Σήμερα η στήλη επικεντρώνεται στην τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη, o οποίος ατενίζει με αξιώσεις το σημείο αναφοράς των τεχνικών αναλυτών και ελπίζει στην μεγάλη ανατροπή. Τράπεζες θεσμικό σχόλιο για τα δύο σχέδια μείωσης των κόκκινων δανείων. Σχεδόν αμετάβλητος ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου ΟΤΕ και οι συμμετοχές του στις θυγατρικές. Η εικόνα των μετοχών Jumbo, Μουζάκη.

ΜΠΟΡΕΙ η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να έχει ενισχυθεί με ένα 10%, με τον γενικό δείκτη της να προσεγγίζει τις 680 μονάδες, αλλά να μην ξεχνάμε ότι αυτός διαπραγματευόταν στα επίπεδα των 850 με 860 μονάδων τον Μάιο του 2018 και ότι έκτοτε έχουν βελτιωθεί σχεδόν τα πάντα όλα στο χρηματοοικονομικό εγχώριο χώρο. Οπότε, δεν μπορεί να γίνεται λόγος για καμία επιτυχία, παρά για μία αντίδραση περιορισμένης εμβέλειας από απαράδεκτα για την αξία του χαμηλά επίπεδα τιμών...

Σύμφωνα με έγκυρους παρατηρητές η αγορά έχει ακόμα τα νέα μπροστά της, κάτι το οποίο αποτυπώνεται και σε ένα άτυπο rotation μεταξύ των μετοχών του Ftse25. Τεχνικά τώρα, και μετά από πολύ καιρό, ο Γενικός Δείκτης ατενίζει με αξιώσεις το σημείο αναφοράς των τεχνικών αναλυτών και ελπίζει στην μεγάλη ανατροπή: Στις 690 μονάδες η τάση γυρίζει θετική. Και αυτό για μια χρονιά που στο ξεκίνημα της το σύνολο της επενδυτικής κοινότητας ήταν απαισιόδοξο και διστακτικό, το ολιγότερο...

ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΘΕΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ: Τα δύο σχέδια που έχουν υποβληθεί στις εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές για την ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ενώ έχουν την ίδια φιλοσοφία στην δομή του οχήματος ειδικού σκοπού έχουν διαφορετικές ιδιότητες ως προς την προσπάθεια που απαιτείται για να βρεθούν τα κεφάλαια, αλλά και την προοδευτική μείωση των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων. 

  • Στο σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος η χρησιμοποίηση της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης ως αρχικό κεφάλαιο είναι η μεγάλη διαφορά καθώς δίνει στις τράπεζες την δυνατότητα να εκμεταλλευθούν το λογιστικό μέγεθος του DTC ως εγγύηση για την πώληση των δανείων. Επομένως το σχέδιο της ΤτΕ είναι μεν εμπροσθοβαρές, έχοντας ρίσκο στην σωστή τιμολόγηση των προβλέψεων που έχουν ήδη καταγράψει οι τράπεζες. Αν η πώληση των δανείων γίνει σε χαμηλότερη τιμή από αυτή που θα εισφερθούν στο όχημα ειδικού σκοπού η τράπεζα χάνει. Αν γίνει στην ίδια τιμή η τράπεζα ενισχύει τα κεφάλαια της. Αν γίνει σε υψηλότερη τιμή κερδίζει η τράπεζα και οι «mezzanine» ομολογιούχοι. 

Προς το παρόν, πάντως, ο χρόνος τρέχει για την νομοθέτηση του «νέου νόμου Κατσέλη» ο οποίος σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της τραπεζικής αγοράς αφορά στην ρύθμιση του 10% των συνολικών δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών. Υπενθυμίζεται, ότι η σχετική νομοθετική ενέργεια εντάσσεται στα προαπαιτούμενα για την είσπραξη 700 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών και βρίσκεται, μεταξύ άλλων, στην ατζέντα του επόμενου Eurogroup.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ - Απ. Μάνθος: Επιτέλους, μετά από 136 μέρες ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου ανέβηκε το διαγραμματικό σκαλοπάτι των 660 μονάδων δραπετεύοντας έστω και βραχυχρόνια από τα διαγραμματικά «κεσάτια» των 610 με 650 μονάδων. Η ανοδική αυτή διαφυγή εάν επιβεβαιωθεί στις επόμενες συνεδριάσεις δίνει το δικαίωμα στο δείκτη να ατενίζει τη σημαντική ζώνη αντίστασης των 710 με 700 μονάδων (ΑΕΝΑΟΝ MARKETS).

Επίπεδο, όπου εάν στη συνέχεια διαρραγεί με ισχυρό αγοραστικό τζίρο συναλλαγών θα απελευθερώσει ανοδικές δυνάμεις, που μπορούν να οδηγήσουν το Γενικό Δείκτη στο κατώφλι του περασμένου καλοκαιριού, στις 742 με 780 μονάδες. Βέβαια για να αποτυπωθεί στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών μια τέτοιου μεγέθους ανοδική κίνηση θα πρέπει να κυλήσει αρκετό νερό στο αυλάκι των πολιτικοοικονομικών δρώμενων. Προς  το παρόν αυτό, που αρκεί στους αγοραστές είναι η διατήρηση του δείκτη μέσα στο εν εξελίξει ανοδικό κανάλι, πού έχει ως κάτω όριο διακύμανσης τις 657 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΟ: Να προσέχετε ιδιαίτερα τα πακέτα σε μετοχές που δεν διακρίνονται από εμπορευσιμότητα (αλλά όχι μόνον σε αυτές, το φαινόμενο είναι γενικό και διαχρονικό...) ενώ πραγματοποιούνται και στα υψηλά τους ή πολύ κοντά σε αυτά... Μεσολαβούν «δωράκια» και μάλιστα όχι ευκαταφρόνητα... Κι αργότερα τα αδειάζουν στην πλάτη του καμπούρη...

ΟΤΕ: Ο προσαρμοσμένος καθαρός δανεισμός του Ομίλου (συμπεριλαμβανομένων και των λοιπών χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων) διαμορφώθηκε σε 738,8 εκατ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2018, σχεδόν αμετάβλητος σε σχέση με τις 31 Δεκεμβρίου του 2017, και αντιστοιχεί σε 0,6 φορές το ετήσιο προσαρμοσμένο ΕΒΙTDA του Ομίλου. Εξαιρετικό το νούμερο, όπως σχολιάζαμε και χθες. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και ικανότητα για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, όταν αναλογισθεί κανείς που βρισκόταν πριν μερικά χρόνια.

ΟΤΕ Ι: Στις σημαντικές συμμετοχές σε θυγατρικές εταιρείες περιλαμβάνονται η Cosmote (2,763 δισ. ευρώ), η οποία κατέχει τις εταιρείες του Ομίλου που δραστηριοποιούνται στην κινητή τηλεφωνία σε Ελλάδα, Ρουμανία και Αλβανία, καθώς και η θυγατρική OTE International Investments (284,9 εκατ. ευρώ), η οποία κατέχει συμμετοχή στην εταιρεία σταθερής τηλεφωνίας Telekom Romania.

 Οι υπόλοιπες συμμετοχές σε θυγατρικές εταιρείες συνολικού ποσού 196,8 εκατ. ευρώ αφορούν σε διάφορες εταιρείες που σχετίζονται με τη δραστηριότητα του Ομίλου στην Ελλάδα, καθώς και την ελληνική εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα, την OTE Ακίνητα (ΟΤΕ Estate). 

Οι μη ελέγχουσες συμμετοχές του Ομίλου ανέρχονται σε 241,5 εκατ. ευρώ κατά την 31 Δεκεμβρίου 2018 (31 Δεκεμβρίου 2017: 245,0 εκατ. ευρώ) εκ των οποίων ποσό 239,4 εκατ. ευρώ προέρχεται από την TELEKOM ROMANIA (31 Δεκεμβρίου 2017: 241,9 εκατ. ευρώ) και αντιπροσωπεύει το 45,99% επί των ιδίων κεφαλαίων της, το οποίο ανήκει στο Ρουμανικό Δημόσιο.

JUMBO: ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ τι σημαίνει πραγματική κλάση: Η δική της μετοχή, δεν έχει καμία σχέση ούτε μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες εισηγμένες του ΧΑ. Απλά, να επαναλάβουμε... Με τον ΓΔ στις 6.484 μονάδες στις 17 Σεπτεμβρίου 1999 (και κλείσιμο στις 6.355 την ίδια ημέρα) η μετοχή της διαπραγματευόταν στα... 2,0000 ευρώ. Χωρίς σχόλια... Προσθέστε και τι μερίσματα έχει διανείμει όλα αυτά τα χρόνια...

ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Δείχνει πλέον ότι έχει αρχίσει να αποδίδει η αξιοποίηση των ακινήτων, με την εταιρεία να περνά πλέον σταθερά σε κερδοφορία. Εξαιρετικό real estate play, με μοναδικό αγκάθι την διευθέτηση υποχρεώσεων 20,7 εκατ. ευρώ, προς τους βασικούς μετόχους στα τέλη του 2021. 

   Κάλχας, ο νεότερος

Σημείωση: Οποιαδήποτε ανάλυση, σχόλιο ή άλλη πληροφορία αναφέρεται στο παρόν κείμενο, έχει σκοπό τη γενική ενημέρωση των επισκεπτών-αναγνωστών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί συμβουλή, σύσταση, πρόταση, προτροπή ή παρότρυνση για κάθε είδους αγοραπωλησία ή επένδυση επί των μετοχικών αξιών που αναφέρονται.