Στο μικροσκόπιο της σημερινής στήλης μπαίνουν η τεχνική εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι σημερινοί δείκτες της οικονομίας σε σύγκριση με το 2014 (ανάπτυξη, ανεργία, στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα, δημόσιο χρέος, επιστροφές κερδών ομολόγων). Το γαλλικό έλλειμμα μετά τις κινητοποιήσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» αλλά και η σύγκριση του ΑΕΠ σε ΗΠΑ, Ευρωζώνη και Ελλάδα. 

ΣΧΟΛΙΟ: Μετά την Ιταλία η οικονομική κρίση μεταφέρεται ως εκ των γεγονότων στη Γαλλία. Και αυτό γιατί ο Μακρόν περίμενε το έλλειμμα για το 2019 στα 2,80% μαζί με τα λεφτά που περίμενε να εισπράξει από τους νέους φόρους του. Και τα φιλαράκια του οι Γερμανοί ζητούσαν νέα μέτρα αμέσως μετά. Τώρα όμως που ακυρώθηκαν οι φόροι λόγω ΚΙΤΡΙΝΩΝ ΓΙΛΕΚΩΝ το έλλειμμα αναγκαστικά θα ξεπεράσει το 3%. Ε, κάτι πλάκες... Η συνέχεια, αν μη τι άλλο, συναρπαστική...

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ που δεν χρειάζονται ειδικά σχόλια... Μιλάνε οι αριθμοί από μόνοι τους!

  • ΗΠΑ: Αύξηση ΑΕΠ (ανάπτυξη) πρώτο τρίμηνο του 18 στο 2,20%, δεύτερο τρίμηνο 4,20%, τρίτο τρίμηνο 3,50% και πάνε πρίμα...
  • ΕΥΡΩΖΩΝΗ: Αύξηση ΑΕΠ (ανάπτυξη) -τρομάρα της-, πρώτο τρίμηνο 0,40%, δεύτερο τρίμηνο 0,40% και το τρίτο τρίμηνο 0,20%....
  • Η Ελλαδίτσα μας πάντως, εκινείτο στο τρίτο τρίμηνο με 11πλάσια ανάπτυξη στο 2,20%.

ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ: Η σχέση ΗΠΑ-FED είναι μόλις στο 19,5% του ΑΕΠ της. Ενώ η ΕΚΤ βλέποντας ότι ο ισολογισμός της έγινε «Σουπερόφουσκα» φθάνοντας στο 42% του συνολικού ΑΕΠ της με το να αγοράζει ότι τίτλους κρατικούς- επιχειρηματικούς- σκουπίδια etc etc εύρισκε στο διάβα της μας ειδοποιεί ότι θα το κόψει το αναθεματισμένο QE της! Και μετά, τι;;; Φωτιά στα μπατζάκια τους, που λένε στα χωριά μας και όχι μόνον, αφού κι αυτά κατέβηκαν στις πόλεις για να έβλεπαν προκοπή... 

ΓΙΑ ΤΩΝ ΛΟΓΩΝ ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ ή για τους άπιστους Θωμάδες:

1Money7.12

2Money7.123Money7.12ΔΕΙΤΕ ΤΩΡΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων και μέτρων μεταξύ αναθεωρημένου β' και γ' μνημονίου και αναλογιστείτε τι σανός τρέφει τα μυαλά των αμετανόητων:

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ (Απ. Μάνθος): Ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου πέρασε στη διάρκεια της εβδομάδας με γρήγορο διασκελισμό μέσα από τη δίμηνη ζώνη ταλαιπωρίας  των 610 με 650 μονάδων ακουμπώντας στην πορεία την πολύ κρίσιμη αντίσταση των  660 μονάδων. Κάπου εκεί όμως φαίνεται να τελείωσαν οι δυνάμεις του παραμένοντας «σφηνωμένος» μεταξύ του εύρους διακύμανσης των 660 με 644 μονάδων. 

  • Το διαγραμματικό ζητούμενο για τους «Buyers» είναι φυσικά  η ανοδική διαφυγή ή μη πάνω από το επίπεδο αντίστασης των 660 μονάδων, στοιχείο, που θα μπορούσε να ενισχύσει το σενάριο προσέγγισης της περιοχής διακύμανσης του περασμένου Σεπτεμβρίου μεταξύ των 680 με 704 μονάδων δίνοντας έτσι με την άνοδο αυτή ένα εορταστικό τόνο στο «ταμπλό» του ελληνικού χρηματιστηρίου. Στην αντίθετη όμως περίπτωση, που ο δείκτης αποτυπώσει ημερήσια κλεισίματα χαμηλότερα των 640 μονάδων θα επανέλθει στο προσκήνιο η μουντή διαγραμματική ατμόσφαιρα των 625 με 620 μονάδων.

4Money7.12Συγκρίσεις τώρα, για να καταλαβαίνουν οι μισθωμένοι παπαγάλοι ότι δεν περνάνε παντού τα ευφάνταστα πονήματά τους...

ΕΧΟΥΜΕ και ΛΕΜΕ: 

  • Η ανεργία τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα υποχώρησε στο 18,6%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2011 και αναμένεται να κλείσει το 2018 στο 18,4%.
  • Το υψηλότερο ποσοστό 27,9% ήταν στις 31/07/2013 επί κυβερνήσεως Σαμαρά
  • Η ελληνική οικονομία (ανάπτυξη ΑΕΠ) μεγεθύνθηκε την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου για ένατο συνεχές τρίμηνο και τρέχει με ανάπτυξη 2,2% το τελευταίο τρίμηνο.
  • Οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων επιτυγχάνονται πλήρως με υπερπλεονάσματα.
  • Το καθαρό δημοσιονομικό πλεόνασμα προϋπολογισμού ήταν 0,6% για το 2016 και 0,8% του ΑΕΠ για το 2017.
  • Ενώ έλαβε πίσω τις επιστροφές κερδών ομολόγων των ΚΤ ύψους 1,2 δισ. ετησίως, που είχε απολέσει η κυβέρνηση Σαμαρά
  • Επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα την δημιουργία «Μαξιλαριού» περί τα 30 δισ. περίπου για να εξέλθει στις αγορές όποτε κρίνει σκόπιμο.

ΕΝΩ η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014 κατέγραφε τις εξής επιδόσεις: 

Ρυθμό ανάπτυξης το 2014, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, μόλις στο 0,7%. Ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 27%. Πρωτογενές πλεόνασμα 0,4% του ΑΕΠ, έναντι στόχου έτους 1,5% και συμφωνημένου στόχου 3% το 2015, με ΜΟ 4,5% κατόπιν....... Το δημοσιονομικό έλλειμμα προϋπολογισμού το 2014 ήταν 3,6% του ΑΕΠ. Οι δανειστές του έκοψαν τις επιστροφές κερδών ομολόγων των ΚΤ και τις δόσεις από το καλοκαίρι του 2014 διότι δεν πέτυχε τους στόχους. 

Ο ΣΑΝΟΣ:... μας λένε... Η κυβέρνηση το 2015 μας κόστισε 60 δισ., 100 δισ., 200 δισ., ότι θυμούνται και χαίρονται δισ. Όμως έρχεται η ΕΛΣΤΑΤ και ανακοινώνει:

  • Στα 321,3 δισ.. ευρώ διαμορφώθηκε το δημόσιο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης το 2015, σημειώνοντας ΜΕΙΩΣΗ κατά 2,8 δισ. ευρώ έναντι του 2014 που ήταν 324,1 δισ.. ευρώ.
  • ΕΔΩ, ειλικρινά, η Επιστήμη (ξέρετε ποια) σηκώνει τα χέρια ψηλά... 

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ και σας το (ξαν)μεταφέρουμε: ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ – ΕΛΠΕ/ΜΟΗ – επανάληψη: Προ μηνός περίπου εγκαινιάστηκε το αναβαθμισμένο διυλιστήριο της Socar στην Σμύρνη (STAR- SOCAR Turkey Aegean Refinery) το οποίο αναμένεται να λάβει όλες τις σχετικές αδειοδοτήσεις έως τον Απρίλιο του 2019. Η επενδυτική δαπάνη για την δημιουργία ανήλθε σε 6,3 δισ. δολάρια (ή 5,6 δισ. ευρώ), τα έργα αναβάθμισης χρειάστηκαν 7 χρόνια και η δυναμικότητα του ανέρχεται σε 200.000 βαρέλια αργού ημερησίως.

  • Τα μεγέθη είναι πολύ κοντά σε αυτά του διυλιστηρίου της Motor Oil (πραγματική δυνατότητα διύλισης 190.000 βαρέλια) και αποτελεί μια ένδειξη αποτίμησης του κόστους αντικατάστασης που έχει ένα σύνθετο Μεσογειακό διυλιστήριο.
  • Επισημαίνεται ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν συνολική δυνατότητα διύλισης 240 χιλιάδων βαρελιών ημερησίως επιμερισμένα ωστόσο σε τρεις ξεχωριστές μονάδες.
  • Η λειτουργία της νέας μονάδας αναμένεται να περιορίσει κατά 1,5 δισ. δολάρια τις εισαγωγές διυλισμένων προϊόντων από τα 2,5 δισ. που είναι συνολικά καλύπτοντας το 25% των αναγκών της Τουρκίας.

ΑΓΟΡΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ: Επανήλθαν το τελευταίο διήμερο οι πωλητές στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, ανεβάζοντας τις αποδόσεις στα 10ετή πάνω από το 4,2, με τον τζίρο στην ΗΔΑΤ να ανεβάζει ρυθμούς, με την αξία συναλλαγών χθες να φτάνει τα 27 εκατ. ευρώ και στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας εβδομάδας, εκ των οποίων τα 24 εκατ. ευρώ αφορούσαν εντολές πώλησης. Οι νέες αναταραχές στις διεθνείς αγορές που ξεκίνησαν με την ενίσχυση των ανησυχιών γύρω από τον εμπορικό πόλεμο και τη διαμάχη ΗΠΑ-Κίνας παρά τις δηλώσεις περί «εκεχειρίας» 90 ημερών, σε συνδυασμό με τους φόβους για επιβράδυνση της οικονομίας των ΗΠΑ, με την καμπύλη των αμερικάνικων αποδόσεων να στέλνει σήμα για ύφεση προσεχώς, προκάλεσαν νέους τριγμούς στα ελληνικά ομόλογα, αυξάνοντας την μεταβλητότητα, παρόλο που σήμερα το κλίμα στις διεθνείς αγορές εμφανίζεται βελτιωμένο σε σχέση με το sell-off των δύο προηγουμένων ημερών.

OIKONOMIA: Η αύξηση των καθαρών εξαγωγών, η μεγέθυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης και η αύξηση των αποθεμάτων, έφεραν την αύξηση του ΑΕΠ στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2018 κατά 2,1%, όπως αναφέρει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο της report.

  • Σύμφωνα με την Alpha Bank, η οικονομική δραστηριότητα ενισχύθηκε στο τρίτο τρίμηνο του έτους κατά 2,2% σε ετήσια και 1% σε τριμηνιαία βάση, ενώ σωρευτικά το πρώτο εννεάμηνο του 2018, η ετήσια αύξηση του πραγματικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος ήταν 2,1%, έναντι 1,5% το 2017 συνολικά.
  • Πρόκειται για το ένατο συνεχόμενο τρίμηνο που παρατηρείται αύξηση του ΑΕΠ, εξέλιξη που συνάδει με τη βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος (ESI) στην Ελλάδα από τις αρχές του 2016 και εντεύθεν, με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.