Η αγορά, μη επηρεαζόμενη από το εορταστικό πνεύμα των ημερών, διάλεξε για πολλοστή φορά να μας δείξει το άσχημο πρόσωπό της, ενώ ίδια γραμμή κινείται και μέρος της πολιτικής σκηνής του τόπου, με έναν ακραία πολωτικό και διχαστικό λόγο. Την προσοχή της στήλης τραβάει η υποχώρηση των αποτιμήσεων του Γενικού, οι τράπεζες, η Coca Cola, ο FTSE 100 και ο Fourlis.

To άσχημο, σχεδόν αποκρουστικό πρόσωπό της, διάλεξε για πολλοστή φορά να μας δείξει η αγορά μη επηρεαζόμενη από το εορταστικό πνεύμα των ημερών. Ανύπαρκτος τζίρος, πλήρης επικράτηση των πτωτικών μετοχών, συνεχίζεται η καθίζηση μετοχών που αποτελούν την ραχοκοκαλιά του ελληνικού χρηματιστηρίου.  Όμως, αυτή την φορά έχει συμπαραστάτες και τις ξένες αγορές που διορθώνουν άγαρμπα, αλλά όχι στο βαθμό που το πράττει το Χ.Α.  Για την ιστορία του πράγματος: Ανοδικές - Πτωτικές 20-79 και τζίρος 25,5 εκατ. ευρώ + τα πακέτα.. 

ΑΓΟΡΑ - ΘΕΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ: Η Μαύρη Παρασκευή για το Λιανικό Εμπόριο μπορεί να πέρασε, για το Χρηματιστήριο παραμένει και διαμορφώνει εξαιρετικά σημεία εισόδου σε μετοχές που μπορούν θα θεωρηθούν αντικειμενικά φθηνές.
Η υποχώρηση των αποτιμήσεων με το Γενικό Δείκτη στις 650 μονάδες οδήγησε πολλές μετοχές στην ζώνη της ευκαιρίας. Το ΡΕ της αγοράς υποχώρησε στο 13 το οποίο σημαίνει ότι επιμέρους υπάρχουν εταιρίες σε χαμηλά μονοψήφια ΡΕ ή με μερισματικές αποδόσεις που βγάζουν... μάτια.

  • Το αν θα υποχωρήσει ή όχι η Αγορά από τα επίπεδα στα οποία εσχάτως διαπραγματεύεται δεν είναι προβλέψιμο ωστόσο με κάποια σχετική βεβαιότητα κάποιες τιμές είναι καταδικασμένες μεσομακροπρόθεσμα να πληρώσουν τον μέτοχο που τολμά να αγοράζει κόντρα στην τάση των ημερών.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ - CONTRARIAN: Επειδή θαύματα δεν συμβαίνουν κάθε μέρα αλλά μερικές φορές το ρίσκο έχει τιμολογήσει το απίθανο για ένα μικρό και πολύ συγκεκριμένο κομμάτι του χαρτοφυλακίου, οι τράπεζες θα μπορούσαν να πληρώσουν μια πολύ μεγάλη απόδοση αν τελικά καταφέρουν να βγουν χωρίς καταστροφικές απώλειες από όλη αυτή την καταιγίδα.

  • Με σειρά προτίμησης (Ρ/ΒV) Alpha Bank, (0,20), Eurobank (0,18), Εθνική Τράπεζα (0,18) και ΔΕΗ (0,06) είναι από τις πλέον ζορισμένες αποτιμήσεις (distressed) του ΧΑ. Και να διπλασιάσουν τις τιμές από αυτά τα επίπεδα πάλι ζορισμένες θα είναι. Ωστόσο όσοι το επιχειρήσουν καλό είναι να κρατήσουν επαφή με το ταμπλό και να αποφύγουν τρέλες που θα έθεταν σε κίνδυνο το σύνολο του επενδεδυμένου χαρτοφυλακίου.

ΦΟΥΡΛΗΣ: Αρνητικός πρωταγωνιστής διαρκείας στο ταμπλό, με τον πωλητή να γίνεται επιθετικότερος και με τη μετοχή σε καθεστώς κατάρρευσης, ειδικότερα σήμερα υποχωρώντας 4,55% σε νέα χαμηλά κάτω και από τα 4,3000 ευρώ, σχεδόν δύο ευρώ χαμηλότερα από τα υψηλά της για το 2018 στα 6,1000 με 6,1500 ευρώ. Όχι τίποτα άλλο, αλλά εκθέτει και όσους την (υπο)στήριζαν και ειδικότερα όλους τους αναλυτές που έδιναν τιμές στόχου από 6,5000 μέχρι και 7,7000 ευρώ. Κάποιος διαχειριστής πρέπει να έχει πάρει εντολή SELL TO ZERO, τουτέστιν..."Ρευστοποίησε σε οποιαδήποτε τιμή αρκεί να σβήσεις την θέση στη μετοχή...", αλλιώς δεν εξηγείται τέτοιο πατατράκ. 

Ο Αντίλογος της τεχνικής ανάλυσης: Παρόλο που η τεχνική ανάλυση χρησιμοποιείται ευρέως από τους επαγγελματίες των αγορών, δεν συμβαίνει το ίδιο με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Μία έρευνα των Flanegin και Rudd (2005) έδειξε ότι αντικείμενα στα οποία καθηγητές πανεπιστημίων αφιέρωναν αρκετό χρόνο διδασκαλίας, χρησιμοποιούνταν ελάχιστα από τους επαγγελματίες της αγοράς. Αντιθέτως, έννοιες και πρακτικές της τεχνικής ανάλυσης που οι τελευταίοι χρησιμοποιούσαν κατά κόρον, τύγχαναν ελάχιστης προσοχής από τους ακαδημαϊκούς. Ενώ μια μελέτη του Robert Strong (1988) έδειξε ότι περισσότερο από το 60% των PhDs δεν πίστευε ότι η τεχνική ανάλυση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποτελεσματικό εργαλείο για τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων. Τα βασικά θεωρητικά επιχειρήματα εναντίον της τεχνικής ανάλυσης είναι δύο: 

  • Υπόθεση του Τυχαίου Περιπάτου (Random Walk Theory)- Η κίνηση των μετοχών γίνεται τυχαία, δεν επηρεάζεται από το παρελθόν και άρα τα όποια μοτίβα αναγνωρίζονται στα διαγράμματα, δεν έχουν βάση και αποτελούν απλώς παιχνίδια του μυαλού. Και η Υπόθεση των Αποτελεσματικών Αγορών (Efficient Market Hypothesis)- Καθώς νέες πληροφορίες- ειδήσεις ανακοινώνονται σε μια ανταγωνιστική αγορά, οι επενδυτές θα τις αξιολογήσουν αυτόματα και με λογική, οδηγώντας την τιμή στο νέο επίπεδο ισορροπίας. Έτσι, καμία μέθοδος ανάλυσης (θεμελιώδης ή τεχνική) δεν μπορεί να υπεραποδώσει (outperform) της αγοράς.

COCA COLA HBC - σχόλιο θεσμικού παράγοντα: Διάβαζα πρόσφατα διάφορα στο Reuters για μια παρουσίαση και κάποια στιγμή που μιλούσα με έναν Σκωτσέζο συνάδελφο σκέφτηκα το εξής, συγκεκριμένα για την ΕΕΕ, όπου λόγω νέων εξελίξεων και σοβαρών πιθανοτήτων αναστροφής του Brexit έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και ειδική κατάσταση για τη μετοχή.

  • Ο δείκτης Ftse 100, άπαξ και επικαιροποιηθεί - αν και κάτι τέτοιο φαίνεται μάλλον απίθανο αυτή την στιγμή - νέο δημοψήφισμα είναι εξαιρετικά πιθανό να καταγράψει μια πολύ έντονη θετική αντίδραση. Αφενός γιατί έχει πιεστεί πάρα πολύ και βρίσκεται σε χαμηλά διετίας και αφετέρου γιατί θα υπάρξει συνολικό ράλι ανακούφισης στις διεθνείς αγορές.
  • Παράλληλα, θα ενισχυθεί δυναμικά και το εθνικό νόμισμα της Αγγλίας η στερλίνα, πράγμα που σημαίνει ότι το επίπεδο αξίας της μετοχής στο χρηματιστήριο του Λονδίνου θα έχει δύο σημαντικότατους λόγους να ενισχυθεί σημαντικά.
  • Προσοχή, εφόσον η μετοχή είναι σε παράληλλη διαπραγμάτευση σε Αγγλία και Ελλάδα και εφόσον είναι και σε διαφορετικό νόμισμα το συγκεκριμένο σενάριο θα μπορούσε να φέρει τον Άγιο Βασίλη για τους μετόχους της 3Ε.
  • Τεχνικά, η μετοχή στην Ελλάδα είναι αναγκασμένη να ακολουθήσει και μπορεί να διαμορφωθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα κατάσταση για την Βασίλισσα του ελληνικού χρηματιστηρίου.
  • Τέλος, όπως έχουμε αναφέρει ότι η εταιρία έχει ξεκινήσει και γενναίο πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών, πράγμα επίσης εξαιρετικά θετικό.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ – FTSE: Η αναθεώρηση των δεικτών του FTSE ακολουθεί αυτής του MSCI και αν η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ είχε υψηλότερη ελεύθερη διασπορά (το free float της ανέρχεται τώρα  σε μόλις 9%!) θα βρισκόμασταν ενώπιον μιας πρωτοφανούς έκπληξης, καθώς η αποτίμηση της ΕΧΑΕ έχει υποχωρήσει στην 38η(!!!) θέση της κατάταξης των αποτιμήσεων και θα απειλούταν με έξοδο από τον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Επισημαίνεται ωστόσο, ότι η έξοδος της Grivalia από το δείκτη λόγω συγχώνευσης στις αρχές του 2019 απελευθερώνει μια θέση, με υποψήφια προς ένταξη την μετοχή της Cenergy.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΓΕΝΙΚΑ ΤΟ ΘΕΟ ΤΟΥΣ: Μόνο που την ατάκα την είχε γράψει πριν δύο χρόνια η Χρυσή Αυγή!

samaras xa

ΝΑ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ και να σκεφτόμαστε: Το 1991 ο Αντώνης Σαμαράς ως υπουργικός Εξωτερικών υπέγραφε αναγνωρίζοντας πρώτος χωρίς επιφύλαξη τα Σκόπια ξεκάθαρα ως Δημοκρατία της Μακεδονίας, ανοίγοντας τα σύνορα σε κάθε είδους κακοποιό και μη αλβανικό στοιχείο, έριξε και την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά μετά τα ξέχασε όλα αυτά! Μετά από δύο δεκαετίες, ο ίδιος έκανε λόγο απλά για οικονομικούς μετανάστες, απομόνωνε τον κόσμο στις παρελάσεις, έπαιρνε τα σκληρότερα μέτρα που γνώρισε ποτέ η Ελλάδα – εννοείται μετά τα Ζάππεια – κάνοντας λόγο για success stories ενώ πρόσφατα υποβιβάζει  τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θέλοντας να αποδείξει ότι παραμένει το αφεντικό  στη ΝΔ. Παράλληλα παριστάνει και τον μακεδονομάχο καθότι η Μακεδονία είναι μια και είναι Ελληνική. Αγαπάει και την Ακροδεξιά η οποία ενστερνίζεται βαθιά το Πατρίς- Θρησκεία- Οικογένεια προς μεγάλη συγκίνηση όλων μας!

kanonismos 356791------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.