Στο μικροσκόπιο της στήλης σήμερα βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο προσπαθεί να κρατήσει τα κεκτημένα των προηγούμενων συνεδριάσεων και ο Γενικός Δείκτης το επίπεδο των 647-645 μονάδων. Τα χαμηλά Ρ.Ε, τι γίνεται με τον 25άρη και τον τραπεζικό δείκτη. Ακτινογραφίες διυλιστήρια (ΕΛΠΕ, Μότορ Όιλ), ΟΤΕ, Coca-Cola, Alpha Bank, ΕΧΑΕ. Ελλείμματα -πλεονάσματα προϋπολογισμών χωρών της ευρωλάνδης.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΩΡΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΛΟΓΩ ΕΟΡΤΩΝ ΑΝΕΥ ΟΓΚΩΝ: Το ελληνικό χρηματιστήριο, προσπαθεί να κρατήσει τα κεκτημένα επίπεδα των προηγουμένων ημερών, αδυνατώντας προς το παρόν να κάνει την υπέρβαση, τόσο σε επίπεδο τιμών όσο και σε αξία συναλλαγών. Οι ημερήσιοι πρωταγωνιστές μπορεί να εναλλάσσονται, αλλά το αποτέλεσμα παραμένει ίδιο και μονότονο στο τέλος της συνεδρίασης. Εισερχόμενοι στην εορταστική περίοδο και το κλείσιμο του έτους, παρατηρούμε ότι οι όγκοι συναλλαγών κινούνται σε χαμηλά επίπεδα και το ενδιαφέρον από το εξωτερικό είναι υποτονικό, αν όχι ανύπαρκτο.

Αγοράστε τα χαμηλά Ρ/Ε: Ο δείκτης των κερδών σε συνδυασμό με τη ρευστότητα είναι ο πρώτος οδηγός σε μια λίστα επιλογών. Πλέον τα χαμηλά μονοψήφια Ρ/Ε δεν είναι δυσεύρετα και σε συνδυασμό με την ποιότητα των κερδών, αλλά και τα προσδοκώμενα μερίσματα μπορούν να αποτελέσουν την βάση ενός χαρτοφυλακίου με βάθος αρκετών ετών.

  • Στις ώριμες αγορές τα φθηνά Ρ/Ε είναι στην περιοχή του 12 -13. Σε αγορές σαν την ελληνική, οτιδήποτε κάτω από το 10 έχει ενδιαφέρον, ειδικά αν πληρώνει μερίσματα και έχει και ένα συμπαθητικό διψήφιο δείκτη ανάπτυξης κερδών.
  • Ο πρώτος λόγος αναγκαστικά πάει στα μεγάλα χαρτιά, αφού αυτά θα τύχουν της προσοχής των θεσμικών κεφαλαίων που αποτιμούν πιο αποτελεσματικά τις μετοχές.
  • Τα καλά κέρδη όμως θα τα δώσουν - όπως πάντοτε - τα ποιοτικά του μικρομεσαίου και μικρού χώρου του ελληνικού χρηματιστηρίου.

ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ: Δεν είναι τυχαίο που τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Motor Oil έχουν εδραιωθεί σε κεφαλαιοποίηση υψηλότερα των 2 δισ. ευρώ καταλαμβάνοντας την 4η και την 5η θέση στην κατάταξη των εταιρειών του ΧΑ. Το ευνοϊκό περιβάλλον διύλισης και οι επενδύσεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στην αναβάθμιση των μονάδων αποδίδουν, καθώς και οι δύο εταιρείες στράφηκαν στο εξωτερικό προκειμένου να διαθέσουν την αυξημένη δυναμικότητά τους. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό καθώς το 49% της κερδοφορίας των εισηγμένων εταιρειών αφορά τις δύο εταιρείες του κλάδου διύλισης. Για άλλο ένα τρίμηνο και οι δύο εταιρείες εμφάνισαν επιδόσεις υψηλότερες από τις -ήδη απαιτητικές- εκτιμήσεις της Αγοράς.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΜΑΝΘΟΣ: Από τις επιμέρους δεικτοβαρείς μετοχές: ο ΟΤΕ δείχνει να τα βρίσκει σκούρα με την ισχυρή περιοχή αντίστασης των 11,0000 με 11,1000 ευρώ, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ένα pullback προς το επίπεδο των 10,6400 με 10,5200 ευρώ η Coca Cola HBC έχει να αντιμετωπίσει την ανυπέρβλητη αντίσταση της H&S neckline στα 27,9000 με 28,0000 ευρώ.

  • Η Alpha Bank προσπαθεί να κρατηθεί πάνω από τη ζώνη στήριξης των 1,2200 με 1,1800 για να  διατηρήσει ανοιχτό το παράθυρο ανοδικής κίνησης προς τα 1,3700 με 1,4000 ευρώ και τέλος η  Motor Oil, ναι μεν αναπνέει εδώ και πολλές συνεδριάσεις πάνω από το επίπεδο των 20,00 με 19,8200 ευρώ κάνοντας διερευνητικές κινήσεις προς την ισχυρή αντίσταση των 21,8000 ευρώ αλλά δίχως ανοδικό αποτέλεσμα. Πάντως διαγραμματικά και οι τέσσερις μετοχικοί τίτλοι, που ρυθμίζουν σχεδόν το 40% του Γενικού Δείκτη έχουν αυξημένα περιθώρια καθόδου.

Αγορά ΧΑ - σχόλιο θεσμικού - Είμαστε εκτός θέματος: Η δουλειά ενός αναλυτή είναι να βρίσκει επενδυτικές ευκαιρίες και να εντοπίζει κινδύνους. Την εβδομάδα που πέρασε η ατζέντα είχε στο μενού: «Ποιο είναι το κόστος για τη διαπραγμάτευση μιας εταιρείας στο ΧΑ; Ποιες εταιρείες έχουν μικρή ελεύθερη διασπορά και μπορούν άμεσα να ενεργοποιήσουν την διαδικασία εξόδου από την αγορά, Ποιες εταιρείες έχουν θυγατρικές εισηγμένες και μπορούν να τις πουλήσουν».

Χαμένοι από την μαζική έξοδο ονομάτων από το ταμπλό αντί να προωθείται ο θεσμός οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς φαίνεται να λειτουργούν προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το Χρηματιστήριο της Αθήνας μετά από δεκαετίες διαβουλεύσεων και νομοθετημάτων και αφού έφτιαξε ένα ρυθμισμένο περιβάλλον αντάξιο των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων φαίνεται να μένει από καύσιμα. Κάποτε η ουρά για την είσοδο είχε 200 εταιρείες. Πλέον η ουρά έχει μεταφερθεί στην έξοδο.

ΕΛΒΕ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Στην χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ αποφασίστηκε, η έναρξη της διαδικασίας συγχώνευσης με απορρόφηση της κατά 100% θυγατρικής εταιρείας «ΚΑΡΜΑ Ενεργειακή Ι.Κ.Ε». Ως ημερομηνία Ισολογισμού μετασχηματισμού ορίστηκε η 31-12-2018. Η ΚΑΡΜΑ ΙΚΕ λειτουργεί ένα φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος 492,42 Κwp. Το τίμημα μεταβίβασης είχε ανέλθει σε 950 χιλ. ευρώ. Η ΚΑΡΜΑ στις 30.6.2018 εμφάνιζε καθαρή θέση 628,2 χιλ. ευρώ και σύνολο υποχρεώσεων περί τις 45 χιλ. ευρώ.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: Οι τραπεζικές μετοχές συνεχίζουν να αποτελούν τον αδύνατο κρίκο, παρά την αντίδραση των τελευταίων ημερών, αδυνατώντας να προσεγγίσουν τα πρόσφατα υψηλά των αρχών Δεκεμβρίου. Έτσι ο δείκτης τραπεζών τις τελευταίες 4 ημέρες κινείται σε στενό εύρος διακύμανσης εντός της ζώνης των 460-470 μονάδων, αδυνατώντας να βρεθεί πάνω από το άνω όριο του. Μόνο έγκυρη (ημερήσια) διάσπαση των 470 μον. μπορεί να οδηγήσει σε προσέγγιση της επόμενης ζώνης (487-498 μονάδες). Οι επόμενες σημαντικές αντιστάσεις εντοπίζονται στις 525 και 550 μονάδες, που αποτελεί επίπεδο Fibonacci 38,20% της τελευταίας μεγάλης πτωτικής κίνησης. Οι 460 μονάδες αποτελούν και την 1η κοντινή στήριξη, με τις 444 & 437 μον. να αποτελούν τις πρόσφατα δοκιμασμένες γραμμές αμύνης.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ: Δίνει μάχη να κρατήσει το σημαντικό επίπεδο των 647-645 μονάδων, για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις να προσεγγίσει το επόμενο επίπεδο ισχυρών αντιστάσεων των 663 και 675 μονάδων. Ημερήσιο κλείσιμο κάτω από τις 645 μονάδες θα επιβαρύνει ξανά την ήδη τεχνικά αρνητική εικόνα του, ανοίγοντας την όρεξη των short sellers για τις 626 & 615 μονάδες.

FSE25: Αντίστοιχα έγκυρη ανοδική ημερήσια διάσπαση των 1710 μονάδων στον Δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE25, μεγαλώνει τις πιθανότητες επαναπροσέγγισης της ζώνης αντίστασης των 1745-1755 μον.. Οι 1690 μον. αποτελούν την 1η κοντινή στήριξη με επόμενη τις 1660 μονάδες. Μόνο ημερήσια καθοδική διάσπαση των 1660 μον. μπορεί να βαρύνει την τεχνική εικόνα προδιαθέτοντας για στόχους πέριξ των 1600 μονάδων.

  • Συμπερασματικά, η ελληνική αγορά παραμένει υποτονική, εκτιμούμε δε ότι οι πιθανότητες να συνεχιστεί η πλευρική κίνηση με χαμηλούς όγκους συναλλαγών μέχρι το νέο έτος είναι αυξημένες, αν δεν συμβεί κάτι συνταρακτικό «εντός και εκτός τειχών». Αναμένουμε να δούμε πως θα εκτονωθεί η πλευρική κίνηση των τελευταίων ημερών, παραμένοντας σε αυξημένη επιφυλακή, λόγω και των διεθνών αναταράξεων.
  • Επιλέγουμε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις, σε επιλεγμένα επιθυμητά τεχνικά σημεία, έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μας την χρήση στρατηγικών stop loss & profit taken για κερδισμένες θέσεις (Λουκάς Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor Msc Banking & Finance)

Η Καθαρή Θέση στον Ισολογισμό μιας επιχείρησης αποτελείται από δύο μέρη:

  • Το σύνολο του κεφαλαίου που έχουν συνεισφέρει οι μέτοχοι σε αυτή, μέσω κοινών και προνομιούχων μετοχών.
  • Τα κέρδη που προέκυψαν κατά την παραγωγική διαδικασία κι αντί να δοθούν στους μετόχους ως μέρισμα, επανεπενδύθηκαν στην επιχείρηση (κεφαλαιοποίηση κερδών).

Συνήθως ο υπολογισμός της δεν είναι απλός γιατί η πραγματική αγοραία αξία των περιουσιακών στοιχείων, όπως πχ των ακινήτων, δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί. Επίσης ορισμένα περιουσιακά στοιχεία κρατούνται στα λογιστικά βιβλία με την τιμή αγοράς τους, κι όχι με την τωρινή αξία τους.

ΣΧΟΛΙΟ - ΑΝΑΦΟΡΑ διακεκριμένης φίλης μας περί... ΕΥΡΩΛΑΝΔΗΣ: Ελλείμματα – πλεονάσματα προυπολογισμών χωρών της ευρωλάνδης, χειμώνας 2018-19. Προβλέψεις Κομισιόν και άλλων ευαγών ιδρυμάτων. Πάντως ο μεσιέ μέγα μικρόν χτυπάει Ρουμανία και αρνητικό πρωταθλητισμό στο άνετο, αλλά ψάχνει τρομοκράτες. Εμείς ξεκάθαρα πλεονασματικοί και όχι απλώς πρωτογενώς πλεονασματικοί, αλλά ο Κυριάκος δεν ξέρει τίποτα. Επιμένει στις ανταλλαγές και σε άλλα Μακεδονικά παραμύθια. Η Κύπρος μακράν πλεονασματική πρωταθλήτρια. 

FranceAEP

ΕΧΑΕ: Οι τζίροι έχουν υποχωρήσει εκ νέου και η ΕΧΑΕ έφτασε να δημοσιεύσει αρνητικό τρίμηνο. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που η ΕΧΑΕ δημοσιεύει ζημιογόνο τρίμηνο. Αλλά αν συνεχίσει έτσι, με την κατρακύλα που έχει η κεφαλαιοποίηση της και με τα 78 εκατ. ευρώ (33% της κεφαλαιοποίησης) που έχει ο ισολογισμός της δεν αποκλείεται να δούμε ακόμα και την ΕΧΑΕ να πέφτει θύμα επιθετικής κίνησης εξαγοράς από κάποιο μεγάλο πάροχο αγοράς. 

  Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.