Δεύτερο σημερινό χτύπημα της στήλης, αυτή τη φορά για να αναλύσουμε το τι είναι οι Παραγωγικοί Συντελεστές, να μιλήσουμε για τις μετοχές «βράχους» του ΧΑ, να σχολιάσουμε τη νοοτροπία «Νεάντερταλ» που επικρατεί στην πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων, να εξετάσουμε τη λανθασμένη συσχέτιση του ΧΑ με τις πολιτικές εξελίξεις  και να ακτινογραφήσουμε Byte Computer, Κανάκη και Motor Oil.

METOXEΣ ΒΡΑΧΟΙ και ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ: Coca Cola HBC, JUMBO, ΚΑΡΕΛΙΑΣ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ. Και στα χαμηλότερα τερματικά στρώματα δοξάζονται οι τεράστιες ΜΕΡΜΕΡΕΝ, ΣΑΡΑΝΤΗΣ, QUEST ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ, ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ κι αρκετές ακόμα.

Παραγωγικοί Συντελεστές (Factors of production): Παραγωγικοί συντελεστές είναι όλοι οι φυσικοί και ανθρώπινοι πόροι που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών. Το χαρακτηριστικό στοιχείο των παραγωγικών συντελεστών είναι ότι για συγκεκριμένη χρονική περίοδο και για κάθε οικονομία θεωρούνται δεδομένοι, συνεπώς και τα προϊόντα που μπορούν να παραχθούν με τους συντελεστές αυτούς είναι περιορισμένα.

Οι παραγωγικοί συντελεστές είναι: 

  • Η εργασία  
  • Η γη  
  • Το κεφάλαιο και
  • Η επιχειρηματικότητα 

(Ι) ΕΡΓΑΣΙΑ
Εργασία είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο, δηλαδή όλες οι ανθρώπινες προσπάθειες, πνευματικές και σωματικές, που καταβάλλονται για την παραγωγή, τη μεταφορά και το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών.

Η εργασία είναι ο πλέον ευέλικτος παραγωγικός συντελεστής καθώς μπορεί να απασχοληθεί σε διαφορετικά στάδια παραγωγής, να εξειδικευθεί, να αυξηθεί σε ποσότητα και να εκπαιδευθεί ώστε να αποκτήσει νέες δεξιότητες.

Για να θεωρηθεί η καταβολή προσπάθειας ως εργασία, πρέπει να αποβλέπει κυρίως στην παραγωγή οικονομικών αγαθών ή υπηρεσιών και όχι μόνο στην ψυχική ικανοποίηση εκείνου που την καταβάλλει.

Παράδειγμα: Ο επαγγελματίας ποδοσφαιριστής εργάζεται όταν παίζει ποδόσφαιρο στο γήπεδο, ενώ το παιδί που παίζει ποδόσφαιρο με τους φίλους του δεν εργάζεται, απλώς ψυχαγωγείται.

Η εργασία είναι πρωτογενής συντελεστής παραγωγής. Χωρίς εργασία τίποτα δεν μπορεί να παραχθεί από οικονομικής άποψης, γιατί ακόμη και τα αυτοφυή προϊόντα της γης χρειάζεται να συλλεχθούν προκειμένου να μεταβληθούν σε οικονομικά αγαθά.

(ΙΙ) ΓΗ
Ο συντελεστής γη περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που παρέχει η φύση τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών, στις μεταφορές, στις επικοινωνίες και γενικά σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες.

Παράδειγμα: Στον συντελεστή γη εντάσσονται τα δάση, τα ποτάμια, το έδαφος, οι λίμνες, οι θάλασσες, η ατμόσφαιρα, το υπέδαφος, τα ορυκτά κτλ.

Οι φυσικοί πόροι χωρίζονται σε: ανανεώσιμους (π.χ. τα ποτάμια) και μη ανανεώσιμους (π.χ. το πετρέλαιο) Η γη θεωρείται και αυτή πρωτογενής παραγωγικός συντελεστής.

(ΙΙΙ) ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Κεφάλαιο θεωρούνται όλα τα παραγόμενα αγαθά που δεν καταναλώνονται, δεν ικανοποιούν δηλαδή οικονομικές ανάγκες άμεσα, αλλά χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία ώστε να κατασκευαστούν προϊόντα που θα συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγής μελλοντικά.

Οι σύγχρονες οικονομίες στηρίζονται στη χρησιμοποίηση τεράστιων ποσοτήτων κεφαλαίου (περιουσιακών στοιχείων), ενώ όσο αυτοί αυξάνονται, παρατηρείται αύξηση της παραγωγικής ικανότητας μιας οικονομίας.

Παράδειγμα: Κεφάλαιο θεωρούνται τα κτίρια, τα μηχανήματα, ο εξοπλισμός, τα μεταφορικά μέσα, οι πρώτες ύλες, τα αποθέματα, τα ημικατεργασμένα προϊόντα κτλ

Το κεφάλαιο δεν είναι πρωτογενής αλλά παράγωγος συντελεστής, δηλαδή συντελεστής που έχει ο ίδιος παραχθεί.

(ΙV) ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Επιχειρηματικότητα ονομάζεται η ανθρώπινη ικανότητα συνδυασμού των τριών άλλων παραγωγικών συντελεστών (εργασία, γη και κεφάλαιο) για την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών με σκοπό το κέρδος.

Ο επιχειρηματίας παίρνει τις βασικές αποφάσεις για την πορεία της επιχείρησης, όπως η συλλογή και η κατανομή των συντελεστών παραγωγής, και αναλαμβάνει τους οικονομικούς κινδύνους που συνεπάγεται η λειτουργία της.

Ορισμένοι οικονομολόγοι θεωρούν ότι οι παραγωγικοί συντελεστές είναι τρεις και ότι η επιχειρηματικότητα αποτελεί ουσιαστικά κομμάτι του παραγωγικού συντελεστή "Εργασία".

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ - ΣΚΛΗΡΗ ΠΑΡΑΔΟΧΗ: Οι περισσότερες ελληνικές εταιρείες είναι οικογενειακού χαρακτήρα, λειτουργώντας χωρίς οργάνωση και ουσιαστικούς κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης. Αυτό είναι όλη η ουσία. Τα περισσότερα deals δεν γίνονται με βάση το συμφέρον της εταιρίας, αλλά για το συμφέρον της τσέπης αυτών που κάνουν το deal. Στην Ελλάδα πολλοί πιστεύουν ότι το ταμείο της εταιρίας και η τσέπη είναι το ίδιο. Γι αυτό και βλέπουμε Νεάντερταλ του επιχειρείν να είναι ακόμα πλειοψηφία..

  • Ο άνθρωπος του Νεάντερταλ (Homo neanderthalensis), ή απλά Νεάντερταλ, είναι είδος ανθρωπίδη (είδος του Homo Sapiens το οποίο πιθανολογείται ότι γενετικά επιβίωσε στον Σύγχρονο Άνθρωπο) το οποίο εμφανίστηκε 200.000-250.000 χρόνια πριν και εξαφανίστηκε ολοκληρωτικά πριν 41.000-39.000 χρόνια. Η ονομασία του προέρχεται από την κοιλάδα Νεάντερταλ της Γερμανίας, όπου το 1856 ανακαλύφθηκαν από εργάτες απολιθωμένα οστά τα οποία αποδόθηκαν στο συγκεκριμένο είδος.

ΒΥΤΕ COMPUTERS ΑΕ: Πωλήσεις εξαμήνου 12,72 εκατ. από 10,35 εκατ., κέρδη 0,22 εκατ. ευρώ από ζημίες -0,18 εκατ. ευρώ, EBITDA 859 χιλ.ευρώ από 590 χιλ. ευρώ, ίδια κεφάλαια 13,33 εκατ. από 13,2 εκατ. ευρώ, δανεισμός 7,2 εκατ. ευρώ από 7,65 εκατ., ταμείο 3,41 εκατ. ευρώ από 2,95 εκατ., αμοιβές ελίτ 203 χιλ. ευρώ.

  • Απαιτήσεις από πελάτες 12 εκατ. από 10,5 εκατ. ευρώ, αποθέματα 3,7 εκατ. από 3,47 εκατ. ευρώ. Προσωπικό 161 από 172 άτομα...
  • Η εταιρεία αποτιμάται σε 8,4 εκατ. ευρώ, τιμή μετοχής 0,5300 ευρώ και +3,9% στο 12Μ στο εύρος των 0,4660 και 0,7050 ευρώ με συναλλαγές 290,3 χιλ. τμχ (ημερήσιος όγκος 1160 τμχ).
  • ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΤΟΧΗΣ
  • ΤΙΜΗ: 0,5300 ευρώ
  • Κ/ΦΣΗ 8,4 εκατ. ευρώ
  • ΒΡΑΔΕΙΑΣ ΚΑΥΣΗΣ ΜΕΤΟΧΗ

ΚΑΝΑΚΗΣ – ΑΠΛΑ, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ: Ιστορικό ρεκόρ επίδοσης σε κύκλο εργασιών, λειτουργικά κέρδη και καθαρά κέρδη σε μια εταιρία που στα όσα χρόνια είναι εισηγμένη δεν έχει δείξει ποτέ ζημιές στην χρήση! Στο ταμείο της στο τέλος της περυσινής χρονιάς υπήρχαν 7,6 εκατ. ευρώ περί το 25% της κεφαλαιοποίησης της και καθόλου χρέος. Δεν έχει στον ισολογισμό της ούτε ένα ευρώ βραχυπρόθεσμου ή μακροπρόθεσμου δανεισμού, τα 7,6 εκατ. ευρώ αποτελούσαν την διαθέσιμη ταμειακή ρευστότητα.

ΚΑΝΑΚΗΣ(Ι): Κατέχει δικαιωματικά εξέχουσα θέση στο ΠΑΝΘΕΟΝ των εισηγμένων του Χ.Α. Το 2017 ήταν η πέμπτη χρονιά συνεχόμενης ανοδικής κερδοφορίας και τα περυσινά κέρδη ήταν υψηλότερα από τα αντίστοιχα (προ κρίσης) του 2009. Και επιστροφές κεφαλαίου πχ 0,2800 ευρώ (χρήση 2017) ανά μετοχή. Το 2018 θα είναι φυσικά η 6η χρονιά... 

  • Οι βασικοί μέτοχοι (κατέχουν το 80%) δεν έχουν σκεφτεί μέχρι τώρα το ενδεχόμενο να περιορίσουν το ποσοστό τους, προκειμένου να αυξηθεί η διασπορά και η εμπορευσιμότητα του τίτλου στο ΧΑ. ΔΗΛΩΣΗ τους:• Δεν υπάρχει πρόθεση εξόδου της εταιρείας από το ΧΑ. «Το χρηματιστήριο αποτελεί αναπτυξιακό μονόδρομο για όσες επιχειρήσεις έχουν σωστή κουλτούρα»

ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ: Άνθρωποι της αγοράς, παράγοντες της και έγκριτοι αναλυτές συνδέουν το ελληνικό χρηματιστήριο με τις πολιτικές εξελίξεις και με τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

  • Ακόμα να πάρουν χαμπάρι, ότι όλες οι κυβερνήσεις κοιτάνε μόνον την δική τους βόλεψη και μοιράζουν απλά μερικά αντίδωρα σε όσους τους (εξ)υπηρετούν, με το αζημίωτο πάντα.
  • Ακόμα να πάρουν χαμπάρι, ότι στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν πρέπει παρά να εστιάζεις την προσοχή και κατ' επέκταση τα κεφάλαια σου στη κάστα εκείνων των επιτυχημένων επιχειρηματιών του που αποδίδουν έργο για τους εργαζομένους, τους επενδυτές μετόχους τους και για την οικονομία της χώρας (παρά την δεδομένη εχθρότητα σχεδόν του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας) κόντρα σε Θεούς και δαίμονες.

Βλέπετε, η επιτυχία του πολύ επιτυχημένου-αξιόλογου-πρωτοπόρου επιχειρηματία στη χώρα μας αποτελεί πόλο έλξης όλου του κοινωνικού φθόνου...

Το δε χρηματιστήριο και την αγορά του, φρόντισαν οι πολιτικοί μας να το μάθουν στο κοινωνικό σύνολο από την πλευρά που κοιτούν πάντα τα δικά τους πράγματα... Τουτέστιν, συμφεροντολογικά, επιπόλαια, λαμογίστικα και δεν βαριέσαι αδερφέ αρκεί να τα κονομήσουμε και οι άλλοι να "πάνε να κουρεύονται".

ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ: Δεν έχει διάθεση για άλλα τρελά τερματικά επιτεύγματα αυτή την περίοδο. Η αγoρά θα την ξανακοιτάξει, όταν δημοσιευτούν τα αποτελέσματα χρήσης 2018 και δοθεί και το guidance για την τρέχουσα χρήση. Τότε θα δούμε, αν θα έχει τα φόντα για νέα ιστορικά ρεκόρ! 'Έρχεται από τα χαμηλά των 5,00 και 6,00 ευρώ προσφέροντας ονειρικές αποδόσεις και αγγίζοντας πριν μερικούς μήνες τα 24,00 ευρώ χώρια τα μερίσματα που μοίρασε.

  Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.