Η στήλη money money επιστρέφει σήμερα δυναμικά, με εκτίμηση για το μέλλον των μεγάλων κατασκευών στη χώρα, σχόλιο για μία διαφορετική στρατηγική για τους επενδυτές, πληροφορίες για τα hedge funds, την τεχνική εικόνα του Dow Jones και τις καθιερωμένες ακτινογραφίες εισηγμένων εταιρειών.

ΣΧΟΛΙΟ - ΑΓΟΡΑ: Υπάρχουν κι άλλες τακτικές για την στάση που μπορεί να τηρήσει ή να ακολουθήσει ένας επενδυτής ακόμη και στην ρηχή και χειραγωγούμενη αγορά του ελληνικού χρηματιστηρίου, από το να ακολουθεί τις γραμμές και τους χάρακες... Καλά και χρυσά αυτά τα εργαλεία προσέγγισης μίας μετοχής και κατ΄έπέκταση της αγοράς, αλλά προυποθέτουν πρωτίστως "ξεσαβούρωμα"... Τουτέστιν, όλα τα σαπάκια στον καιάδα και ενασχόληση με τα υπόλοιπα... Κάτι που καταστρατηγείται στην ελληνική αγορά, στην οποία τον πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν σε ποσοστό τουλάχιστον 60% τα σαπάκια της!!

  • Ο επενδυτής λοιπόν που θα ασχοληθεί με τις ποιοτικές, δυναμικές και με προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης εταιρείες αποκλείεται να βγει χαμένος, ο κόσμος να χαλάσει.
  • Πρέπει φυσικά να παρακολουθεί σχεδόν σε καθημερινή βάση τα τεκταινόμενα της αγοράς και να μην τα περιμένει από τον... ουρανό, ή από τους... εκθεσιακούς αναλυτές της συμφοράς.
  • Πρέπει να επενδύει μέρος των διαθεσίμων κεφαλαίων του και να έχει διασπορά στο επενδυτικό χαρτοφυλάκιό του...

Τα εξάμηνα είναι ήδη γνωστά, τα τρίτα τρίμηνα επίσης και φυσικά τα εννεάμηνα (ατυχώς, για ένα μικρό ποσοστό των εισηγμένων). Ποιές εταιρείες ξεχώρισαν; Ποιές εξ αυτών είχαν ξεχωρίσει και στο παρελθόν, δηλαδή έχουν προϊστορία να επιδείξουν; Ιδού λοιπόν πεδίον δράσης λαμπρόν...

ΥΓ: Υπάρχει και μία άλλη κατηγορία μετοχών, αρκετά ενδιαφέρουσα και η οποία υπό ορισμένες προυποθέσεις μπορεί να χαρίσει αξιοσημείωτες αποδόσεις. Είναι η κατηγορία εκείνη όπου η αποτίμηση των εταιρειών τις οποίες εκπροσωπούν στο ταμπλό του Χ.Α. έχουν δεχτεί τέτοιας μορφής αποψίλωση, που πιο κάτω δεν έχει (που λέει ο λόγος)...

  • Σε αυτές αξίζει ένα μικρό ποντάρισμα, για να υπάρχει δηλαδή και ένα μικρό ποσοστό αδρεναλίνης στα χαρτοφυλάκια για να παραμένουν "ζωντανοί" οι κάτοχοι – διαχειριστές τους...

EKTIMHΣΕΙΣ - ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Πάνω από 7 δισ.ευρώ σε έργα υπό δημοπράτηση ή που μόλις έχουν ξεκινήσει υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα. Διάσπαρτα σε Φορείς Υλοποίησης από το Υπουργείο Υποδομών μέχρι Πανεπιστήμια, ΔΕΥΑ και άλλους, δεκάδες έργα είναι είτε στην αρχή είτε σε προχωρημένη φάση διαγωνισμών. Η νέα γενιά αυτή έργων υπόσχεται καλύτερες μέρες σε όλο τον κλάδο και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Τα είδη των έργων επίσης ποικίλουν. Από έργα Μετρό, ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα, κτιριακά έργα, έργα ύδρευσης-αποχέτευσης, σιδηροδρομικά κ.α. καλύπτει σχεδόν τα πάντα. Συνολικά περιλαμβάνονται 45 μεγάλα έργα με κόστος άνω των 10 εκατ.ευρώ.

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Αποτιμάται σε 25,6 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη στις 759 χιλ. ευρώ από 613 χιλ. ευρώ και την καθαρή θέση στα 52,88 εκατ. ευρώ (P/bv 0,49). Κύκλος εργασιών: 13,53 εκατ. από 14 εκατ. ευρώ. Εbitda: 1,6 εκατ. από 1,5 εκατ. ευρώ. ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΡΟΕΣ: +400 χιλ. ευρώ. ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 14,6 εκατ. ευρώ (καθαρός 9,9 εκατ και δείκτης δανειακής μόχλευσης 0,19). ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ: 4,7 εκατ.

  • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ: ΤΙΜΗ: 0,6300 ευρώ
  • ΒΟΟΚ VALUE: 1,3100
  • ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ: 0,19
  • ΚΑΘΑΡΗ ΜΕΡΙΣΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ: 4%

HEDGE FUNDS: Το αντισταθμιστικό κεφάλαιο (αγγλικά: hedge fund, ο ακριβής όρος αποδίδεται στα ελληνικά ως «αντισταθμιστικό αμοιβαίο κεφάλαιo υψηλού κινδύνου») είναι επενδυτικά κεφάλαια που μπορούν να ενσωματώνουν μια ευρύτερη γκάμα επενδύσεων και χρηματοοικονομικών προϊόντων σε σχέση με άλλα επενδυτικά μοντέλα.

  • Αυτά όμως τα αμοιβαία κεφάλαια είναι διαθέσιμα μόνο σε συγκεκριμένους επενδυτές όπως τα Ασφαλιστικά Ταμεία, Ιδρύματα, Πανεπιστημιακά κληροδοτήματα και επενδυτές με πολύ υψηλά ποσά προς επένδυση.
  • Το επιτρεπόμενο είδος των επενδυτών καθορίζεται από τις ρυθμιστικές αρχές της κάθε χώρας.
  • Τα hedge funds είναι συνήθως ανοιχτά, δηλαδή ο επενδυτής μπορεί να επενδύσει επιπλέον κεφάλαια ή να αποσύρει μέρος του κεφαλαίου του σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.
  • Η αξία μιας επένδυσης σε hedge fund υπολογίζεται ως ποσοστό της καθαρής αξίας του ενεργητικού του αμοιβαίου κεφαλαίου, πράγμα που σημαίνει ότι οι αυξήσεις και μειώσεις της αξίας των περιουσιακών στοιχείων του αμοιβαίου κεφαλαίου αντικατοπτρίζονται άμεσα στο ποσό που ένας επενδυτής μπορεί αργότερα να αποσύρει.

Οι διαχειριστές των hedge funds συνήθως επενδύουν και δικά τους κεφάλαια στο χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζονται, ώστε να ευθυγραμμίζονται τα συμφέροντά τους με τους άλλους επενδυτές. Ο διαχειριστής επενδύσεων ενός hedge fund λαμβάνει συνήθως ετήσια αμοιβή διαχείρισης (management fee), η οποία υπολογίζεται ως ένα ποσοστό της συνολικής άξιας των επενδεδυμένων κεφαλαίων ετησίως, και μία αμοιβή επιτυχίας (success fee), αν η καθαρή αξία των επενδεδυμένων κεφαλαίων αυξηθεί.

  • Επειδή τα hedge funds πωλούνται σε περιορισμένους επενδυτές, τα κεφάλαια και οι διαχειριστές τους δεν υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς που διέπουν άλλες επενδύσεις.
  • Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση ψήφισαν νέους κανονισμούς μετά την κρίση του 2008 με στόχο την αύξηση της κρατικής εποπτείας των hedge funds και την εξάλειψη ορισμένων ρυθμιστικών κενών.

Τα «hedge funds» αποτελούν ένα ιδιαίτερο είδος επενδυτικών κεφαλαίων, τα οποία διακρίνονται από έντονα κερδοσκοπικές τοποθετήσεις – προσφέροντας μεγάλες ευκαιρίες, σε συνδυασμό με εξίσου μεγάλους κινδύνους.

ΣΧΟΛΙΟ- ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ: ΔHΜΟΣΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: Μία τρύπα στο νερό έκαναν οι αρμόδιοι (sic)... Mπάζει από παντού ο νόμος, ενώ για να σας τον παραθέταμε/εξηγούσαμε και πολύ χρόνο θα μας έπαιρνε και πάλι νόημα δεν θα έβγαινε... Οπότε, τζάμπα ο κόπος... Οι άνθρωποι αυτοί είναι αδιόρθωτοι, σε τρελαίνουν έτσι και τους πάρεις στα σοβαρά... Και ο αποτιμητής μέσα στο κόλπο πάντα θα είναι... Τι να λέμε τώρα. Οπότε, όποιος θέλει να τις βγάλει από το ΧΑ εις βάρος των μικροεπενδυτών μετόχων του, ας τις βγάλει. Να ξεβρωμίσει και ο τόπος...

IKTINOΣ: Εξαιρετική από κάθε άποψη η διετία 2017-2018, η οποία συνοδεύτηκε από άνοδο ζητούμενων ποσοτήτων και τιμών στις διεθνείς αγορές. 'Οπως μάλιστα δείχνουν οι πρώτες εκτιμήσεις-ενδείξεις το 2019 θα εξελιχθεί ακόμη καλύτερα για τον ελληνικό όμιλο. Στα συν η αξιοποίηση του νέου εργοστασίου του καθώς και η εκμετάλλευση ενός επιπλέον λατομείου.

  • Ο τραπεζικός δανεισμός ανέρχεται σε 32,23 εκατ. ευρώ, ενώ στο ταμείο υπάρχουν 10,11 εκατ. ευρώ.
  • Συνεπώς ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός είναι 22,12 εκατ. ευρώ και ο δείκτης δανειακής μόχλευσης στο 0,49.
  • Τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη του 2017 έκλεισαν στα 9 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν σε 0,3200 ευρώ ανά μετοχή
  • Για το 2018 αναμένονται σημαντικά υψηλότερα και υπολογίζεται ότι θα φθάσουν στα 15 με 17 εκατ. ευρώ, ήτοι 0,5600 ευρώ ανά μετοχή.
  • Η τιμή της μετοχής σήμερα βρίσκεται στα 4,7600 ευρώ με το Ρ/Ε να αναμένεται μονοψήφιο.

ΣΙΔΜΑ: Αρνητικές ήταν οι Ελεύθερες ταμειακές ροές στο 6μηνο του 2018 κατά -1,7 εκατ. ευρώ από -1,5 εκατ. Τα ταμειακά διαθέσιμα στα 7,3 εκατ.ευρώ από 8,3 εκατ. ευρώ. ΖΗΜΙΕΣ στα 1,66 εκατ. από ΖΗΜΙΕΣ 0,79 εκατ. και πωλήσεις 68,3 εκατ.από 57,9 εκατ. ΕBITDA +2,56 εκατ. από +3,23 εκατ. ευρώ. ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ: 19,7 εκατ. από 19,1 εκατ. ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ από πελάτες: 49,7 εκατ. από 46 εκατ. ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ 110 εκατ. από 109 εκατ. ευρώ.

  • ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ: 102,7 εκατ.ευρώ από 100,7 εκατ. ευρώ. Κ/φση: 3,67 εκατ. ευρώ ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ: ΑΡΝΗΤΙΚΑ 22,07 εκατ. από ΑΡΝΗΤΙΚΑ 20,18 εκατ. ευρώ P/BV – ΔΕΙΚΤΗΣ ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΜΟΧΛΕΥΣΗΣ: – P/e 6M: – ΝΕTDΕΒΤ/ΕΒITDA 6M: 40. ΕV/EBITDA 6M: 41 ΑΜΟΙΒΕΣ: 343 χιλ. ευρώ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ: 216 από 206 άτομα.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ - Dow Jones: Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται ο δημοφιλέστερος δείκτης των χρηματιστηρίων των Η.Π.Α. Το επικρατέστερο τεχνικό σενάριο θεωρεί τις 26952 μονάδες της 3ης Οκτωβρίου ως το πέρας της θεαματικής ανόδου από τις 6470 μονάδες του Μαρτίου του 2009 και ταυτόχρονα το πέρας της ανόδου των τελευταίων 50 χρόνων! Αν επικρατήσει, τότε θα έχουμε εισέλθει σε μια πολυετή διόρθωση που η τελική της κατάληξη με τους επιεικέστερους υπολογισμούς θα είναι και πάλι η περιοχή των 6000 μονάδων.

Το εναλλακτικό και αισιόδοξο σενάριο είναι να μην έχει περατωθεί το κύμα 4 στις 23345 μονάδες αλλά να έχει πάρει μια μορφή expanded flat a-23345, b-26952 μονάδες και c σε εξέλιξη με πρώτο στόχο περάτωσης τις 21227 μονάδες. Αν επικρατήσει αυτό το σενάριο (θα το δούμε μόνον αν διασπαστούν ανοδικά οι 27000 μονάδες) θα έχουμε την ανάπτυξη ενός τελευταίου ανοδικού κύματος 5 προς νέα ιστορικά υψηλά (Του Μάκη Βελλιανίτη).

ALOYMYL MYLONAS: Επιστροφή στα κέρδη στο 6μηνο 2018 (0,45 εκατ.) ΕΒΙΤDΑ 10,5 εκατ. ευρώ Δανειακές Υποχρεώσεις 171 εκατ. ευρώ, Ταμειακά διαθέσιμα 17 εκατ. ευρώ, θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές 2 εκατ. από αρνητικές -6 εκατ. ευρώ ΙΔΙΑ Κ/Φ 24,6 εκατ. ευρώ και καθαρός δανεισμός 154 εκατ. ευρώ, δηλ. 6 φορές περίπου τα ίδια κεφάλαια της.

  • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
  • ΤΙΜΗ: 0,3000 ευρώ
  • Κ/φση 6,6 εκατ. ευρώ.
  • ΧΑΜΗΛΟ 12Μ: 0,1305 ευρώ προ 2 μηνών περίπου (20/11)
  • ΥΨΗΛΟ 12Μ: 0,4620 στις 26/3/2018

  Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.