Υπερπλήρης και η σημερινή στήλη, τόσο με σχόλια, υπενθυμίσεις, παρατηρήσεις, και ειδήσεις από την Χρηματιστηριακή Αγορά, όσο και με… μάθημα μετοχικής ιστορίας, ενώ και σήμερα δεν λείπουν οι κλασσικές ακτινογραφίες, με το μικροσκόπιο να πέφτει σε ΕΧΑΕ, Κρέτα Φαρμ και ΑΔΜΗΕ.

Οι χρηματιστηριακές αγορές είναι μία ημέρα πάνω, κάτω την επόμενη και στη συνέχεια πάλι πάνω και μετά πάλι κάτω. Με αναφορές την μια ημέρα ζοφερής προοπτικής για την οικονομία και την επόμενη με θετικές για την ίδια ακριβώς οικονομία. 'Ομως η οικονομία δεν αλλάζει με την ημέρα. Απλά, στις αγορές οι κερδοσκόποι είναι οι χαμαιλέοντες εκείνοι που τις κινούν με την εκλεκτική ερμηνεία των ειδήσεων στο κερδοσκοπικό τους οπλοστάσιο.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Παρατηρούμε, ότι συνεχίζεται να προβάλλεται κατά κόρον και σε διαρκή replay το θέμα της αξιοπιστίας των ελληνικών εταιρειών του Χ.Α. Λες και δεν γνωρίζουμε, ότι όλες ανεξαρτήτως οι εταιρείες (παγκοσμίως) μόνον από παρθενογέννηση δεν είναι πλασμένες-δημιουργημένες.

  • Το τι συμβαίνει στο εσωτερικό του κάθε ομίλου δεν μπορεί να το συλλάβει ούτε η πλέον... ευφάνταστη φαντασία. Αλλά όλο το σύστημα έτσι δουλεύει και ανατρέφεται... Με τα μεγάλα ψάρια να τρώνε πάντα τα μικρά, γιατί αλλιώς θα κινδυνεύσουν να πεθάνουν από πείνα.
  • ENRON, ΜΕΡΝΤΟΧ, WORLDCOM, DEUTSCHE BANK, CITI, BofA, εκατοντάδες άλλες περιπτώσεις etc etc etc etc etc... Και σου κουνάνε το δάκτυλο... Και αντί να τους απαντήσεις κατάλληλα, σκύβεις το κεφάλι σαν ραγιάς... Γι αυτό σε έχουνε στη φάπα!
  • Και όχι μόνον αυτό, αλλά τους δίνεις και δίκηο ρίχνοντας στην πυρά ολόκληρη την αγορά σου υπερθεματίζοντας!!

EXAE: Μεγέθη 9μηνου καθόλου ικανοποιητικά. Αποτιμάται σε 223 εκατ. ευρώ με ταμειακά διαθέσιμα 73,3 εκατ. ευρώ. Χαμηλά – Υψηλά 12μήνου στα 3,5900 με 5,8700 ευρώ και -25,35% από το ξεκίνημα του 2018. Ανά πάσα στιγμή αποτελεί στόχο επιθετικής εξαγοράς. 

ΑΔΜΗΕ: Τιμή 1,4880 ευρώ, Κ/φση 345,2 εκατ. ευρώ, Σύνολο ιδίων κεφαλαίων 547,9 εκατ. ευρώ (30.9), P/bv: 0,63, Μερισματική απόδοση 5,8%. Μια σταθερή αξία, η οποία διαπραγματεύεται σημαντικά χαμηλότερα της καθαρής της θέσης και προσφέρει και μια εξαιρετική μερισματική απόδοση άνω του 5%. Απαραίτητο συστατικό σε χαρτοφυλάκια υψηλής μερισματικής απόδοσης. (Ρ/Ε18: 10, p/bv 0,67). Για την χρήση του 2019, η συνολική διανομή μερίσματος αναμένεται να ανέλθει περίπου στο 0,087 ευρώ ανά μετοχή (έναντι προηγούμενης εκτίμησης 0,07 ευρώ ανά μετοχή) λόγω αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με το μέγιστο ύψος του διανεμόμενου  προμερίσματος.

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ: Θέλετε αξιότιμοι κύριοι να αποκτήσει το ελληνικό χρηματιστήριο το πραγματικό πρόσωπό του και να μην εμφανίζει εικόνα ερειπίου στην γενική εικόνα του; Τίποτα το πιο εύκολο, αρκεί να υπάρχει η βούληση και κυρίως ο σεβασμός απέναντι στον Θεσμό που υποτίθεται ότι ΥΠΗΡΕΤΕΙΤΕ. Γιατί εδώ και πολύ καιρό το μόνον που κάνετε είναι να ΕΞ-ΥΠΗΡΕΤΕΙΤΕ ορισμένα Hedge Funds που επιδίδονται σε ένα όργιο υποτιμητικής κερδοσκοπίας απέναντι σε ένα κλάδο που περνάει εξαιρετικά δύσκολα στιγμές δεχόμενος έναν ανηλεή πόλεμο που στοχεύει στον πλήρη αφανισμό του και στην υφαρπαγή όλης της περιουσίας του (ακίνητα, επιχειρήσεις, καταθέσεις κλπ κλπ).

  • Και αντί να προστατεύετε αυτό τον κλάδο, τον αφήνετε βορά στην κερδοσκοπική χλεύη ορισμένων επαγγελματιών του λευκού κολάρου που έχουν σαν έδρα την πλέον κολασμένη αγορά της υφηλίου. Αυτών που κατεβάζουν στα lunches και στα dinners τους τόνους μπίρας και λοιπών οινοπνευματωδών ποτών πανηγυρίζοντας τις ψευτομαγκιές τους απέναντι ενός κλάδου που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του για τους γνωστούς σε όλους μας λόγους.

Και ο οποίος κλάδος μπορούσε να είχε υπερασπιστεί καταργώντας το σορτάρισμα στις μετοχές του λόγω ανωτέρας βίας. Ποιος θα μπορούσε να σας κατηγορήσει αν είχατε καταργήσει και μέχρι νεωτέρας το SHORT σε 4 μετοχές; Αν πάλι δεν επιθυμούσατε αυτό το μέτρο, υπήρχε κι άλλο ευκολότερο....Λόγω των ειδικών συνθηκών και των συνεχών ανακεφαλαιοποιήσεων του να μην εγκρίνετε την είσοδο των μετοχών του στους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ: Τα ίδια κεφάλαια, που αναλογούν στους μετόχους (μητρική εταιρεία) στο εξάμηνο του 2018 ανέρχονται σε 12,5 εκατ ευρώ ήτοι 0,43 ευρώ ανά μετοχή, όταν το 2008 έφθαναν στα 66,7 (2,26 ευρώ ανά μετοχή). Ζημιές, ζημιές και παντού ζημιές. Τα ίδια κεφάλαια σημείωσαν πτώση 54,1 εκατ. ευρώ ..... αφού το 2011 ανακοινώνονται ζημιές 8 εκατ. ευρώ, το 2012 ζημιά 9,4 εκατ. ευρώ, το 2013 ζημιές 21,4 εκατ ευρώ, το 2014 ζημιά 1 εκατ ευρώ, το 2015 ζημιά 3 εκατ ευρώ και το 2016 ζημιά 4,8 εκατ. ευρώ.  Σύνολο ζημιών 48 εκατ. ευρώ!!

ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ(Ι): Και ενώ τα ίδια κεφάλαια πέφτουν και οι ζημιές καλά κρατούν ο τραπεζικός δανεισμός αυξάνεται ραγδαία .... και έχει φθάσει στα 109,4 εκατ. ευρώ, απο 80,4 εκατ. το 2008. Σήμερα ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός είναι στα 109,04 εκατ. ευρώ καθώς στο ταμείο της εταιρείας υπάρχουν μόλις 380 χιλιάδες ευρώ. ΟΦΕΙΛΕΙ δηλ. σχεδόν 8 φορές τα ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ της, τραγικό μέγεθος. Και η μετοχή κάνει άλματα στο ταμπλό. 

ΚΡΕΤΑ ΦΑΡΜ - ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ(ΙΙ): Αν από τα ίδια κεφάλαια των 12,58 εκατ. ευρώ αφαιρεθούν οι υπεραξίες ύψους 8,95 εκατ. ευρώ και τα άυλα περιουσιακά στοιχεία 13,22 τότε τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά. Η εταιρία βρίσκεται σε μια χρονική περίοδο όπου έχει καταφέρει να κάνει ρεκόρ πωλήσεων... οι πωλήσεις για το 2018 αναμένονται να υπερβούν τα 110 εκατ. ευρώ ....με τα EBITDA να φλερτάρουν με τα ιστορικά υψηλά των 15 εκατ. ευρώ.

  • Όμως ακόμη και με 15 εκατ. ευρώ EBITDA ... αλλά με αποσβέσεις πάνω απο 5 εκατ. ευρώ και χρηματοοικονομικά έξοδα πέριξ των 8 εκατ. ευρώ η εταιρεία στην καλύτερη των περιπτώσεων να μπορεί να εμφανίσει (στο μέλλον) κέρδη προ φόρων το πολύ 2 εκατ. ευρώ και μετά φόρων 1,4 εκατ. ευρώ δηλαδή 0,05 ευρώ ανά μετοχή και αυτό με τους ευνοϊκότερους υπολογισμούς.
  • Αν θέλουμε να μετρήσουμε την CRETA FARM ως turn arroynd story πρέπει να αρχίσει να διαφαίνεται μια δραστική μείωση των δανειακών κεφαλαίων ... όσο αυτό δεν γίνεται τα όποια κέρδη αν εμφανίσει θα είναι μια φωτοβολίδα.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΡΙΝΤΑΣ – Σχόλια: Κερδίζουμε βασανιστικά αργά, αλλά κερδίζουμε, διαφάνεια και σταθερότητα στη δημοσιονομική και φορολογική πολιτική που είναι απαραίτητα συστατικά. Η ελληνική είναι μια «ελαφριά» οικονομία, που βασίζεται στην οικογενειακή μικρομεσαία επιχείρηση. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά είναι που οδήγησαν την κρίση σε μικρότερη έκταση και βάθους. Ναι, μικρότερη.

  • Ταυτόχρονα όσο επικρατούν χαμηλός πληθωρισμός, θετική φορολογική αντιμετώπιση της πρώτης κατοικίας και λογικές τιμές, μπορεί να επέλθει η ανάκαμψη στην αγορά κατοικίας.
  • Τώρα που έχει ισοσκελιστεί ο προϋπολογισμός και ακόμα περισσότερο ο απολογισμός του κράτους, μπορούμε να ζήσουμε με λιγότερα δανεικά και μεγαλύτερο «μελλοντικό» εισόδημα.
  • Να ζήσουμε ως χώρα τη δική μας ζωή και όχι τη «ζωή των άλλων».

Στην παρούσα φάση είναι σαφές ότι το μέλλον υποτιμάται...

Πολλές επιχειρήσεις διαπραγματεύονται κάτω από τη λογιστική τους αξία, που υποθέτει ότι θα έχουν ζημιές τα επόμενα χρόνια και πως η αξία των άυλων περιουσιακών τους στοιχείων είναι μηδενική. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύει για όλες αυτές τις επιχειρήσεις.

  • Στην αγορά ομολόγων, τα πιστωτικά περιθώρια της Ελλάδος, παρότι μειωμένα, παραμένουν σε ύψος που υιοθετούν την υπόθεση ότι ο κίνδυνος πτώχευσης της χώρας είναι ακόμα υψηλός. Και εδώ η υπόθεση είναι ακραία.
  • Δυσκολίες θα υπάρξουν, τα αυστηρά μέτρα θα παραμείνουν, κάποιες επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν προβλήματα και κάποιες άλλες όμως, θα εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες για να προχωρήσουν δυναμικά.

Σ' αυτό το «μικρό» κόσμο, όπου οι αποστάσεις υπάρχουν μόνο στο χάρτη, η τεχνολογία και ο διαθέσιμος χρόνος μπορούν να κάνουν το αδύνατο, δυνατό. Κατά τη γνώμη μου, αυτοί που ενδιαφέρονται πάντα για την «καλή ζωή», αλλά ενδεχομένως διαθέτουν αρκετά για να ξοδέψουν, σίγουρα δεν έχουν τον απαραίτητο χρόνο. Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι οι επιχειρηματίες έχουν το χρόνο και σε αρκετές περιπτώσεις τα απαραίτητα χρήματα, αλλά έχουν ταυτόχρονα στην κατοχή τους ένα πολύ απαιτητικό περιουσιακό στοιχείο, τον κίνδυνο. Τον ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο τον αφήνουμε πίσω μας.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ - ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ: Η συσσώρευση φαίνεται το επικρατέστερο σενάριο για την βδομάδα, ωστόσο το τεχνικό ζητούμενο είναι η διατήρηση των 590 μονάδων καθώς η διάσπαση τους θα ανοίξει το δρόμο για τουλάχιστον 20 μονάδες χαμηλότερα. Ο Δείκτης δείχνει απροθυμία να σπάσει την τετράμηνη συσσώρευση τιμών καθώς οι δυνάμεις των αγοραστών εξαντλούνται πολύ γρήγορα. 

  • Αν και οι ταλαντωτές έχουν υποχωρήσει, εντούτοις δεν έχει υπάρξει κάποια σφοδρή υποτιμητική υπερβολή στην μεγάλη εικόνα που να προετοιμάζει το έδαφος για μια ανοδική κίνηση.
  • Αντιθέτως τα τραπεζικά διαγράμματα έχουν εισέλθει σε υποτιμημένες ζώνες τιμών, επίπεδα που ωστόσο στο παρελθόν είχαν παραμείνει και διευρυνθεί ακόμα και σε ακραίες τιμές για αρκετές συνεδριάσεις.

Η δομή των ημερήσιων σωμάτων του Γενικού Δείκτη δείχνει ότι προς το τέλος της ημέρας εκδηλώνεται ένα επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον που περιορίζει τις απώλειες αφήνοντάς ενδοσυνεδριακές ουρές, σε αντίθεση με την εικόνα του τραπεζικού κλάδου ο οποίος τερματίζει τις ημέρες με συμπαγή «μαύρα σώματα». Οι πωλητές επομένως έχουν το πάνω χέρι στον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος είναι μεν υπερπουλημένος αλλά χωρίς αντίπαλο αγοραστικό δέος που από ότι φαίνεται επικεντρώνεται στο να συντηρεί και –όποτε είναι εφικτό– να βελτιώνει τα επίπεδα τιμών των μη τραπεζικών μετοχών.

ΤΑΚΤΙΚΗ: Ο καλύτερος τρόπος για να συμμετέχει ο επενδυτής στην Αγορά, είναι να τοποθετείται με βάση τις δικές του εκτιμήσεις για τις άμεσες εξελίξεις. Ταυτόχρονα το προς επένδυση κεφάλαιο πρέπει να είναι αντιστρόφως ανάλογο του κινδύνου, που σημαίνει ότι σε περιόδους έντονης μεταβλητότητας οι τοποθετήσεις καλόν είναι να είναι μικρότερες.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Nα μην ξεχνάμε, ότι με τα Μεγάλα Χαρτιά ασχολούνται εδώ και μερικά τέρμινα διαχειριστές Funds ακραίων κερδοσκοπικών με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα πλην ελαχίστων περιπτώσεων.

  • To κλίμα των αγορών το έχετε προ πολλού αντιληφθεί και δεν είναι δυνατόν να σας επαναλαμβάνουμε καθημερινά με το τι είπε ό δείνα ή ο τάδε οίκος, αναλυτής, σπουδαίος παράγων, ειδήμων κλπ κλπ.
  • Φυσικά και κοιτάμε μόνον μετοχές και όχι δείκτες.
  • Φυσικά και εντοπίζουμε μετοχές... από μόνοι μας (τουλάχιστον αν χάνετε, ας χάνετε από τις δικές σας επιλογές με βάση τις δικές σας εκτιμήσεις)...
  • Φυσικά και διατηρούμε πάντα ρευστότητα...
  • Φυσικά και παρακολουθούμε τα της αγοράς σε καθημερινή βάση..
  • Φυσικά και όταν αγοράζουμε το πράττουμε σε πτωτικά γυρίσματα των μετοχών μας, σταδιακά...

ΜΕΤΟΧΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ: Ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι αγοράζουν μετοχές είναι πολύ απλός: Για να βγάλουν λεφτά. Για την πλειονότητα των ανθρώπων, όμως, το να βγάλουν λεφτά δεν αποτελεί αυτοσκοπό. Το χρήμα αποτελεί απλά το μέσον εκείνο με το οποίο θα μπορέσουν να ζήσουν μια άνετη ζωή. Από την άλλη, όμως, αγοράζοντας μετοχές, στόχος είναι η αποκόμιση κερδών, απολαμβάνοντας τα όποια θετικά απορρέουν από τη συγκεκριμένη κίνηση.

Ωστόσο η επένδυση σε μετοχές δεν είναι δρόμος μονής κατεύθυνσης. Με άλλα λόγια, υπάρχει το ενδεχόμενο, όπως άλλωστε έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, οι επενδυτές να χάσουν χρήματα από την τοποθέτησή τους σε μετοχές. Στην πραγματικότητα είναι πολύ εύκολο να χάσει κάποιος χρήματα έχοντας επενδύσει σε μετοχές. Ωστόσο, αναλύοντας τις τάσεις που έχουν εκδηλωθεί στις αγορές μετοχών κατά το παρελθόν, είναι φανερό πως η τοποθέτηση σε αυτές δύναται να προσφέρει ελκυστικά κέρδη.

  • Αυτό που πρέπει, όμως, να θυμάται κάποιος είναι ότι οφείλει να επενδύει μόνο το ποσό εκείνο που έχει τη δυνατότητα να χάσει.
  • Επίσης, είναι σημαντικό να θυμάται κανείς ότι χρειάζονται ορισμένες προσπάθειες ώστε να γίνει καλός επενδυτής.
  • Με άλλα λόγια, αφενός θα πρέπει να αφιερώσει χρόνο ώστε να αποκτήσει πληροφόρηση για τις διάφορες αγορές και αφετέρου να καταναλώσει ενέργεια ώστε να παραμένει ενήμερος σε ημερήσια βάση.
  • Μιλώντας γενικότερα όμως, και με την προϋπόθεση ότι κάποιος θα επενδύσει σε βάθος τουλάχιστον πέντε ετών και εξετάζοντας τα ιστορικά στοιχεία, προκύπτει ότι η αγορά μετοχών έχει προσφέρει τα μεγαλύτερα κέρδη από οποιαδήποτε άλλη μορφή επένδυσης.

ΑΙΩΝΙΕΣ ΤΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ: Με 5 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια ή κάπου εκεί περίπου η Audio Visual και καθαρό δανεισμό 105 εκατ. ευρώ, αποτιμάται σε... 22,5 εκατ. ευρώ. Και η ΕΚΤΕΡ με 20 και πλέον εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια, με ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ, με 5 εκατ. στα ταμεία κλπ κλπ αποτιμάται σε... 14,4 εκατ. ευρώ. Με 8,5 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια των μετόχων της η CRETA FARM  και καθαρό δανεισμό 109 εκατ. ευρώ, αποτιμάται σε... 28 εκατ. ευρώ, στο +10% μάλιστα σήμερα. Στην περίπτωση της FRIGOGLASS η επιστήμη έχει προ πολλού σηκώσει τα χέρια υψηλά. Αλλά και σε αρκετές ακόμη... 

 

  Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.