Η σημερινή στήλη ασχολείται με τη χρηματιστηριακή αγορά και τις τραπεζικές μετοχές, τον ειδικό διαπραγματευτή, αλλά και τις ακτινογραφίες των εισηγμένων Νάκα, ΕΛΤΡΑΚ, ΓΕΒΚΑ, Μουζάκη, Κλουκίνα, Flexopack, Πλαστικά Θράκης, Έλτον Χημικά, Έλαστρον, Ελινόιλ, Revoil.

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ: Αστειότητες περί της χειρότερης αγοράς κ.λπ. δοξασιών και ουσιαστικά ασυναρτησιών που διαβάζουμε σε καθημερινή βάση... Το ΧΑ δεν είναι οι ανισόρροποι δείκτες ανισόρροπων προσώπων (χρονιάρες μέρες να μην γράψουμε τις πραγματικές λέξεις)... Το ΧΑ είναι ζωντανό σώμα, με ζωντανούς οργανισμούς που κάθε χρόνο φροντίζουν να χαρίζουν ζωντάνια @ υγεία (τουτέστιν, κέρδη) στα χαρτοφυλάκια των ζωντανών διανοητικά επενδυτών. Η αγορά του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι η πλέον εύκολη για τον ιδιώτη επενδυτή, αφού υπάρχουν αρκετές μετοχές που είναι πανεύκολα εντοπίσιμες και σχεδόν βέβαιο ότι θα του το ανταποδώσουν με μία γερή απόδοση επί της τοποθέτησής του.

  • Λαμβάνοντας απλώς υπόψη του 4-5 βασικές επενδυτικές αρχές, γνωστές σε όλους... 'Εχει αυτό το καλό δηλαδή. το ΧΑ, που δεν μπορεί εύκολα να το βρεις στις μεγάλες αγορές... Μπορείς να το ξέρεις απέξω κι ανακατωτά, εφόσον έχεις ασχοληθεί μαζί του στα σοβαρά και όχι με προσέγγιση ρουλετάδικου...Και είναι μεγάλο το "έγκλημα" που διαπράττεται από τον ιδιώτη επενδυτή εις βάρος του ίδιου εαυτού του! Αφού δέχεται να αποτελεί το αιώνιο θύμα αυτών που μία ζωή τον δουλεύουν ψιλό γαζάκι.

ΚΟΝΤΡΑ ΤΕΜΠΟ: Επειδή θαύματα δεν συμβαίνουν κάθε μέρα αλλά μερικές φορές το ρίσκο έχει τιμολογήσει το απίθανο για ένα μικρό και πολύ συγκεκριμένο κομμάτι του χαρτοφυλακίου, οι τράπεζες θα μπορούσαν να πληρώσουν μια πολύ μεγάλη απόδοση αν τελικά καταφέρουν να βγουν χωρίς καταστροφικές απώλειες απ' όλη αυτή την καταιγίδα.

  • Με σειρά προτίμησης (Ρ/ΒV) Alpha Bank, (0,20), Eurobank (0,18), Εθνική Τράπεζα (0,18) και ΔΕΗ (0,06) είναι από τις πλέον ζορισμένες αποτιμήσεις (distressed) του ΧΑ. Και να διπλασιάσουν τις τιμές απ' αυτά τα επίπεδα πάλι ζορισμένες θα είναι.
  • Ωστόσο όσοι το επιχειρήσουν καλό είναι να κρατήσουν επαφή με το ταμπλό και να αποφύγουν τρέλες που θα έθεταν σε κίνδυνο το σύνολο του επενδεδυμένου χαρτοφυλακίου (ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ).

ΝΑΚΑΣ: Με την κερδοφορία να έχει σταθεροποιηθεί, τον δανεισμό να έχει ελαχιστοποιηθεί και την μετοχή να παραμένει φτηνή, το μόνο πρόβλημα αποτελεί η εύρεση ικανοποιητικής ποσότητας μετοχών προς πώληση. Η σταθερή διανομή υψηλών ποσών (0,13 ευρώ το 2018), αποτελεί ένα ακόμα προτέρημα για την μετοχή. (Ρ/Ε18: 12, P/BV:0,55)

ΕΛΤΡΑΚ: Φαινομενικά φαίνεται ότι μετά και τα τρελά λεφτά που διένειμε στους πιστούς της μετόχους (0,601 ευρώ τελευταία επιστροφή κεφαλαίου), δεν μπορεί να προσφέρει σημαντικές συγκινήσεις. Με την τιμή όμως πλέον να διαμορφώνεται λίγο πάνω από τα 2 ευρώ, επίπεδο στο οποίο άλλαξαν χέρια σημαντικά πακέτα πρόσφατα, οι οικονομικοί της δείκτες παραμένουν εξαιρετικά ελκυστικοί, ενώ και αυτή θα ευνοηθεί από την πιθανή έναρξη μεγάλων έργων. (Ρ/Ε18: 7, P/BV:0,55)

ΓΕΒΚΑ: Δεν σταματά η εταιρεία να βελτιώνει τα μεγέθη της, να μειώνει τον ούτως ή άλλως μικρό δανεισμό και να μοιράζει χρήματα στους μετόχους της (0,03 ευρώ πέρυσι). Η μετοχή έχει σταθεροποιηθεί χαλαρά πάνω από την περιοχή των 0,60 ευρώ και με τα οικονομικά στοιχεία να παρουσιάζουν σταθερή βελτίωση, διαμορφώνεται μία αποτίμηση εξαιρετικά ελκυστική και υπάρχει πάντα η προσδοκία ότι κάποτε θα αρχίσουν να γίνονται έργα σε αυτή την χώρα. Λαμβάνοντας υπόψη και την σταθερή μερισματική της πολιτική, δεν πιστεύω ότι θα χάσει όποιος ασχοληθεί μαζί της. (Ρ/Ε18: 13, P/BV:0,65)

ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Δείχνει πλέον ότι έχει αρχίσει να αποδίδει η αξιοποίηση των ακινήτων, με την εταιρεία να περνά πλέον σταθερά σε κερδοφορία. Εξαιρετικό real estate play, με μοναδικό αγκάθι την διευθέτηση υποχρεώσεων 20,7 εκατ. ευρώ, προς τους βασικούς μετόχους στα τέλη του 2021. (P/BV:0,33)

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ: Η κινητικότητα που παρατηρήθηκε στην μετοχή, λόγω των προσδοκιών για απόσχιση και αυτόνομη εισαγωγή του κλάδου των ακινήτων, ατόνησε μετά την απόρριψη του αιτήματος εισαγωγής της θυγατρικής. Οι μη ικανοποιητικές επιδόσεις με ελαφρώς πτωτικές πωλήσεις και οριακή κερδοφορία, αντισταθμίζονται με το παραπάνω από την πολύ σημαντική ακίνητη περιουσία της εταιρείας. Ερωτηματικό παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με την συνεργασία με τα Mothercare, τα οποία είναι σε εξαιρετικά φθίνουσα πορεία. (P/BV:0,4)

ΕΙΔΙΚΟΣ διαπραγματευτής είναι μια εταιρεία, μια τράπεζα ή ένα άτομο που, για συγκεκριμένες μετοχές, εισάγει εντολές αγοράς και πώλησης σε συστηματική βάση με σκοπό να αποκομίσει κέρδη από την διαφορά (premium) μεταξύ τους.

  • Οι ειδικοί διαπραγματευτές έχουν την υποχρέωση να αγοράζουν ή να πουλάνε μετοχές ανεξάρτητα από το αν έχουν ή δεν έχουν βρει πελάτες. Εάν δεν υπάρχουν παραγγελίες, οι μετοχές αποτελούν μέρος των αποθεμάτων του ειδικού διαπραγματευτή.

Καθώς οι ειδικοί διαπραγματευτές αναλαμβάνουν τον κίνδυνο οι τίτλοι που έχουν στην κατοχή τους να χάσουν σε αξία πριν καταφέρουν να βρουν αγοραστή, προσπαθούν να βγάλουν κέρδη από το spread μεταξύ τιμής αγοράς και πώλησης, ως αποζημίωση.

  • Οι ειδικοί διαπραγματευτές είναι πολύ σημαντικοί για τη διατήρηση της ρευστότητας και της αποτελεσματικότητας των συγκεκριμένων χρεογράφων που διαπραγματεύονται καθώς είναι έτοιμοι να αγοράσουν ή να πουλήσουν μετοχές οποιαδήποτε ώρα είναι ανοιχτές οι αγορές σε οποιαδήποτε δημόσια διατυπωμένη τιμή.

Τα περισσότερα χρηματιστήρια πάντως λειτουργούν βάση του "matched bargain" οπότε δεν είναι αναγκαία η ύπαρξη επίσημων ειδικών διαπραγματευτών. Σε ένα matched bargain σύστημα, όταν η προσφορά ενός αγοραστή συμφωνήσει με την προσφορά ενός πωλητή (ή αντιστρόφως) το σύστημα του χρηματιστηρίου κλείνει αυτόματα μία συναλλαγή μεταξύ των δύο μερών.

FLEXOPACK: Εξαιρετική εταιρεία με χαμηλών τόνων διοίκηση, η οποία επεκτείνεται σταθερά σε νέες αγορές του εξωτερικού, με την ίδρυση μάλιστα παραγωγικών μονάδων. Με αποτίμηση φτηνή και καθαρό δανεισμό σχεδόν μηδενικό, με την ολοκλήρωση των επενδύσεων, θα πρέπει να ξεκινήσουν να ανταμείβονται και μερισματικά οι πιστοί της μέτοχοι, πέρα από τις προσδοκώμενες κεφαλαιακές υπεραξίες. (Ρ/Ε18:10 , P/BV:1,3)

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ: Ευκαιρίες δίνει εκ νέου η μετοχή, με την υποχώρησή της κάτω από τα 2 ευρώ. Σε αυτή την εξέλιξη ασφαλώς και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, η αβεβαιότητα, αναφορικά με το επικείμενο brexit. Ο όμιλος συνεχίζει να αναπτύσσεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει όμως να δοθεί και μεγαλύτερη βαρύτητα στην απομόχλευση του ισολογισμού. (Ρ/Ε18: 7, P/BV:0,55)

ΕΛΤΟΝ ΧΗΜΙΚΑ: Μπορεί να μην έδωσε κέρδη φέτος, το μέρισμα όμως των €0,04 το μοίρασε. Στο 6μηνο σίγουρα τα μεγέθη του δεν ενθουσίασαν (-18% κέρδη στα €2,5 εκ.), θα πρέπει όμως να ληφθεί υπόψη το βαρίδι της θυγατρικής στην Τουρκία. Ο όμιλος διπλασίασε τις εγκαταστάσεις του στην Ρουμανία και μην εκπλαγούμε, εάν την επόμενη χρονιά δούμε σημαντικό άλμα στις επιδόσεις του. Με τα μεγέθη του να τα ζηλεύουν εταιρείες ακόμα και της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι προσδοκίες είναι μεγάλες για την μετοχή. Πάντα να έχουμε κατά νου και τις περιοδικές δηλώσεις του αφεντικού και μεγαλομετόχου, περί ενδιαφέροντος εξαγοράς από ξένους μεγάλους ομίλους, που ναι μεν μπορεί να απορρίπτονται, αλλά όλα τα πράγματα έχουν και μία τιμή!!!! (Ρ/Ε17: 10, P/BV:0,6)

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Εάν και ξεκίνησε καλά την χρονιά χρηματιστηριακά, στην συνέχεια υποχώρησε, για να σταθεροποιηθεί λίγο πάνω από το 1 ευρώ. Η εταιρεία έχει καταστεί ο αναμφισβήτητος ηγέτης του κλάδου και η όποια κινητικότητα παρατηρηθεί στον τομέα των μεγάλων έργων, τα οποία έχουν βαλτώσει τα τελευταία χρόνια, ασφαλώς και θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην βαθιά υποτιμημένη μετοχή. (P/BV:0,3)

ΕΛΙΝΟΪΛ: Τα ίδια με παραπάνω ισχύουν και στην περίπτωσή της!!! Η εταιρεία έχει καθιερωθεί ως η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία στην εγχώρια αγορά, μετά τους δύο γίγαντες του κλάδου. Με εξαιρετικά ελκυστική αποτίμηση, θα πρέπει να την έχουμε πάντα στα υπόψιν!!! (Ρ/Ε18: 11, P/BV:0,6)

REVOIL: Η εταιρεία φαίνεται να επιτυγχάνει την επιστροφή της σε κερδοφορία και θα πρέπει να παρακολουθείται στενά, σε περίπτωση που υπάρχει συνέχεια στην θετική της πορεία. Ειδικά εάν διατηρηθούν οι ρυθμοί του εξαμήνου, με 1εκατ. ευρώ κέρδη, έναντι €900 χιλ. ζημιών, ασφαλώς και θα προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον. (Ρ/Ε18: 6, P/BV:0,8)

 Η άνοδος και η πτώση των βιομηχανικών δεικτών του Stoxx Europe 600 από το 2000 μέχρι και φέτος

STOXX600INDUSTRYGROUPS

  Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.