Πλούσιο το μενού στη σημερινή στήλη, που περιλαμβάνει από αναλύσεις της HSBC για τον ελληνικό κλάδο των διυλιστηρίων, ακτινογραφίες και αποτελέσματα σημαντικών εισηγμένων και φυσικά παρασκήνιο και σχόλια για θέματα όπως η «κατάκτηση» της ΠΓΔΜ, ο δείκτης FTSE25, τα αφανή αποθεματικά και η κατάρρευση της μετοχής της  Deutsche Bank.

 

HSBC - EΛΠE & MOH: Οι αναλυτές της HSBC σε έκθεση τους για τον κλάδο των Διυλιστηρίων (καλύπτουν 6 ομίλους, εκ των οποίων οι δύο είναι οι ελληνικοί των ΕΛΠΕ και ΜΟΗ) αύξησαν την τιμή στόχο για την μετοχή των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ από τα 10,0000 ευρώ προηγουμένως σε 11,7000 ευρώ τώρα και για την αντίστοιχη της Μotor Oil από τα 21,0000 ευρώ στα 30,0000 ευρώ. Η σύσταση για τον τίτλο των ΕΛΠΕ παραμένει η ίδια (ΑΓΟΡΑ), ενώ για τον αντίστοιχο της ΜΟΗ αναβαθμίζεται από ΔΙΑΚΡΑΤΗΣΗ σε ΑΓΟΡΑ. Στη τιμή των 7,8000 ευρώ τώρα τα ΕΛΠΕ (δυναμική ανόδου 50%) και στα 21,3000 ευρώ η ΜΟΗ (με δυναμική ανόδου 40,8%)...

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ - Ν.ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ: Επαναλαμβάνουμε ότι η δίκαιη τιμή για την μετοχή του ομίλου παραμένει στα 14,0000 ευρώ λαμβάνοντας υπόψη την ικανοποιητική ενδιάμεση οικονομική κατάσταση της Εταιρείας, τα αποτελέσματα και την καθοδήγηση της διοίκησης σχετικά με την αναμενόμενη μεσοπρόθεσμη απόδοση των κύριων επιχειρηματικών μονάδων. Αυτά εν ολίγοις από την Ν.ΧΡΥΣΟΧΟΙΔΗΣ, που δεν διστάζει να αποκαλέσει την μετοχή της ΜΥΤΙΛ ως το ..."Top Pick in our Hellenic Universe"...

ΕΧΕΙ ΚΟΥΡΑΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ: Η πολυθρύλητη υπόθεση της αντιδικίας της ΚΕΚΡΩΨ ΑΕ με το ελληνικό δημόσιο συζητήθηκε εκ νέου στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών για ουσιαστική κρίση, σύμφωνα με τις δεσμευτικές για το Εφετείο κρίσεις της υπ' αριθ. 589/2018 απόφασης του Αρείου Πάγου και αναμένεται η έκδοση της σχετικής αποφάσεως. Η Εταιρεία θα ενημερώσει το επενδυτικό κοινό για οποιαδήποτε εξέλιξη, αναφορικά με την πορεία της υποθέσεως. (Κ/φση 30,9 εκατ.)

ΕΛ-ΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ: Ενισχυμένα εμφανίζονται στο εννεάμηνο του 2018 τα μεγέθη της ΕΛ.ΤΕΧ. ΑΝΕΜΟΣ. Κέρδη 10,4 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 52,8%, και τα  ανά μετοχή σε 0,1254 έναντι 0,0821 ευρώ. Τα EBITDA 33,0 εκατ. ευρώ, + 30,7%. Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε σε 186,4 έναντι 172,3 εκατ. ευρώ που ήταν στις 31.12.2017, καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας της περιόδου 2018-2020. Στα συνολικά Ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα του 2018 (ευρώ 3.614.500) έχουν προστεθεί οι Δεσμευμένες καταθέσεις (ευρώ 18.070.207). Και ο δανεισμός εμφανίζεται στα 186,3 εκατ. ευρώ, αντί 205 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια σε 150,22 εκατ. από 139,7 εκατ. ευρώ. Αποτιμάται σε 141 εκατ. ευρώ...

ΑΔΜΗΕ: Καθαρά κέρδη ύψους 29,2 εκατ. ευρώ στο 9μηνο για την ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, κάτοχο του 51% της ΑΔΜΗΕ Α.Ε, τα καθαρά κέρδη της οποίας διαμορφώθηκαν στα 60 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 20,9% σε ετήσια βάση.

admie 9mino 2019

Κ/ΦΣΗ: 381 εκατ. ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ: Όταν βλέπει κανείς να βγάζουν από τον FTSE25 την ΕΥΔΑΠ (κ/φση 545 εκατ.) και να βάζουν στη θέση της τον Ελλάκτωρα (κ/φση 235 εκατ.) αντιλαμβάνεται ότι κάτι πολύ βρώμικο και εις βάρος του Θεσμού παίζεται...

Και όταν παρατηρεί στις θέσεις των ΟΛΘ και ΕΥΑΘ να βάζουν την...Space και τον ΚΕΚΡΟΠΑ όσο ήρεμος κι αν είναι του ΄ρχεται το αίμα στο κεφάλι.

Κι άκρα του τάφου σιωπή στα ΜΕΣΑ (ΑΝ)ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ.

Τι έχουν τα έρμα και σιωπούν;

Αν εξαιρέσεις κανά δύο, τα υπόλοιπα δεν ξέρουν που πατούν και που βρίσκονται, ως συνήθως.

Nα μην ξεχνάμε φυσικά και την συστημική διαπόμπευση του Δείκτη, που βγάζει τόσο μεγάλη παραπλανητική εικόνα προς τα έξω... Σε διαστροφικά επίπεδα...

ΑΦΑΝΗ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ: Είναι τα αποθεματικά που δεν αποκαλύπτονται στον Ισολογισμό μιας εταιρίας. Είναι δηλαδή το ποσό κατά το οποίο τα 'Ιδια Κεφάλαια κι άρα κατ' επέκταση η πραγματική αξία μιας επιχείρησης, υπερβαίνει την αξία που αντικατοπτρίζεται στα λογιστικά βιβλία της. Αυτό δημιουργεί μια στρεβλή εντύπωση για την πραγματική οικονομική εικόνα της εταιρίας, η οποία μπορεί να είναι στην πραγματικότητα πολύ καλύτερη από ότι υποδεικνύουν οι οικονομικές καταστάσεις της.

Τα αφανή αποθεματικά είναι προϊόν της δημιουργικής λογιστικής (creative accounting) και προκύπτουν όταν οι λογιστικές πρακτικές που ακολουθούνται παρεκκλίνουν από το πνεύμα και την σωστή ερμηνεία των ΔΛΠ.

Πιο συγκεκριμένα, ορισμένα περιουσιακά στοιχεία όπως κτίρια ή εξοπλισμός μπορεί είτε να μην συμπεριλαμβάνονται στον Ισολογισμό, είτε να εμφανίζονται σε τιμή μικρότερη από την αγοραία αξία τους.

Επιπλέον, εκτός της πλήρους απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων, μία εταιρεία μπορεί να αρχίσει να αποσβένει περιουσιακά στοιχεία γρηγορότερα από την πτώση της αγοραίας αξίας τους. Προσπαθεί δηλαδή, σκοπίμως, με την υποτίμηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων της ή με την υπερτίμηση των Υποχρεώσεων, να παρουσιάσει χαμηλότερο φορολογητέο εισόδημα.

Το αφανές αποθεματικό μπορεί τελικά να χρησιμοποιηθεί ως επιπλέον κεφάλαιο κίνησης, προσφέροντας (αθέμιτο) πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.

Η υιοθέτηση παρόμοιων πρακτικών οδηγεί σε ασυνέπεια και ανακρίβειες των οικονομικών καταστάσεων, πράγμα το οποίο μπορεί να κλονίσει την εμπιστοσύνη μετόχων και επενδυτών.

ΤΟ ΣΑΝΟ ΕΙΝΑΙ...αυτοφυές σε κάποιους - σχόλιο φίλης μας: Τουλάχιστον 70 χρόνια λέει η Παγκόσμια Τράπεζα χρειάζεται η ΠΓΔΜ για να αγγίξει έστω υποτυπωδώς το ευρωπαϊκό πλαίσιο διαβίωσης. (ΑΕΠ 11 δις δολ). Κατά τα άλλα της έταξαν το τυράκι της ΕΕ. Τη βλέπουμε κι αυτήν αιώνια αρραβωνιαστικιά σαν την Τουρκία και χώρο φθηνού εργατικού δυναμικού για τις επενδύσεις τους. Η δε Ελλάδα με ΑΕΠ 201 δις δολ ακόμη και σ' αυτή τη κατάσταση, θα είναι ηλίθια αν δεν τους "απορροφήσει" γεωπολιτικά και οικονομικά, για το καλό της εκεί μειονότητάς μας γιατί ουσιαστικά έτσι απελευθερώνεται και όχι με κατσιφικισμούς. Η Βουλγαρία που έχει πιάσει το νόημα, με το ένα τέταρτο περίπου του δικού μας ΑΕΠ (56 δις δολ), τους μοιράζει αθρόα διαβατήρια ήδη. Ένα μικρό κράτος, μπορείς να το κατακτήσεις και ειρηνικά. Κατά τα άλλα, υπάρχουν και "σοβαροί", που φοβούνται μη μας κηρύξουν πόλεμο, αντί να σκεφτούν πόσο αποφορτιζόμαστε αμυντικά-οικονομικά στο Βορρά. Τελικά, το σανό είναι...αυτοφυές σε κάποιους που επιμένουν να το παίζουν κομματικές γλάστρες.

ΟΤΕ: Στα 14,00 ευρώ αυξάνει την τιμή-στόχο η Barclays σε έκθεση της...

AEGEAN AIRLINES: Στα 10,00 ευρώ ανέβασαν την τιμή στόχο οι αναλυτές της HSBC από 8,80 προηγουμένως.

ΠΠΑΚ: Η εταιρία PAPERPACK ΑΒΕΕ γνωστοποιεί στο επενδυτικό κοινό ότι οι  Οικονομικές Καταστάσεις  του Ενεαμήνου 2018 της εταιρείας, θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου  Αθηνών  (www.helex.gr) και στην ιστοσελίδα της εταιρείας (www.paperpack.gr)  την Παρασκευή 07 Δεκεμβρίου 2018, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του  Χρηματιστηρίου  Αθηνών.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ – ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Ενημερώνουμε το Επενδυτικό Κοινό ότι έχει αναρτηθεί στο διαδικτυακό τόπο της Εταιρείας www.ellaktor.com και έχει κοινοποιηθεί στο Χ.Α., η παρουσίαση του Ομίλου, η οποία  πραγματοποιείται σε ξένους επενδυτές, στις  5 και 6 Δεκεμβρίου 2018, στο Λονδίνο και στο Παρίσι, αντίστοιχα.

Deutsche Bank: Συνεχίζεται η καταβύθιση της τιμής της μετοχής που υποχώρησε κάτω και από τα 8,0000 ευρώ, σε νέα ελάχιστα και με τις πιθανότητες χρεοκοπίας της στη πενταετία να αυξάνονται στο 17%. 

deuche bank metoxi

  Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.