Σήμερα στο μικροσκόπιο της στήλης μπαίνουν οι ακτινογραφίες των εισηγμένων  Ελλάκτωρ, ΕΚΤΕΡ, ΕΛΤΡΑΚ, ΕΛΒΕ, AS COMPANY.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Για το 2018 η δραστηριότητα από την κατασκευή θα προσεγγίσει με άνεση το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη (χωρίς την επίδραση των εκτάκτων ζημιών) θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ. Για το δ' τρίμηνο η διοίκηση άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και ένα μικρό υπόλοιπο από έκτακτες ζημιές επισημαίνοντας ωστόσο ότι σε ότι αφορά το ξεκαθάρισμα του ισολογισμού και την ορθή απεικόνιση των οικονομικών δεδομένων η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί.

  • Για το 2019 υπήρξε ρητή δήλωση ότι ο όμιλος θα εμφανίσει κερδοφορία ενώ οι πλήρεις δημοσιεύσεις μεγεθών θα επανέλθουν για το τρίμηνο και το εννεάμηνο της χρήσης. Το 45% του ανεκτέλεστου των 1,64 δισ. ευρώ αφορά την Ελλάδα ενώ η διοίκηση αναμένει ότι σταδιακά θα αρχίσουν να βγαίνουν σε διαγωνισμούς νέα έργα τα οποία είναι σε φάση μελετών (επεκτάσεις Αττικής οδού, Ελληνικό, κ.λπ.). 
  • Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι με εξαιρετικά χαμηλά περιθώρια κέρδους στον κλάδο κατασκευών ο όμιλος μπορεί να επιτύχει καθαρά κέρδη της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ έχοντας δυνατή συνεισφορά από ΑΠΕ, παραχωρήσεις και περιβαλλοντικά έργα. Στα 210 εκατ. ευρώ η τρέχουσα αποτίμηση παρουσιάζει πλέον αρκετό ενδιαφέρον.  

EKTEΡ Ι: Εάν ανήκε στο κλαμπ των μεγάλων εταιρειών του κλάδου, αναμφίβολα θα αποτελούσε την κορυφαία επιλογή και θα υπήρχαν διθυραμβικές αναλύσεις στα τρέχοντα επίπεδα τιμών (λογικά βέβαια δεν θα διαπραγματεύονταν τόσο χαμηλά). Η μικρή το δέμας, αλλά με εξαιρετικά θεμελιώδη μεγέθη εταιρεία, μπορεί να προσφέρει και του χρόνου σημαντικές υπεραξίες. Η προσήλωσή της στην ανάληψη ιδιωτικών έργων, είναι αυτή που κάνει την διαφορά από τις άλλες μεγάλες εταιρείες του κλάδου, καθώς όχι μόνο δεν διαθέτει δανεισμό, αλλά διαθέτει και καθαρό ταμείο, ενώ διαθέτει και σημαντικότατη ακίνητη περιουσία. 

Ας δοκιμάσουμε να κάνουμε μία απλή προσέγγιση: Μετά από αρκετά έτη χαμηλής κατασκευαστικής δραστηριότητας, η εταιρεία κατάφερε φέτος στο 6μηνο, να παρουσιάσει υπερτριπλάσιο κύκλο εργασιών (10,75 εκατ. ευρώ, έναντι 3 εκατ. ευρώ) και παράλληλα γύρισε σε καθαρά κέρδη 690 χιλ. ευρώ, έναντι περσινών ζημιών 680 χιλ. ευρώ. Με δεδομένο ότι το ανεκτέλεστο ανέρχεται σε περισσότερα από 30 εκατ. ευρώ (πέρσι το ανεκτέλεστο ήταν κάτω από 10 εκατ. ευρώ.), μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι η χρονιά θα κλείσει με μεγέθη αντίστοιχα του 6μηνου.

Οπότε με καθαρή κερδοφορία περί το €1,5 εκ., το Ρ/Ε είναι μονοψήφιο και με βάση το ανεκτέλεστο (περίπου €30 εκ.), θα μπορέσουν τα μεγέθη να διατηρηθούν και το 2019. Η εταιρεία δεν είναι όμως φτηνή μόνο για την βασική της δραστηριότητα. 

ΕΚΤΕΡ ΙΙ: Το σημαντικότερο είναι ότι αποτελεί ένα εξαιρετικό asset play και σε αντίθεση με άλλες παρόμοιες περιπτώσεις (Καμπάς, Τεχνική Ολυμπιακή, Μουζάκης), οι οποίες είτε δεν είναι κερδοφόρες, είτε παράγουν ζημίες, η εν λόγω εταιρεία είναι εξαιρετικά κερδοφόρος. Προσεγγίζοντας την εταιρεία με βάση τα περιουσιακά της στοιχεία, στην αποτίμηση των €13,5 εκατ. περιλαμβάνονται τα κάτωθι:

1) 5 εκατ. ευρ΄β, τοποθετημένα σε Α/Κ διαχείρισης διαθεσίμων εξωτερικού.

2) Ακίνητο στο Μαρούσι 1,77 στρ., το οποίο αποτιμάται στις 970 χιλ.ευρώ.  Διαθέτει ακόμα ένα διαμέρισμα στο Ν. Φάληρο (€215 χιλ.). Επιπλέον έχει το 50% ακινήτου στην Θεσσαλονίκη (αποτιμημένο στις €564 χιλ, οικόπεδο 443 τ.μ. και κτίριο 1343 τ.μ.). Στην Ρουμανία υπάρχει διαθέσιμο οικόπεδο 1,5 στρ., το οποίο προορίζεται για οικιστική ανάπτυξη. Τέλος, έχει ένα οικόπεδο (€62 χιλ.) στο Πολύδροσο 3,6 στρ. Συνολικά δηλαδή έχουμε άλλα περίπου €2 εκ. σε ακίνητα και να σημειωθεί ότι η διοίκηση αναπροσαρμόζει τακτικά τις αποτιμήσεις τους.

ΕΚΤΕΡ ΙΙΙ: Ερχόμαστε και στο σημαντικότερο όλων, το οικόπεδο στην Πάρο. Η αξία του οικοπέδου, όπως αυτή αναγράφεται στα βιβλία της ΕΚΤΕΡ, είναι 22.500 ευρώ/στρέμμα, ήτοι συνολική αξία 7,24 εκατ. ευρώ, αλλά στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως η αξία είναι πολύ μεγαλύτερη, αφού οι πράξεις που γίνονται είναι μεταξύ €60-80 χιλ/στρέμμα. Με δεδομένο ακόμα  ότι έχουν ληφθεί οι αρχικές οικοδομικές άδειες, γίνεται κατανοητό ότι μία αποτίμηση στα €20 εκ. (€60 χιλ/στρέμμα) είναι απόλυτα λογική. Δεν  αποκλείεται μάλιστα, λόγω της λήψης της έγκρισης, να υπάρξει αναπροσαρμογή σημαντική στην αξία του οικοπέδου, στις οικονομικές καταστάσεις, με αντίστοιχη βελτίωση των ιδίων κεφαλαίων. Πριν από λίγους μήνες είχε γίνει κάτι αντίστοιχο και στην περίπτωση του Πόρτο Καρράς, της Ολυμπιακής Τεχνικής, όταν και έλαβε την οριστική άδεια για την κατασκευή πολυτελών κατοικιών.   

ΕΚΤΕΡ ΙΙΙΙ: Συνοψίζοντας, εάν από την αποτίμηση των €13 εκ. αφαιρέσουμε αρχικά τα €5 εκ. καθαρό ταμείο και τα €2 εκ. για τα λοιπά ακίνητα, τότε αγοράζουμε με €6 εκ., ένα εξαιρετικό ακίνητο σε σημαντική έκπτωση. Εναλλακτικά, η μετοχή διαπραγματεύεται αρκετά χαμηλότερα μόνο από την πραγματική αξία του ακίνητού της στην Πάρο και επιπλέον παίρνουμε δωρεάν ακίνητα αξίας €2 εκ. και ρευστότητα €5 εκ. Εάν λάβουμε υπόψη μας ότι με βάση την εκτιμώμενη κερδοφορία της, το πιθανότερο είναι να διανεμηθεί και ικανοποιητικό μέρισμα τα επόμενα 2 έτη, έχουμε ένα εξαιρετικό πακέτο!!!! Να σημειωθεί ότι η εταιρεία ευνοείται από τον επενδυτικό οργασμό που παρατηρείται στον τουριστικό κλάδο, καθώς έχει εξειδικευτεί στα εν λόγω έργα.

ΕΛΤΡΑΚ: Φαινομενικά φαίνεται, ότι μετά και τα απίστευτα ποσά που μοίρασε στους πιστούς της μετόχους (€0,60 τελευταία επιστροφή κεφαλαίου), δεν μπορεί να προσφέρει σημαντικές συγκινήσεις. Με την τιμή όμως πλέον να διαμορφώνεται λίγο πάνω από τα €2,00, επίπεδο στο οποίο άλλαξαν χέρια σημαντικά πακέτα πρόσφατα, οι οικονομικοί της δείκτες παραμένουν εξαιρετικά ελκυστικοί, ενώ και αυτή θα ευνοηθεί από την πιθανή έναρξη μεγάλων έργων. Με πολλαπλασιαστή κερδών στην περιοχή του 7 και P/Bv ελάχιστα άνω του 0,5!

ΕΛΒΕ: Ελκυστικότερη και ασφαλέστερη ακόμα και από τα ομόλογα, καθώς μόλις πρόσφατα ξαναέδωσε την καθιερωμένη πλέον επιστροφή κεφαλαίου των €0,25, ενώ συνεχίζει να διαθέτει θετικό καθαρό ταμείο άνω του 1 ευρώ/μετοχή και παρουσιάζει σταθερά αυξητική κερδοφορία. Η μετοχή έχει μαζευτεί σε υπερβολικό βαθμό από τον βασικό μέτοχο και "ισχυρά χέρια" και απαιτείται εξαιρετική υπομονή για να βρει κάποιος ακόμα και 1.000 μετοχές! Όπως και να έχει το πολύ-πολύ να περιμένουμε τον επόμενο χρόνο για την επιστροφή των €0,25 που δίνει απόδοση λίγο κάτω από το 8%! Μετοχή ομόλογο...

AS COMPANY: Τα μεγέθη της είναι εξαιρετικά και η αποτίμηση ελκυστικότατη, ενώ και στο ταμείο υπάρχει καθαρό €0,83/μετοχή. Kατά τα τελευταία χρόνια αποφάσισε να δράσει επιθετικότερα τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στο εξωτερικό. Έχοντας ως σύμμαχο την ισχυρή της ρευστότητα (θετικό καθαρό ταμείο), συνεχώς επιτυγχάνει σημαντικά βελτιωμένες επιδόσεις (στο πρώτο φετινό εξάμηνο +44% στα λειτουργικά κέρδη και +55% στο τελικό αποτέλεσμα. Αποτιμάται σε 31,5 εκατ. ευρώ, με την τιμή της μετοχής πάντα κοντά στα υψηλά 10ετίας. Τα ενοποιημένα κέρδη στο 6μηνο ανήλθαν σε €1,89 εκατ. έναντι €1,21 εκατ. στην αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης σημειώνοντας αύξηση + 55,87%.

  Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.