Πτώση σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, καθώς συνεχίζουν να επηρεάζουν το κλίμα οι ανησυχίες για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και πιο σφιχτές νομισματικές συνθήκες.

Στις 10:12 ώρα Ελλάδας, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,6%, ενώ ο γαλλικός CAC και ο ισπανικός IBEX σημείωσαν πτώση 0,7% και 0,5% αντίστοιχα. Τα χρηματιστήρια στη Φρανκφούρτη και στο Μιλάνο ήταν κλειστά λόγω αργίας.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν σημειώσει πτώση 13,5% από τις αρχές του 2018 και οδεύουν προς τη χειρότερη ετήσια επίδοσή τους από το 2008, έχοντας υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδά τους από το 2016 ύστερα από τις απογοητευτικές ανακοινώσεις της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) την περασμένη εβδομάδα.

Το κλίμα επηρέαζαν και οι ανησυχίες για την πολιτική σταθερότητα στις ΗΠΑ καθώς σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η μερική αναστολή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών μπορεί να συνεχιστεί μέχρι τον Ιανουάριο.

Οι επιχειρηματικές εξελίξεις ήταν περιορισμένες. Στο επίκεντρο, ωστόσο, ήταν η μετοχή του ευρωπαϊκού ομίλου διαχείρισης χρηματιστηρίων Euronext, ο οποίος ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να εξαγοράσει το χρηματιστήριο του Όσλο έναντι 625 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της Euronext υποχώρησε κατά 0,6%.