Η άνοδος των μεταλλευτικών και τραπεζικών μετοχών βοήθησε τις ευρωπαϊκές μετοχές να ανακάμψουν από το χαμηλό εβδομάδας σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στην έναρξη του νέου γύρου εμπορικών συνομιλιών μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσινγκτον.

Στις 10:28 ώρα Ελλάδας, ο δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,7%, με τον γερμανικό DAX να ενισχύεται κατά 0,6% και τον βρετανικό FTSE κατά 0,7%.

Ο δείκτης των εταιριών πρώτων υλών σημείωσε άνοδο 0,8%, καθώς οι τιμές του σιδηρομεταλλεύματος στην Κίνα ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ λόγω των ανησυχιών ότι μπορεί να μειωθεί η παραγωγή από την Βραζιλία ύστερα από την κατάρρευση φράγματος. Οι μετοχές των Glencore, Rio Tinto και BHP σημείωσαν νωρίτερα άνοδο κατά 1%. Οι τράπεζες κατέγραφαν κέρδη με την ιταλική Banco BPM να ενισχύεται κατά 3,3% μετά την ανακοίνωση των κεφαλαιακών όρων που καθόρισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η μετοχή της εταιρίας των γερμανικών ταχυδρομείων Deutsche Post ενισχύθηκε κατά 2,6% ύστερα από δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία εξετάζει να αυξήσει περισσότερο από το αναμενόμενο τα ταχυδρομικά τέλη από το καλοκαίρι προκειμένου να αντισταθμίσει τις μειωμένες ταχυδρομικές αποστολές και το υψηλότερο κόστος.

Με ήπιες ανοδικές τάσεις το άνοιγμα του ΧΑ

Ήπιες ανοδικές τάσεις επικρατούν στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του χρηματιστηρίου με την αγορά να κινείται πάνω από τα επίπεδα των 650 μονάδων.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00, διαμορφώνεται στις 653,06 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,49%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 2,11 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,62%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,69%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Ελλάκτωρ(+1,55%), της Σαράντης(+1,13%) και της Coca Cola HBC(+1,01%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Τιτάν (-0,82%) και της Lamda Development (-0,81%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες του Εμπορίου(+2,12%) και των Τροφίμων(+1,00%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Βιομηχανικών Προϊόντων(-0,31%) και των Τηλεπικοινωνιών (-0,28%).

Ανοδικά κινούνται 16 μετοχές, 27 πτωτικά και 12 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: ΣΕΛΟΝΤΑ +8,14% και Attica Bank+3,14%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Αττικές Εκδόσεις -8,04% και Δρομέας-6,67%.