματος. Συνδυάζοντας συμφωνίες αγοραπωλησίας μεταξύ των αγορών που εκμεταλλεύονται την ανισορροπία, πραγματοποιείται κέρδος ίσο με την διαφορά μεταξύ των αγοραίων τιμών.

Επειδή το τριγωνικό arbitrage προσφέρει ακίνδυνο κέρδος, οι ευκαιρίες συνήθως εξαφανίζονται γρήγορα καθώς οι όποιες ανισορροπίες εντοπίζονται αμέσως με συνέπεια να εξισορροπείται η αγορά. Η διαδικασία κερδοφόρου arbitrage θα συνεχίζεται μέχρι το σημείο που το κόστος αγοράς του υποτιμημένου νομίσματος και πώλησης του υπερτιμημένου νομίσματος υπερβαίνει την διαφορά στην τιμή τους.

Εάν αρκετοί διαπραγματευτές παρατηρήσουν αυτές τις στιγμιαίες ανισορροπίες και προσπαθήσουν να τις εκμεταλλευθούν, (όπως γίνεται στις πολύ ανταγωνιστικές αγορές συναλλάγματος με τους χιλιάδες διαπραγματευτές παγκοσμίως) οι συναλλαγές τους θα οδηγούσαν σταδιακά τις τιμές σε μία ισορροπία.

Πρακτικά, κατά την αγοραπωλησία νομισμάτων υπάρχει μια διαφορά (spread) μεταξύ των τιμών αγοράς-πώλησης, που θα πρέπει να λάβει υπόψη του ένας trader για να μην βγει τελικά ζημιωμένος. Άλλα διαδικαστικά κόστη, όπως οι προμήθειες, συχνά καθιστούν μη συμφέρουσες παρόμοιες αγοραπωλησίες.

  Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.