Στη σημερινή στήλη διαβάστε για τα θετικά νέα για τις τράπεζες και για το πώς η  Ελληνική Κεφαλαιαγορά μπορεί να επουλώσει τις πληγές της και να έχει καλές προοπτικές. Επίσης, διαβάστε την «ακτινογραφία» για τα Πλαστικά Θράκης και μία μεγάλη απορία.

ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ για τις Τράπεζες μας η δημοσιευθείσα χθες είδηση, για πρόταση που έχει ετοιμάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αλλαγή των κανόνων απεικόνισης ζημιών που προέρχονται από τη μαζική ρευστοποίηση κόκκινων δανείων προκειμένου να βοηθήσει τον τραπεζικό κλάδο να εξυγιανθεί. Το σχέδιο προορίζεται για την υποστήριξη κυρίως των ιταλικών τραπεζών, ωστόσο μπορεί να ωφελήσει και τις ελληνικές τράπεζες στην προσπάθειά τους για μείωση των δεικτών καθυστερήσεων κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η πρόταση της Κομισιόν θα συζητηθεί στις 4/12 στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup και θέτει ως προϋπόθεση για την εφαρμογή των πιο χαλαρών κανόνων, την εκποίηση τουλάχιστον του 20% των προβληματικών δανείων κάθε τράπεζας. Όμως μεγάλο πρόβλημα μπορεί να αποδειχθεί το ότι η πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί δεν εγκρίνει το σχέδιο, θεωρώντας ότι χαλαρώνουν υπερβολικά οι λογιστικοί κανόνες και εγείρονται ζητήματα αξιοπιστίας για τον τραπεζικό κλάδο.

ΚΑΙ ΓΡΑΦΟΥΜΕ θετική εξέλιξη γιατί αυτή την στιγμή ο ΔΤΡ ενισχύεται κατά 7% με τις ΑΛΦΑ στο +7,5%, ΕΥΡΩΒ στο +8%, ΕΤΕ +5% και ΠΕΙΡ +5,3%...

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Μετά τις ανακοινώσεις του επικεφαλής του ομίλου Ευάγγελου Μυτιληναίου για την χρηματοοικονομική και όχι μόνον πορεία του, η μετοχή αντιδρά δυναμικά στο +7% και στα 7,1500 σε χαμηλή βέβαια πάντα κεφαλαιοποίηση, κάτω των 1,05 δισ. ευρώ (προσδοκώμενο p/e 2019 κάτω και του 5,5 και εκτιμώμενο για το 2018 στο 6 περίπου).

ΠΟΛΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ τα νέα από τον κλάδο του Τουρισμού: Ενώ ταυτόχρονα ουδείς μπορεί να προσδιορίσει το  "μαύρο" παράλληλο ΑΕΠ που δημιουργεί ο συγκεκριμένος τομέας της οικονομίας μας, λόγω της κατά πολύ ευκολότερης φοροδιαφυγής που... εσωκλείει...    

ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ ΝΕΑ (και για τις τράπεζες, λόγω στεγαστικών δανείων και εμπράγματων εξασφαλίσεων): Υπάρχει σαφής ανάκαμψη στις τιμές των ακινήτων. Οι εργολάβοι ψάχνονται για νέα οικόπεδα. Είναι μάλλον φυσικό επόμενο. Διότι μέρος των διαθέσιμων κατοικιών δεσμεύτηκε από τις πλατφόρμες τύπου Airbnb, η από το κράτος για οικογένειες μεταναστών και από την άλλη στη διάρκεια της 10ετούς ολοκληρωτικής ύφεσης στην οικοδομή τα νέα παιδιά που ήταν στην αρχή της κρίσης μεγάλωσαν, κάποια παντρεύτηκαν και πρέπει να στεγάσουν την νέα τους οικογένεια. Η οικοδομική δραστηριότητα σε όγκο τον τελευταίο χρόνο εκτινάχθηκε στο + 19,1% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. 

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Το προαναφερθέν, αφορά περισσότερο τις κατοικίες και λιγότερο τις επαγγελματικές στέγες όπου υπάρχουν ακόμη πολλές αδιάθετες. Και εκεί, στην επαγγελματική στέγη, θα κριθεί η πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας.

ΕΧΑΕ: Αδύναμα χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα τόσο το τρίτο τρίμηνο όσο και στο εννεάμηνο η Beta Securities, θέτοντας υπό αναθεώρηση τη σύσταση και την τιμή-στόχο. Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι τα έσοδα, τα EBΙTDA αλλά και τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των προβλέψεων.

ΘΕΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ στο ερώτημα... ΥΠΑΡΧΕΙ προοπτική στο Χ.Α;Σαφώς ναι. Η Ελληνική Κεφαλαιαγορά αποτελεί ζωντανό οργανισμό και χαρακτηρίζεται από πολλά κακώς κείμενα, λάθη και παραλείψεις. Εντούτοις, πάντα αυτορυθμίζεται και επουλώνει τις πληγές της. Αρωγοί στην ανάκαμψη του ενδιαφέροντος είναι η βελτίωση των εσόδων από συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας και η αξιοσημείωτη πορεία των μεγεθών επίσης συγκεκριμένων εισηγμένων εταιρειών.

Τα έσοδα από την τουριστική δραστηριότητα είναι και φέτος σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ενώ παρατηρείται και ανάσχεση της πτωτικής πορείας ή ακόμη και βελτίωση των τιμών των ακινήτων σε μια πλειάδα περιοχών.

Η βελτίωση των αποδόσεων των Ελληνικών Κρατικών ομολόγων και η ενδεχόμηνη υποχώρηση σε επίπεδα κάτω του 4% βοηθά τις εύλογες αποτιμήσεις των εισηγμένων εταιρειών και ενισχύει την διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου.

Τέλος, η προαναφερθείσα καλή πορεία των μεγεθών μιας ομάδας εισηγμένων εταιριών και μάλιστα σε κλάδους αιχμής δίνει την δυνατότητα σαφούς προεξόφλησης των προοπτικών και τελικά, τον αναγκαίο τόνο της συγκρατημένης αισιοδοξίας που οφείλουμε να έχουμε για το επενδυτικό μας μέλλον.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Κέρδη 8,88 εκατ. από 8,73 εκατ. ευρώ, πωλήσεις 249,6 εκατ. από 243,2 εκατ. ευρώ. Με τα ebitda σε 25,2 εκατ. από 24,7 εκατ. ευρώ. Σύνολο Καθαρής θέσης 146,2 εκατ. από 135,1 εκατ. ευρώ. ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ταμειακές ροές: Αρνητικές κατά 15,7 εκατ. ευρώ από αρνητικές 1,4 εκατ. στο 9μηνο του 2017.

Μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις 32,75 εκατ. από 15,7 εκατ. ευρώ.. Βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις 67 εκατ. από 72,7 εκατ. Ταμειακά διαθέσιμα 24,2 εκατ. από 31,8 εκατ. ευρώ. ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 75,55 εκατ. από 56,6 εκατ.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ(Ι):  ΤΙΜΗ: 1,9400 ευρώ. Στο -34,40% από το ξεκίνημα του 2018... ΕΥΡΟΣ 2018: 1,8400 με 2,9800 ευρώ. Κ/φση: 84,86 εκατ. ευρώ. P/E: 9,6 με το 9μηνο. P/BV: 0,58. ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝ.ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ: 0,52.

ΑΠΟΡΙΑ ΨΑΛΤΟΥ ΒΗΞ: Στις 5/6/2012 όταν ο ΓΔ έγραψε ιστορικά χαμηλά, η μετοχή της Aegean είχε κλείσει στα 1,1500 ευρώ, η ΜΟΗ στα 4,0500 ευρώ, ο Μυτιληναίος στα 1,3900 ευρώ, η Coca Cola στα 12,6000 ευρώ και ο ΟΠΑΠ στα 4,0500 ευρώ. Που βρίσκονται σήμερα; Η Aegean στα 7,3000 ευρώ (+535%), η Μότορ Όιλ στα 20,5000 ευρώ (+405%), ο Μυτιληναίος στα 7,1500 ευρώ (+415%), η Coca Cola στα 26,8000 ευρώ (+110%) και ο ΟΠΑΠ στα 8,0500 ευρώ (+100%). Πού έχει πάει όλη αυτή η άνοδος; Γιατί δεν αποτυπώνεται στον Γενικό Δείκτη; Τις απαντήσεις-εξηγήσεις να τις ζητήσετε από την αρμόδια υπηρεσία του ελληνικού χρηματιστηρίου. 'Οχι φυσικά, ότι δεν γνωρίζετε τους λόγους...

  Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.