Για ακόμα μία φορά η στήλη είναι γεμάτη σχόλια, πληροφορίες, ειδήσεις και γενικότερα… τροφή για σκέψη, τόσο για την αγορά του Χρηματιστηρίου και τις εισηγμένες, όσο και την ελληνική οικονομία και τον δανεισμό της χώρας. Επιπροσθέτως, κάνουμε λόγο και για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

ΤΡΑΠΕΖΑ της ΕΛΛΑΔΟΣ: Εντός των προσεχών ημερών αναμένονται τα αποτελέσματα της ΤτΕ. Οι μέτοχοι θα εισπράξουν το καθιερωμένο μέρισμα το οποίο θα είναι 0,6720 ευρώ ανά μετοχή ή 0,4770 μετά την αφαίρεση του εταιρικού φόρου. Η απόδοση είναι στο 3,50% και η πληρωμή γίνεται σχετικά νωρίς, την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.

ΘΕΣΜΙΚO ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ: Ο τζίρος συνεχίζει να είναι χαμηλός και χρειάζεται σημαντική αύξηση αν θέλουμε να αλλάξουμε επίπεδο. Ο Τραπεζικός κλάδος είναι και ο μόνος που έχει υποαποδώσει το τελευταίο διάστημα, με τα γνωστά προβλήματα που τον ταλανίζουν, όμως οι Τραπεζικές μετοχές έχουν προεξοφλήσει τα χειρότερα, έχοντας δοκιμάσει τα ιστορικά τους χαμηλά με το παραπάνω. Από την άλλη και οι πωλητές είναι διστακτικοί από όγκους μιας και όσο περνάει ο καιρός οι εκλογές έρχονται όλο και πιο κοντά.

  • Η Αγορά στερείται από νέα, με τον διαγωνισμό της ΔΕΗ να κηρύσσεται άγονος, μιας και ουσιαστική και εν μέρει πρόταση είχε μόνο ο όμιλος του Μυτιληναίου για την Μελίτη με προφανώς χαμηλό τίμημα. Η ΔΕΗ θα επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό σε δεύτερη φάση.

Το σενάριό μας για αντίδραση της Αγοράς από την ζώνη των 600 είναι σε εξέλιξη, παρόλα αυτά στην ζώνη του 663 – 677 χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και πιθανόν νέα, αν θέλει να κατοχυρώσει το εν λόγω επίπεδο.

  • Με βάση το σκεπτικό η προσοχή μας θα πρέπει να είναι αυξημένη μέχρι αυτό να συμβεί, προσέχοντας τις επιλογές μας αλλά και ακολουθώντας τα τεχνικά μας σήματα, ή φτιάχνοντας ρευστότητα.
  • Δεν έχει σημειωθεί καμία υπερβολή, παρόλα αυτά δεν έχουμε και τους λόγους εκείνους, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, για να περάσουμε το επίπεδο τουλάχιστον με την πρώτη.

Μπορεί σε ημερήσιο να είμαστε ανοδικοί, όμως μεσοπρόθεσμα παραμένουμε πτωτικοί, ενώ θα ήταν θετική ένδειξη το κλείσιμο της ερχόμενης Παρασκευής να είναι πάνω από τις 663 μονάδες.

  • Εν αναμονή των ανακοινώσεων από MSCI, με το spread να συνεχίζει να διαπραγματεύεται κάτω από τις 400 μονάδες ενώ το αποτέλεσμα της FITCH την Παρασκευή ήταν σταθερό με την αγορά να περιμένει αναβάθμιση.

Με τον έναν, ή τον άλλο τρόπο η Αγορά πιέζει να βρεθεί λύση στο θέμα των κόκκινων δανείων, μιας και είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που στην παρούσα ταλανίζει την Οικονομία, με την μόνη που φαίνεται να έχει άμεσες λύσεις να είναι η Eurobank, μιας και δεν έχει και το βάρος της έλλειψης κεφαλαίων μετά την συγχώνευση με την Grivalia (HΛΙΑΣ ΖΑΧΑΡΑΚΗΣ).

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Η συντριπτική πλειονότητα του χρέους μας είναι πλέον με επιτόκια πολύ χαμηλότερα του ρυθμού ανάπτυξης που προοιωνίζεται άνω του 2% έως 2,4% λόγω ESM & EFSF. Το να δανειστείς λοιπόν για αρχή με 0,5%-1% παραπάνω από το ποσοστό της ανάπτυξής σου για μικρά ποσά, δεν είναι κάτι σοβαρό. Κύπρος και Πορτογαλία δανείζονταν πολύ ακριβότερα μέχρι το investment grade.

Τα ακριβότερα δάνεια του ΔΝΤ (ΜΟ 5%) είναι μόλις 10 δις και μέρος αυτού θα ανακυκλωθεί με αυτά τα δάνεια φθηνότερα. Το χρέος έφτασε στο 180% λόγω συνυπολογισμού των 24,1 δις του capital buffer το οποίο όμως παραμένει ως εγγύηση και απλά έχει εγγραφεί στο χρέος. Η επιβάρυνση είναι μόνο λογιστική.

Το να δανειστείς ένα μικρό ποσό από τις αγορές με απόδοση λίγο μεγαλύτερη από το ποσοστό ανάπτυξής σου μέχρι να φθάσεις στο πολυπόθητο investment grade και σε χαμηλότερα επιτόκια, δεν είναι προς θάνατον, ούτε θα επιβαρύνει το σύνολο του χρέους σε μη διαχειρίσιμο επίπεδο..

Μόλις και αποκτήσεις investment grade, μπαίνεις και στο υφιστάμενο ποσό του QE που ανακυκλώνεται συνεχώς. Απλά δεν αυξάνεται. Δείτε την μεγάλη εικόνα και μην υπερβάλλετε. Ουδείς πανηγυρίζει, είναι όμως ευχάριστο να παρατηρεί καθημερινά την συνεχιζόμενη πτώση των επιτοκίων. Και αφού δεν υπάρχει άλλος δρόμος, η οποιαδήποτε συζήτηση είναι άνευ αντικειμένου...

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ – 6ΜΗΝΟ 2018: Ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα €93 εκατ. σημειώνοντας αύξηση 9%. • Τα EBITDA σε €15,2 εκατ. αυξημένα κατά 7,28%. • Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε €7,91 εκατ. και +53,74%. • Ο συνολικός αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού ήταν 3.022 άτομα (2.892 την αντίστοιχη περίοδο του 2017), παρουσιάζοντας αύξηση κατά 5%. Αμοιβές διοικητικών στελεχών και μελών της Διοίκησης 1,8 εκατ. ευρώ. Βασικά και απομειωμένα κέρδη ανά μετοχή 0,0908 ευρώ από 0,0589 ευρώ.

AΠΕΧΘΕΣ ΧΡΕΟΣ: Απεχθές χρέος είναι μια θεωρία στο διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με την οποία το δημόσιο χρέος που προκύπτει από ένα καθεστώς, για σκοπούς που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα ενός κράτους, δεν θα πρέπει να είναι δεσμευτικό στην αποπληρωμή του. Τέτοια χρέη θεωρούνται προσωπικά χρέη του καθεστώτος και όχι χρέη του κράτους. Η έννοια μπορεί να θεωρηθεί ανάλογη με την ακυρότητα των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με καταναγκασμό. Στην πραγματικότητα, αυτά τα χρέη δεν αποπληρώνονται ποτέ, επειδή οι άνθρωποι οι οποίοι ήταν στην εξουσία, είτε ανατρέπονται, είτε εκτελούνται, ή εξακολουθούν να αρνούνται να πληρώσουν.

Ο λόγος για τον οποίο το απεχθές χρέος δεν μπορεί να συνδεθεί με το έδαφος του κράτους είναι ότι δεν πληροί μία από τις προϋποθέσεις που καθορίζουν τη νομιμότητα των χρεών κράτους, δηλαδή ότι οι οφειλές του Δημοσίου πρέπει να πραγματοποιούνται, καθώς και τα έσοδα να χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών και των συμφερόντων του κράτους. Πιο συγκεκριμένα, οι τρεις όροι για να χαρακτηρισθεί απεχθές ένα χρέος είναι: Α) Nα έχει συναφθεί χωρίς τη συγκατάθεση του έθνους. Β)Tα ποσά που εισέρευσαν από το δάνειο να σπαταλήθηκαν με τρόπο που αντιβαίνει στα συμφέροντα και τις ανάγκες του έθνους.(Γ) Ο πιστωτής να ήταν ενήμερος των παραπάνω

  • Παράδειγμα: Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να πληρώσουν το 1898 το χρέος της Κούβας που δημιουργήθηκε όσο ήταν υπό ισπανική κατοχή. Η Ισπανία επέμεινε ότι τα χρέη της Κούβας προς την Ισπανία πρέπει να αποπληρωθούν, ωστόσο οι ΗΠΑ αρνήθηκαν με την αιτιολογία ότι το χρέος συνεβλήθη υπό την απειλή βίας, άρα θεωρείται απεχθές χρέος.

Διακανονισμός: Με τον ίδιο τρόπο που οι άνθρωποι λύνουν τις προσωπικές τους διαφορές, οι δύο χώρες θα πρέπει να διευθετήσουν το ζήτημα περί απεχθούς χρέους μεταξύ τους. Επειδή δεν υπάρχει διεθνές δικαιοδοτικό σύστημα υπεύθυνο για τη διεκπεραίωση αυτών των θεμάτων, ο διακανονισμός θα πρέπει να συμφωνηθεί από τις εν λόγω χώρες. Ο ΟΗΕ μπορεί να παρέμβει ή να βοηθήσει σε τέτοιες διαπραγματεύσεις, αν συμφωνήσουν οι χώρες.

Ο.Λ.Θ: Εδώ και πολλά χρόνια η εταιρεία, το 75% της οποίας ανήκε στο κράτος, δεν έδινε μεγάλα μερίσματα (για παράδειγμα, μόλις 0,40 € ανά μετοχή το 2011) – επειδή προγραμμάτιζε τη διενέργεια επενδύσεων που θα αύξαναν σημαντικά τα έσοδα, την κερδοφορία και την αξία της. Όταν όμως μεταβιβάσθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ, τα μερίσματα αυξήθηκαν κατακόρυφα

  • Την μία χρονιά 1,5000 ευρώ ανά μετοχή, την επόμενη δόθηκε ένα ειδικό μέρισμα 3,4000 ευρώ ανά μετοχή, συν ένα κανονικό 0,6000 ευρώ (δηλαδή συνολικά 40 εκατ. ευρώ). Το επόμενο έτος το μέρισμα ήταν 1,9500 ευρώ κοκ. – Οπότε βγήκαν από τα ταμεία της εταιρείας περί τα 80 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να διενεργήσει επενδύσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για την λειτουργία της.

Με τον τρόπο αυτό ο ΟΛΘ απαξιώθηκε μεθοδικά, ενώ η σκόπιμη αδυναμία του να επενδύσει κατέστησε απαραίτητη την εκποίηση του, που πραγματοποιήθηκε έναντι καταβολής τιμήματος 232 εκατ. ευρώ για το 67% του μετοχικού κεφαλαίου του (100% = 346 εκατ. ευρώ και 34,3000 ανά μετοχή)

O.Λ.Θ(I): Με την κ/φση στα 240 εκατ. ευρώ, όπου αν αφαιρέσουμε τα ταμειακά διαθέσιμα και επειδή δεν υπάρχει δανεισμός μπορούμε κάλλιστα να υπολογίσουμε σε μία κεφαλαιοποίηση περί τα 155 εκατ. ευρώ. Οπότε, αντιλαμβάνεστε τα ευκόλως εννοούμενα. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κάτι επιπλέον... Με πτώση 12Μ -14% και σε απόσταση 27,5% από το υψηλό του στο 12ΜΗΝΟ. (22,8000 με 30,9000 ευρώ)

MSCI: Δεν υπήρξαν αλλαγές- όπως άλλωστε αναμενόταν – στην αναθεώρηση του δείκτη MSCI Greece Standard χθες. Οι συμμετέχοντες παρέμειναν σταθεροί και συγκεκριμένα ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η Alpha Bank, η Jumbo, η Motor Oil και ο Τιτάνας.

Αγορά ενέργειας: Η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ολοκλήρωσε την περασμένη Παρασκευή την πρώτη δημοπρασία NOME για το 2019, η οποία περιελάμβανε 350 MWh / h για ένα έτος παραγωγής λιγνίτη και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ, με την υψηλότερη τιμή να φτάνει τα 54,04 € / MWh, πάνω από την τιμή εκκίνησης των 36,34 € / MWh. Κατά την προηγούμενη δημοπρασία NOME, η υψηλότερη προσφορά ήταν 54,74 € / MWh.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΝΟΜΕ: Είναι «παζάρια» ή πιο κομψά «δημοπρασίες» ηλεκτρικού ρεύματος και αποτελούν το γαλλικό μοντέλο υλοποίησης του τρίτου ενεργειακού πακέτου της Ε.Ε. που άρχισε να εφαρμόζεται από τις 3.9.2009 για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Το μοντέλο αυτό (Nouvelle Organisation du Marché de l'Electricité) επιβάλλει σε κάθε επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας την υποχρέωση να πουλάει ορισμένη ποσότητα της ενέργειας που παράγει στους ενδιαφερόμενους προμηθευτές για ορισμένο χρονικό διάστημα.

  • Στην Ελλάδα τα NOME υιοθετήθηκαν με το 3ο μνημόνιο και επιβάλλουν στη ΔΕΗ την υποχρέωση να πουλάει φθηνά (με τιμή εκκίνησης που ορίζεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας – ΡΑΕ στο κόστος παραγωγής ) συγκεκριμένη ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος που προέρχεται από τη λιγνιτική και υδροηλεκτρική παραγωγή της, με στόχο την ανακατανομή μεριδίων στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τη σταδιακή μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ κάτω του 50% μέχρι το έτος 2020 (Ν. 4336/2015).

Alpha Bank: Η τράπεζα σχεδιάζει να πουλήσει δύο χαρτοφυλάκια NPL, ήτοι τον Neptune, ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 1,5 δισ. ευρώ που έχει δεσμευτεί για το χαρτοφυλάκιο των ΜΜΕ και την Orion, ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων ύψους 2 δισ. Ευρώ κατά το H2 2019, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο Bloomberg.

Euro has dropped below $1.13, could plunge to $1.10 as 10y Bund yields trade around 0.10%.

DzJNQeLXcAELeSB

INTRALOT: Υποβλήθηκαν οι τελικές προσφορές για αθλητικά στοιχήματα Iddaa στην Τουρκία σύμφωνα με δημοσιεύματα. Η Inteltek, η εταιρία του αθλητικού στοιχήματος τα τελευταία 15 χρόνια, στην οποία η Intralot ελέγχει ένα μερίδιο 45% (και το Turkcell το υπόλοιπο 555) ήταν μεταξύ των υποψηφίων.

  • Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Inteltek και η Demiroren Group – Consortium επιστημονικών παιγνίων είναι κατάλληλα για την επόμενη φάση.
  • Ο προτιμώμενος πλειοδότης θα ανακοινωθεί στις επόμενες 3 εβδομάδες και θα αναλάβει τη λειτουργία των αθλητικών στοιχημάτων για τα επόμενα 10 χρόνια με δέσμευση για τη λειτουργία 6.000 τερματικών σε εθνικό επίπεδο.
  • Η νέα λειτουργία θα περιλαμβάνει αυξημένη πληρωμή κατά 30% (9% έως 70%) από το 40% του παρόντος, ενώ θα εισαγάγει και την επιλογή ζωντανών στοιχημάτων.

ΙΝΤΡΑΚΟΜ: Η Intracom IDE (INTRACOM Defense Electronics) υπέγραψε σύμβαση με την αμερικανική εταιρεία BOEING για το πρόγραμμα αναβάθμισης αεροσκαφών αεροσκαφών (AWACS) της Πολεμικής Αεροπορίας (USAF). Δεν δημοσιοποιήθηκαν οικονομικές λεπτομέρειες για το έργο.

Ο.Λ.Π: Τα λιμάνια του Πειραιά, της Βενετίας και της Chioggia υπέγραψαν χθες Δευτέρα ένα μνημόνιο κατανόησης που επιδιώκει την ανάπτυξη λιμενικών υπηρεσιών και την προώθηση εμπορικών ροών μεταξύ Ευρώπης, Μεσογείου και Άπω Ανατολής. Το ΜΟU υπεγράφη κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου του λιμένα Πειραιά Ο Fu Chengqiu και toy om;otimoy της Αρχής Λιμένων Βόρειας Αδριατικής (Βενετία και Chioggia) Pino Musolino. Το μνημόνιο συμφωνίας προβλέπει συνεργασία για τη βελτίωση της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και τεχνογνωσίας στη διαχείριση των λιμένων, ιδίως στον τομέα της τεχνολογίας της πληροφορίας, στην προσέλκυση επενδύσεων και επικοινωνιών.

O.Λ.Π(1): Η εταιρεία θα παρουσιάσει τα οικονομικά αποτελέσματα του οικονομικού έτους FY'18 την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου. Η ημερομηνία ex-div ορίζεται τη Δευτέρα 22 Ιουλίου, ενώ η εταιρεία θα παρουσιάσει τις προοπτικές και τις τελευταίες εξελίξεις στους οικονομικούς αναλυτές στις 7 Μαΐου. Η Ετήσια Γενική Συνέλευση έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 28 Ιουνίου.

Ο.Λ.Π(2): Η Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε. ανακοινώνει το οικονομικό ημερολόγιο για το έτος 2019: – Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019: Ανακοίνωση (Δελτίο Τύπου) και Δημοσίευση Ετήσιων Οικονομικών Αποτελεσμάτων χρήσης 01.01-31.12.2018. – Τρίτη 7 Μαΐου 2019: Ετήσια ενημέρωση αναλυτών – μελών της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα της Εταιρείας. – Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019: Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση. – Δευτέρα 22 Ιουλίου 2019: Αποκοπή Μερίσματος. – Τρίτη 23 Ιουλίου 2019: Δικαιούχοι Μερίσματος. – Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019: Έναρξη Καταβολής Μερίσματος.

JUMBO: To εξάμηνο υπήρξε ισχυρότερο σε επίπεδο πωλήσεων από την αρχική εκτίμηση της διοίκησης και μας υποχρεώνει σε θετικότερη αναθεώρηση για το σύνολο της χρονιάς καθώς εντός του Απριλίου αναμένονται το άνοιγμα ενός καταστήματος στην Ρουμανία (12.000 τ.μ.) και ενός άλλου στην Βόρεια Ελλάδα.

  • Τα μεγέθη της δραστηριότητας β' τριμήνου ήταν εντυπωσιακά καθώς ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων επιταχύνθηκε στο 8,8% από 6% στο α' τρίμηνο παρά τις «δύσκολες» καιρικές συνθήκες στην κρίσιμη περίοδο των Χριστουγεννιάτικών εορτών.
  • Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πωλήσεις στην Ελλάδα η οποία πραγματοποιεί το 61% του τζίρου έτρεξαν με ρυθμό 5,2%. Πολύ δυνατή η Ρουμανία λόγω και της προσθήκης νέων καταστημάτων.

  Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.