Οι τράπεζες και το τραπεζικό σύστημα κυριαρχούν στη σημερινή στήλη, σε σχόλια και εξελίξεις, ενώ ακόμα έχουμε τις κλασσικές «ακτινογραφίες», σε εταιρείες όπως  Jumbo, CENERGY, Reds.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΣΧΟΛΙΟ ΘΕΣΜΙΚΟΥ: Οι Τράπεζες συνεχίζουν να αποτελούν τον αδύνατο κρίκο, παρά την πρόσφατη αντίδραση. Συνεχίζουν να μην μπορούν να διαχειριστούν άμεσα τα συσσωρευμένα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, εφευρίσκοντας ευφάνταστες λογιστικές λύσεις όπως την πρόσφατή συγχώνευση Εurobank Grivalia για να ξεφύγουν από την χρονική πίεση που υφίστανται. Η αγορά θέλει χρόνο για να αξιολογήσει πλήρως το συγκεκριμένο εγχείρημα. Δεν λύνουν όμως το βασικό τους πρόβλημα τους , που είναι η αύξηση της ρευστότητας (μέσω καταθέσεων ή ταχύτερης είσπραξης- μείωσης  των κόκκινων δανείων). Αντίθετα, για πρώτη φορά από το 2017 οι συνολικές καταθέσεις του συστήματος μειώθηκαν κατά περίπου 343 εκατομμύρια. Μην λησμονούμε ότι πριν από λίγα χρόνια ακολούθησαν την ακριβώς αντίθετη στρατηγική, ξεπουλώντας οποιαδήποτε δραστηριότητα δεν αποτελούσε core business   (καθ' υπόδειξη των εποπτικών αρχών)και μάλιστα εγγράφοντας σημαντικές ζημίες.

CENERGY: Στην κοινοπραξία Tideway – Ελληνικά Καλώδια ανέθεσε η Seamade NV, έναντι 44 εκατ. ευρώ την προμήθεια και την εγκατάσταση υποβρυχίων καλωδίων για τη διασύνδεση του αιολικού πάρκου Seamade, με το δίκτυο του Βελγίου. Πρόκειται για δύο υπεράκτια έργα στα αιολικά πάρκα Mermaid και Seastar, στο Βέλγικο τμήμα της Βόρειας Θάλασσας. Τα αιολικά πάρκα βρίσκονται υπό κατασκευή περίπου 50 χιλιόμετρα ανοικτά της ακτής του Bελγίου. Το αιολικό πάρκο  Seastar, θα έχει παραγωγική δυναμικότητα περίπου 246 MW, ενώ το αιολικό πάρκο Mermaid θα έχει παραγωγική δυναμικότητα μεταξύ 232 με 266 MW.

Deutsche Bank: Έχει χαρακτηρισθεί από την αστυνομία του κράτους της ως εγκληματική συμμορία, ενώ έχει πληρώσει πάνω από 18 δις € σε πρόστιμα κυρίως για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, και εκκρεμούν άνω των 5.000 μηνύσεων εναντίον της, παραμένει επικίνδυνα μοχλευμένη – μεταξύ άλλων με μεγάλη έκθεση στην επικίνδυνη αγορά παραγώγων, με ποσό σχεδόν τριπλάσιο του ΑΕΠ ολόκληρης της Ευρωζώνης!

  • Οι ισπανικές τράπεζες είναι πολύ επικίνδυνες, λόγω του αυξημένου δανεισμού τους στις αναπτυσσόμενες οικονομίες και με συμμετοχές σε χρεοκοπημένα ουσιαστικά τουρκικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα
  • Οι γαλλικές έχουν έναν ακόμη κίνδυνο: την έκθεση τους στην Ιταλία με περίπου 270 δις ευρώ.
  • Για τις ιταλικές τράπεζες δεν χρειάζεται καμία αναφορά, αφού είναι στα όρια της χρεοκοπίας – ενώ σε αρκετά άλλα κράτη συμβαίνει κάτι ανάλογο.

ΠΩΣ ΝΑ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΗΣΥΧΟΣ;: «Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα χαρακτηρίζεται από έναν πρωτοφανή όγκο τοξικών παγίων τα οποία, στην τρέχουσα συγκυρία, υπερβαίνουν τα 6,8 τρις € – ενώ από αυτά μόλις τα 800 δις € αποτελούν «κόκκινα δάνεια».

  • Το εντυπωσιακό στοιχείο, σύμφωνα με την BIS και την EBA, είναι ότι το 75% περίπου αυτών των τοξικών παγίων αφορούν τους ισολογισμούς του τραπεζικού συστήματος της Γερμανίας και της Γαλλίας – με την Deutsche Bank να είναι εκ των πρωταγωνιστών της συγκεκριμένης αβεβαιότητας».

Η ΕΙΔΗΣΗ: To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα μία πιο χαλαρή μορφή των νέων κανόνων για τις προβλέψεις που πρέπει να σχηματίζουν οι τράπεζες έναντι πιθανών ζημιών τους από νέα "κόκκινα" δάνεια. Οι αλλαγές που υιοθετήθηκαν από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου πρέπει να εγκριθούν από τις κυβερνήσεις της ΕΕ για να καταστούν νόμος. Συνιστούν μία χαλάρωση των υποχρεώσεων (των τραπεζών) σε σχέση με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τον Οκτώβριο από τις χώρες της ΕΕ, η οποία με τη σειρά της είχε απαλύνει προηγούμενη πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκαλώντας την αντίθεση κάποιων κέντρων που τη θεώρησαν υπερβολικά ανεκτική.

REDS: To µετοχικό κεφάλαιο της Εταιρίας ανέρχεται στο ποσό των € 75,24 εκατ. και διαιρείται σε 57,43 εκατ. κοινές ονοµαστικές µετοχές ονοµαστικής αξίας € 1,3100 έκαστη. Η καθαρή θέση / ίδια κεφάλαια στις 30.9.2018 στα 92 εκατ. από 92,3 εκατ. ευρώ. Θετικές οι ελεύθερες ταμειακές ροές της εταιρείας σε 0,84 εκατ. ευρώ από αρνητικές -1,53 εκατ. ευρώ το 2017. Σύνολο δανείων 24,55 εκατ. από 27,49 εκατ. ευρώ.

  • Zηµίες προ φόρων   (60.015)   (910.124)
  • Φόρος εισοδήµατος (427.554)  (421.844)
  • Zηµίες περιόδου      (487.569) (1.331.968)

REDS(Ι): Στις εταιρείες του κλάδου εκείνο που έχει σημασία είναι το NAV της μετοχής... Της συγκεκριμένης είναι στα 1,5800 ευρώ με το ταμπλό να γράφει... 0,7500 ευρώ. Τους χωρίζει μία απόσταση 110%. 

  • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
  • Απόδοση 2018: +1,35%.
  • Χαμ- Υψηλό 2018: 0,6900 με 1,0500 ευρώ
  • Μέσος όρος τιμής 2018: 0,8600 ευρώ.
  • Συναλλαγές 2018: 2,07 εκατ. τεμάχια.
  • Μέσος όρος: 8900 τμχ ημερησίως.

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ (για να μην... ξεχνιόμαστε): 

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΛΕΝΕ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ – όχι όμως και στο Χ.Α: Την Τρίτη 5 Ιουνίου 2012, όταν ο Γενικός Δείκτης έγραψε ιστορικά χαμηλά, η μετοχή της Aegean είχε κλείσει στο 1,15 ευρώ, η Μοτορ Όιλ στα 4,05 ευρώ, ο Μυτιληναίος στα 1,39 ευρώ, η Coca Cola στα 12,6 ευρώ και ο ΟΠΑΠ στα 4,05 ευρώ. Που βρίσκονται σήμερα; Η Aegean στα 6,9 ευρώ (+500%), η Μότορ Όιλ στα 20,5 ευρώ (+406%), ο Μυτιληναίος στα 6,05 ευρώ (+335%), η Coca Cola στα 26,5 ευρώ (+110%) και ο ΟΠΑΠ στα 8,2 ευρώ (+103%). Πού έχει πάει όλη αυτή η άνοδος; Γιατί δεν αποτυπώνεται στον Γενικό Δείκτη; Η απάντηση είναι ότι οι τράπεζες εκτός από «μαύρη τρύπα» για τους μετόχους τους, καθώς έχουν λάβει και χάσει περίπου 55 δισ. ευρώ στις ανακεφαλαιοποιήσεις, μετατράπηκαν και σε «μαύρη τρύπα» για το Χρηματιστήριο Αθηνών «τρώγοντας» την θετική πορεία της αγοράς.

JUMBO: Η τελική γραμμή ξεπέρασε ακόμα και τα 150 εκατ. ευρώ (151,1 εκατ. ευρώ) εμφανίζοντας αύξηση 15% ένα μέγεθος που δεν έπιασε ούτε ο πιο αισιόδοξος αναλυτής που καλύπτει την μετοχή. Η επίδοση αυτή βάζει την εταιρία στην 5η θέση των πιο κερδοφόρων εταιριών στο ΧΑ (ετήσια μεγέθη) πίσω από CocaCola, ΕΛΠΕ, Motor oil και Μυτιληναίο όταν το 2004 η εταιρία στην σχετική κατάταξη ήταν 30η. Τα καθαρά κέρδη ήταν επόμενο να ανοίξουν το δρόμο για υψηλότερο μέρισμα το οποίο διαμορφώθηκε σε 39 λεπτά ανά μετοχή αυξημένο κατά 3 λεπτά σε σχέση με πέρυσι. Καθώς η εταιρία έχει ήδη μοιράσει ένα μέρος σε προμέρισμα, το μέρισμα που υπολείπεται για διανομή διαμορφώνεται σε 0,2172 ευρώ.

JUMBO(I): Εκεί που έσπασαν ολοκληρωτικά τα κοντέρ είναι η παραγωγή χρήματος. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές διαμορφώθηκαν σε 110 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα της εξαιρετικής διαχείρισης στο κεφάλαιο κίνησης (32% των συνολικών πωλήσεων έναντι 34% την προηγούμενη χρήση). Το ταμείο έφθασε τα 433 εκατ. ευρώ ενώ αν αφαιρεθεί ο δανεισμός η καθαρή ταμειακή θέση είναι 287 εκατ. ευρώ μέγεθος το οποίο αντιπροσωπεύει το 17% της κεφαλαιοποίησης της εταιρίας. Εκτός από ένα ύψος ρευστότητας που δίνει σημαντικούς βαθμούς ελευθερίας στην διοίκηση για περαιτέρω ανάπτυξη αποτελεί και ένα ισχυρό διαπραγματευτικό μοχλό με τους προμηθευτές. Μετά από αυτό ο ανταγωνισμός θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ είτε να αντιγράψει το μοντέλο της Jumbo είτε να αποσπάσει μερίδιο αγοράς.

Ο Dax έχασε σχεδόν 2000 μονάδες εφέτος, ένα μεγάλο κομμάτι είναι "Home made": Η συντριβή της Bayer κοστίζει στον Dax 405 μονάδες. Αυτό οφείλεται στο ιστορικό λάθος της εξαγοράς της Monsanto. Η BASF στοιχίζει 317 μονάδες και οι Daimler 216, Deutsche Bank 187, Siemens 150.

dax

  Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.