Σήμερα στη στήλη διαβάστε την ατζέντα της εβδομάδας, για τον δείκτη SMALL CAP INDEX των αναδυόμενων αγορών του ΜSCI, μία τεχνική ανασκόπηση της προηγούμενης εβδομάδας καθώς και για το λεγόμενο «ασφάλιστρο κινδύνου».

ΣΤΟΝ SMALL CAP INDEX των αναδυόμενων αγορών του ΜSCI υπάρχουν μετοχές, των οποίων τις σταθμίσεις μετά τον υποβιβασμό των 3 συστημικών θα τις δούμε να μειώνονται αφού εισέρχονται και οι 3 συστημικές. Ημερομηνία λήξης του τερματικού μαρτυρίου η προσεχής Παρασκευή 30/11. 

  • Αυτός είναι και ο σημαντικότερος λόγος που αυτές οι μετοχές εμφανίζουν απογοητευτική τερματική εικόνα μετά την ανακοίνωση του Μεγαλύτερου Ριχτάδικου.
  • Μεγαλύτερο "θύμα" η μετοχή της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ που ξαναδίνει μεγάλες ευκαιρίες για τοποθετήσεις σε πολύ χαμηλά νούμερα, αδιανόητα θα λέγαμε!
  • Η αγορά, πλην εξαιρετικού απροόπτου, θα εμφανίσει αρκετά καλύτερη εικόνα σε αρκετές μετοχικές αξίες με την είσοδο του Δεκεμβρίου.

ΧΑ- Emerging SmallCap τoυ MSCI: Συμμετέχουν οι ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΣΑΡΑΝΤΗΣ, Ε.Υ.Δ.Α.Π, Ο.Λ.Π, AEGEAN, GRIVALIA, LAMDA DEVELOPMENT, ΕΧΑΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ,ΦΟΥΡΛΗΣ και προστίθενται οι ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ.

ATZENTA: Η Παρασκευή έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον λόγω των ισχυρών εκροών από το δείκτη της Morgan Stanley οι οποίες εκτιμώνται σe διόλου ευκαταφρόνητa μεγέθη. 

  • Πέρα από τον MSCI την τρέχουσα εβδομάδα συνεχίζονται οι δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων με κυριότερες αυτές των
  • Grivalia Properties (τα ανακοίνωσε το πρωι, αλλά λίγη σημασία έχουν πλέον...) και Ελληνικά Χρηματιστήρια (26/11)
  • ΟΠΑΠ και Αεροπορία Αιγαίου (27/11)
  • Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank και Lamda Development (29/11) και
  • Τράπεζα Πειραιώς (30/11).

Τέλος επισημαίνεται ότι σήμερα αναμένεται να παρουσιαστεί το πλάνο μείωσης των NPEs της Τράπεζας της Ελλάδος στην Ενιαία Εποπτική Αρχή των Τραπεζών.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ - ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ:  Κατηφορικός παρέμεινε ο δρόμος και την περασμένη εβδομάδα για το Γενικό Δείκτη@602,60 του ελληνικού χρηματιστηρίου με την περιοχή της άλλοτε στήριξης των 610 μονάδων να παίζει πλέον το ρόλο πεδίου αντιπαράθεσης μεταξύ των αγοραστών και των πωλητών. Παρά την εμφανή υπεροχή της πτωτικής τάσης στο εβδομαδιαίο chart τιμών μια επιβεβαιωμένη ανοδική τμήση των 610 μονάδων θα αποτελέσει το τεχνικό εφαλτήριο μιας βραχυχρόνιας κίνησης προς την περιοχή των 625 με 630 μονάδων. Από εκεί και πάνω όμως θα πρέπει να τοποθετηθεί μέσω κάποιας θετικής ειδησεογραφίας ένα ποιο εύφλεκτο ανοδικό καύσιμο για να μπορέσει ο Γενικός Δείκτης να περάσει με ταχύτητα πάνω από τις 640 μονάδες και να δει τιμές πλησίον των 650 μονάδων.

  • Για το δείκτη FTSE 25@1576,30 το «εύκολο» καθοδικό γέμισμα του ανοδικού χάσματος, που είχε προκληθεί στις 7 Νοεμβρίου με τη διάσπαση του μεσοπρόθεσμου τοξοειδούς σχηματισμού, στις 1660 μονάδες, χαρακτήρισε ως «κίβδηλη» την όλη ανοδική κίνηση προς το επίπεδο αντίστασης των 1710 μονάδων. 
  • Το διαγραμματικό αυτό γεγονός έφερε έντονες ρευστοποιήσεις οδηγώντας το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης να περάσει καθοδικά από τη ζώνη των 1610 με 1600 μονάδων και να κινηθεί προς το επόμενο επίπεδο στήριξης των 1530 μονάδων. Το ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η εκδήλωση ή μη μιας ανοδικής ανάτασης προς τις 1600 μονάδες.

Προσπάθεια αποφυγής του ψυχολογικού ορίου των 400 μονάδων κάνει στις τελευταίες συνεδριάσεις ο Τραπεζικός Δείκτης με τις επιμέρους τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή καθώς δίνουν μάχη για να επανακτήσουν ισχυρά σημεία διαγραμματικής τριβής, που μπορούν να αλλάξουν έστω και βραχυπρόθεσμα τη καθοδική πίεση. Τα σημεία αυτά είναι το 1,00€ για την Πειραιώς, το 1,10€ για την Εθνική, τα 0,48€ με 0,50€ για την Eurobank και το 1,11€ για την Alpha, όπου προς ώρας φαίνεται να το έχει. Όσο λοιπόν οι μετοχές των τραπεζών δεν μπορούν να περάσουν με ασφάλεια τα σημεία αυτά τόσο θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για πολύ πιο χαμηλότερα επίπεδα τιμών (Από τον Απόστολο Μάνθο)

ΘΕΩΡΗΜΑ: Στις χρηματιστηριακές Αγορές αυτό που μετράει περισσότερο είναι το μέλλον. Θεωρητικά οι τιμές αντανακλούν κάθε στιγμή την πληροφορία που είναι διαθέσιμη. Οι προσδοκίες που ενσωματώνονται στις μετοχές έρχονται στο παρόν με ένα συντελεστή προεξόφλησης. Ο συντελεστής έχει δύο βασικά στοιχεία: Το ρίσκο της χώρας και το επιπλέον ρίσκο που έχει η Αγορά. Το ρίσκο της χώρας προσδιορίζεται από την εικόνα που έχει το δεκαετές ομόλογο.

  • Οι δύο αυτοί συντελεστές δημιουργούν το λεγόμενο «ασφάλιστρο κινδύνου». Όταν το ασφάλιστρο κινδύνου πέφτει, πέφτουν επίσης και οι προσδοκώμενες αποδόσεις των μετοχών. Αλλά για να πέσουν, πρέπει να ανέβουν οι τιμές των μετοχών υποθέτοντας ότι η εκτιμώμενη κερδοφορία δεν αλλάζει σημαντικά στα επόμενα χρόνια. Όταν η προσαρμογή θα έχει ολοκληρωθεί, οι προσδοκώμενες αποδόσεις θα είναι χαμηλότερες...Καθώς οι επενδυτές θα απαιτούν μικρότερο ασφάλιστρο για να κρατούν τις μετοχές.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Η 1Η ΣΤΗΡΙΞΗ στα 4,3000 ευρώ. ΑΝ τα ΣΠΑΣΕΙ τότε βαδίζει προς τα 4,0000 -3,6000 ευρώ. Πρώτη ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ τα 5,1200 ευρώ.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Η 1Η ΣΤΗΡΙΞΗ στα 1,0800. ΑΝ τα ΣΠΑΣΕΙ, τότε πάει για τα 0,9500 στο 61,8% ΦΙΒΟ & τα 0,8600 ευρώ. ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ στα 1,2500 (ΚΜΟ ΕΧPO 50HMEΡΩN) & 1,3600 (KMO EXPO 200HM)

EKTEΡ: Η 1Η ΣΤΗΡΙΞΗ στα 1,0400 ευρώ. Πρώτη ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ τα 1,1800 ευρώ και μετά στα 1,2500 και 1,2800 ευρώ.Πάνω από εκεί θα έχει μεγάλη τεχνική αναβάθμιση.

 

  Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.