Χρονιά εκλογικών αναμετρήσεων το 2019, εθνικές, περιφερειακές, δημοτικές και ευρωεκλογές. Πώς επηρεάζουν τη χρηματιστηριακή αγορά. Ποιες διακυμάνσεις συνοδεύουν την προεκλογική και μετεκλογική περίοδο, ποια είναι τα σενάρια...

Το 2019 είναι η χρονιά που οι Έλληνες πολίτες άνω των 17 θα κληθούν να ψηφίσουν τουλάχιστον τρεις φορές. Το μενού των ψηφοφοριών περιέχει σχεδόν τα πάντα: ανάδειξη κυβέρνησης, εκλογή περιφερειακών και δημοτικών στελεχών και Ευρωβουλευτών. Εννοείται ότι η κοινοβουλευτική εκλογή έχει την πιο βαρύνουσα σημασία από όλες, η αλλαγή ή η διατήρηση στην εξουσία από τα κόμματα και το προγραμματικό περιεχόμενο επηρεάζει στο μέγιστο βαθμό τις επενδυτικές αποφάσεις ξεκινώντας από την γενική θεώρηση των οικονομικών εκτιμήσεων έως τις εξαγγελίες που αφορούν επιμέρους κλάδους της οικονομίας.

Η χρονιά λοιπόν έχει δύο σίγουρες και –τουλάχιστον- μία παιζόμενη ημερομηνία εκλογών. Ο πρώτος και ο δεύτερος γύρος των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών θα διεξαχθεί στις 19 και 26 Μαΐου. Παράλληλα με τον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών θα διεξαχθούν και οι εκλογές για την ανάδειξη Ευρωβουλευτών. Αν έως τις 26 Μαΐου δεν έχουν προκηρυχθεί εθνικές εκλογές, η Ευρωβουλή θα έχει το χαρακτήρα ενός ισχυρού δημοσκοπικού τεστ το οποίο θα δώσει μια πολύ καλή ένδειξη για τις κοινοβουλευτικές ισορροπίες. Η επόμενη ημέρα των Ευρωεκλογών θα τροφοδοτήσει σενάρια συσχετισμών και υπολογισμούς για αυτοδυναμία (151 βουλευτές) και ενδεχομένως την Προεδρική εκλογή (για την οποία απαιτούνται 180 βουλευτές) που έρχεται το 2020.

Απώτατο όριο για την διεξαγωγή των εθνικών εκλογών είναι η Κυριακή 20 Οκτωβρίου. Επισημαίνεται ότι η μικρότερη σε διάρκεια προεκλογική περίοδος από την ημέρα προκήρυξης των εκλογών που έχει καταγραφεί είναι 23 ημέρες. Τα σενάρια θέλουν Μάρτιο, Μάιο και φυσικά Σεπτέμβριο ως υποψήφιους μήνες για την διεξαγωγή των Εθνικών εκλογών. Ο Μάρτιος λόγω των εξελίξεων με τα Σκόπια, ο Μάιος λόγω των διπλών καλπών και ο Σεπτέμβριος λόγω ολοκλήρωσης της τετραετίας.

Η ιδιαιτερότητα των εθνικών εκλογών του 2019 είναι ότι θα διεξαχθούν με ενισχυμένη αναλογική πριμοδοτώντας το πρώτο κόμμα με το μπόνους των 50 εδρών, με όριο εισόδου στην Βουλή το 3%, ενώ οι επόμενες θα γίνουν με απλή αναλογική η οποία καταργεί το μπόνους, αλλά διατηρεί το πλαφόν εισόδου των κομμάτων στο 3%. Με αυτό το σύστημα η επίτευξη αυτοδυναμίας με την εκλογή 151 βουλευτών γίνεται πιο δύσκολη και απαιτείται ο συνασπισμός περισσότερων κομμάτων με κίνδυνο την συνεχή προσφυγή σε εθνικές εκλογές όπως είχε γίνει την περίοδο 1989-1990. Όμως ακόμα και αν το πρώτο κόμμα συγκεντρώσει 151 βουλευτές ο ορίζοντας της τετραετούς θητείας δεν είναι ορατός. Και τούτοι διότι σε 1 χρόνο περίπου θα πρέπει να συγκεντρωθούν 180 ψήφοι για την προεδρική εκλογή στην τρίτη ψηφοφορία της Βουλής ειδάλλως θα έχουμε εκ νέου εκλογές, με πολύ πιθανό σύστημα διεξαγωγής την απλή αναλογική.

Αυτή η τελευταία παράμετρος είναι ικανή να λειτουργήσει ανασταλτικά στους επενδυτές, καθώς μια παρατεταμένη εκλογική περίοδος θα έθετε σε στάση αναμονής επενδυτικά πλάνα, αποφάσεις αποκρατικοποίησης και το ρυθμό μείωσης των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων. Ανάλογα δυσμενώς θα τιμολογείτο και στις αγορές ομολόγων το ενδεχόμενο καθυστερήσεων και συνεχούς εσωστρέφειας με ότι αυτό συνεπάγεται για την δυνατότητα και το κόστος αναχρηματοδότησης των λήξεων των κρατικών ομολόγων. Όλη αυτή η αβεβαιότητα τιμολογείται με μεταβλητότητα, είναι μια στάση που έχει απαντηθεί με συνέπεια σε όλες τις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό και πάντως σημαντικά υψηλότερο από τις μη εκλογικές χρονιές.

Η μεταβλητότητα του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι πράγματι αυξημένη κατά τις εκλογικές χρονιές 2012 και 2015. Πρόκειται για χρονιές ορόσημο με διπλές εκλογικές κοινοβουλευτικές αναμετρήσεις που κινήθηκαν με ετήσια μεταβλητότητα άνω του 40% όταν ο μέσος όρος από το 2010 είναι 34,2%, ενώ αν εξαιρεθούν οι εκλογικές χρονιές ο μέσος όρος πέφτει στο 26,4%.

Το 2019 έρχεται μετά από δύο σχετικά ήρεμες χρονιές: Το 2018 και 2017 ο δείκτης έπεσε κάτω από 20% με χαρακτηριστική περίπτωση το 17,1% του 2017 που είναι η χαμηλότερη σε ένταση διακυμάνσεων χρονιά της δεκαετίας. Σε αυτό συνετέλεσε και το γεγονός ότι οι ξένες αγορές δεν παρουσίασαν γεγονότα που ώθησαν σε φαινόμενα ακραίων κινήσεων και η εγχώρια αγορά είχε δική της ατζέντα που δεν έβγαζε ιδιαίτερο πολιτικοοικονομικό άγχος.

Ακόμα πιο ισχυρή είναι η νευρικότητα όσο πλησιάζουμε στο γεγονός των εκλογών: 3 μήνες πριν και 3 μήνες μετά τις εκλογές η ένταση αυξάνεται με αποτέλεσμα να καταγράφονται μέσοι όροι σημαντικά υψηλότεροι από το μέσο όρος της εκλογικής χρονιάς. Με βάση τα στατιστικά η πιο τοξική εκλογική αναμέτρηση ήταν τον Ιανουάριο του 2015 όπου η μεταβλητότητα της Αγοράς είχε προσεγγίσει το 53%!

ΑΓΟΡΑ ΧΑ - Σχόλιο: Η αίσθηση της προεκλογικής περιόδου είναι έντονη, επισκιάζοντας κάθε άλλη είδηση που μπορεί να έχει επιχειρηματικό περιεχόμενο και το όποιο ενδιαφέρον εκδηλώνεται είναι αυστηρά επιλεκτικό και έχει σε κάποιο βαθμό ισορροπήσει την αδυναμία στον τραπεζικό κλάδο.

Τα δεδομένα φαίνεται ότι δύσκολα θα αλλάξουν, αν δεν υπάρξει ένα νέο σημείο αναφοράς που να δώσει μεγαλύτερη ζωντάνια στο ταμπλό, μια είδηση που θα έχει ευρύτερο χαρακτήρα και θα επηρεάσει ουσιωδώς τις αποτιμήσεις, όπως είναι μια Αποκρατικοποίηση, ή μια αναβάθμιση.

Στο εξωτερικό η κατάσταση δεν φαίνεται να έχει αλλάξει με την νέα χρονιά. Οι δείκτες  συνέχισαν την πτωτική τους πορεία, εν μέσω έντονων διακυμάνσεων, τιμολογώντας επιβράδυνση, ή και μείωση των ρυθμών αύξησης της κερδοφορίας των Επιχειρήσεων.

Στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, όταν και θα ξεκινήσει η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δ' τριμήνου στις ΗΠΑ, οι αγορές θα κάνουν το πρώτο "τεστ αλήθειας" για φέτος, αναθεωρώντας την στάση τους.

Μέχρι τότε φαίνεται ότι θα παραμείνουν ευάλωτες σε αναγνώσεις, όχι απαραίτητα κρίσιμες για το σύνολο των αξιών που ακολουθούν την τάση.

  Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.