Οι απογοητευτικές προβλέψεις για τα επιτόκια από την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) οδήγησαν σε σημαντικές απώλειες τις ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, με αρκετούς δείκτες να υποχωρούν σε χαμηλό δύο ετών εν μέσω ανησυχιών ότι η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής μπορεί να επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη. Το αρνητικό κλίμα επηρέασε και το ΧΑ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε βουτιά 1,1% στις 11:39 ώρα Ελλάδας ενώ ο βρετανικός FTSE 100 και ο γαλλικός CAC σημείωσαν πτώση 1,4% και 0,9% αντίστοιχα, έχοντας υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον από τον Δεκέμβριο του 2016. Ο δείκτης STOXX 600 οδεύει προς τη χειρότερη ετήσια επίδοσή του από το 2008, έχοντας υποχωρήσει πάνω από 13% από τις αρχές τους έτους.

Μετά την τέταρτη για φέτος αύξηση των επιτοκίων, η Fed προανήγγειλε χθες «κάποιες περαιτέρω σταδιακές» αυξήσεις στο μέλλον, απογοητεύοντας την αγορά που ανέμενε ένα πιο αισιόδοξο μήνυμα από την κεντρική τράπεζα της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Όλοι οι κλάδοι κινούνταν σε αρνητικό έδαφος, με τις εξορυκτικές εταιρίες και τις τράπεζες να υποχωρούν κατά 2,6% και 1,4% αντίστοιχα.

Πτωτικές τάσεις συνεχίζουν να καταγράφουν οι τιμές των μετοχών, εν μέσω πτωτικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, στον απόηχο της αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων.

Το αρνητικό κλίμα επηρέασε και το Χρηματιστήριο Αθηνών, που καταγράφει απώλειες για 5η συνεχή συνεδρίαση.

Ο Γενικός Δείκτης αυτή την ώρα (12:49) καταγράφει απώλειες 1,03% στις 612,63 μονάδες και τον τζίρο στα 17,97 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 0,79%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης 0,69% και ο τραπεζικός δείκτης 0,91%.