Προς έκδοση 5ετούς ομολόγου η Aegean Airlines. Ακτινογραφίες Coca-Cola, BRIQ, οι συστημικές μετοχές. Βογιατζόγλου, η μετοχή διαμάντι. Στο 13,04% αυξήθηκε η συμμετοχή της Reggeborgh Invest στην ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ. Ο νέος νόμος για τις ανώνυμες εταιρείες.

Α.Ε - ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ: Από 1/1/2019 ισχύει ο νέος νόμος 4548/2018 που ρυθμίζει την ίδρυση και λειτουργία των ανωνύμων εταιρειών. Ο νόμος αυτός εισάγει πρόσθετους περιορισμούς σε σχέση με το ποσό των κερδών που μπορούν να διανεμηθούν στους μετόχους της Α.Ε. κυρίως ως μέρισμα και ως τόκοι από μετοχές. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 159 του νέου νόμου, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε διανομή στους μετόχους εφόσον, κατά την ημερομηνία λήξης της τελευταίας χρήσης, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας, δηλαδή η καθαρή της θέση, είναι (ή θα καταστεί μετά τη διανομή αυτή) κατώτερο από το ποσό του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου προσαυξημένου με τα ακόλουθα ποσά:

  • (α) Τα αποθεματικά, των οποίων απαγορεύεται η διανομή από τον νόμο ή το καταστατικό.
  • (β) Τα λοιπά πιστωτικά κονδύλια της καθαρής θέσης, τα οποία δεν επιτρέπεται να διανεμηθούν.
  • (γ) Τα πιστωτικά κονδύλια της κατάστασης αποτελεσμάτων, που δεν αποτελούν πραγματοποιημένα κέρδη.

ΠΟΙΟ ΠΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ να διανεμηθεί: Περαιτέρω το ποσό που διανέμεται στους μετόχους δεν μπορεί να υπερβαίνει το άθροισμα:

  • Των αποτελεσμάτων της τελευταίας χρήσης που έχει λήξει. 
  • Των κερδών παρελθουσών χρήσεων που δεν έχουν διατεθεί και 
  • Των αποθεματικών για τα οποία επιτρέπεται και αποφασίστηκε από τη Γ.Σ. η διανομή τους. 

Από το ποσό που προκύπτει θα πρέπει να αφαιρεθούν:

  • Τα πιστωτικά κονδύλια της κατάστασης αποτελεσμάτων, που δεν αποτελούν πραγματοποιημένα κέρδη.
  • Οι ζημίες παρελθουσών χρήσεων, και
  • Τα ποσά που επιβάλλεται να διατεθούν για τον σχηματισμό αποθεματικών, σύμφωνα με τον νόμο και το καταστατικό.

Το προς διανομή ποσό καταβάλλεται στους μετόχους μέσα σε δύο μήνες από την απόφαση της τακτικής γενικής συνέλευσης που ενέκρινε τις ετήσιες χρηματοοικονομικές καταστάσεις και αποφάσισε τη διανομή.

COCA COLA ΗΒC: Ανακοίνωσε αύξηση πωλήσεων 2,19 δισ. units, σημειώνοντας αύξηση 4,2% σε ετήσια βάση, έσοδα 6,66 δισ. ευρώ (+ 2,1%), συγκρίσιμα κέρδη προ φόρων € 680,7 εκατ. (+9,9%) και συγκρίσιμα καθαρά κέρδη € 480,4 εκατ.(+ 6,8%). Η διοίκηση ανέφερε ότι η εστίαση στην αποδοτικότητα του κόστους συνεχίζεται, ενώ ο όμιλος επενδύει στην ανάπτυξη για την επιχείρηση.

  • Το 2018, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες ανήλθαν σε 426,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 51% αφορούσε επενδύσεις σε εξοπλισμό και εγκαταστάσεις παραγωγής και το 33% στην αγορά εξοπλισμού μάρκετινγκ.
  • Το 2017, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες ανήλθαν σε 377,6 εκατ. Ευρώ, εκ των οποίων το 49% αφορούσε επενδύσεις σε εξοπλισμό και εγκαταστάσεις παραγωγής και το 27% στην αγορά εξοπλισμού μάρκετινγκ.
  • Η αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών που σχετίζονται με τον εξοπλισμό μάρκετινγκ οφείλεται κυρίως στην επιτάχυνση της επένδυσης σε ψυγεία.
  • Το 2018, οι ελεύθερες ταμειακές ροές μειώθηκαν κατά 13,1% ή 55,9 εκατ. Ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω της αύξησης των κεφαλαιουχικών δαπανών.
  • Το καθαρό χρέος μειώθηκε στα 613,3 εκατ. Ευρώ έναντι 751,8 πέρυσι.
  • Οι μετοχές διαπραγματεύονται σε ιστορικό PE(x) πολλαπλάσιο των 23,5x και EV/EBITDA 12,1x.

ΣΥΣΤΗΜΙΚΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ:

  • ΑΛΦΑ:+30% από τα προ ημερών χαμηλά της
  • ΠΕΙΡΑΙΩΣ:+33% από τα δικά της 
  • ΕΤΕ ΒΑΝΚ:+28% και 
  • ΕUROBANK:+17% (δεν είχε πιεσθεί τόσο πολύ όσες οι άλλες τρεις)...

Είναι αυτό που αποκαλείται... timing και όσφρηση του παίκτη... Και μπορεί οι μετοχές τους να έχουν εξαφανίσει τα χαρτοφυλάκια όσων ασχολήθηκαν μαζί τους (η συντριπτική πλειοψηφία δηλαδή, που πήγαινε πάντως γυρεύοντας), αλλά έχουν φτιάξει και αρκετούς οξυδερκείς παίκτες που είτε τις σορτάρουν, είτε εκμεταλλεύονται τα εκάστοτε υπερπουλημένα επίπεδα τιμών τους... 

ΒΟΣΥΣ: Και όμως το ελληνικό χρηματιστήριο διαθέτει αρκετές μετοχές πραγματικά διαμάντια για τους μικροεπενδυτές. Χαρακτηριστική, ξεχωριστή περίπτωση αυτή της ΒΟΣΥΣ. Η τιμή της τώρα στα 2,1600 ευρώ. ΧΑΜΗΛΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ: 0,7000 ευρώ...

Και θυμίζουμε ξανά το κατωτέρω...Χωρίς σχόλια.

money14.2Viogiatz

BRIQ PROPERΤIES -ΕΝΝΕΑΜΗΝΟ: Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 1,12 εκατ. από 0,64 εκατ. (+76%). Οι βασικοί δείκτες της Εταιρείας διαμορφώνονται ως εξής:

  1. Δείκτης Γενικής Ρευστότητας (Current Ratio): 1,01x
  2. Δείκτης Μόχλευσης L.T.V. (Δάνεια / επενδύσεις): 0%

iii. Κεφάλαια από την Λειτουργία (F.F.O.): 1,89 εκατ.

Δεν υφίστανται δανειακές υποχρεώσεις.

Η Εσωτερική Αξία (NAV) της Εταιρείας την 30η Σεπτεμβρίου 2018 ανήλθε σε 29 εκατ. ή  2,4300 ευρώ ανά μετοχή (31.12.2017: 28,27 εκατ. και 2,3700 ευρώ). Στα 2,1600 ευρώ η τιμή της σήμερα, με την κ/φση στα 25,4 εκατ. ευρώ. ΧΑΜ - ΥΨΗΛΑ 12Μ: 1,7200 και 2,2000 ευρώ.

AEGEAN Airlines: Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η εταιρεία θα εκδώσει πενταετές ομόλογο ύψους 200 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 3,6%.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Η εταιρεία REGGEBORGH INVEST BV ανακοίνωσε ότι αύξησε το μερίδιό της στην εταιρεία από 10,04% σε 13,04%. Η Reggeborgh Invest B.V., μέσω των θυγατρικών της, δραστηριοποιείται στο εμπόριο και την προμήθεια πετρελαιοειδών, παρέχει επίσης συμβόλαια κατασκευής, ανάπτυξη έργων και υπηρεσίες ανάπτυξης ακινήτων. Η Reggeborgh Invest B.V. εδρεύει στο Rijssen της Ολλανδίας.

   Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.