Στο μικροσκόπιο της σημερινής στήλης βρίσκονται οι μεταβολές στους χρηματιστηριακούς δείκτες, τα στατιστικά για την αξία των συναλλαγών, οι νικητές της προηγούμενης δεκαετίας για τα μετοχικά αμοιβαία, η εφαρμογή του ΔΠΧΠ 16 (IFRS 16) και οι ακτινογραφίες των εισηγμένων εταιρειών ΕΥΔΑΠ και Revoil.

IFRS 16: Το 2019 θα ξεκινήσει και η εφαρμογή του ΔΠΧΠ 16 το οποίο θα αποτυπώνει ορθότερα την χρηματοδοτική μίσθωση (leasing) στους λογαριασμούς των εισηγμένων εταιρειών. Οι εταιρείες που θα αλλάξουν την απεικόνιση κάποιων μεγεθών με βάση το νέο πρότυπο θα είναι κυρίως εταιρείες που έχουν ακίνητα και μεταφορικά μέσα τα οποία είθισται να μπαίνουν στην λογική μακροχρόνιων μισθώσεων. Το λογιστικό αποτέλεσμα στην κατάσταση αποτελεσμάτων διαφοροποιείται χαμηλότερα «εμπροσθοβαρώς» ωστόσο η απεικόνιση βοηθά στην κατανόηση του ύψους του χρέους και της πραγματικής αξίας του παγίου αναγνωρίζοντας την κτήση του στο ενεργητικό της εταιρείας. Η εμπροσθοβαρής απεικόνιση των αποσβέσεων ισχύει μόνο για τις νέες χρηματοδοτικές μισθώσεις, ενώ για τις παλαιότερες εξαρτάται από την μέθοδο την οποία έχει υιοθετήσει με το παλαιό πρότυπο η εταιρεία. Η επίδραση στις ταμειακές ροές της εταιρείας εννοείται ότι δεν επηρεάζεται.

ΧΑ - ΔΕΙΚΤΕΣ: Η ολοκλήρωση της συγχώνευσης της Eurobank με την Grivalia αναμένεται να απελευθερώσει μια θέση στον FTSE25 την οποία διεκδικεί η Cenergy ως πρώτη επιλαχούσα στον δείκτη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Αντίστοιχα, η έξοδος της Cenergy από τον Midcap ανοίγει το δρόμο για την είσοδο της BriQ. Στον δείκτη της μεσαίας θα πρέπει να αναμένουμε μια ακόμα μεταβολή καθώς η συγχώνευση του Ελλάκτωρα με τον Άνεμο θα απελευθερώσει μια ακόμα θέση την οποία αναμένεται να καταλάβει η Παπουτσάνης. 

ΣTAΤΙΣΤΙΚΑ: Τα στοιχεία έδειξαν ακόμα ότι οι 10 μεγαλύτερες σε αξία συναλλαγών χρηματιστηριακές πραγματοποιούν το 81,9% των συναλλαγών ενώ το μερίδιο τους στα παράγωγα φθάνει το 88%. Οι συναλλαγές που αφορούν την ειδική διαπραγμάτευση στην αγορά μετοχών ανέρχονται στο 8,3% του συνόλου (2,3 δις ευρώ) εκ των οποίων ωστόσο το 1,1 δις ευρώ πραγματοποιείται από χρηματιστηριακές εταιρείες εκτός της πρώτης δεκάδας. Στα παράγωγα η συμμετοχή των ειδικών διαπραγματευτών στις συναλλαγές αφορά το 51,5% με το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών να πραγματοποιείται από τις τραπεζικές χρηματιστηριακές. Τέλος έχει περιοριστεί αισθητά ο όγκος των Intraday συναλλαγών από 33% το 2016 σε 25% το 2018 απόρροια της συρρίκνωσης της συναλλακτικής δραστηριότητας και του εύρους διακύμανσης της Αγοράς.

ΑΜΟΙΒΑΙΑ μετοχικά: Νικητές την δεκαετία 2008 - 2018 στην κατηγορία των μετοχικών αμοιβαίων αναδείχθηκαν αμοιβαία της Metlife Μικρής και Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης και το Αναπτυξιακό Μετοχικό εσωτερικού της Ευρωπαϊκής Πίστης. Μάλιστα οι αποδόσεις τους ήταν εξαιρετικά κοντά με την Metlife να κερδίζει στις λεπτομέρειες με 8,93% έναντι 8,24%. Από τα 19 μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού μόνο οι δύο συγκεκριμένες εκδόσεις είχαν θετικό πρόσημο καθώς η διάμεσος βρίσκεται στο -31,11%. Αν και οι αποδόσεις του παρελθόντος δεν διασφαλίζουν τις μελλοντικές οι δύο διαχειριστές που οδηγούν την λίστα των μετοχικών αμοιβαίων θα μπορούσαν να θεωρηθούν μεγάλοι νικητές δεδομένου των αντιξοοτήτων που αντιμετώπισαν στο εξαιρετικά δύσκολο ελληνικό χρηματιστηριακό περιβάλλον.

ΕΥΔΑΠ: Για τους κατέχοντες την μετοχή η φετινή χρονιά παρουσιάσει ειδικό ενδιαφέρον, καθώς τον Δεκέμβριο αναμένεται να ανανεωθεί η σύμβαση παραχώρησης από το Ελληνικό Δημόσιο. Το πιο πιθανό είναι η σύμβαση να ανανεωθεί για άλλα 20 χρόνια ωστόσο θα υπάρχει πλέον η επιβολή ενός ειδικού τέλους που θα αφορά τα δικαιώματα χρήσης του αδιύλιστου νερού. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια συμφωνία μεταξύ της ΕΥΔΑΠ και των υπουργείων που θα υπογράψουν την παραχώρηση, ωστόσο το κόστος του τέλους ενδέχεται να αποτελεί μια σημαντική επιβάρυνση προστιθέμενη στο κόστος πωληθέντων της εταιρείας. Η δυσκολία που έχει η ΕΥΔΑΠ στο να μετακυλήσει την επιβάρυνση στην κατανάλωση έχει να κάνει με το γεγονός ότι το νερό αποτελεί είδος πρώτης ανάγκης και μια διψήφια ποσοστιαία αύξηση θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να περάσει σε πολιτικό επίπεδο. Από την άλλη πλευρά η ΕΥΔΑΠ πραγματοποιεί έργα υποδομής στο δίκτυο του νερού τα οποία θα μπορούσαν να συμψηφίζονται με ένα μέρος ή με το σύνολο των «τελών νερού». Αν και η διαβούλευση των σχετικών φορέων έχει ξεκινήσει από πέρυσι η απόφαση δεν αναμένεται άμεσα και δεν αποκλείεται το θέμα να μετατεθεί για μετά τις εκλογές. Η ρύθμιση της τιμής του αδιύλιστου νερού θα έχει επίπτωση και στην ΕΥΑΘ όταν θα έρθει η ώρα της ανανέωσης της σύμβασης παραχώρησης η οποία λήγει τον Ιούλιο του 2031. 

REVOIL: Έξι χρόνια είχε να δει κέρδη στην τελική γραμμή έχοντας εμφανίσει περίπου 45 εκατ. ευρώ αθροιστικές απώλειες τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια. Οποιαδήποτε άλλη μεσαία εταιρεία του κλάδου της θα είχε πουληθεί ή παύσει την δραστηριότητα της. Η περυσινή πώληση των αποθηκών στην Καβάλα ήταν μια δύσκολη απόφαση, σωτήρια και σωστή όμως όπως αποδεικνύεται από την εξέλιξη των πραγμάτων. Έδωσε χρόνο στην εταιρεία να ανασυνταχθεί, να πετύχει καλύτερες συμφωνίες με τους προμηθευτές και να φέρει τα περιθώρια κέρδους σε βιώσιμα πάλι επίπεδα. 

Οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν στα 342,51 εκατ. ευρώ από 348,72 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2017 παρουσιάζοντας μικρή μείωση κατά 1.78% κυρίως λόγω της μείωσης των πωλούμενων όγκων πετρελαίου θέρμανσης και της αποδυνάμωσης του δολαρίου που είναι το νόμισμα αναφοράς των διεθνών τιμών των προϊόντων πετρελαίου έναντι του ευρώ, που αντιστάθμισαν το γεγονός της σημαντικής ανόδου των διεθνών τιμών των καυσίμων.

  • Tα EBITDA της εταιρείας ανήλθαν στα 4,11 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 1,83 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο 2017. Τα καθαρά κέρδη στο εξάμηνο διαμορφώθηκαν σε 1,01 εκατ. ευρώ και είναι η καλύτερη επίδοση από το 2010. 
  • Στα υπόψιν ότι οι ζημιές των προηγούμενων ετών εξασφαλίζουν εξαιρετικά μειωμένους φορολογικούς συντελεστές -ίσως και μηδενικούς- τουλάχιστον έως την χρήση του 2020. Αυτό θα δώσει χώρο στην εταιρεία να μειώσει το δανεισμό της πριν από οποιαδήποτε διανομή μερίσματος.
  • Στη τιμή των 0,6750 ευρώ αποτιμάται σε 14,8 εκατ. ευρώ. Ξεκίνησε το 2019 από τα 0,4080 ευρώ. Και +65% έκτοτε. 

   Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.