Υπερπλήρης και η σημερινή στήλη, σε βαθμό που την χωρίσαμε σε δύο μέρη. Στο α’ διαβάστε για το τι χρειάζεται το ΧΑ για να αλλάξει εικόνα, για τις καθοδικές αναθεωρήσεις της Κομισιόν αναφορικά με την ανάπτυξη των χωρών, καθώς και έναν οδικό ομολογιακό χάρτη, ενώ και σήμερα δεν λείπουν οι κλασσικές ακτινογραφίες, με το μικροσκόπιο να πέφτει σε ΟΛΠ και Jumbo.

ΘΕΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ - ΑΠΟΨΗ: Θέλετε αξιότιμοι κύριοι αρμόδιοι παράγοντες του Χ.Α να αποκτήσει το ελληνικό χρηματιστήριο το πραγματικό πρόσωπό του και να μην εμφανίζει εικόνα ερειπίου στην γενική εικόνα του;

  • Τίποτα το πιο εύκολο, αρκεί να υπάρχει η βούληση και κυρίως ο σεβασμός απέναντι στον Θεσμό που υποτίθεται ότι ΥΠΗΡΕΤΕΙΤΕ.

Γιατί εδώ και πολύ καιρό το μόνον που κάνετε είναι να ΕΞ-ΥΠΗΡΕΤΕΙΤΕ ορισμένα Hedge Funds που επιδίδονται σε ένα όργιο υποτιμητικής κερδοσκοπίας απέναντι σε ένα κλάδο που περνάει εξαιρετικά δύσκολα στιγμές δεχόμενος έναν ανηλεή πόλεμο που στοχεύει στον πλήρη αφανισμό του και στην υφαρπαγή όλης της περιουσίας του (ακίνητα, επιχειρήσεις, καταθέσεις κλπ κλπ).

  • Και αντί να προστατεύετε αυτό τον κλάδο, τον αφήνετε βορά στην κερδοσκοπική χλεύη ορισμένων επαγγελματιών του λευκού κολάρου που έχουν σαν έδρα την πλέον κολασμένη αγορά της υφηλίου.
  • Αυτών που κατεβάζουν στα lunches και στα dinners τους τόνους μπίρας και λοιπών οινοπνευματωδών ποτών πανηγυρίζοντας τις ψευτομαγκιές τους απέναντι ενός κλάδου που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του για τους γνωστούς σε όλους μας λόγους.

Και ο οποίος κλάδος μπορούσε να είχε υπερασπιστεί καταργώντας το σορτάρισμα στις μετοχές του λόγω ανωτέρας βίας. Ποιος θα μπορούσε να σας κατηγορήσει αν είχατε καταργήσει και μέχρι νεωτέρας το SHORT σε 4 μετοχές;

  • Αν πάλι δεν επιθυμούσατε αυτό το μέτρο, υπήρχε κι άλλο ευκολότερο....
  • Λόγω των ειδικών συνθηκών και των συνεχών ανακεφαλαιοποιήσεων του να μην εγκρίνετε την είσοδο των μετοχών του στους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Και μην μας καταθέσετε τις γνωστές δικαιολογίες περί εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς και τα λοιπά συμπαρομαρτούντα, γιατί δεν τρώμε όλοι κουτόχορτο.

ΤτΕ: Εντός των προσεχών ημερών αναμένονται τα αποτελέσματα της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι μέτοχοι θα εισπράξουν το καθιερωμένο μέρισμα το οποίο θα είναι 0,6720 ευρώ ανά μετοχή ή 0,4770 μετά την αφαίρεση του εταιρικού φόρου. Η απόδοση είναι στο 3,50% και η πληρωμή γίνεται σχετικά νωρίς, την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

  • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
  • ΤΙΜΗ: 13,4000
  • Κ/φση: 266,2 εκατ. ευρώ

Η ΟΝΕΙΡΟΠΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ: Οι καθοδικές αναθεωρήσεις της Κομισιόν μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα της αναμενόμενης "ανάπτυξης" των κρατών, παίρνουν και δίνουν. Πάντα έτσι γίνονταν και ποτέ δεν βάζουν μυαλό. Κατά τα λοιπά, για την Ελλάδα εκτιμάται ότι η ανάπτυξη για το 2018 θα είναι 2,2% για Γερμανία, η πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης περιορίζεται πλέον στο 1% από 1,8% στις φθινοπωρινές προβλέψεις, στην Ιταλία στο 0%-0,2% από 1,2%, ενώ συνολικά για την ευρωζώνη προβλέπεται ανάπτυξη πέριξ του 1% έναντι "προβλέψεων" 1,9%. (lol). 

  • Και ποιός πληθωρισμός, που με το ζόρι θα αγγίξει το 0,6%-0,8% αφού ανάπτυξη δεν υπάρχει επί της ουσίας και εκείνο το 2% που έλεγαν, φαντάζει όνειρο απατηλό. Μόνο μη βγει κανένας Draghi προσέξτε, με κανένα whatever it takes πάλι και κανένα υφεσιακό double dip.
  • Πάντως η ΕΚΤ συνεχίζει ακάθεκτη να ανακυκλώνει αγοράζοντας ομόλογα κρατων μελών χαμηλότοκα με τα ίδια ποσά και fake αποδόσεις, ενώ οι πραγματικοί επενδυτές να έχουν μετακομίσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού λόγω πραγματικών αποδόσεων. Η ευρωζώνη ζει στην ονειροπαγίδα της (σχόλιο φίλης μας που τάχει 400όσια)

JUMBO (IOYΛΙΟΣ - ΔEKEMBΡIOΣ 2018): To εξάμηνο υπήρξε ισχυρότερο σε επίπεδο πωλήσεων από την αρχική εκτίμηση της διοίκησης γεγονός που μας υποχρεώνει σε μία ακόμα θετική αναθεώρηση για το σύνολο της χρονιάς, ενώ μέσα στον Απρίλιο αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία ενός καταστήματος στην Ρουμανία (12.000 τ.μ.) και ενός άλλου στην Βόρεια Ελλάδα.

  • Τα μεγέθη της δραστηριότητας β' τριμήνου ήταν εντυπωσιακά καθώς ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων επιταχύνθηκε στο 8,8% από 6% στο α' τρίμηνο παρά τις «δύσκολες» καιρικές συνθήκες στην κρίσιμη περίοδο των Χριστουγεννιάτικών εορτών.
  • Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πωλήσεις στην Ελλάδα η οποία πραγματοποιεί το 61% του τζίρου έτρεξαν με ρυθμό 5,2%. Πολύ δυνατή η Ρουμανία λόγω και της προσθήκης νέων καταστημάτων

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ: ΤΙΜΗ: 14,3000 ευρώ Κ/φση: 1,95 δισ. ευρώ. Κίνηση 12μήνου μεταξύ 10,6000 και 16,1400 ευρώ (μέσος όρος 13,8000) και -4,33% με το σύνολο των συναλλαγών της στα 35,8 εκατ. τεμάχια (ημερησίως 143 χιλ. τμχ περίπου)

ΟΛΠ να μην ξεχνάμε: Ο λιμένας του Πειραιά είναι ήδη στην 7η θέση μεταξύ των 20 μεγαλύτερων Ευρωπαϊκών εμπορικών λιμένων. Πέρυσι ανέβηκε κατά έξι θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη των εμπορικών λιμένων στη σχετική ετήσια λίστα της ναυτιλιακής επιθεώρησης Lloyd's List (Global Ports Top 100), στην 38η θέση διεθνώς από την 44η το 2016. Η αξία του είναι πολλαπλάσια της τρέχουσας στο ταμπλό του Χ.Α (

  • Οι εκτιμήσεις για το 2018 είναι ότι θα κινηθεί ακόμα υψηλότερα, καθώς βρίσκεται πλέον στα πλάνα και των τριών μεγάλων παγκόσμιων συμμαχιών τακτικών γραμμών, ενώ με την ολοκλήρωση των έργων στην προβλήτα ΙΙΙ στις αρχές του 2019, η συνολική χωρητικότητα των προβλητών I, ΙΙ και ΙΙΙ θα αυξηθεί σε 7,2 εκατομμύρια κοντέινερς (TEUS).

ΟΛΠ(Ι):Σε απόλυτους αριθμούς το 2017 διακινήθηκαν 3,69 εκατ. κοντέινερς (Teus) έναντι 3,47 εκατ. το 2016. Το 2018 μπορεί να ξεπεράσουμε και τα πέντε εκατομμύρια».

  • «Σε ένα – ενάμισι χρόνο ο Πειραιάς θα γίνει το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, από τρίτο που είναι σήμερα» είχε πρόσφατα αναφέρει η διοίκηση του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.
  • «Ο Πειραιάς είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο λιμάνι στον κόσμο, μόνο εφέτος η διοίκηση επιδιώκει να αυξήσει την διακίνηση εμπορευμάτων κατά 35%».

ΟΛΠ να μην ξεχνάμε(Ι): Κύκλος Εργασιών 6μηνο 2018 στα 63,5 εκατ. από 52 εκατ. ευρώ. Κέρδη μετά από φόρους: 13,26 εκατ. ευρώ από 4,44 εκατ. ευρώ. Σύνολο εισροών από λειτουργικές δραστηριότητες: 11 εκατ. ευρώ από 3,1 εκατ. ευρώ. Σύνολο ιδίων κεφαλαίων 194,5 εκατ. από 185,9 εκατ. Μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις 59,5 εκατ. από 62,5 εκατ. ευρώ. Βραχυπρόθεσμες 6 εκατ. ευρώ από 6 εκατ. ευρώ. Ταμειακά διαθέσιμα: 48,1 εκατ. από 42,3 εκατ. ευρώ. Καθαρός δανεισμός: 17,4 εκατ. ευρώ από 26,2 εκατ. ευρώ.

Συναλλαγές + αμοιβές διευθυντικών στελεχών και μελών της διοίκησης 288 χιλ. ευρώ. Απασχολούμενο προσωπικό στις 30/6: 1023 από 1025 άτομα. Κ/φση 382,5 εκατ. ευρώ, στη τιμή των 15,3000 ευρώ. ΕΥΡΟΣ 12Μ: 14,4200 με 17,5000 ευρώ και απόδοση 12Μ: -5,1%. Συναλλαγές 1,46 εκατ. τμχ και ημερησίως 5850 τμχ.

Ο ΟΔΙΚΟΣ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ: Σχεδόν ποτέ η χώρα μας (αλλά και οι περισσότερες ευρωπαϊκές άνευ του μπερντέ του QE που δημιουργεί πλασματικές αποδόσεις), είχε επιτόκια κατώτερα των ρυθμών ανάπτυξης. Ούτε στις καλύτερες εποχές της.

  • Αυτή τη στιγμή η απόδοση του πενταετούς, βρίσκεται κοντά στο ιστορικό χαμηλό του χωρίς πλασματικά στηρίγματα και παρότι οι ελληνικές τράπεζες δεν μπορούν να απορροφήσουν τις εκδόσεις χρέους της διότι δεν διαθέτουμε investment grade ώστε να τεθούν ως εγγυήσεις στην ΕΚΤ για άντληση ρευστότητας.
  • Είναι μια καλή αρχή όμως, με τις τράπεζες να ακολουθούν με ομολογιακές εκδόσεις που θα βοηθήσουν στη ρευστότητα τους και στην οικονομία. Λίγο αργότερα θα ακολουθήσουν οι αναβαθμίσεις όσο τα Spreads θα μειώνονται περαιτέρω.
  • Αυτός είναι ο οδικός χάρτης. Μη ξεχνάμε, ότι η Πορτογαλία βρέθηκε σε investment grade τριάμισι χρόνια μετά την πρώτη μεταμνημονιακή της έκδοση και η Κύπρος σε δυόμισι. Διότι προ του investment grade, Κύπρος και Πορτογαλία είχαν αποδόσεις στο πενταετές πέριξ του 4,75%.

  Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.